Airpang

Direktlänk till inlägg 16 augusti 2011

Att trimma en Verminator...

Av Johnny Ottosson - 16 augusti 2011 18:15


Konsten att få allt fel...


På ett av våra forum så har en nyanländ deltagare uttryckt sin fundering över hur man trimmar en Verminator. Som svar på detta fick han följande:


"Verminatorn går bra upp till ca 220m/s cal5,5. Sedan tappar den rätt mycket precision. Räcker den hastigheten.
Det finns på de äldre modellerna en mässings plupp som spärrade transferhålet, på de nya ska det visst vara en plastplupp. Sedan ska man ha licens för att ta upp dem i hastighet. Men alla kör med liknande system för begränsning av hastighet. Hatsan tex får man byta ventilpinne. AA plocka bort en låsning. Men saken är att man måste dela vapnen och det är ofta svårare än att avstrypa. Är man inte någorlunda händig ska man inte ge sig på det. Därför tycker jag inte det är så farligt att berätta hur man gör. De som är händiga listar ut det de som inte kan skruva fördärvar vapnet."


Låt oss titta lite på detta mera noga, i hopp om att den förstnämnde skribenten läser detta och får rätt svar på sina funderingar och så att den sisnämnde skribenten tar och skjuter lite luftgevär istället för att kommentera frågeställningar där han uppenbarligen inte har någon aning..


En Verminator går utmärkt oavsett hastighet, precisionen påverkas inte av de hastigheter som en original Verminator kan uppnå. Sant är emellertid att man inte får ut så mycket mer hastighet än 220 mps (16 gn) på grund av den korta pipan.


Nya Verminator Mk II har ingen plastplupp, det man tänker på här är Royale Mk I och man antar att Verminator Mk II är konstruerad på samma sätt eftersom den visuellt sett delar block. Så är dock inte fallet, Verminator Mk II har en helt annan strypning än Royale Mk I och där finns ingen plastplupp, strypningen sitter i farthållaren, inte in transferporten.


Att "alla kör med ett liknande system för begränsning av hastighet" är sannerligen en sanning med modifikation. PCP kan strypas med andra hammarfjädrar, strypningar i transferporten, helt andra ventiler, kortare pipor och en uppsjö av andra sätt, inte sällan i kombination med varann.


Att dela ett vapen kan vara svårt om skruvarna är försedda med lim/Loctite eller avrundade huvuden (sk AT), annars knappast. Moderna vapen är som regel byggda runt monoblock och ska inte delas överhuvudtaget.


"De som är händiga listar ut det o de som inte kan skruva fördärvar vapnet"


Här är problemet att många ser sig som händiga men är det inte i verkligheten, alternativt så kan man vara händig men obekant med PCP som föremål. Att misslyckas med att skruva PCP behöver alltså inte per automatik betyda att man inte är händig. Dock så, problemet med att rycka på axlarna åt saken är att den som skruvar sönder bössan sannolikt kommer att skylla problemet på vapnet, snarare än på sig själv som oerfaren skruvare eller (mer rättvist) de tokstollar på ett forum som bajsar fram villråd så att det går åt skogen ("strypningen är en plastplupp").


Inte sällan hamnar då bössan hos återförsäljaren eller tillverkaren som en "reklamation" trots att ägaren alltså själv har skruvat sönder den. I ren besvikelse så brukar inte sällan ägaren samtidigt antingen gnälla själv över vapnets tillkortakommande på ett forum (vanligt) eller förvånat uttrycka förundran över att det gick illa (mer ovanligt). Resultatet är detsamma, drevet går och en mängd andra människor, som många aldrig ens har varit i närheten av den aktuella modellen, än mindre det aktuella vapnet, kommer att stämma in i kör och råskälla över vapnet. Detta trots att det inte sällan är exakt samma människor som skickade den stackars nybörjaren åt skogen i första rummet.


Nybörjaren/ägaren blir då förstärkt i sin uppfattning om att det är vapnet och inte han själv (ännu mer sällan gruppen wanna-be-mekar på forumet) som är orsaken på problemen så därför trissar han upp sig själv i ilska och ringer då återförsäljaren/importören/tillverkaren för att ladda ur sig - ibland utan att det defekta vapnet överhuvudtaget har hunnit fram till mottagaren.


Så, mindre krokodiler på forumen, alltså sådana med stora munnar, små öron och ett tvångsmässigt beteende att hugga på precis varje frågeställning, helt oavsett om man har en aning om saken eller inte...

 
 
Ingen bild

Jazz

16 augusti 2011 19:22

Helt riktigt säger jag att över 220M/s så stör luft strömarna och precisionen blir sämre. Sedan visste jag falktiskt inte att man bytt system igen. Men de byter väl system lika ofta som de byter pipa. Skrivet av Krokodilen, men ivarjefall en nykter krokodil.

 
Ingen bild

Silwer

17 augusti 2011 00:14

För att inte tala om att man förlorar en massa luft bar på att på försöka kräva enorm effekt ur ett vapen med så kort pipa.

Man köper helt enkelt inte ett sånt här vapen om mna vill ha hög effekt, det säger sig självt.

Att inte 220mps med 16gr diaboler skulle räcka får mig att skratta, tänk vad mycket fjäderbössor man kunde kasta omedelbart isf.

Don efter person helt enkelt.

Dock tycker jag den moderna Verminatorn har lagt på sig och ser lite väl fet ut, vet inte om jag ser det som så önskvärt faktiskt.

Men nån dag måste ju Cycloneblocken börja vandra ut de har ju varit med länge, dock funkar det bra på just en sån här modell då det blir nätt och tunt.

Modrna vapn är bygda runt monblock var dock lite komiskt skrivet, PCPer är nästan uteslutande av monoblock sen de kom till, det har inget med modernt eller inte tat göra, det är helt enkelt så att det ju är gedignare och man slipper flera möjliga felkällor.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards