Airpang

Alla inlägg under juni 2012

Av Johnny Ottosson - 9 juni 2012 10:00


Nytt fäste på marknaden


Perfekt för ett take-down vapen..


Leapers har nu lanserat ett udda fäste. Det handlar om en vanlig dovetail, alltså normal kilbas, som dessutom har snabbfäste precis som Leupold QRW. Leapers låter hälsa följande, via sin återförsäljare Hurricane:


• Precision Machined from Aircraft-grade Aluminum Alloy with Anodized Black Matte Finish 
• User Friendly Quick Detach/Lock Lever with Full Adjustability to Fit on any 9-11mm Rail 
• Innovative, Robust, Spring Loaded Stop-pin for Tough Recoil Resistance

* Compatible with Rails with or without Recess Hole 
• Spring Tension Controlled Locking Plate with Steel Insert to Guarantee Most Secured Installation 

Av Johnny Ottosson - 8 juni 2012 10:00


Hur många pumptag?


I samband med inlägget om FXs nya minipump så uppstod naturligtvis fråga om hur många pumptag som krävdes för att fylla ett vapen. Detta kan naturligtvis beräknas utan att man behöver pröva själv och enligt min kalkyl så ser det hela ut på följande sätt; 


Maxtryck: 140 Bar - 17.74 liter

Mintryck: 70 Bar - 7.94 liter

Volym: 122 cc

Fyllvolym liter från 70 Bar till full: 9.80 liter

Pumpen flödar med 120 cc (1000 cc / 120 cc) = 8.33 x 9.80 = 82 pumptag.

Hade jag istället använt FXs Turbopump så hade det krävs: 1000/300 = 3.33 x 9.80 = 33 pumptag.

Som synes så är CZ200T ett helt utmärkt vapen att handpumpa rent fysiskt sett eftersom den har liten tubvolym, lågt maxtryck samt hela 100 skott på fyllningen. Man får alltså 100 skott på 33 pumptag med den snabbaste pumpen. Även med den lilla handpumpen så fungerar det rimligt väl, mindre än 1 pumptag per skott.

Hur blir det nu med en Royale .22 på full effekt?

Maxtryck: 235 Bar - 88.72 liter

Mintryck: 120 Bar - 48.51 liter

Volym: 400 cc

Fyllvolym från 120 Bar till full: 40.21 liter

Med den lilla pumpen: 1000/120 = 8.33 x 40.21 = 335 pumptag

Med den stora pumpen (till 160 Bar) 1000/300 = 3.33 x (61.81 liter - 48.51 =) 13.30 liter = 44 pumptag

Från 160 Bar och uppåt, en ventil stängd - flöde 220 cc

Alltså - 1000/220 = 4.54 x (88.72 - 61.81 =) 26.91 = 122 pumptag

Summa pumptag 44 + 122 = 166 totala pumptag.

Här kan vi tydligt se att ett PCP med full effekt kostar på betydligt mera i luftförbrukning. Att handpumpa en Royale 400 med minipumpen kommer att bli en mycket tidskrävande och svettdrypande historia med 335 pumptag. Att göra det med den modernaste turbopumpen är fortfarande inte roligt - men genomförbart, totalt 166 st pumptag. Till saken hör också att man får räkna med i bästa fall 60 skott på fyllningen, sådeles knappa 3 pumptag per skott.

Räknar vi att en hyfsat normaltränad skytt kan pumpa 50 pumptag i minuten så tar det alltså 166/50 = 3.32 minuter att pumpa bössan. Med den lilla pumpen så betyder det 335/50 = 6.70 minuter.

För exempelvapnet med 10J så blir det 82/50 = 1.64 minuter för lilla pumpen och med turbopumpen 33/50 = 0.66 minuter.

Sammanfattningsvis så är PCP förbluffande effektiva vapen, även med hög effekt så krävs det bara 3 pumptag för att skicka av en diabol med runt 45 joule. Imponerande jämfört med ett konventionellt pumpvapen. Den som däremot väljer minipumpen får här räkna med en klart långsammare och därmed mer ansträngande pumpning. Vi kan också se att skillnaden blir stor om man har ett vapen med låg effekt, liten tub, och lågt systemtryck. Detta vapen är enkelt och smidigt att pumpa även med en minipump ute i fält.

Om ni vill göra fler beräkningar så har jag en mycket smidig kalkylator här: http://sye.dk/airgun/index.php

Av Johnny Ottosson - 7 juni 2012 10:00


Hur långt räcker 10 joule?


JSB RS 7.33 gn avlossad med 213 mps (10.80J Vo)


Då och då så dyker frågan upp om hur långt man klarar sig med 10 joule. Är det med andra ord försvarbart att skaffa ett PCP på licens eller klarar man sina behov även med ett licensfritt vapen? Allting bottnar ju i vad man egentligen avser att använda sitt vapen till. Bortser man ifrån "jag vill äga för att jag vill ha" så finns det en lång rad teoretiska argument för och emot hög effekt.


Grafen ovan är gjord från kronografmätningar när jag ställde in min CZ200T för 10J och som man kan se så håller sig projektilen inom höjden av en enkrona hela vägen från 7.30 meter bort till 34.10 meter. Inom detta avstånd så kan man alltså hålla precis rakt på och ändå träffa inom enkronan i höjdled. 

Hur långt är då 34 meter? Räknar vi en tomt som är 34 x 34 meter stor så handlar det om 1156 kvm, alltså en ganska så rejält tomt runt en villa. Normaltomten i Sverige brukar anges till 900 kvm. Det betyder alltså 30 x 30 meter om tomten är helt kvadratisk. Som regel så kan man dock sällan skjuta hela tomtens längsta långsida på grund av vegetation, tomtform eller byggnader.

   Det är mycket bekvämt att skjuta innefrån en byggnad, speciellt på vintern..

En tumregel brukar vara att man alltid kan kunna ordna hälften av en tomts ytas långsidas längd vid en tänkt kvadrat. Har man 900 kvm så kan man alltså nästan alltid räkna med att få en bekväm skjutplats på minst 15 meter, har man tur så kan man nå 20 meter men över detta så kan man som regel definitivt aldrig skjuta innefrån huvudbyggnaden. Att skjuta innefrån en byggnad och ut över sin skjutplats är oerhört bekvämt, inte minst då det regnar eller vintertid med kanske -10 grader utomhus.

Redan nu börjar ni förstå varför 34 meter kan räknas som en relativt lång skjutplats? Ska man sedan ha tillgång till 50 meter så betyder det en kvadrat på hela 2500 kvm. Själv så är jag så lyckligt lottad att jag har en relativt rektangulär tomtform och 3600 kvm vilket betyder att jag har lite drygt 50 meter innefrån huvudbyggnaden vilket jag naturligtvis är oerhört nöjd för. Ska jag däremot skjuta längre så har jag grannens tillstånd att utnyttja lite av dennes mark varpå jag kan uppnå fulla 80 meter. 

Till tomtdimensionerna så kommer också det faktum att licenspliktiga vapen förutom minst 40 meters skjutplats, för att uppnå en rimlig fördel över vapen på 10J, också kan vara praktiskt olämpliga att använda i närheten av bebyggelse även om det teoretiskt sett är fullt juridiskt tillåtet. Man bör vid alla former av skytte ha goda marginaler för det snedskott, den richosett eller liknande som förr eller senare kommer att uppstå. Det är nämligen som så att om man gör något, nästan vad som helst, tillräckligt många gånger så kommer, statistiskt sett, något oönskat och oväntat att inträffa. Ett snedskott som lämnar tomten av misstag känns då, relativt sett, bättre ju färre joule som följer med på färden. 

   Nu har klarlacken börjat härda och då försvinner den vita kulören succesivt..

En naturlig plats för ett potent luftvapen på licens är egentligen naturligtvis den ordnade skjutbanan. Men vi vet ju alla vad som gäller där, lång restid som är svår att få in i livspusslet, man blir tvungen att skjuta de dagar man kan och inte de dagar då man har lust eller då vädret är gynnsammast möjligt. Förutom tid så tar det också kostnader att köra, inte sällan långa sträckor, för att komma till en skjutbana. Delar man sedan skjutbanan med många andra skyttar så blir det långa väntetider, är det krutvapenskyttar som man delar bana med så får man ha hörselskydd med sig oavsett man vill eller inte och samtidigt så blir man behaglad av mängder med dumma frågor/påståenden. 

Förutom de sedvanliga nackdelarna med luftvapen på licens (uselt andrahandsvärde, licensavgift, vapenskåp, klubbmedlemskap, hög ljudnivå, hög luftförbrukning, dyrare ammunition etc) så måste man också beräkna till möjligheterna att hitta en lämplig skjutplats för att få längre avstånd än de 40 meter som motiverar ett licensvapen jämfört med en licensfri motsvarighet.

Att skjuta hemma på tomten är frihet!  

Allt sammantaget så måste jag nog själv konstatera att om jag inte hade haft en smidig möjlighet till licens och krutvapen sedan tidigare samt en underbar möjlighet att skjuta 50-80 meter hemmavid så hade jag knappat skaffat mig ett luftvapen på licens. För en normal användare med en normal tomt så erbjuder ett vanligt luftgevär (177/10J) såpass mycket lättillgänglig skjutglädje att ett kraftfullare vapen knappast hade känts meningsfullt.

Det är visserligen en speciell känsla att dunka loss med ett grovt PCP på 40-70 joule men inget slår känslan av att kunna skjuta närsomhelst, varsomhelst och nästan hursomhelst med ett luftgevär precis när man känner för det. Att bara gå ut en ljum sommarkväll, sätta sig på altanen och smätta av några tavlor på 20-30 meter nästan helt ljudlöst.

Det är bekvämt, trivsamt, säkert och behagligt skytte när det är som bäst.

Av Johnny Ottosson - 6 juni 2012 10:00


I princip färdig..


Bättre eller sämre än original - välj själva..


Så, då börjar jag se ljuset i tunneln med doppningen av min CZ200T. Resultatet blir som ovan, notera att mönstret ljusnar ordentligt, nästan vitnar, när klarlacken har lagts på. Det är inte alls samma lyster som när ett doppat föremål tas upp för första gången ur vattnet och det nästan blänker.


Tyvärr så gör sig inte mönstret så bra på bild och är väldigt svårfotat, glansen i pistolgreppet finns egentligen inte.

Huruvida denna matta vithet kommer att vara framöver när klarlacken härdar återstår att se. Mönstret har annars en lagom täckande förmåga. Mindre skavanker i underarbetet försvinner effektivt samtidigt som finishen känns väldigt tunn och tight.

    Den mörka finishen på pistolgreppet beror på en omdoppning, här något förstärkt av skuggan..

Vad har man då lärt sig av detta? Jo, doppningen går förbluffande enkelt, detta var lättare än vad jag trodde innan. Mycket "hjälp" har jag haft av att satsen som används är den bästa på marknaden, det finns enklare kopior för ungefär halva priset (ca 500 kr) som tydligen ska vara betydligt svårare att lyckas med. Som alltid så är rätt "verktyg" halva jobbet. 

Vad gäller själva doppningen så hade jag inga som helst problem med bubbelbildning, vilket jag trodde var ett tänkbart problem innan, däremot så är det viktigt att ha bra täckning på primern samtidigt som dopprörelsen måste vara korrekt - långsamt, jämnt och stadigt är nyckelorden. 

Ett misstag som jag gjorde var att sticka ner en "spetsig" del av kolven först varpå jag "rev sönder" hinnan/filmen och fick då dålig teckning på detaljens baksida, alltså pistolgreppet. Man kan omdoppa men då måste tidigare lager undgå att doppas igen, annars blir det lager på lager vilket mörkar på mönstret ordentligt. Undviker man att stoppa ner de spetsiga delarna först så kommer filmens inbyggda seghet att vara mycket förlåtande så att den viker runt hörn och kanter på ett imponerande och oerhört följsamt sätt.

Annars så är det en stor upplevelse att pröva den här typen av produkt. Det är spännande och fängslande att de förvandlingen ifrån en tråkig vit träbit till ett livfullt intrikat mönster på bråkdelen av ett ögonblick. När man upplever detta med egna ögon så känns inträdesbiljetten på en knapp tusenlapp som rena klippet..

Av Johnny Ottosson - 5 juni 2012 18:30


En intressant bok online...


Länk: http://www.mediafire.com/?5mcemcyutrm



Av Johnny Ottosson - 5 juni 2012 10:00


Förstocken..


Förstocken på tork...


Så, då är dagens doppande avklarat, nu återstår klarlack och tork - mycket tork. Faktum är att tillverkaren påstår att klarlacken inte är genomhärdad förrens om 14 dagar! Nåväl, överlag så är jag fruktansvärt nöjd med processen, allt har förlöpt över förväntan smidigt och förbluffande enkelt.


Några misstag då?

Jovisst, kolven hade områden som färgen inte nådde/ville fästa vid. Dessa områden blev därför blekvita. Lösningen var att återdoppa dem men risken med detta förfarande är att om man lägger ett dubbellager på så mörknar motivet ordentligt. En annan lösning på mindre ytor är att spruta lite aktivator på en penselspets och sedan "breda ut" kringliggande motiv över de vita ytorna. Jag har prövat båda metoderna och funnit att en försiktig kombination av båda delar fungerar bäst.

Vidare så testade jag att doppa mitt mobilskal men utan grundfärg, då denna hade tagit slut. Resultatet blev mycket nedslående. Skalet var vackert när det kom upp, men färgen rann snabbt av när skalet spolades rent från överflödig färg. Uppenbarligen så är primer absolut nödvändig.

Av Johnny Ottosson - 4 juni 2012 20:00


En ny pump


FX nya superkompakta handpump (bild: Hurricane Facebook)


Baserad på Independencekonceptet och med samma användningsprincip som de gamla Slim Jim-pumparna så kommer FX Airguns till hösten med en helt ny pump. Produktionen och breddtester ska komma redan nu efter midsommar. 


Fredrik beräknar att pumpen kommer att kunna ge 120 cc på ett pumpslag att jämföra med den vanliga pumpen som klarar 220 cc. Den så kallade Turbopumpen från FX Airguns ger 300 cc med alla ventiler öppna, till ungefär 160 Bar då man växlar ner den. Vätskeavskiljaren är samma som de vanliga pumparna och bäst i branschen.


Formatet är ytterst smidigt, längden är ca 50 cm (väskan ovan är 53 cm invändigt) och vikten runt 800 gram.


Priset är i skrivande stund okänt men Hurricane kommer att föra dem så fort de börjar serieproduceras. 

Av Johnny Ottosson - 4 juni 2012 19:00


Daystate Wolverine


Någon som kommer ihåg den? Nu är senaste budet leverans i slutet av augusti och prislappen i England lyder £1400. De små kalibrarna (177, 22 & 25) förväntas komma innan stora kaliber 30. Det ska bli spännande att se om Wolverine kommer att slå eller bara bli en Rouge.

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards