Airpang

Alla inlägg under juni 2012

Av Johnny Ottosson - 4 juni 2012 15:00


Nästa del har blivit doppad...


Ligger nu på tork i väntan på klarlack...  

Av Johnny Ottosson - 4 juni 2012 11:30


Det närmar sig..


Efter två lager klarlack..


Idag så har jag demonterat förstocken med dess rail och alla andra smådetaljer, kolven har fått sig ett andra lager primer, vilket har gjort att det börjar bli väldigt lite primer kvar tyvärr. Anledningen till detta extra lager är helt enkelt slarv med underarbetet. Färgen förefaller innehålla lite filler som täcker upp mindre defekter i materialet vilket naturligtvis var välkommet på en handslipad stock där man alltid missar någon liten punkt.


Ytterligare ett lager filler/primer slätar upp och ger (förhoppningsvis) bättre ytfinish. Ännu vet jag inte om filmen täcker som ett riktigt färglager eller om den är semitransparant precis som en lasyr.


Kolven, notera ojämnheter mitt i pistolgreppet samt ovanför varbygeln..


I övrigt så har jag klarlackat ett andra lager på kolvkammen och resultatet blev kanon! Visserligen en enkel detalj men den sitter mitt i blickfånget och är dessutom välvd. När jag har försökt tona bilrutor så har alltid välvda ytor varit problem men den här filmens hinna är seg och följsam varpå mönstret löper och följer med runt hörnen och kanter på ett naturligt sätt.


Förstocken målar jag i tre moment, höger, vänster och undertill, den sistnämna återstår nu.


Nämnas bör också att sprejfärgerna torkar mycket snabbt, bara på 1-2 timmar, jag har dock väntat två timmar mellan varje varv. Detta hjälper naturligtvis till att påskynda processen. Sprejflaskorna är, som jag har berättat tidigare, väldigt bra och matar med ett jämnt och lugnt tryck. Spottningar har jag bara upplevt nu på slutet då primern börjar ta slut. Det är ju alltid svårt för en tryckbehållare att leverera jämnt tryck i slutet av sin volym.  

Av Johnny Ottosson - 3 juni 2012 19:00


WOW !!



   Bättre kan jag inte beskriva saken, vilken känsla, vilken tripp...




Det är något väldigt fascinerande med att doppa, den saken är klar. Först den här tråkiga vita detaljen, inte helt olik en ordinär golvlist, som på bara några sekunder förvandlas totalt med ett intrikat mönster runt alla hörn och kanter. Jag följde instruktionerna till punkt och pricka (mycket detaljerade sådana, ska tilläggas) samt studerade den video som jag hittade hos tillverkarens hemsida och som jag lade ut här på bloggen igår.


Naturligtvis så var jag rejält nervös då jag dels aldrig hade gjort detta förrut och dels så instruktionen så tydligt betonade hur noga vissa moment måste genomföras. Till detta hör också att jag har en förmåga att misslyckas med en del andra praktiska moment då vissa saker är lättare att misslyckas med än vad man tror (exempelvis att montera rembygeldubb helt perfekt).

Med ett djupt andetag så började jag andaktsfullt processen..

Rätt vattentemperatur (runt 24 grader), rätt mängd vatten och film samt maskerad och tillklippt enligt alla konstens regler. Försiktigt ner med filmen i vattnet för att inte skapa bubblor och sedan spreja på aktivatorn, som faktiskt luktade väldigt gott, om än skarpt. Därefter en försiktig, långsam och stadig nedsänkning i ett jämnt lugnt tempo.

O allt gick helt perfekt !!


Några minuters avspolning under svalt rinnande vatten så kunde jag förbluffad och kritisk konstatera att allt hade avlöpt helt 100% perfekt! Den enda missen var att jag i farten glömde att ha på mig bifogade latexhandskar. Ett gott råd är att inte glömma detta, jag kommer iaf aldrig att göra det...

Fy satan vad den färgen sitter, även på fingrarna! Trots ihärdigt skrubbande med en synnerligen grov potatisborste och ett grisrött skinn så blev mina tassar ändå inte rena. Det enda jag har råkat ut för med liknande infärgningsproblematik är fönsterkitt till bilar som också är en pest att få bort. Är det måntro samma bläck till dessa mönster som man använder för att spårmärka sedlar i samband med värdetransporter?

Det känns nästan så i alla fall...




Av Johnny Ottosson - 3 juni 2012 17:00


Förberedelserna börjar bli klara...


Kolvkammen torkar nu i lackboxen...


Nu har det hela rullat på under dagen. Kolvkammen är på tork och väntar på dopp under kvällen, kolven ligger också på tork efter primer och väntar på grundfärgen, den vita finishen som man ser på bilden ovan. Hittils har jag konstaterat att burkarna glädjande nog är ovanligt bra och lätta att spruta med.


Sprejburkar kan ju vara högst växlande när det gäller sprutbarhet, vissa är bra och andra rent usla med massor av spottningar där färgklickar spottas ut slumpmässigt. Dessa sprejfärger förefaller vara klart bättre med jämna och lugna sprutbilder vilket gör dem enkla att hantera även för någon som är ovan vid sprejfärger. 

Av Johnny Ottosson - 3 juni 2012 12:00


Lite pyssel...


Alla prylar som ingår i dipkittet...


Här ovan så ser vi allt som ingår i satsen för att göra lite dip, tillkommer gör själva filmen som dock inte är med på bilden. Den ingår dock i själva satsen. Från vänster så har vi en engångsmask ("Melittafilter") , smidiga långa latexhandskar ("Tullarvantar") och en typ av slipull av syntetmaterial. Flaskorna är en primer, sedan grundfärgen, aktivatorn (som sprejas över filmen) samt slutligen klarlack som skyddar objektet mot slitage efteråt.


Själva kolven, renslipad och klar, jämför bilden i gårdagens inlägg..


Nu har jag slipat färdigt kolven och samtidigt så har jag börjat arbetet med kolvkammen. Denna är nu avfettad, putsad och sprejad med primern. Snart ska jag lägga på grundfärgen och därefter så kan jag doppa det första objektet. Skulle något gå illa så är kolvkammen relativt liten och enkel att slipa ner/göra om. Till sist sparar jag den mest kompexa delen, förstocken. Denna har en ett infräst spår i undersidan för en löstagbar metallskena för bipod etc så den tänkte jag spara till sist.


Kolvkammen, rengjord och avfettad samt torkad..


Kolvkammen polerad med slipullen, det grå "dammet" är inte damm utan en uppruggad yta för primern...   

Mer rapporter kommer succesivt i takt med att projektet fortskrider....

Av Johnny Ottosson - 2 juni 2012 10:00


Inför helgens aktiviteter...


Here we go...!!


I brist på en reservstock så får jag offra originalet. Här ovan så ser vi hur den har sett ut det senaste året, med min hemmagjorda strippling på pistolgreppet, i övrigt original. Igår och idag så har jag mödosamt slipat ner densamma och i skrivande stund så är stocken i princip helt trävit. Efter finputs i morgon så ska jag grundlackera stocken för att kontrollera kvalitén på mitt underarbete och därefter så är denna del färdig för dipprocessen.

Att beskriva processen kräver en halv uppsats så är kommer istället en kort video som i detalj visar tillvägagångssättet för just det kit som jag använder:

Från EZdipkits hemsida


Importör i Sverige av dessa kits är Hurricane, Vittsjö (www.luftvapen.se) och priset är 999 kr. Dyrt? Knappast. Kollar man på EZdipkits hemsida så kostar samma sats $99 vilket blir 761 kr och till detta kommer moms, alltså totalt 952 SEK. Man kan alltså maximalt tjäna en femtiolapp på en egenimport av ett sådant kit och detta kommer med största sannolikhet att ätas upp av den större frakten från USA istället för Vittsjö.

Huruvida man får "värde för pengar" är inte lika kristallklart utan detta vill jag gärna ta reda på i verkligheten. Förutom att jag förväntar mig ett i princip perfekt slutresultat för den tusenlappen som ett kit betingar så önskar jag även att processen ska vara enkel att få till bra. Alla som har prövat likartade aktiviteter som exempelvis att tona bilrutor själv förstår nog vad jag menar..


Bra slutresultat, enkelt handahavande för att uppnå detta samt en vacker slitstark finish krävs alltså i den här prisklassen, som jag ser saken. Detta ska med andra ord bli mycket spännande.


Mer om John Knibbs International.


Igår mailade jag och frågade om man önskade den spräckta stocken i retur men det gjorde man inte. Pengarna skulle återsändas till mitt konto som snarast men har ännu inte (dagen därpå) kommit fram, vilket man kan förstå med tanke på omständigheterna.


Hur nöjd är jag då som kund?


Ömsom vin och ömsom vatten. För att börja med den tråkiga delen så tycker jag att om en handlare huvudsakligen pysslar med att sälja fabriksnya prylar (vilket de flesta handlare gör) så bör man vara absolut kristallklar med om vissa saker ändå säljs begagnade. Ett par små meningar under allmänna köpvillkor duger inte, jag vill se en tydlig text vid varje föremål om huruvida föremålet jag köper är nytt eller begagnat, inte ett "eventuellt" i den frågan. Om varan är begagnad, vilket i sak naturligtvis inte behöver vara fel (om detta, som sagt, bara framställs tydligt) så måste naturligtvis skicket presenteras tydligt, helst med bild men gärna med en gradering också.


Den goda delen av historien är att John Knibbs International skötte reklamationen snabbt och kompetent. Direkt retur av köpeskillingen och inget krav på varuretur då varan ändå var skadad. Responsen via mail har varit acceptabelt snabb och kontakten mycket god. Som jag ser saken nu så känns det som ett ärligt misstag i verksamheten att den defekta varan råkade slinka ut i webshopen och sådant kan ju tyvärr alltid inträffa.


Sammanfattningsvis så har jag ett fortsatt förtroende för John Knibbs International och jag skulle inte backa för att handla där ännu en gång, även om jag då först skulle fråga om det jag söker är nytt eller begagnat.

Av Johnny Ottosson - 1 juni 2012 10:00


Mail från John Knibbs International


Idag kom ett mail från John Knibbs International:


Hi Johnny


We have had a look for another stock but we are unable to find one.

We will refund your money in full today.   


Regards,
Dean Randle

John Knibbs International Ltd
Hillside
Shawbury Lane
Shustoke
Warwickshire
B46 2RR


Slutet gott, allting gott med andra ord. Visserligen så fick jag inte fatt på en ny stock till min bössa men jag fick iaf pengarna tillbaka. Som det ser ut nu så blir det originalstocken för min CZ200T som hamnar i doppet först.


Detta ska bli riktigt spännande...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards