Airpang

Alla inlägg under augusti 2011

Av Johnny Ottosson - 17 augusti 2011 10:00


Teknikens under - eller inte...?


Dagens mobiltelefoner har en imponerade mängd olika applikationer som man kan ladda ner och som ger mobilerna olika egenskaper och förmågor. En kul tillämpning är ljudmätarna som man lätt och gratis kan ladda ner ifrån Market.

Jag har prövat två av de vanligaste och jämfört med min "riktiga" ljudmätare.

   Ljudmätaren till vänster och min HTC Legend med Sound Meter till höger..

 Båda apparna laddade jag ner på min HTC Legend och sedan justerade jag in dem mot min vanliga ljudmätare för att de hur resultatet utföll. De var överlag enkla att hantera med en pedagogisk layout för de grundläggande funktionerna.

Först ut blev "Sound Meter":

Fräck layout  

Sound Meter kännetecknas av en vacker grafik men resultatet var ganska nedslående, när jag provsköt den mot Elite så gav det ett utfall på 72 dBa. Min vanliga ljudmätare visade samtidigt 102 dBa eftersom det var ett luftskott. När jag däremot sköt med diabol så hamnade den vid 91 dBa och då visade Sound Meter blott 56 dBa..

Nästa kandidat till granskning var deciBell:

  

Inklusive grafiskt diagram - inte illa..

Den här såg ännu mer proffsig ut med en tidskurva som utvisade resultaten varteftersom. Lite småkul att se en topp uppstå varje gång man skjuter ett skott. Kruxet här var också att mätaren visade konstiga resultat, luftskottet gav imponerande 114 dBa medan skottet med diabol sjönk till 64 dBa.

Visst är skillnaden i ljudnivå märkbar mellan luftskott och laddat skott men knappast så stor...

Sammanfattningsvis så blev det ju ett nedslående resultat men detta kan ju bero på begränsningar hos mikrofonen hos själva telefonen. Idén som sådan var i alla fall inte dum och hade jag bara fått det att fungera bättre så....

Av Johnny Ottosson - 16 augusti 2011 18:15


Konsten att få allt fel...


På ett av våra forum så har en nyanländ deltagare uttryckt sin fundering över hur man trimmar en Verminator. Som svar på detta fick han följande:


"Verminatorn går bra upp till ca 220m/s cal5,5. Sedan tappar den rätt mycket precision. Räcker den hastigheten.
Det finns på de äldre modellerna en mässings plupp som spärrade transferhålet, på de nya ska det visst vara en plastplupp. Sedan ska man ha licens för att ta upp dem i hastighet. Men alla kör med liknande system för begränsning av hastighet. Hatsan tex får man byta ventilpinne. AA plocka bort en låsning. Men saken är att man måste dela vapnen och det är ofta svårare än att avstrypa. Är man inte någorlunda händig ska man inte ge sig på det. Därför tycker jag inte det är så farligt att berätta hur man gör. De som är händiga listar ut det de som inte kan skruva fördärvar vapnet."


Låt oss titta lite på detta mera noga, i hopp om att den förstnämnde skribenten läser detta och får rätt svar på sina funderingar och så att den sisnämnde skribenten tar och skjuter lite luftgevär istället för att kommentera frågeställningar där han uppenbarligen inte har någon aning..


En Verminator går utmärkt oavsett hastighet, precisionen påverkas inte av de hastigheter som en original Verminator kan uppnå. Sant är emellertid att man inte får ut så mycket mer hastighet än 220 mps (16 gn) på grund av den korta pipan.


Nya Verminator Mk II har ingen plastplupp, det man tänker på här är Royale Mk I och man antar att Verminator Mk II är konstruerad på samma sätt eftersom den visuellt sett delar block. Så är dock inte fallet, Verminator Mk II har en helt annan strypning än Royale Mk I och där finns ingen plastplupp, strypningen sitter i farthållaren, inte in transferporten.


Att "alla kör med ett liknande system för begränsning av hastighet" är sannerligen en sanning med modifikation. PCP kan strypas med andra hammarfjädrar, strypningar i transferporten, helt andra ventiler, kortare pipor och en uppsjö av andra sätt, inte sällan i kombination med varann.


Att dela ett vapen kan vara svårt om skruvarna är försedda med lim/Loctite eller avrundade huvuden (sk AT), annars knappast. Moderna vapen är som regel byggda runt monoblock och ska inte delas överhuvudtaget.


