Airpang

Direktlänk till inlägg 11 juni 2012

Optimal förstoring

Av Johnny Ottosson - 11 juni 2012 10:00


Bra lägsta förstoring...?


Med förstoring x 4.5  


Idag så prövade jag lite olika förstoringar på mitt Light Stream och gjorde en intressant iaktagelse. Som ni vet så utvecklar kikarsiktet ett tunnelseende på hög förstoring, bilden smalnar med andra ord och man ser mindre utav vad som sker runt omkring själva målet.


Med förstoring x 7


Omvänt så får man ju en bredare/större siktbild ju lägre förstoring som man använder, eller hur? Eller är det verkligen så? På mitt Light Stream så kan jag konstatera att ifrån x 14 och nedåt så ökar siktbilden stadigt ner till x 7 varpå siktbilden inte längre ökar, istället uppstår succesivt en svart sarg runt själva siktbilden.


Med förstoring x 14


I viss mening så kan man alltså då säga att man "tjänar" på en lägre förstoring ner till x 7, en ännu lägre förstoring gör det bara svårare att se målet utan att man vinner ett bredare siktfält. Förutom bättre stabilitet, ett kikarsikte förstorar ju inte bara siktbilden utan även skyttens egna rörelser, så är ju det bredare siktfältet ett av skälen till en lägre förstoring.

Frågan är då hur effekten blir på ett kikarsikte av typen 8-32, kan man då verkligen få "valuta" för förstoringsgraden under typ x 14 i termer av bredare siktfält - intressant inte minst för skyddsjägare?

 
 
Ingen bild

Görgen

11 juni 2012 18:01

På min Hawke sidewinder 6-24 så ökar siktbilden stadigt hela vägen från 24 gångers förstoring ner till 6 gångers förstoring.

 
Ingen bild

SverigeDemokraten

12 juni 2012 05:57

det fenomen som du kallar svart sarg inuti siktet brukar vara vanligt på lågbudget sikten,vi brukar kalla det för sorgkant Man få vad man betalar för. Jag har bla ett Schmidt&Bender Pm2 3-12*50,där slipper man tunnelseendet som du har i ditt sikte , man slipper över huvud taget alla de märkliga ljusfenomen som du upplever. Du klarar dig med ett Light Stream efter som du du skjuter på relativt korta avstånd .

 
Ingen bild

Centerpoint

12 juni 2012 12:27

Japp, Sverigedemokraten har helt rätt. Du upplever ett resultat av enkel (läs billig) optik.

 
Ingen bild

Visitors

12 juni 2012 14:04

För den som ägnar sig åt plinking i trädgården duger det med ett billigt sikte med enkel optik.Trodde faktiskt att Light stream var ett bra sikte,i alla fall bättre än så där .

 
Ingen bild

Jazz

12 juni 2012 14:32

Tillverkas inte Lightstream i Kina. Det är väl samma som många andra tex Hawke. Köps in och sätts ett annat namn på. De är ganska klara men inte bättre än mina varmint på samma förstoringar. Men varmint kostar ju inte mer än hälften, men visst kan det LS siktet jag kollade vara dåligt.

Johnny Ottosson

12 juni 2012 14:33


Det är märkt med "Made in Japan".

 
Ingen bild

Jazz

12 juni 2012 16:09

Ja då är det säkert Japanskt. Dvs om inte de köper det från Kina. Men inte ont sagt om detta. Tycker de flesta kikar sikte kommer från låglöne länder. Läste om Nikon sikten. Kommer tydligen en stor del från Filipinerna. Ska jag vara riktigt ärrlig så det enda sätt att köpa sikten idag är att gå till affären och begära att de provas på ett vapen. Kvaliten är under all kritik på massor av sikten och det värsta är att inte ens de sk dyra siktena är förskonade. Sorry, så är det.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards