Airpang

Alla inlägg under juni 2011

Av Johnny Ottosson - 26 juni 2011 15:30

 

Dagens ungdom...

 

Skytte är alltid kul.


Erik som nu är 6 år gammal roade sig idag med sin Diana 25, som jag har kapat ner till lagom längd. Efter ett tag så beklagade han sig dock; - Kan vi inte skaffa ett FX till mig istället med magasin o riktigt sikte (kikarsikte) så att jag slipper ladda skotten hela tiden, du skjuter ju inte själv med ett gammal fjädergevär...


  


Det verkar som att ungdomen av idag har allt större krav på sina vapen än vad vi själva hade på 1970-talet då en sådan Diana stod högst upp på stegen som till himmelen bär..


Av Johnny Ottosson - 26 juni 2011 09:30


Att göra en Rapid normal


   Ett riktigt bra tillbehör - för ca 300 kr

 

Theoben Rapid har en udda lösning på kikarsiktesmontaget i den meningen att vapnet levereras komplett med kikarsiktesringar. Detta är naturligtvis trevligt men vad ska man göra om man skulle vilja flytta ringarna ifrån sina fastbultade positioner eller om man behöver extra höga/stora ringar, exempelvis för 56 mm lins eller 30 mm tub? 


Här har eftermarknaden äntligen lyckats få fram en smidig och genial lösning i form av en separat kilbas som man enkelt bultar fast i de skruvar som normalt håller Theobens originalringar.


Med den här kilbasen monterad så kan man använda vilka ringar man än önskar, precis som på alla andra PCP. Till skillnad ifrån satsen med manometer och quickfill som betingade drygt 2000 kr så är den här kilbasen riktigt bra prissatt, bara lite drygt 300 SEK, importerad.


För knappt 2500 kr så kan man alltså lätt extrautrusta sin Rapid till samma nivå som övriga konkurrenter på marknaden, exempelvis BSA R10 och FX Royale/Elite, har som standard.

Av Johnny Ottosson - 25 juni 2011 15:30


FX Airguns T12 Whisper vs Hatsan BT-65


Det verkar som att det blev full fart på kommentarsfältet till inlägget om BT-65 förtjänster eller tillkortakommanden på den svenska marknaden. En kommentar var att BT-65 har en given konkurrent i FX Airguns Typhoon-serie och därför tänkte jag att det kunde vara aktuellt att jämföra de båda modellerna. Många menar ju på, med rätta, att det är orättvist för BT-65 att bli jämförd med Royale så därför sänker vi ribban lite och jämför mot T12 Whisper istället.


Varför då just T12 Whisper? Jo, det är den modell i Typhoon-sortimentet som ligger närmast BT-65 i pris och den är dessutom det i särklass smartaste köpet av övriga syskon hos Typhoonerna. En BT-65 betingar 5600 kr (syntet & LW) medan en T12 med syntet och ST kostar 6000 kr - alltså en skillnad på 400 kr.


Vad erbjuder då T12 mer än BT-65 för dessa 400 kr?


Främsta argumentet för just Whisper-subversionen är ju den effektiva och lagliga shrouden som gör att man kan skjuta ett PCP även på full effekt utan att störa grannarna. Vidare så får man 2 extra skott i magasinet, T12 har ju 12 diaboler i sitt magasin där BT-65 bara har 10 diaboler.


En annan skillnad som måste beaktas är att BT-65 har en manometer, vilket kostar ca 600 kr som tillbehör för T12, dessutom så har den rembyglar, en enkel vapenrem samt en leksaksmässig bipod medsänd i priset.


Ser vi på tillval så kan en FX ägare köp till manometern och de övriga prylarna medan Hatsanägaren inte kan köpa till shroud, större magasin och de fördelar som vapnet från FX erbjuder.

Prestandamässigt sett så finns båda vapnen i alla tre kalibrar, BT-65 har en aluminiumtub (bra!) på 255 cc där T12 har en aluminiumtub på 180 cc, den sistnämnda kan dock (mot pristillägg) byggas ut ytterligare, vilket inte är fallet med Hatsans tub. BT-65 ger ca 25-30 skott på 34 fpe med ca 40 fps spridning där T12 levererar 30-35 skott 27 fpe med ca 20 fps spridning.

Hur ska man då värdera allt detta?

Som jag ser saken så är en shroud värdefullare än en manometer, manometern kan dock köpas till om man saknar den vilket inte är fallet med shrouden.

Jämför man 2 extra skott i magasinet jämfört med en rem, rembyglar och stället (bipoden) så är det väl närmast en smaksak men jag hade hellre tagit ett större magasin än Hatsans tillbehör. Att erbjuda rembyglar ÄR dock en bra idé som FX Airguns kanske skulle ta efter, åtminstonde på vissa modeller.

Jämför man drivkällorna så är halva spridningen (20 fps jämfört 40 fps) klart mera värdefullt än skillnaden i effekt på 7 fpe. Trots en större tub så får man färre skott på Hatsan men ett lägre fylltryck (185 Bar mot 200 Bar) är en bra fördel. FX kan emellertid levereras med större tuber och tuben som kommer med vapnet kan även byggas ut. Detta är en smidig fördel som Hatsan saknar.

Så, trots att vi inte ens berör passning, finish och övergripande kvalitétskänsla samt praktisk precision eller avtryckarsystem så tror jag de flesta läsare inser att till och med FX Airguns billigaste och enklaste modellserie blir en hård nöt för Hatsan att knäcka.

Problemet är helt enkelt att BT-65 är för dyr (eller T12 Whisper för billig), hade vi haft en större skillnad än bara 400 kr så hade Hatsan haft betydligt bättre möjligheter att hävda sig. Jag har sagt det tidigare och säger det igen; en BT-65 borde vara åtminstonde 2000 billigare för att ha en rimlig chans att konkurrera. För runt 4000 kr så hade man kunnat överse med mycket av Hatsans tillkortakommanden men för i princip samma pengar så kommer den att bita i gräset här på den svenska marknaden. Detta är jag övertygad om.


Av Johnny Ottosson - 24 juni 2011 11:45


Mera Hatsan 65


Med anledning av gårdagens inlägg så har det kommit en hel del synpunkter på de två olika BT 65 som nu har recensioner cirkulerande på våra två nationella forum. Vår vän Yrkesbävern visar prestanda på ett ostrypt vapen, vid diverse olika inställningar, medan Snajper visar ett strypt vapen.


Överlag så har dock Snajper visat upp bättre resultat, alltså en jämnare utgångshastighet och bättre träffbilder och detta förundrar många som ställer sig frågan om huruvida BT 65 kanske är ett vapen som fungerar bättre som strypt än som ostrypt, vilket naturligtvis är en logisk frågeställning av resultaten.


Nu har jag inte använt en BT 65 så jag gör absolut inga anspråk på att ha förstahandserfarenheter eller personlig insikt hur vapnet fungerar men jag kan göra en del rent fysiologiska slutsatser dragna av de resultat som man har publicerat på våra forum.


Till att börja med så är BT 65 byggd för hög effekt, precis allting är dimensionerat för just hög effekt och vapnet, som Yrkesbävern tydligt har presenterat, ger också rejält med effekt, nästan lite för mycket med dryga 60 joule ifrån kaliber 22.


Vad händer då när man stryper ner vapnet till 1/6 av dess konstruktiva effekt?


Till att börja med så är vapnet strypt igenom en annan ventilpinne, man begränsar alltså den volym luft som kan flytta sig ifrån tuben till själva vapnet men bortsett ifrån detta så är vapnet konstruerat för full effekt. Ingenting har gjorts för att begränsa vapnets effekt i övrigt eller anpassa den för att fungera bra på vid lägre effektuttag, såsom våra 10 joule.


Med strypningen på plats så finns det rejält med utrymme för luften att kunna röra sig, transferporten är exempelvis hela 4.90 mm och hammaren väger bortåt ett hekto. När vapnet matas med luft ifrån den strypta tuben så sker det alltså en ordentlig tryckutjämning och man får en riktigt jämn och fin utgångshastighet. Den tunga hammaren gör också att luften töms fullständigt, vilket ökar sannolikheten för att precis alla luft dumpas ur vid varje avfyrning varje gång.


Vad finns det då för nackdelar med detta?


Jo, igenom att man har stora massakrafter i rörelse vid avfyrningen, hammaren väger sannolikt bortåt 10 gånger mera än hammaren hos exempelvis ett vapen från FX Airguns, den huvudsakliga konkurrenten, så uppstår en fjädervapeneffekt. Detta betyder att vapnet rör sig i avfyrningsögonblicket, precis som ett fjädervapen och detta är naturligtvis inte bra för den praktiska precisionen.


Vill man optimera vapnet för lägre effekt så bör man istället minska vikten på hammaren och förspänningen på hammarfjädern men detta kommer i gengäld att öka spridningen ifrån skott till skott rejält, något som också sker om man halverar projektilvikten - alltså går ifrån kaliber 22 till 177, vilket många vill göra när vapnet ska gå beståeende på 10 joule. Egentligen så måste man alltså ha en helt annan ventil, som är avstämd korrekt för den lägre effekten som de lättare slagkomponenterna skapar. Först då kan man minimera massakrafterna samtidigt som man får en bra jämnhet ifrån skott till skott.


Piporna bör också matchas upp mot den lägre effekten på korrekt sätt. De allra flesta pipor idag (oavsett fabrikat) har 1:16 i stigning vilket inte är optimalt för låg effekt, där bör man istället ha 1:18, som är fallet för många rena tävlingsvapen. Som en parantes kan nämnas att BSA kör 1:17 och hos rimfire så har vi vanligtvis 1:16 på 22 LR och 1:20 på 22 Short. Här är också min CZ200 ett undantag på 1:18 och den trivs inte alls med högre hastigheter. Mina BSA har därtill alltid haft preferenser för långa diaboler (som Baracudan), vilket kan bero på just dess mittemellan twistrate.


Det är alltså en hel del variabler som egentligen måste förändras om ett vapen ska prestera optimalt på låg effekt och den typen av anpassningar finns egentligen bara hos rena matchvapen för Int 10M och liknande. Allt annat blir i övrigt kompromisser mellan de olika effektnivåer som en konstruktion kan möta på olika marknader. Vissa saker är svåra att ändra, exempelvis unika pipor för varje effekt, medan andra saker är lätta att designa för olika effekter redan vid ritbordet, exempelvis små smäckra slagenheter. Ventilerna kan sedan finnas i olika utföranden, en för lägre effekt och en för högre effekt, alternativt en högeffekt som kan konverteras till lågeffekt etc.

Ur detta perspektiv så har BT 65 inga direkta anpassningar för att fungera på låg effekt, vilket är fallet med konkurrenter som vapen från FX Airguns vilka har både olika ventiler (på en del modeller) och små slagenheter som fungerar bra både för låg och hög effekt. I det skenet så är alltså BT 65 lika specialiserad som exempelvis min egen lilla CZ200T som dock har sina bästa egenskaper i den helt andra ändan av spektrat och som inte fungerar lika bra på hög effekt som på låg.

Sålunda så tror jag alltså inte att BT 65 kan tillföra något på lägre effekter utan den är definitivt ett vapen som sannolikt kommer mest till sin rätt på full effekt där man får räkna med rejäl spridning (ca 40 fps vid 25-30 skott) och halvdan precision.

Ska man nödvändigtvis skjuta en BT 65 på låg effekt så tror jag att man, precis som Snajper, får bäst resultat med kaliber 22 och då hjälpt av den låga spridningen. Sedan blir vapnet väldigt krävande av skytten, på grund av massakrafterna och den långa tiden som diabolen är i pipan när skottet har gått, samt den rejäla holdover som man för göra på längre avstånd med den långsamma projektilen.

Är det sedan rejält vindstilla så kan man kanske sedan lyckas få fram någon enstaka träffbild såpass bra som Snajper har visat upp. 

Av Johnny Ottosson - 23 juni 2011 20:30

 

 

Licenshandläggningstid i Västra Götaland


Jag lämnade in en licensansökan 110527 och ringde idag för att kolla läget. En mycket trevlig kvinnlig handläggare berättade då att man för närvarande ligger efter och att man har "beredningsärenden till och med 12 maj", detta innebar i klartext att alla ärenden som inlämnades innan 12 maj har idag tilldelats en handläggare varpå handläggningstiden har påbörjats. Den beräknas till mellan 8-10 veckor.

Mitt ärende bör börja beredas någon gång i början av juli då de börjar handlägga ansökningar inlämnade under resterande av maj månad. Jag kan vänta mig att handläggningen pågår under minst 8 veckor vilket betyder hela juli och hela augusti, med reservation för att allt tar lite längre tid i juli då man har en ännu mindre bemanning. Om jag räknar med 10 veckors totaltid, vilket hon bedömde som rimligt, så borde jag få min licens i mitten av september.

Jag frågade lite försynt vad hon trodde om nya licenser inför älgjakten i oktober och då påpekade hon att NU var hög tid och snart är det försent om man vill ha ut sin licens till oktober. Jag har ändå sökt under lågsäsong (senvår), min ansökan avser ett vapen av samma typ som jag redan har licens på och ansökan är komplett och korrekt med föreningsintyg och allt annat. Ett vanligt standardärende med andra ord. Hade jag däremot sökt på en förstalicens eller något udda vapen osv så hade väntetiden blivit ytterligare längre.

Så, bor ni i Västra Götaland, så lär ni inte få ut någon ny licens till bockjakten men till älgjakten så finns det fortfarande en liten chans om man skyndar sig riktigt ordentligt.

Av Johnny Ottosson - 22 juni 2011 20:30


Hatsan BT65


Den lite tanige Yrkesbävern på vårt eminenta forum Luftvapen Info har införskaffat en Hatsan BT65 och har dessutom haft vänligheten att recensera den. Recensionen som sådan ligger på vad de kallar för brukarnivå och för de som inte är absoluta nybörjare på luftvapen så tänkte jag här ge en sammanfattning på de mest relevanta delarna. Recensionen kan i sin helhet läsas här:


http://www.luftvapen.info/viewtopic.php?f=39&t=6797&sid=5c28b223ffebecba8af9cc9bbf6f5cdc&p=78089#p78089


Recensionen berättar mycket av det som vi redan känner till om modellen, den är kolossalt tung (4200 gram), försedd med ett väldigt hårt avtryck och dessutom ett obekvämt kantigt avtryckarblad. Vidare så är finish, passning och allmänt kvalitétsintryck närmast uselt. Det som är intressant med recensionen är att vi för första gången får en opartisk inblick hur dess drivkälla fungerar.


Yrkesbävern har ambitöst nog prövat en mängd olika inställningar i hopp om att hitta den perfekta kruvan men den som trots allt utföll bäst var en kurva som gav 30 skott inom 40 fps spridning! Sänkte han sedan effekten så blev spridningen ännu värre så Hatsans tal om 70 st skott är bara till o glömma ifall man talar full effekt. Korrekt siffra torde vara runt 25 skott. En fördel är dock ett angenämnt lågt fylltryck, bara 185 bar.


Med tanke på spridningen så blev inte heller den praktiska precisionen något att tala varmt om, såvida man inte refererar till någon av Lucifers lägre kretsar. Nu hade man kanske inte heller väntat något annat men jag har svårt o tro att ens en bra pipa från LW kan rädda upp situationen när själva drivkällan går så ojämnt. Det man som spekulant kan göra är att välja kaliber 25. Den AT44 som jag själv sköt i den kalibern presterade klart över över förväntan. En grövre kaliber gör också att drivkällan sannolikt arbetar jämnare och mera harmoniskt.


Samtidigt så får vi inte heller glömma att Hatsan har lämnat de absoluta lågprisvapnen igenom BT65s lansering. Den här modellen betingar 5600 kr (listpris, syntetkolv och LW-pipa). För en såpass stor summa pengar så blir också kraven på prestanda högre än för AT44 och då hjälper inte trevliga detaljer som rembyglar, medsänd vapenrem och en gratis leksaksbipod längre. För snart 6000 kr så måste ett PCP också kunna leverera just det som vi köper vapnet för - prestanda.


För 7000 kr (Hurricane) så kan man idag köpa en FX Airguns Royale 200 med syntetstock (30 skott/20 fps spridning). Den är 1400 kr dyrare men erbjuder, förutom en bättre fungerande drivkälla och utsökt praktisk precision igenom ST-pipan, även en av marknadens absolut effektivaste shrouder - en otroligt viktig och helt laglig fördel för den som inte vill skjuta fullpower med hörselskydd. Finish, passning och övergripande kvalité ligger dessutom ljusår bort ifrån BT65.

Personligen så tycker jag det är bra att Hatsan evolverar sitt sortiment och kommer med allt bättre vapen, detta är naturligtvis sunt för marknaden i sin helhet och för oss som vapenköpare. Vad man dock måste vara otroligt försiktig med är att inte prisa bort sig. När Hatsan väljer säkerhetsmässigt acceptabla konstruktionslösningar (alu-tuber) så börjar naturligtvis vapnen också att kosta mer pengar, precis som konkurrenterna, och om man ska kriga om köparnas gunst i en högre prisnivå så är kraven också ordentligt mycket högre.

Det är som bekant få, förutom rena nybörjare, som satsar på en Hatsan som sitt främsta PCP i vapengarderoben. Förhoppningsvis så kan Hatsan ändra på detta igenom att göra bättre vapen, inte bara andra vapen, till ett högre pris. Hade BT65 legat på AT44s prisnivå (ca 4000 kr) så hade den kanske fungerat som ett fattigmansalternativ men med mindre än 1500 kr som prisskillnad mot en såpass kompetent konkurrent som Royale 200 så ger man närmast köparen skenet av att bära en struthatt och då är denne varken stjärngosse, trollkarl eller medlem av KKK....




Av Johnny Ottosson - 22 juni 2011 10:00


Sommar


   Sommarsolståndet 2011 - Ödsmål 22:34


Nu är semestern snart här och vår bästa tid kommer för oss som gillar att skjuta utomhus. Trots den blåsiga våren så finns det gott hopp om en lång och varm högsommar med massor av ledig tid. Shoot safe!

Av Johnny Ottosson - 21 juni 2011 10:00


Mera luft


Idag tog luften i min dykarflaska slut, eller föll i alla fall under 200 Bar, vilket signalerade dags för omfyllning. Jag vet att det finns en del som gnäller över kostnaden att fylla luft och jag misstänker att en del nybörjare kan vara oroliga över vilka summor det egentligen handlar om så därför tänkte jag redovisa mina egna kostander här, exemplifierat med den dyraste av mina vapen att driva - FX Airguns Elite.


Min dykarflaska rymmer 8.00 liter och fylls till 300 Bar. Tuben på vapnet rymmer 500 cc och används mellan 235 Bar ner till 140 Bar då den ger 90 skott. Jag räknar med 5 cc som volym i fyllkittet, vilket får ses som en överföringsförlust.


Givet detta så får jag 6 st överföringar som är fulla (till 235 Bar), därefter så får jag ytterligare 8 st "halvfyllningar" (upp till 200 Bar), vilket jag räknar med ger 55 st skott.


Summa antal skott på fyllningen blir då: (6 x 90) + (8 x 55) = 540 + 440 = 980 skott på en fyllning.


Eftersom jag betalar 75 kr per fyllning hos Räddningstjänsten så hamnar kostnaden per diabol vid 75/980 = 0.077 kr eller knappt 8 öre per skott.


Ammunitionen jag använder, Exterminator, betingar 145 kr för 275 st, vilket är minst sagt svindyrt för luftvapenammunition. Detta betyder en kostnad per diabol om 145/275 = 53 öre.


Summa summarum så betalar jag alltså 53 + 8 = 61 öre per skott, vilket matchar en del billig 22 LR ammunition. Jag slipper dock smällen, tomhylsan, skottgaser och får därtill bättre träffbilder, åtminstonde på den korta sidan om 100 meter.


Näst bästa diabolen, JSB King kostar jämförelsevis 105 kr för 350 st, alltså 30 öre/st så där kan man komma undan med 38 öre per skott, nästan halva kostnaden. JSB är helt enkelt mycket prisvärda, sett i prestanda för kostnaden trots att de inte levererar den ultimata precisionen i just mitt vapenexemplar.

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards