Airpang

Alla inlägg under februari 2012

Av Johnny Ottosson - 20 februari 2012 10:00


Pipan hos BSA R10


Två brittiska luftgevär - made in Birmingham


Idag ska vi titta lite närmare på pipan till nya R10 Mk II. Liksom många andra komponenter på detta vapen så är även pipan uppdaterad i samband med lanseringen av Mk II. Precis som hos alla andra PCP från BSA så är det en kallhammrad pipa utan konventionell choke, istället så konar pipan succesivt hela vägen mot mynningen.


Tvärtom mot vad Fondprodukter uppger på sin hemsida så är inte pipan 470 mm, åtminstonde inte på detta exemplar där den mätte 390 mm från stödbotten till mynning. Shrouden mäter 440 mm totalt och eftersom den rejäla infästningen i blocket mäter 75 mm så återstår det 125 mm som shrouden bygger på framåt. Tar man bort shrouden så ser vapnet ut på följande sätt:


Nästan lika kort som Ultran


Eftersom Fondprodukter har stor respekt för hobbyn och dess framtid i landet så levereras naturligtvis shrouden helt tom, alltså utan den dämpsats som finns inuti shrouderna för den brittiska marknaden. Dämpsatsen som här saknas består annars av en distans direkt innanför shroudens mynning, denna är då kopplad via en fjäder till en baffel. Vidare bakåt så ska det sitta ännu en baffel, fjäder och baffel för att avslutas med en lång distans, typ HW-dämpare. Förutom dessa så finns det även en centrerande distans vid infästningen av shroudröret mot blocket. 


Den tidigare versionen av R10, numera benämnd Mk I, hade två olika pipor under sin produktionstid. De första använde BSA Ultras 12 tum korta enhet och sedan gick man över till den nuvarande på 15 tum. En väsentlig skillnad var dock att Mk Is länge pipa hade gänga vilket saknas på nuvarande Mk II, som bara är gängad i shroudröret.

Tar man bort shroudröret så får man inte längre någon gänga på pipan, här har BSA snålat..

Själva shroudröret är inte låst vid pipan som exempelvis hos vapnen från FX Airguns utan BSAs shroud kan man lätt skruva av utan problem med vanlig handkraft. Själva infästningen mot pipan utgörs av en övergång som fixeras mot pipan med en kort stoppskruv.

Infästningen av shrouden mot pipan

Om vi däremot kollar på the business end av pipan, alltså mynningen, så kan vi kostatera att det snygga gängskyddet mycket väl smälter in mot shrouden så att man svårligen spontant kan se att densamma är avskruvbar.

Nästan skarvlös övergång mellan shroud och gängskydd, riktigt imponerande finish..


Men ett par handgrepp senare så ser det ut på följande sätt (beklagar den usla bildkvalitén)

Gängan som sitter innanför gängskyddet är en vanlig 1/2"-20 tpi UNF BBMF-Standard, samma som de flesta andra PCP idag använder, exempelvis FX Airguns. På denna så kan diverse olika tillbehör, som till exempel en ljuddämpare monteras på ett enkelt och smidigt sätt.

Med gängskyddet avlägsnat

Sammanfattningsvis då håller alla komponenter runt pipan sedanligt hög finish, passning och övergripande känsla av kvalité. Allt känns solitt och passar väl, samt - är enkelt att demontera. Utan shroudröret monterat så smäller R10 märkbart högre (relativt sett) jämfört med röret på plats. Eftersom det ändå inte är några större ljudbangar med blott 10J så kan det vara en idé att skjuta R10 utan shroudröret. Den enda nackdelen jag kan se där, förutom att BSA har dumsnålat bort gängan på själva pipan, är att avståndet mellan tub och pipa markeras tydligt. 

En del aktörer från eftermarknaden, exempelvis XTX Air erbjuder dock kortade shrouder som gör att man kan behålla shrouden på plats för att "fylla ut" utrymmet mellan tub och pipa samtidigt som man också behåller gängan framtill. Nackdelen är dock att man blir av med den lilla dämpeffekt som den tomma shrouden erbjuder när vapnet står på 10J. 

Efter att ha studerat pipan så ska vi nu gå vidare i nästa del för att se vad den faktiskt kan leverera i verkligheten, skjuter den alltså bra - eller inte?

Av Johnny Ottosson - 19 februari 2012 17:30


Mer av Harrys rapporter om Elite


Idag så har Harry lagt ut mera iaktagelser runt sin Elite och även Steve, som äger Yellowforum, berättar lite om de resultat som han har uppnått med sitt exempelar av FX Airguns flaggskepp.


http://www.network54.com/Forum/79537/thread/1329610209/FX+Elite+ST+.25+cal+...+FX+Predators+and+FX+Kings+
groups.+Instalment+%23+3.


I övrigt så har jag ägnat dagen åt BSA R10 snarare än min egen Elite. I morgon så kommer ett inlägg med mängder med bilder då jag delvis har skruvat isär vapnet för att studera en del tekniska lösningar....

Av Johnny Ottosson - 19 februari 2012 11:00


Combro CB-625


Här kommer Darrens test av Combros klassiska kronograf i dess senaste utförande som Mk IV.


En av XTX Airs utmärkta filmer

Av Johnny Ottosson - 18 februari 2012 18:30


IWA 2012


Den 9-12 mars 2012 går årets IWA-mässa av stapeln och förutom SHOT-Show i USA så är IWA världens största civila vapenmässa. Alla ledande tillverkare kommer att vara närvarande och så även FX Airguns som har en hel del nyheter att presentera. 


Exakt vilka dessa är kan jag dessvärre inte avslöja innan mässan har börjat men det kommer att handla om en stor och efterlängtad nyhet (nej, jag tänker inte på alla rykten om kaliber 30 nu) samt ett par mindre mycket intressanta presentationer. 

Jag är övertygad om att dessa nyheter kommer att vara mycket uppskattade av entusiasterna. En av dem kommer säkerligen att bli en populär storsäljare, inte minst internationellt.


Så fort jag kan kommer jag att lägga ut informationen här på Bloggen med så mycket detaljer som möjligt.


Det verkar bli en mycket spännande säsong nu 2012.

Av Johnny Ottosson - 18 februari 2012 12:00


Harry Fuller fortsätter sin test med FX Airguns Elite..


Här kommer nästa rapport från Harry Fuller i Australien och detta gång med lite trevliga slowmotion videos. Liksom jag själv så har han konstaterat att modellen är oerhört tålig mot nästan alla typer av ammunition och att den är såpass harmoniskt avstämd från fabrik att den ger enormt fina värden för BC då de bästa diabolerna används, något som naturligtvis gagnar projektilstabiliteten under flykt. Notera alltså hur raka projektilbanor som levereras i filmerna:



http://www.network54.com/Forum/79537/thread/1329543092/FX+Elite+.25+...+Instalment++%23+2.+.+Videos+included+.

Av Johnny Ottosson - 18 februari 2012 10:00


Topp 5 PCP


På Airgun kör man nu en omröstning om marknadens 5 bästa PCP. Detta är naturligtvis en mycket intressant frågeställning med flera olika aspekter. Vad är egentligen "bäst" och i så fall för vem?

Hur subjektivt ska man göra den bedömningen och utifrån vilka kriterier?

Har man exempelvis behov av ett takedown-vapen för diskret transport i kollektiva färdmedel så kan mycket väl en Verminator vara det bästa vapnet även om det kanske inte tekniskt sett kan matcha ett mer konventionellt vapen.

I min lista så kommer jag att bortse ifrån rent specifika behov utan utgå ifrån konventionella vapen med tekniska egenskaper som ställer dem i särklass jämfört med övriga motsvarande vapen. 


FX Airguns Elite .25


Teknisk kompetens på en nivån som inget annat vapen når upp till, oavsett om de är mekaniska eller elektroniska. Med 100 skott inom 15 fps spridning där varje skott ligger över 50 fpe ifrån en 500 cc fylld till 250 Bar så hamnar den i en helt egen särklass. Inget annat vapen på marknaden klarar detta. Den är snål på luft, generös med effekt och har genomtänkta detaljer precis överallt. Med de nya Smoothtwist-piporna och en direkt till pipan laddning så får Elite en teknisk egenprecision i särklass. Vapnet är även utrustad med en rostsäker Luxfertub, en modern och smidig sidelever, quickfill för fyllningen, manometer och en otroligt genomtänkt stockutformning. Inte ens priset kan man klaga på jämfört med vad konkurrenterna erbjuder för betydligt mer pengar.


FX Airguns Independence .25


Att kunna pumpa ut över 70 fpe med kaliber 25 ifrån 7 st lätta och smidiga pumptag låter helt otroligt men med detta vapen så är det fullt möjligt. Förutom dundereffekt så finns det även en enorm praktisk precison och tröttnar man på att pumpa så kan den enkelt snabbkopplas till en dykarflaska. Indyn förkroppsligar mycket av det som FX Airguns representerar - innovation och precision. Ingen annan tillverkare har något liknande i sitt sortiment och detta ställer modellen i särklass.


FX Airguns Revolution .177


Idag är Revon en gammal modell kronologiskt sett men ännu så har ingen konkurrent lyckas tillverka något liknande utan att gå genvägen om elektrisk matning. Revo är en true semi med gasåterledning som repeterfunktion, precis som hos krutvapen, samtidigt som den är ytterst luftsnål. Upp till 16 diaboler i magasinet samt luft för 70 skott gör den förbluffande användbar även för snabbskjutarna. Förutom blixtsnabb repetering så är bössan också precis lika funktionell och användbar som vilket annat modernt PCP som helst. Utsökt precision, diskret skottljud och allt annat som vi förknippar med ett PCP av 2010-talet.


The Airwolf från Daystate .22


Daystate har valt digital styrning av sitt ventil- och avtryckarsystem vilket öppnar stora möjligheter för roliga och förbluffande användbara finesser. Air Wolf är helt enkelt en elektronisk magasinsmotsvarighet till FX Airguns Elite, en legendarisk Haloprodukt som konkurrenterna avundas och kunderna dreglar efter. En tung prislapp motiveras av en utsökt detaljfinish, påkostade komponentsval och en enorm utstrålning. Ingen annan tillverkar erbjuder något liknande idag, här är Daystate i en särklass.


Steyr LG 110 Hunter HP .177


Ypperlig precision och marknadens bästa kombination av 10M Int. tävlingsgevär och Sporting Air Rifle i ett kompakt men förbluffande tungt paket perfekt avpassat för HFT. Passning, finish och prislapp av yttersta klass, ett vackert och tekniskt kompetent vapen av högsta klass.

Av Johnny Ottosson - 17 februari 2012 10:00


Luftförsörjningen hos BSA R10


  Alla grova tuber är inte lika stora (usel kvalité, mobilkamera)...


BSAs R10 matas av en Luxfertub på bara 200 cc, något som överraskar de flesta eftersom man lätt tror att alla flasktuber är ungefär lika stora när man ser en sidobild av ett enskilt vapen. I verkligheten så är dock skillnaden rejält märkbar och detta inte minst på längden. Naturligtvis då är detta inte så konstigt när man jämför mot dubbla inre volymen.

  Den som säger att R10 har en stor tub har inte sett ett vanligt flasktubsvapen...


Luften går sedan via en quickfill och manometer vidare till JBs regulator som utgör hjärtat av själva drivkällan. Just regulatorn hade en hel del hyss för sig på mitt exemplar, sannolikt beroende på att det är en version på 16 joule som är nedställd till 10 joule för vår nationella effektbegränsning.

Först så sköt jag ett skott, helt tyst (förutom den dämpade mynningknallen, mer om detta i kommande inlägg), sedan sköt jag ytterligare ett likadant skott men när jag sköt det tredje skottet så hördes ett dämpat väsande och ett diskret metalliskt klickande?! Något förbryllad så sköt jag ytterligare ett tyst skott men nästa skott åtföljdes av samma väsande läte med tillhörande metalliskt klickande.

På detta sätt fortsatte skyttet. Efter två eller tre skott så hördes lätet och jag förstod snabbt att det sannolikt var regulatorn som återfylldes. Troligtvis så är volymen i regulatorn avpassad efter 16 joule och när vi skjuter med betydligt mindre effekt så räcker regulatorns luftvolym till både två och ibland tre skott innan regulatorn återfyller.

Förutom denna lite udda ljudeffekt så fungerade regulatorn utan anmärkning och gav jämna och fina resultat, genomsnittet för 20 provskott igenom kronografen blev 655 fps med 8.44 gn vilket lägger den precis på vår maximala licensfria nivå. Spridningen hamnade på 14 fps.

Av Johnny Ottosson - 16 februari 2012 19:45


Hastighet och BC


Min gode vän Harry Fuller skrev ett mycket intressant och tänkvärt inlägg som jag tänkte dela med mig av här på bloggen:


"As with the other calibres there are pellets which have poor BC and so poor wind bucking ability.

 

It happens that a small number of designs have relatively high BCs within their calibre. Kodiak/Baracudas, JSB Exacts and Eunjins generally top the BC lists in each calibre.

 

Now, the sectional density of the .25 cal also should give it some advantage but this must be combined with a good design profile, and be able to settle into a stable flight. There is overlap in wind bucking ability between the various pellets of the different calibres.

 

For example .22 Kodiaks, Eunjins and JSB Exacts have better BCs and wind bucking ability than just about any .25 pellet excepting the same models in .25 cal. .177 Kodiaks have better BC than some .25 cal pellets that are light for calibre and poorly designed. So when folk say .25s buck the wind best, then they must be referring to the good .25s or they are referring to the same design pellet across the calibres.

 

There is one important issue often overlooked. The .25s generally (no not always) set out at MVs below Mach 0.80 and often below Mach 0.70 This can give a drag coefficient that is closer to ideal when compared to .177 and .22 pellets starting at velocities closer to the speed of sound. The outcome is a better * "delay" or * "lag" time which is the real culprit related to wind deflection. When velocities are pushed into the Mach 0.90+ zone lag time increases, BC goes down and wind deflection increases.

 

An example from my current research into .25 cal pellet ballistics:


Same pellet produced a BC average over 50 yards of 0.0275 when shot at average 924 MV but 0.0313 when the MV was reduced to 900 fps; both corrected for sea level.

 

In this example for the MV 924 fps, Mach 0.82, there would be a wind deflection of 13.77 inches at 100 yards from a constant 10 mph wind at 90 degrees; whereas when the MV was dropped to 900 fps, Mach 0.80, the deflection would be 12.04 inches. (Chairgun GA). ... Initial further tests at 880 fps seem to lift the BC another notch by dropping to Mach 0.78 for another slight wind deflection advantage( all at my test altitudes ).

 

When wind deflection is to be considered, lag time effects seem to be best generally between 870 fps and 900 fps for our best pellets. Above and below that velocity range wind deflection increases.

 

So a heavy, well designed, .25 pellet set off at 870 to 900 fps will deflect less in wind than any smaller calibre pellet blasted out at 950 to 1000 fps - and way less if the smaller calibre pellets' velocity is lifted to 1200 or 1300 fps. ( Same as LV target sub sonic ammo versus HV hunting stuff ).

 

* The difference between actual time of flight and time of flight in a vacuum.

 

Kind regards, Harry."


Här kan man se en del intressanta iaktagelser som Harry har gjort, inte bara att BC varierar med hastigheten utan att den dessutom har ett gyllene hastighetsfönster som han specificerar till runt M08. Med kaliber 25 så innebär detta 870-900 fps då man uppmår optimal BC, en lägre hastighet ger ett lägre BC och detta är även fallet om man väljer en högre hastighet - något som många tyvärr missar. 


Att försöka nå bättre prestanda på längre avstånd bara igenom att skruva upp hastigheten och därmed minska bantiden kan med andra ord vara helt kontraproduktivt. Det högre effektuttaget rubbar alltså harmonin, "balansen", hos vapnet. Man får en högre luftförbrukning, en högre ljudnivå, mer vapenrörelse och dessutom en projektil som blir mer känslig för sidvind samt levererar en mindre flack projektilbana. Ingen bra lösning.


Bättre då att "växla upp" vapnets drivkälla igenom en grövre kaliber och därmed vinna bättre BC. Värdet av just BC får absolut aldrig underskattas vid skytte över längre distanser och att vapnet då råkar prestera en lägre utgångshastighet i det register då man erhåller bäst BC blir sådeles helt underordnat.

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards