Airpang

Alla inlägg under juni 2012

Av Johnny Ottosson - 15 juni 2012 10:00


Kreativt tänkande


The Phantom i delar...


Idag så ska vi kolla närmare på en Parker Hale Phoenix Phantom. Ursprungligen så lär detta ha varit en av de sista designerna som gjordes in house hos Parker Hale innan företaget såldes och rättigheterna gick nu över till Phoenix Air Guns Ltd som nu saluför och tillverkar konstruktionen. Sedan 2004 så har modellen sålt bra, främst på den inhemska marknaden då den inte har fått samma genomslag här hemma där HW dominerar. Detta är på många sätt synd eftersom just The Phantom har en lång rad tekniskt intressanta konstruktionslösningar.

I grund och botten så består dämparen av 4 komponenter, två inre och två yttre. De inre delarna är skapade av formgjuten plast och kompletterade med ett täckrör av kolfiber samt en infästning av metall.

Notera de moturs formade helicentriska bafflarna i en glänsande ("fet") plastsort..

De inre och arbetande delarna av dämparen består av två halvor som tillsammans bildar en färdig insats till täckröret. Eftersom insatsen är delbar så kan den enkelt göras ren från blydamm. Plastsorten är dessutom av en glansig, portät sort som gör det svårt för smuts att fasta och som med fördel faktisk även kan tvättas ren i en vanlig diskmaskin!

Eftersom de flesta räfflor i vapenpipor går medurs så är de pressgjutna bafflarna formade i ett moturs mönster för att ytterligare fördröja tryckluftens evakueringshastighet. Med jämna mellanrum så finns det även tryckutjämnande sidoportar som avlastar belastningen ut mot täckröret. Längs insatsens längd så finns därtill centrerande bafflar som säkerställer att insatsen sitter absolut korrekt rakt inuti täckröret.

Den här lösningen innebär också att hela dämparen blir väldigt lätt, bara 95 gram!

En annan fördel är naturligtvis att den blir enkel och billig att framställa. Konventionella dämpare brukar ju inte sällan innehålla ett dussin olika små bafflar, fjädrar eller brickor som måste placeras i korrekt ordning, den problematiken saknas helt med Phantoms formgivning. Eftersom dämparen, förutom fästet, helt saknar metall så är den inte känslig för fukt, troligtvis en icke ringa fördel på den fuktiga hemmamarknaden..

Just dämpull i olika former, metalliskt eller textilt, kan ju absorbera fukt och därmed förändra nodbalansen hos dämparen liksom skapa en grogrund för rost. I äldre dämpare med organiskt dämpmaterial så var det faktiskt inte helt ovanligt att dessa helt enkelt ruttnade av kondensfukten.

Här kan vi alltså klart se att konstruktören/-erna har tänkt till ordentligt och det intressanta är att det hela inte slutar där utan även övriga komponenter är minst lika genomtänkta, något som vi ska se prov på i kommande delar..

Av Johnny Ottosson - 14 juni 2012 10:00


The Parker Hale Phantom


  Mycket kreativt tänkande i den här konstruktionen..


De flesta entusiaster som skjuter PCP utan shroud på hög effekt använder någon form av ljuddämpare. Låt oss idag se bortom de rent juridiska begränsningarna hos detta självskrivna tillbehör och istället studera en av de mest intressanta och underskattade produkterna på marknaden.


Parker Hale Ltd var en av de riktigt anrika brittiska vapentillverkarna och de hade liksom BSA rötterna tillbaka ända till 1800-talet. I sann brittisk entrepenörsanda så skapade Alfred Parker sin egen vapensmedja i "the gun quarters" Birmingham. Detta minst sagt legendariska kvarter runt Steelhouse Lane och Shadwell Street där det absoluta hjärtat av nationens vapenproduktion var centrerad under det brittiska imperiets största glansdagar.

Här fanns en sprudlande aktivitet med hundratals olika vapentillverkare, underleverantörer och materialhanterare till vapenindustrin. Vid denna tidpunkt så stod imperiet i zenith och hyste 458 miljoner invånare över otroliga 33.700.000 km2 landyta, man inlemmade bokstavligt talat 20 % av världens hela dåvarande befolkning och myntade uttrycket om "The empire on which the sun never sets".

Detta väldiga rike krävde enorma mängder skjutvapen, både för att hållas ihop och för att skyddas ifrån yttre angrepp av främmande makter. I detta relativt trånga kvarter så låg internationellt välkända och idag legendomsusade varumärken vägg-i-vägg, vi hade BSA, Webley & Scott, WW Greener, hela Kynoch, Westley Richards, Thomas Chambers, Holland & Holland och James Purday & Sons mfl. Kort sagt, alla som var något i brittisk vapenindustri fanns representerade här och detta inte utan anledning. Lönerna för skickliga yrkesmän inom detta gebit var förhållandevis höga och inte sällan så ärvdes arbetet vidare ifrån far till son i generationer av duktiga vapenhantverkare.


En katalog från 1933 med Parker Hales klassiska dämpare med skåran på mitten..  


I denna synnerligen innovativt kreativa miljö så fick Alfred Parker snart sällskap med sin brorson Arthur Hale och tillsammans så skapade de ett världsberömt företag som kom att existera ända i in 2000-talet. Den tragiska massakern i Dunblane slog emellertid undan benen för den brittiska sportskytterörelsen och den sviktande lönsamheten därav fick Paker Hale på knä så att de blev uppköpta av Modular Industries på våren 2007. Deras varumärke lever dock var ännu, även om Paker Hale numera är borta som ett fristående oberoende företag.

Parker Hale specialiserade sig tidigt på sportskyttevapen och då naturligtvis främst finkalibriga sådana. Detta innebar även att tillbehör till dito också fick hög prioritet och i synnerhet deras ljuddämpare för 22 LR vann snabbt stor internationell ryktbarhet. The Parker Hale Silencer blev helt enkelt ett begrepp.

Parker Hales klassiska 22 dämpare, notera skåran på mitten som är karaktäristisk för just Parker Hale  

Även för luftvapen när PCP började bli populära i slutet av 1900-talet så tog Parker Hale lite "gratis" en tätposition såsom en av de mest populära dämparna på marknaden. Parker Hale var ju redan inarbetade som varumärke och precis som att man gärna använde kikarsiktesfäste från krutvapen i luftvapnens barndom så började man fort använda dämpare för 22 LR även till luftgevär. Detta var en trend som bröts runt milleniumskiftet då Logun presenterade sin lätta och mycket tysta Logun Silencer. Knappt hade denna landat på marknaden innan Weihrauch tog tätpositionen med den nu klassiska "HW-dämparen", en mycket bra konstruktion som idag mer eller mindre används som norm. För att kunna behålla sin position på marknaden så utvecklade Parker Hale då en toppmodern konkurrent med en lång rad unika särdrag och det är en sådan som vi ska öppna och titta närmare på i nästa del.

Av Johnny Ottosson - 13 juni 2012 10:00


Inköp med varierande framgångar...


En Anti Cant Device för $26 - helt okej pris..


I veckan så var jag på jakt efter en ny ACD och kollade runt lite bland våra näthandlare. ProGunner hade den eftersökta produkten och dessutom flaggad som "utgående"?? Nåväl, fyndläge där kanske? Tyvärr så var det bara den lite ovanligare storleken 30 mm som hade försetts med fyndpris (385 kr), den jag sökte, 25 mm, kostade normalpris på 500 kr.


Efter att ha snokat runt lite på Ebay så hittade jag till slut en lämplig handlare i Buckingham, Virginia, en liten stad med blott 133 st invånare - varav åtminstonde en av den pysslar med att sälja vapenrelaterade prylar på export.

Även countyt Buckingham är relativt blygsamt med bara 17.000 invånare, vilket gör 11 invånare per km/2, hälften av Sverige. Så, i denna avkrok av världen, så köpte jag min ACD.

Den 10/6 lade jag min order (på morgonen), den 11/6 drog man pengarna och den 13/6 fanns varan i min brevlåda!

Summan blev med frakt etc totalt 232 SEK.

Vidare så beställde jag lite prylar ifrån Chambers den 27/5 och detta paket har jag ännu inte sett röken av...

Med ett varuvärde på 475 SEK så vill man ju inte direkt bli av med en sådan försändelse och här var jag tyvärr en smula dumsnål, över 500 kr så brukar jag normalt begära försäkrad frakt men icke så denna gången, varpå det naturligtvis var denna gång som ett paket försvann....

Chambers säger sig ha skickat ordern 28/5 och därvid stannar deras ansvar då frakten som sagt inte var förlustförsäkrad, återstår att se om den kommer fram med tiden eller om jag får skriva upp den på förlustkontot.

Som ni ser så kan det allså vara både fördelar och nackdelar med att handla billigt utomlands, generellt sett så är dock min erfarenhet, baserad på säkert ett hundratal vapenrelaterade privatinköp sedan slutet av 90-talet, att det har gått framåt. Idag är det betydligt ovanligare att paket försvinner än förr om tiden. Många leveranser är också betydligt snabbare nu än tidigare, paket ifrån USA kan dyka upp på bara ett par dagar snarare än ett par veckor som närmast var normen för tiotalet år sedan. Troligtvis så har de som agerar på nätet blivit mer vana och utsatts för högre kundkrav varpå servicenivån har höjts.

EDIT: Naturligtvis så låg försändelsen ifrån Chambers i brevlådan 13/6, senare samma dag som jag författade detta inlägg, visst är det typiskt? Exakt var försändelsen har varit de senaste två veckorna är dock oklart...

Av Johnny Ottosson - 12 juni 2012 14:30


BAR slutar sälja Airforce Airguns


På sin hemsida så gör BAR följande tillkännagivande:


Gunpower....We give up - 12/06/2012

 

After many years of stocking Gunpower I think we have now got to the stage where we can´t make any more excuses for the shoddy service and generally terrible performance recently of these guns. Delays in repairs , bad attitudes and now to top it off, problem after problem with accuracy has put the nail in the coffin. We are discontinuing all the guns immediately, accessories will be available whilst stocks last.

This decision hasn´t been taken lightly, but we feel we can no longer sell goods that don´t meet our customers high standards.

Av Johnny Ottosson - 11 juni 2012 10:00


Bra lägsta förstoring...?


Med förstoring x 4.5  


Idag så prövade jag lite olika förstoringar på mitt Light Stream och gjorde en intressant iaktagelse. Som ni vet så utvecklar kikarsiktet ett tunnelseende på hög förstoring, bilden smalnar med andra ord och man ser mindre utav vad som sker runt omkring själva målet.


Med förstoring x 7


Omvänt så får man ju en bredare/större siktbild ju lägre förstoring som man använder, eller hur? Eller är det verkligen så? På mitt Light Stream så kan jag konstatera att ifrån x 14 och nedåt så ökar siktbilden stadigt ner till x 7 varpå siktbilden inte längre ökar, istället uppstår succesivt en svart sarg runt själva siktbilden.


Med förstoring x 14


I viss mening så kan man alltså då säga att man "tjänar" på en lägre förstoring ner till x 7, en ännu lägre förstoring gör det bara svårare att se målet utan att man vinner ett bredare siktfält. Förutom bättre stabilitet, ett kikarsikte förstorar ju inte bara siktbilden utan även skyttens egna rörelser, så är ju det bredare siktfältet ett av skälen till en lägre förstoring.

Frågan är då hur effekten blir på ett kikarsikte av typen 8-32, kan man då verkligen få "valuta" för förstoringsgraden under typ x 14 i termer av bredare siktfält - intressant inte minst för skyddsjägare?

Av Johnny Ottosson - 10 juni 2012 12:00


Lagom är bäst...


Transferhål för 7.50 joule respektive 16.00 joule...


En läsare hörde idag av sig med en förfrågan om varför jag har borrat min CZ200T till bara 2.50 mm när original är 3.00 mm. Borde inte detta betyda att jag förlorar effekt? Om så är fallet, varför har jag då inte borrat fulla 3.00 mm själv?

Jo, en väsentlig skillnad mellan 7.50 joule versionerna och de på full effekt är att de sistnämnda har en justerskruv för transferkanalens storlek, belägen på sidan av blocket. Denna skruv saknas på versionen för 7.50 joule.

Rent praktiskt så innebär detta att om jag borrar min pipa till fulla 3.00 mm så får jag svårt att uppnå en jämn kurva på låg effekt, där jag i princip alltid använder vapnet. I gengäld så måste jag öka förspänningen rätt ordentligt, till ungefär 80% in, för att uppnå full effekt. Mekanismen blir därför lite mera tungspänd än för de vapen som har 3.00 mm transferhål och samma effektuttag. De vapen som har 3.00 mm borrning original kan däremot minska transferkanalens storlek temporärt igenom att ställa in justerskruven på sidan av blocket temporärt när man önskar lägre effekt och en jämn kurva.

Min storlek på 2.50 mm är alltså en vettig kompromiss mellan möjligheterna att få en jämn kurva både på hög och låg effekt, därav det lite udda storleksvalet.

En bild från CZs tillverkning...

Nu till något annat. Jag fick idag lite bilder ifrån CZs fabrik och dess tillverkning av stockar. Varje stock tillverkas i en karusellfräs där man kör 6 stockar på en gång. De grovfräses enligt bilden ovan på ungefär 8 minuter.


Nu är stockarna inpassade med bakkappan, notera att kindstödet följer med stocken under produktionen

När stocken är kapad och putsad så paras de med bakkappa och kindstöd, vilka följer med under tillverkningen. Kollar man exempelvis under kindstödet så finns det en nummerserie som matchar samma nummerserie på kolven. Detta för att konturerna ska passa perfekt.

Förstockar på rad, här är pipbanden inpassade och fastlimmade.


Av Johnny Ottosson - 9 juni 2012 13:00


Demyan och Aarya


Aarya Mk II


Luftvapen finns över hela världen men vi entusiaster i Sverige är tyvärr ofta hemmablinda och ser bara fabrikat från västvärlden, främst då Tyskland, England och Sverige. Detta är trist eftersom utbudet växer så otroligt om man börjar leta runt lite i andra folkrika nationer.


Ovan har vi exempelvis en Aarya från Indien och om man vill bekanta sig med Demyan från Ryssland så kan man lämpligtvis göra detta på följande länk:  http://demyan.info/eng/about.html



Its a global world, you know...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards