Airpang

Direktlänk till inlägg 15 juni 2012

Marknadens mest underskattade dämpare....? *del 2*

Av Johnny Ottosson - 15 juni 2012 10:00


Kreativt tänkande


The Phantom i delar...


Idag så ska vi kolla närmare på en Parker Hale Phoenix Phantom. Ursprungligen så lär detta ha varit en av de sista designerna som gjordes in house hos Parker Hale innan företaget såldes och rättigheterna gick nu över till Phoenix Air Guns Ltd som nu saluför och tillverkar konstruktionen. Sedan 2004 så har modellen sålt bra, främst på den inhemska marknaden då den inte har fått samma genomslag här hemma där HW dominerar. Detta är på många sätt synd eftersom just The Phantom har en lång rad tekniskt intressanta konstruktionslösningar.

I grund och botten så består dämparen av 4 komponenter, två inre och två yttre. De inre delarna är skapade av formgjuten plast och kompletterade med ett täckrör av kolfiber samt en infästning av metall.

Notera de moturs formade helicentriska bafflarna i en glänsande ("fet") plastsort..

De inre och arbetande delarna av dämparen består av två halvor som tillsammans bildar en färdig insats till täckröret. Eftersom insatsen är delbar så kan den enkelt göras ren från blydamm. Plastsorten är dessutom av en glansig, portät sort som gör det svårt för smuts att fasta och som med fördel faktisk även kan tvättas ren i en vanlig diskmaskin!

Eftersom de flesta räfflor i vapenpipor går medurs så är de pressgjutna bafflarna formade i ett moturs mönster för att ytterligare fördröja tryckluftens evakueringshastighet. Med jämna mellanrum så finns det även tryckutjämnande sidoportar som avlastar belastningen ut mot täckröret. Längs insatsens längd så finns därtill centrerande bafflar som säkerställer att insatsen sitter absolut korrekt rakt inuti täckröret.

Den här lösningen innebär också att hela dämparen blir väldigt lätt, bara 95 gram!

En annan fördel är naturligtvis att den blir enkel och billig att framställa. Konventionella dämpare brukar ju inte sällan innehålla ett dussin olika små bafflar, fjädrar eller brickor som måste placeras i korrekt ordning, den problematiken saknas helt med Phantoms formgivning. Eftersom dämparen, förutom fästet, helt saknar metall så är den inte känslig för fukt, troligtvis en icke ringa fördel på den fuktiga hemmamarknaden..

Just dämpull i olika former, metalliskt eller textilt, kan ju absorbera fukt och därmed förändra nodbalansen hos dämparen liksom skapa en grogrund för rost. I äldre dämpare med organiskt dämpmaterial så var det faktiskt inte helt ovanligt att dessa helt enkelt ruttnade av kondensfukten.

Här kan vi alltså klart se att konstruktören/-erna har tänkt till ordentligt och det intressanta är att det hela inte slutar där utan även övriga komponenter är minst lika genomtänkta, något som vi ska se prov på i kommande delar..

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards