Airpang

Alla inlägg under juni 2011

Av Johnny Ottosson - 11 juni 2011 23:15


Bubble


  Screenshot från Bubble


Tidigare i veckan när jag skulle justera in min nya spiritlevel så upptäckte jag att det inte fanns någon kontrollibell i hemmet. Lyckligtvis så finns det en högteknologisk lösning på problemet igenom en trevlig gratis app - Bubble.


Bubble är helt enkelt två vattenpass som man kan klicka fram på sin Android så att själva mobilen kan tjänstgöra som vattenpass, dessutom med en tydlig angivelse på antalet graders avvikelse.


  Bubble - andra läget


Jag har nu prövat denna trevliga app och även kontrollmätt den mot ett vanligt vattenpass med godkänt resultat. Eftersom priset är gratis så är detta utan tvekan en mycket smidig bra-att-ha app som naturligtvis även kan göra nytta i situationer som inte handlar om skytte, exempelvis på brädgården. Bubble finns att hämta på Market helt kostnadsfritt.

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 11 juni 2011 10:00


Inte så snabba...


Jag skickade in en licensansökan 110527 för en luftgevärslicens här i Västra Götaland. Ingen komplicerad sak, jag har vapenlicenser sedan tidigare och dessutom även på vapentypen som sådan (luftgevär). Ansökan var komplett med Föreningsintyg och allt annat som krävs.


I går, 110610, så fick jag en bekräftelse via SMS (!?) på att licensen hade flyttat sig ifrån Stenungsund (där jag lämnade in den) till Göteborg (där den handläggs).


Ärendet är nu diariefört (registrerat) och nu börjar väntan på handläggningen. I mitt SMS så anger man handläggningstiden till "8 till 10 veckor"..?!?


En ansökan som är lagd i maj månad kan alltså komma upp för beslut först i augusti, kanske september om den står stilla 4 veckor för handläggarens semester, vilket jag har råkat ut för tidigare.


Till skillnad ifrån vård, skola och liknande så har vi emellertid ingen valfrihet i fråga om handläggningen här i Sverige, man är tvungen att söka enbart i det län där man är skriven. Jag hade gärna sett en fri konkurrans även här, alltså att man får söka i valfritt län och att en ansökningsavgift (i mitt fall 250 kr) hamnar hos de län som bäst sköter licenshandläggningen.


Nu finns det tyvärr inget incitament för handläggarna i länet att sköta sitt arbete så snabbt och effektivt som möjligt.


ANNONS
Av Johnny Ottosson - 10 juni 2011 17:30


Inte perfekta förhållanden men ändå..


   Genomsnitt: 13.00 mm

 

Idag blev det skytte i ösregn, åtminstonde så fick diabolen färdas igenom regn. Resultatet blev som ovan. Eftersom jag monterade min spiritlevel så fick jag två skott för att skjuta in densamma, det är dessa som är inringade ovan men jag orkade inte hämta en "ren" tavla så ni får leva med att de finns där.


Känslan är densamma som tidigare, ett oerhört lättskjutet vapen som det är mycket enkelt att prestera bra med även om det är ogynnsamma omständigheter eller en nybörjare som skytt. 

 

Av Johnny Ottosson - 10 juni 2011 10:00


Eldfågeln från Birmingham


   The Firebird Xpress

 

När såg du en Firebird Xpress senast, eller en Firebird överhuvudtaget? Man kan springa på en Spitfire här i Sverige men Firebirds lär vara lika sällsynta som tänder hos höns. Själv har jag aldrig en sett en i verkligheten, en synnerligen udda skapelse som inte kan ha tillverkats i speciellt många exemplar.


Så vitt jag vet så var produktionstiden bara 2001-2002 men enstaka överblivna exemplar såldes ut 2003. Modell Xpress är därtill ännu mera sällsynt.


Tyvärr så hade modellen en hel del tillkortakommanden, inte minst så var den känd för att notoriskt läcka luft och dessutom vara synnerligen svårskruvad. Modellen Xpress levererades med två pipor, en för varje kaliber, och dess båda pipor hade olika längd. Tanken bakom detta var att drivkällan skulle vara korrekt avstämd för att ligga under 12 fpe oavsett monterad pipa. Den effektivare 22-pipan var med andra ord en hel del kortare...


Tanken var god men tyvärr så var infästningen av piporna, med en enda insex, dålig och piporna tenderade till att glappa lite och ge zeroshifting. Till råga på allt så var luftvolymen liten så man fick få skott på fyllningen och själva anspänningen en smula udda med en separat laddarm under pipan och sedan BSAs axiellt roterande laddtapp ifrån Superstarmodellen.


Firebird delade en hel del inre komponenter med brytvapenvarianten Spitfire så när denna modell lades ner för att ersättas med Ultra/Hornet så försvann även Firebird, sannolikt saknad av ingen...


Här kommer lite Uploads på modellen ifrån den tid då det begav sig:

 

 http://i96.photobucket.com/albums/l189/Dennis_Dalek/img147.jpg


http://i96.photobucket.com/albums/l189/Dennis_Dalek/img148.jpg


http://i96.photobucket.com/albums/l189/Dennis_Dalek/img149.jpg


http://i96.photobucket.com/albums/l189/Dennis_Dalek/img150.jpg


http://i96.photobucket.com/albums/l189/Dennis_Dalek/img151.jpg


http://i96.photobucket.com/albums/l189/Dennis_Dalek/img152.jpg


http://i96.photobucket.com/albums/l189/Dennis_Dalek/img153.jpg


http://i96.photobucket.com/albums/l189/Dennis_Dalek/img193.jpg


http://i96.photobucket.com/albums/l189/Dennis_Dalek/img194.jpg


http://i96.photobucket.com/albums/l189/Dennis_Dalek/img199.jpg


http://i96.photobucket.com/albums/l189/Dennis_Dalek/img200.jpg


http://i96.photobucket.com/albums/l189/Dennis_Dalek/img201.jpgAv Johnny Ottosson - 9 juni 2011 20:00


En ny generation


   En ny generation av BSA Scorpion

 

Blackpool Air Rifles (BAR) har idag berättat att det kommer en ny generation av BSAs Scorpion. Förutom detta så har man även fått ett nytt avtal med sina transportbolag så att ett komplett gevär numera bara kostar £31 att skicka.


Har man riktigt bråttom så kan man begära expressfrakt vilket i genomsnitt brukar kosta ca £40 för ett gevär inom Europa. Exakt pris ges på förfrågan.


Vanlig frakt beräknas ta 3-5 arbetsdagar och för Expressfrakt så uppger BAR den exakta tiden vid beställningen. Man friskriver sig ifrån eventuella förseningar i händelse av tullintresse och liknande.


Tänk nu också på att pundet är lågt värderat så ett köp ifrån England kan bli riktigt förmånligt jämfört med priserna här hemma i Sverige.

Av Johnny Ottosson - 9 juni 2011 12:00


Lite import av vapendelar från USA...


   Min nya spiritlevel


Idag så kom äntligen min nya 30 mm spiritlevel för kikarsiktet som jag har på FX Airguns Elite. Leverantör blev Brownells, som har ett enormt utbud av vapenrelaterarade prylar i sitt sortiment och dessutom till rätt priser.


Beställningen gick 110530 och leveransen blev 110608, lustigt nog så var pengarna för köpet dragna 110607, då man rimligtvis redan hade sänt varan. Totalsumman blev 247 kr, som drogs på mitt kort men spiritleveln kostade $27, alltså 172 kr. Resten var sannolikt frakt eftersom mitt paket undkom momsen. Däremot så var jag tvungen att ordna fram en exportlicens till Sverige:


  En exportlicens

Exportlicensen var tydligen giltig under ett kronologiskt år, alltså 12 månader ifrån köpet och alltså inte giltig för bara ett köp, vilket jag först trodde. Exakt vad man kan köpa mot den här licensen vet jag inte, bara att man inte längre är begränsad av $100-gränsen, enligt deras kundtjänst.

Liksom min tidigare ACD så har den här spiritlevel en helt utsökt finish, passning och övergripande kvalité. Min 25 mm version har jag haft under några år nu på min Leupold EFR och det är den spiritleveln som jag är mest nöjd med.

Igenom att sälja min gamla 25mm Sportsmatch till en känd profil, som dock inte har betalt ännu...hmpf?....så finansierade jag den nya på ett smidigt sätt.

   Först trodde jag inte att den skulle passa, det var trångt innanför hjulet

 

Men det gick helt utmärkt, en mycket lyckad lösning  

 


 


Av Johnny Ottosson - 8 juni 2011 15:00


Pengar & priser

 

När jag har refererat Fondprodukters katalog och i synnerhet prissättningen så är det en del som har hört av sig och haft synpunkter på prisskillnaden mellan Fondprodukters katalog och gängsle priser i England.


Idag är ju, som bekant, pundet lågt (10.49 kr) och då är det naturligtvis frestande att beställa online direkt från England. Här kommer en prisjämförelse mellan våra priser i Sverige och ifrån en känd brittisk handlare (BAR):


BSA Ultra std bok = 5995 kr - 3452 kr, skillnad: 2543 kr

BSA Ultra multi valnöt = 8495 kr - 5131 kr, skillnad: 3364 kr


BSA Scorpion T10 Tactical = 7995 kr - 5057 kr, skillnad: 2938 kr

BSA Scorpion std bok = 7295 kr - 3872 kr, skillnad: 3423 kr


BSA R10 = 10395 kr - 6978 kr, skillnad: 3417 kr


I genomsnitt så verkar skillnaden uppgå till ca 3000 kr men den procentuella skillnaden är kanske än mera intressant, bas-Ultran ovan är 73% dyrare i Sverige än i England, inte undra på att den har svårt att konkurrera mot våra inhemska vapen.


Den som köper fyra stycken Ultra som ovan betalar 13.808 kr där två ex i Sverige kostar 11.990 kr. Behåller man en styck "gratis" så kan man sälja de återstående 3 vapnen för 4602 kr/st vilket är 1393 kr billigare än listpriset från Fondprodukter.


Men en handlare måste ju få tjäna pengar? Javisst, pengar skapar den tillväxten hos handlaren och återförsäljaren som ger oss ett utbud av vapen att välja mellan. Frågan är bara vad som är rimlig marginal i sammanhanget?


Med andra ord - är ett påslag på 73% rimligt jämfört med handlaren i England?


Då ska man också komma ihåg att handlaren i England också tjänar pengar på sitt vapen, annars skulle han naturligtvis inte ha sålt dem. Nu vet jag inte vad som är ett verkligt basnettopris på en Ultra, men en rimlig gissning torde ju vara att handlaren i England betalar 3452 - VAT = ca 2762 kr och sedan har han naturligtvis en marginal, ska vi gissa på kanske 15%, då betingar Ultrans basnetto någonstans i närheten av 2348 kr/st. Tjänar handlaren bättre än 15% så blir naturligtvis basnettot på vapnet ännu lägre, men säg att vi räknar högt och antar att en importör i Sverige betalar ca 2400 kr per vapen, sannolikt lägre.


Försäljningspriset i Sverige ex moms är 4796 kr, frågan är vad handlaren i Sverige tjänar på nyss nämnda bössa? Säg att han får 20% rabatt, det motsvarar 960 kr som han tjänar varje gång han säljer en bössa. Om detta stämmer hyfsat rimligt med verkligheten så sitter importören med 4796 kr (f-pris ex moms) - 960 kr (handlaren) - 2400 kr (inköp) = 1436 kr.


Importörens vinst är alltså 60% av basnettopriset och om vi inte hade haft en generalagent/importör utan om handlaren själv hade kunnat/önskat importera vapnet själv så hade han troligtvis kunnat sänka priset på Ultran ovan med närmare 2000 kr (1436 kr + moms) och då hade vapnet kostat 3995 kr istället för 5995 kr.


När vi i nästa del ska se lite på Fondprodukters fina katalog och varför man kan hämta en sådan gratis hos handlaren på hörnet så blir det kanske lite enklare att förstå varför man kan dela ut en såpass påkostad katalog "helt kostnadsfritt"....

Av Johnny Ottosson - 8 juni 2011 10:00

 

Fondprodukter III


Förutom Hatsan och BSA så har Fondprodukter också en lång rad mindre betydelsefulla varumärken i sin portfölj som har smalare sortiment eller som av andra anledningar inte är lika välkända.


Daisy


Sortimentet består av 4 vapen varav 3 är frontade i katalogen. Instegsmodellen är Model 10 som är en mycket liten och enkel bygelrepeterande BB-gun. Prislappen är 599 kr. Nästa steg är den klassiska och tidlösa Red Ryder som betingar 799 kr. En annan rolig nyhet är att Model 25 har börjat nytillverkas, även denna kostar 799 kr. Toppmodellen är slutligen den legendariska Model 499 - "The Worlds most accurate BB-gun", enligt Daisy själva. Prislappen där hamnar på 1995 kr och modellen väckte naturligtvis ett stort ha-begär. Man kan säga att Daisy är kul grejor men inte traditionella luftgevär i egentlig mening.

Crosman

Crosman är liksom Fondprodukter själva ett företag som är på G. Man har mängder med fräscha nyheter som man märker är skapade av entusiaster. En av de absolut trevligaste är den kinatillverkade Benjamin Trail som levereras komplet med vapenrem och ett enkelt 3-9/44 Ao sikte för 3500 kr Modellen har gasfjäder och en genomtänkt konstruktion med kilbas för Weaverfäste. Riktigt bra att man nu börjar se fler och fler vapen med rembygelfäste och Weaverskenor. Gamla 2240 har nu fått sällskap av den mera påkostade systermodellen 2300T som är ett ekonomiskt smart köp för 2195 kr till den som ändå hade tänkt att dressa upp sin 2240. Önskas det mera fjutt så finns även 2250XT med stor Co2-tub samt den mycket prisvärda och fina 2260. Prisläge 2895 respektive 1899 kr, den sistnämnda hade varit riktigt fin att ha för klassen Öppna Riktmedel på våra tävlingar.

Vidare så har vi trevliga lilla 1377 för 1295 kr samt diverse Co2 och pistoler av typen multipump för runt 2000 kr. Går man sedan till PCP så finns Discovery för 3995 kr, ett mycket prisvärt PCP som är lätt att handfylla på grund av lågtryckssystemet. Systermodellen är Challenger med mera tävlingsstuk och LW pipa men där sticker priset iväg till 7000 kr varpå den sannolikt dödas fort av konkurrensen på den här prisnivån.

Marauder finns numera både som gevär (6000 kr) och pistol (4800 kr), den sistnämnda har numera plastaxelkolven som standard. Fördelarna är att dessa vapen är tysta eftersom de har shroud och pistolversionen är mycket smidig. Bortser man ifrån priset så var det en modell som jag själv hade kunnat tänka mig att äga, ifall prislappen var motsvarande nivån i USA. Många liksom jag älskar Rugers fina 1022 och vill man ha samma vapen fast licensfri med Co2-drift så heter modellen Crosman 1077, mycket fungunning för 1495 kr men tänk på att kostnaden för Co2 snabbt drar iväg på ett sådant roligt och trevligt vapen.

Vill man köpa en slit och slängbössa till grabben för växelpengar så är Crosman Raven för 999 kr ett bra val, föredrar man motsvarande prisklass med multipump så finns Recruit för 1295 kr samt klassiska 760 som i ett kit kostar precis lika mycket. Lilla 760 kan även köpas i ett rosa utförande som vapen allena och då handlar det om 999 kr.

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se