Airpang

Direktlänk till inlägg 1 maj 2014

En enklare tid..

Av Johnny Ottosson - 1 maj 2014 10:00
Bäst före förrut?Lite här och där så kan man läsa om den gångna tävlingen i Mörrum, en trevlig tillställning som av någon anledning har utmålats som en start på någonting och en storartad succé. Visst är det starten på en specifik sportgren som vi ser och visst är det imponerande att lyckas få ihop över 60 starter med tanke på de rådande omständigheterna men allt är en fråga om perspektiv.


Jag kommer ihåg en tid då en tävling samlade 80-100 starter utan att någon höjde på ögonbrynen, en tid då 15 deltagare var normalt för varje klass och då en klass med mindre än 10 deltagare i princip var helt okänt. Det var en tid då man tog sitt vapen, satte sig i bilen och bara åkte. Det var före önskemål om föranmälning, det var före startavgifternas tid och innan det krävdes grönt kort, tävlingslicens, vapenlicens och all annan tänkbar byråkrati för att få vara med och tävla i precis vilken klass man än önskade. En tid då dåtidens små fallmål från BJ kunde sitta högt, lågt, skymt eller till och med ute på en liten ö och då en deltagare med skyttejacka hade blivit utskrattad.


Vi sköt nästan alltid fjädervapen och förundrades över de fåtal PCP som dök upp. Det var vapen från England och Tyskland med någon enstaka Gamo. Ännu var pumpgevären fortfarande talrika och man såg alltid en och annan Innova eller Sheridan. Det var på dessa tävlingar som man för första gången såg någon som stolt visade upp att han hade tagit ut en riktig vapenlicens för ett luftgevär. Man skrev bara in "Enskilt målskytte" på anledning till innehav och textade till "Låst plåtskåp" under förvaring så var saken klar, 120 kr fattigare. Men egentligen - vem brydde sig?


Licenser var ingen issue på den tiden, det var inget som man diskuterade överhuvudtaget på dåtidens forum - en ickefråga helt enkelt. Några klubbar existerade överhuvudtaget inte. Varför skulle de finnas? Sköt gjorde man hemma eller i skogen och det helt utan dåligt samvete. Om man överhuvudtaget visste om att det existerade licenenser och ville ha en så tog man bara ut den. Licenserna omnämndes aldrig, varken i dåtida böcker (Luftgevär av Dahlman) eller tidskrifter (AGW, Airgunner samt A o J&V).


Forumen brann på den här tiden, alla entusiaster var ju på samma ställe. Vi var kanske inte många men alla var på samma plats och något hundratal inlägg varje dygn var inte alls onormalt. Förstasidan på forumet rymde 300 inlägg innan de äldsta inläggen försvann och missade man en dag eller två på forumet så kom man tillbaka till ett helt nytt forum. Tempot var med dagens mått närmast hysteriskt. Det fanns ingen Youtube och knappt några foton eftersom digitalkameror fortfarande var okända men tur var väl det - de allra flesta surfade via telefonmodem. Ändå kunde man sitta hela kvällen framför forumet och det kändes som att man bara precis hade tittat in.


Det var en enklare tid med helt andra frågeställningar och ett totalt annorlunda förhållningssätt till hobbyn.


Optimismen flödade, det kändes som att allting bara kunde bli bättre. Fler entusiaster tillkom, tekniska innovationer som kronografer började dyka upp hos allt fler fantaster och vi såg aldrig några moln på himmelen. Allt var ju positivt, det fanns inga egentliga problem att förhålla sig till, man kände aldrig någon oro för om hobbyn skulle finnas kvar tio år framåt eller inte.


Något som kanske var naivt, nu med facit i hand..


Hur det än går med framtiden - den nya vapenlagen klubbades igenom igår - så är i alla fall jag tacksam över att jag fick uppleva den perioden av vår historia. En rolig tid, be happy, go lucky då alla kände alla och då de enda som stoppade oss var när diabolen i asken tog slut.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Sibbe

1 maj 2014 13:18

vad kommer den att tillföra eller försämra för oss airguners i korta ordalag

Johnny Ottosson

1 maj 2014 16:35


Det beror på hur din lokala tillståndsenhet förändrar sin praxis.

I korta drag så vill man att RPS ska avgöra vilka förbund som är seriös eller inte (exit: IPSC). Förbunden kommer förmodligen att känna pressen och kommer att ligga på klubbarna om att sköta sig och ha mycket aktivitet etc.

Detta kan i sin tur vara svårt för en liten klubb att möta, varpå man kanske inte längre kan räkna med förbundets stöd mot tillståndsenheten varvid det blir ännu svårare att få ut licenser om man har långt till en klubb eller är med i en mindre klubb som inte anses ha tillräckligt omfattande aktiviteter.

I övrigt så är det mest hårdare straff för vapenbrott etc..

 
Ingen bild

_Axel_

1 maj 2014 15:13

Nu sitter du och drömmer Johnny! Nog fan nämndes vapenlicens förr med! Det fanns väl även dem som kallade sig för "friskytt", förmodligen för att reta "mollskinnstomtar"!? ;)

Var det inte 1992 som den speciella luftvapenlicensen försvann. En enklare form av registrering bara? Denna registreringen användes mest av dem som ville ha ett kolsyrevapen för sitt 10m skytte. Dessa var alltid tillståndspliktiga. Andra luftvapen förstod inte snuten vad det var. Men det gavs licens iaf. Jag vill minnas det var något som Dahlman med rätta ondgjorde sig om. Sen dess har det som du säger bara blivit mer svårt att få licens för luftvapen.

Och samtidigt har den allmänna inställningen bland utövare blivit mer "seriös". Att vara rebell och ge fan i att regga nått så harmlöst som ett luftgevär (mest för att det är för krångligt, eller för att man bodde för nära våra grannländer där allt såldes fritt) ses numer som oschysst mot sporten. Sanningen är ju den att de flesta som köper ett luftgevär av lite mer kvalité trimmar olagligt. Precis som med mopeder. Det blir en vi och dom situation, där dom som inte har möjlighet att vara med i en klubb ses som rötägg för sporten.

Ett bra inlägg idag Johnny, det vore sporten till nytta att vara lite mer anarkistisk. Håller med!

Johnny Ottosson

1 maj 2014 16:32


Ännu längre tillbaka än så. I VL så införde man ett totalstopp första juni 2000 och efter det så kom diskussionerna du tänker på.

Jag refererade till Axsor Cup under sent 90-tal.

Sedan, visst existerade licenser för luftvapen ända sedan 1974 men därmed sagt så var de inte vanliga och i synnerhet inte på fjädervapen.

Kommer du förresten ihåg listan som noga föreskrev vilka vapen som var licenspliktiga och vilka som var licensfria?

De "konstiga" licenser som du tänker på utfärdades 74-92, där alla Co2-vapen och pumpgevär gick på licens, i alla fall i teorin. Samtidigt så hade man 200 mps oavsett kaliber för fjädervapnen.

Efter 92 så hade vi vårt nuvarande system och mellan 92-00 fungerade det som avsett, det var från 00 och framåt som man började likställa luftvapen med krutvapen och därefter så har det bara gått nedåt...

 
Ingen bild

Luftvapen.miffo

1 maj 2014 16:01

När jag läser här så är det sol klart att licens på luftbössa bara är till nytta för dom som ska tävlingsskjuta . Finns ingen normal människa som söker licens för att sitta hemma och skjuta,det är totalt onödigt. För 40 pesoner behövs den bara,då är det 1000 tals som klara sej bra utan .

Johnny Ottosson

1 maj 2014 16:45

Eftersom många idag har PCP som är enkla att snabbt och lätt effektförändra på ett dramatiskt sätt så minskar naturligtvis incitamentet för att skaffa en licens när detta numera innebär mer krångel coh högre kostnader.

Risken med det är att det börjar cirkulera kraftfulla vapen med 50-80 joule i kaliber 22 & 25 helt okontrollerat på Blocket etc, med unga grabbar som köpare.

Ännu har ingen olycka inträffat men förr eller senare så kommer något att hända.

Tävlingsskyttarna kommer då snabbt att slå sig för bröstet och peka på att de minsann är seriösa, har licenser etc osv.

Man vill därmed skilja på dem och oss.

I den kontexten så är det ju bra att ha licens och tillhöra "rätt grupp".

Med tanke på allt krångel och alla kostnader så hade jag nog idag aldrig skaffat en licens om jag hade startat om från "noll". Det är helt enkelt inte värt allt trassel.

Har man sedan ett licensfritt vapen så varför ska man då betala tävlinglicens, grönt kort och förhöjda startavgifter bara för att få tävla?

Tävlingsnätverket med förbund etc fyller ju primärt bara en funktion om man vill ha ut en licens, vill man inte det så finns det ju inget skäl att betala, krasst sett.

I den senaste tävlingen så var det färre än 10% av samtliga deltagare som sköt 16J.

Den stora volymen av tävlande finns hos klasserna på 10J.

Att man nu har valt att inte utnyttja möjligheterna för dessa entusiaster är bara beklagligt.

Några fria klasser för 10J hade gjort underverk för deltagandet och i förlängningen även den organiserade delen av sportens överlevnad.

En del som skjuter 16J vill ju bli av med den icke internationella klassen 45J men utan den så faller ju hela korthuset. Dessa skyttar behövs för att hålla uppe medlemskapsantalet i klubbarna eftersom de behöver klubbarna för att få ut licenser.

Att bara skjuta 10J och ändå vara klubbmedlem tarvar dumstruten på, då betalar man bara utan att få någonting tillbaka.

 
Johan

Johan

1 maj 2014 21:08

Bra inlägg, nostalgi!

http://www.luftjakt.se

 
Ingen bild

Batistuta

2 maj 2014 09:16

Allt har sin tid Johnny, idag är det mer styrt eftersom de drivande personerna vill ha en erkänd sport. Jag är en av dem, 16 jouls klassen kommer utan tvekan att växa framöver . Många som skjuter FT idag har 16 jouls klassen som mål, men det tar ett tag att ställa om från fullfart/10 joulsbössor till licenser och rätt vapen.

10 joulsklassen kommer alltid att vara stor i Sverige, liksom 7,5 joul är i Tyskland.

Som många sagt innan, så finns det inget som stoppar de som vill ha tävlingar i skogen med bössor de har hemma, trimmade eller otrimmade. Skjut och var glad men gnäll inte på andra skyttar.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se