"De som är händiga listar ut det o de som inte kan skruva fördärvar vapnet"


Här är problemet att många ser sig som händiga men är det inte i verkligheten, alternativt så kan man vara händig men obekant med PCP som föremål. Att misslyckas med att skruva PCP behöver alltså inte per automatik betyda att man inte är händig. Dock så, problemet med att rycka på axlarna åt saken är att den som skruvar sönder bössan sannolikt kommer att skylla problemet på vapnet, snarare än på sig själv som oerfaren skruvare eller (mer rättvist) de tokstollar på ett forum som bajsar fram villråd så att det går åt skogen ("strypningen är en plastplupp").


Inte sällan hamnar då bössan hos återförsäljaren eller tillverkaren som en "reklamation" trots att ägaren alltså själv har skruvat sönder den. I ren besvikelse så brukar inte sällan ägaren samtidigt antingen gnälla själv över vapnets tillkortakommande på ett forum (vanligt) eller förvånat uttrycka förundran över att det gick illa (mer ovanligt). Resultatet är detsamma, drevet går och en mängd andra människor, som många aldrig ens har varit i närheten av den aktuella modellen, än mindre det aktuella vapnet, kommer att stämma in i kör och råskälla över vapnet. Detta trots att det inte sällan är exakt samma människor som skickade den stackars nybörjaren åt skogen i första rummet.


Nybörjaren/ägaren blir då förstärkt i sin uppfattning om att det är vapnet och inte han själv (ännu mer sällan gruppen wanna-be-mekar på forumet) som är orsaken på problemen så därför trissar han upp sig själv i ilska och ringer då återförsäljaren/importören/tillverkaren för att ladda ur sig - ibland utan att det defekta vapnet överhuvudtaget har hunnit fram till mottagaren.


Så, mindre krokodiler på forumen, alltså sådana med stora munnar, små öron och ett tvångsmässigt beteende att hugga på precis varje frågeställning, helt oavsett om man har en aning om saken eller inte...

Av Johnny Ottosson - 16 augusti 2011 17:30


Air Arms


Någon som är nyfiken på hur det ser ut hemma hos Air Arms?


Här kommer en kort video om detta.


En trevlig video...

Av Johnny Ottosson - 16 augusti 2011 10:00


Dags för 80 meter igen...


Denna gång så tänkte jag pröva JSB King av den nya editionen på uppmätta 80 meter med min FX Airguns Elite och glädjen var naturligtvis stor när jag kunde konstatera att den här batchen, om möjligt, sköt ännu bättre än den sista med svarta etiketter.


   Genomsnitt: 23.88 mm eller 1.03 MOA

Trots inte helt perfekta men ändå bra yttre omständigheter så var jag mycket nöjd med ovanstående tavla. Dock så uppnådde jag inte målsättningen, 45 skott med löpande följd med 1.00 MOA eller bättre.


Fast, det kommer ju fler dagar, eller hur...? 

 


Av Johnny Ottosson - 15 augusti 2011 19:30


Dagens Upload


Temat för dagen är anno dazumal men med ett aktuellt ämne, åtminstonde ifrån forumen i USA. Hur mycket räffling måste man egentligen ha i en pipa för att få vettig precision eller, omvänt, hur usel precision får man med ett slätborrat vapen?


Här finns även en liten nostalgitripp för de som gillar gamla brittiska vapen och som uppskattar en tid då tillvaron var enklare och prestandan mer medioker.


På med den rutiga kepsen, nu bär det av till 1950-talets England...


http://i1220.photobucket.com/albums/dd445/Airpang/IMG_1999.jpg


http://i1220.photobucket.com/albums/dd445/Airpang/IMG_2000.jpg


http://i1220.photobucket.com/albums/dd445/Airpang/IMG_2001.jpg

Av Johnny Ottosson - 14 augusti 2011 21:00


Piprengörning


Det har funnits en hel del frågor runt rengöring av pipor till PCP i allmänhet och ST-pipor i synnerhet, detta eftersom de sistnämnda är en relativ nyhet på marknaden och inte ännu har dragit fram så stora erfarenheter på forum och liknande.


För att göra slag i saken så talade jag med Fredrik Axelsson om FXs egen syn på piprengöring för deras olika modeller, med tonvikten lagd på de nya piporna.


När en pipa smutsas ner inuti så beror detta på att små mängder material skavs bort ifrån projektilerna av de kanter som finns i loppets räfflor. Detta material bygger sedan upp en mycket tunn yta inuti loppet men ibland så kan den här belagda ytan släppa och när så sker uppstår en flyer, en träff som drar av omotiverat mycket ifrån övriga träffar i en träffbild.


Att det byggs upp en beläggningsyta inuti pipan är alltså sällan skälet till flyern utan snarare det faktum att beläggningsytan släpper. Därför brukar man säga att maximal precision uppstår först när pipan har "blyat in" igen, alltså när den här tunna beläggningen har återuppstått efter rengöringen. Då har man maximal precision ända tills beläggningen åter igen har blivit så tjock (relativt sett) så att en projektil råkar dra med sig en fläck av den samtidigt som den då störs ur kurs.


Detta är alltså grundprincipen, eller mekaniken, bakom behovet att rengöra pipan. Som vi kan se så är det alltså räfflorna som accumulerar upp beläggningen och desto mer räfflor man har desto större mängder (ej tjocklek) beläggning uppstår. Ju längre räfflor man sedan har desto större blir sålunda sannolikheten att en del av beläggningen släpper och ju längre tid tar det att återuppbygga beläggningen till lagom nivå efter rengöringen.


Här har vi alltså en av de intressanta skillnaderna mellan ST-pipor och helräfflade konventionella pipor. En 600 mm ST-pipa är helt slätborrad under drygt 570 mm av sin längd, en yta som fångar ytterst lite beläggning. När man sedan gör rent pipan så möter draglappen i princip inget motstånd alls utan kanar lätt igenom loppet som is på is. Man kan sedan tydligt känna när draglappen går igenom den 27 mm korta räfflade delen där motståndet ökar betänkligt, dock ändå inte lika tungt som i vanliga pipor eftersom en pressad yta blir mjukare än "eggarna" som uppstår på en i godset skuren räffla.


När ska man då göra rent sin pipa? Jo, när behov uppstår. Detta betyder alltså när man tydligt märker att precisionen försämras. Då den försämringen kan vara högst smygande så är det därför en bra idé att spara någon form av anteckning över de resultat som man uppnår på ett givet avstånd, exempelvis 50 meter. Då kan man lätt jämföra dagsformen mot idealvärdet för att se hur pipan har utvecklat sig. Man bör alltså inte göra rent pipan onödigt ofta eller vid X antal tusen skott.


Vad som avgör när en pipa behöver rengöras är i yttersta hand de projektiler som man använder. Den som skjuter oversize diaboler (ex 5.53 mm diaboler) eller diaboler som är osedvanligt smutsiga (ex Gamo Hunter) får oftare göra rent pipan än den som skjuter ren och fina normaldimensionerade diaboler.


Om man sedan väljer att använda rengöringsproppar ("mustamponger") eller om man föredrar en konventionell draglapp är till stor del en smaksak. Rengöringspropparna är bekväma och snabba (bokstavligt talat!) men kostar lite mera och tar inte bort lika mycket smuts per enhet som en till ytan betydligt större draglapp. För trångladdade magasinvapen så kan brukar jag personligen föredra rengöringsproppar men de vapen som har rejält öppen tillgång till pipan (ex min Elite) så kör jag draglappar.


Med draglappar så tar man en linnedraglapp, vilka kan köpas i jakthandeln i form av buntar om ca 50 st, och placerar sedan denna i en ögla som kan knyter i en grov fiskelina (typ 0.60 mm). Därefter så drar man bara rakt igenom pipan, från början av pipan till mynningen. Den första lappen brukar komma ut helt svart, sedan följer lappar i succesivt renare utsträckning. För en konventionell pipa så brukar man få räkna med 8-12 lappar där en ST-pipa klarar sig med 2-3 st. Dra pipan helt rakt igenom loppet eftersom kröningen snabbt kan nöta av linan så att lappen stannar inuti loppet.


Räkna sedan med kanske hundratalet diaboler i en konventionell pipa och tjugotalet i en ST-pipa innan man börjar få upp tillräckligt med beläggning för att vapnet ånyo ska skjuta bra. Därefter så förbättras precisionen stegvis ända till processen är redo att återupprepas igen efter att precisionen ånyo har dalat.

Av Johnny Ottosson - 13 augusti 2011 11:00


Utseendemässiga förändringar


Som ni ser så har jag förändrat profilbilden till bloggen för att göra den större och mera synlig i dagens moderna mobiltelefoner. Har ni några andra synpunkter på utformningen av bloggen?

Av Johnny Ottosson - 12 augusti 2011 20:30


Steve Lee..



Den gode Anders Olausson tipsade mig om den här videon och varför inte? På sitt sätt så passar den nog rätt bra på bloggen ändå, trots en del krutvapen. I dessa bistra tider där vansinnesdåd titt som tätt äger rum med skjutvapen så kan det vara bra att påminna sig om varför vi pysslar med skjutvapen.


För att det är kul, varken mer eller mindre...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards