Airpang

Direktlänk till inlägg 1 maj 2011

More then ever...

Av Johnny Ottosson - 1 maj 2011 16:17


Värst hittils...


Idag ringde Fredrik Axelsson och berättade att FX Airguns nu har beslutat att sätta Independence Elite i produktion. Så vadå? En Independence med enkelskott (direkt i pipan laddning utan matarpinne), det är väl inget nytt med detta? Den modellen har ju varit påannonserad under minst ett år utan att varken komma i produktion eller väcka puls hos entusiasterna.


Jo, bortsett ifrån laddprincipen så kommer nämligen Independence Elite att vara utrustad med en helt ny unik high performance ventil, den absolut första av sitt slag.


Krävs det inget snabbt uppföljningsskott (Elite saknar ju magasin) så kan man istället koncentrera drivkällan på att leverera prestanda för ett enda skott i taget. På detta sätt kan man få ut rejält med effekt, för den skytt som inte har bråttom. Alltså med andra ord helt perfekt för den dedikerade långhållsskytten, i kombination med långhållskalibern nummer ett - kaliber 25 (6.35 mm).


Vad handlar det då om i kalla siffror?


Enligt de officiella sifforna så kommer Indpendence Elite med kaliber 25 att leverera minst 70 fpe med HN Baracuda!


Detta betyder en utgångshastighet om över 305 mps med 30.90 gn, kör man lätta JSB King så blir det ungefär 330 mps. Anslagsenergi uppgår alltså till 95 joule.


I övrigt så kommer Elite att fungera precis som en vanlig Indpendence; man får samma precision som kaliber 22, trots den svindlande effekten, och en synnerligen låg ljudnivå igenom den hela shrouden. För att ladda vapnet med luft så krävs 7 st pumptag för varje skott, men dessa pumptag är precis lika lätta som på de vanliga ostrypta Independence med kaliber 22. Det tar alltså lite mera tid, fler pumptag, men anslagsenergin blir också nästan dubbelt så hög.


I praktiska termer så handlar det alltså om ett fruktansvärt effektivt vapen för legal skyddsjakt eller skytte över långa avstånd. Laddar vi med Baracuda och räknar 1000 fps (305 mps) samt sätter BC=0.040 så kan vi med ett inskjutningsavstånd på 55 meter räkna med att diabolen ligger inom 25 mm (en tum) från riktpunkten mellan 5 till 64 meter - bara att hålla rakt på.

Det mål som påskjuts vid 64 meter drabbas då av 62 joule, ungefär vad min egen gamla BSA Lonestar gav vid mynningen.

Skjuter vi istället in på 80 meter så har vi en peak på maximalt 80 mm vid 50 meter och sedan dalar man till minus 80 mm först vid 95 meter. Det blir alltså en halv vanlig 14x14 måltavla i hålla över/under för att få en bra träffzon ända ut till nära 100 meter.

Skjuter man in detta vapen på hela 100 meter så får man en peak vid 60 meter på bara 12 cm. Den som kan hålla över/under på en hel måltavlas höjd kan alltså få en effektiv räckvidd på 117 meter.

Återstående energi är 40 joule (!) när den grova projektilen når sitt mål vid 117 meters avstånd. Befinner sig målet på 80 eller 100 meter så handlar det om 55 joule respektive 49 joule.

Tack vare den senaste nya editionen för Smoothtwistpiporna så kommer Independence Elite att ha sedvanlig FX precision den hejdlösa hastigheten till trots och ljudnivån blir, som vanligt, steget över ljudlös och märkbart effektivare än konventionella lösa dämpare - tack vare den långa shroudens enorma volym.

Ljudlös med enorm effekt och sanslös precision, därtill helt självförsörjande mot yttre drivkällor - nya Independence Elite kommer att bli en helt unik produkt utan egentliga konkurrenter. Såvitt jag vet så existerar det inga självförsörjande vapen (pump, fjäder etc) som klarar av att leverera den här typen av effekt med sådan precision och med en så låg ljudnivå.

Visst, man förlorar möjligheten till magasin och snabba uppföljningsskott men Elite erbjuder i gengäld en helt annan nivå av effekt samtidigt som den är suveränt enkel att byta pipor på, om nu någon mot förmodan skulle komma på idén att försöka tygla den här monsterprestandan med en klenare kaliber.

En sak är i alla fall säker, om skytten klarar sin del av jobbet så lär ingen varelse, laglig för skyddsjakt i Sverige, överleva en run-in med den nya Independence Elite.



 
 
Ingen bild

Ups

1 maj 2011 17:04

När kommer reklambladet med denna utomordentliga författade text ?

Johnny Ottosson

1 maj 2011 17:13

Jag vet inte, jag kanske ska sälja in texten till Fredrik?

Förordet i hans gamla broschyr var ju författat av Terry Doe, jag kanske kan göra samma jobb själv till nästa katalog?

 
Ingen bild

MG

1 maj 2011 19:36

Kul att de kom i produktion, det blir en jädra fart på bössan med nya ventilen.

 
Ingen bild

Johan

1 maj 2011 21:02

Då är det bara 55 Joule kvar då...=)

Johnny, vet du om det finns tankar om en 150J bössa från FX?

Johnny Ottosson

1 maj 2011 22:36

Vi får väl se vad som kommer i framtiden...

 
Ingen bild

Superbee

1 maj 2011 21:43

Håller med Johan. Förslag till FX: fixa ett pipkit i någon lämplig pistolkaliber (för att ha utbud av kulor) så den gör 150J, då kan man ta ut en sån där som klass 4 på jägarexamen och köra med .25 som övningspipa.

 
Ingen bild

Silwer

1 maj 2011 23:34

Men var inte Elite tänkte mer för målskytte, dvs enpetare och luften skjuter på diabolen bakifrån, lätt att byta kaliber mm?

Vad är vitsen med hela 100J.
Man kan iofs skjuta målskytte för sig själv om man vill.

Kommer det aldrig nåt FT mässigt tro?

Big bore och sånt där finns det väl tillräkligt av ändå tycker jag.

Fast det är kanske USA som vill ha det här, det är isf begripligt men för Sverige vete fan.

7 pump och ett skott, iofs en imponerande kraft i det, men alltså jag vill nog ha lite mer ur den.

Är det tänkte för ren jakt skjuter man ju ändå inte så många skott så att den inbygda pumpen är nödvändig.

11000 hörde jag gissningar om, så det drabbar ju ingen fattig direkt.

Johnny Ottosson

1 maj 2011 23:52

Visst är den enskotts med laddning direkt i pipan med lätt utbytbar pipa till annan kaliber.

Effekten är inget självändamål utan vapnet är byggt för att det ska ge en så flack projektilbana som det överhuvudtaget går att uppnå med en smallbore (upp till 6.35 mm) airgun. En bipodukt blev då hög anslagsenergi.

En tänkbar framtida gren är benchrest, om vi nu kan få igång tävlingar för detta i Sverige. Då är detta vapen en bra kandidat i den ostrypta klassen.

Tekniskt sett är den intressant, nära 100 joule och helt själv försörjande. Vem hade trott något sådant för bara ett par år sedan?

För ren jakt är den perfekt, one shot, one kill och sedan kan man ladda om den lätt och smidigt ute i fält med din inbyggda pumpen.

Jag vet inte priset ännu men jag gissar att den hamnar i nivå med vanliga Independence.

 
Ingen bild

Thomas

2 maj 2011 08:08

Vad lämnar den för energi med bara en pump, och två pump osv?

Johnny Ottosson

2 maj 2011 09:59

Den fungerar inte så.

Tänk dig Independence som ett PCP istället för ett pumpgevär.

Vilken effekt ger ett PCP vid 160 Bar jämfört med 200 Bar? Då tänker du rätt.

Finns det tillräckligt med luft så ger Independence alltid samma effekt, oavsett tryck. Färre pumptag ger inte automatiskt lägre effekt men färre pumptag gör att trycket i behållaren sjunker ner mot minimigränsen varpå effekten försvinner helt och hållet. Behållaren rymmer ju bara 22 cc, jämfört med kanske 120-500 ccc på ett vanligt PCP.

Däremot så kan man minska hammarens förspänning och få ut en lägre effekt den vägen. Sänker man hammarens förspänning tillräckligt lågt så kan man naturligtvis återfylla den lilla behållaren med färre antal pumpslag men den direkta kopplingen mellan antalet pumptag och effekten, som på ett pumpgevär, finns inte hos Independence.

 
Ingen bild

Öberg

8 maj 2011 00:11

Förstår allt utom jaktsnacket.
Jag kör max 220 mps i G-sorn då jag inte får den dödeffekten jag vill ha i högre farter. Och behöver jag mer power så använder jag 22lr subsonic el High speed!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards