Airpang

Direktlänk till inlägg 2 maj 2012

Nu kom vårvädret...

Av Johnny Ottosson - 2 maj 2012 10:00


Snart dags att tävla


   Är det bara vindstilla så är det otroligt kul att skjuta 10J/177


Idag tänkte jag påminna om vårens olika tävlingar. Den största hamnar nu redan 6 maj nere i Skytteviken där Onsala Luftgevärsklubb inbjuder till traditionell fallmålstävling. Detta brukar vara årets riktigt stora begivenhet även om deras hösttävling också drar många besökare. Ett extra stort plus för att man nu lägger tävlingen på en söndag så att fler kan vara med och att man även kan engagera handlare att komma upp på besök.


Nästa tävling blir en bänkskyttetävling arrangerad av vår andra lite större klubb i landet, Laxå. Ansvarig för denna är en riktig eldsjäl, Tomaz, och det ska bli mycket spännande att se hur den tävlingsgrenen faller ut.

Själv så har jag också börjat förbereda mig lite smått för Onsalas vårtävling. Idag så har jag kalibrerat in min CZ200T på strax under legala 10 joule och den skjuter som vanligt likt en dröm, vem vet - det kanske blir ännu en pokal även detta år?

I klassen för full effekt så övervägde jag min Elite med lånelicens på en 22-pipa men det hela föll på lite juridiska oklarheter, då är det bäst att ta det säkra för det osäkra och avstå. Förhoppningsvis så får väl Tillståndsenheten i Göteborg också ändan ur vagnen någongång framöver så att även jag har möjlighet att komma över en egen växelsats, åtminstonde för tävlingsbruk. Istället så lutar det åt att min gamla Ultra får tjänstgöra igen.

Klassen för full effekt är inte lika intressant som 10 joule så det får bli lite som det blir där.

Vidare så hoppar jag fjädervapenklasserna för full effekt och 10 joule, den förstnämnda eftersom jag saknar licens för ett konkurrenskraftigt vapen och för att jag dessutom aldrig heller skulle slösa en licens på ett sådant.

Den sistnämnda är tämligen ointressant då den i praktiken bara består av en uppgörelse med rekylfria matchvapen, företrädelsevis FWBs gamla 300-serie. Den som dyker upp med ett konventionellt rekylerande fjädervapen av vanligt snitt, exempelvis Diana, BSA, Gamo etc, får konstatera att plats tio eller sämre är högst realistiskt. 

Klassen för öppna riktmedel är inte alls lika elitistisk och där kommer jag att köra min nyrenoverade Diana 23, då denna skjuter fantastiskt bra. Tyvärr så kan jag inte använda min HW-55 då jag inte har öppna riktmedel till den utan bara dioptersikte.

Fokus för min del kommer alltså att ligga på PCP 10 joule i första hand, samt trivselklassen öppna riktmedel. PCP med full effekt blir lite utfyllnad för att tiden ska rulla på och de övriga klasserna tillför inget.

Förutom att justerera in effekten så har jag dessutom skojskjutit lite denna soliga och vindstilla Första Maj med dess fantastiska vårväder. Det är otroligt så kul man kan ha bara med en gammal Diana 23 samt en helt vanlig tennisboll som man förflyttar någon decimeter ifrån sig för varje träff över gräsmattan.

Rekreativt skytte, när det är som bäst...

 
ANNONS
 
Ingen bild

Pelle

2 maj 2012 10:45

Blyhagel i gräsmattan? Är det bra det? Fast du kanske är så bra skytt att alla "pellets" stannar i tennisbollen?

Blyhagel i naturen är fel tycker jag. Finns det inget alternativ till blyhagel i luftgevärs/pistolskyttet?

Jag tycker själv att det är roligt med luftgevärsskytte men känner lite dåligt samvete när en och annan kula slinker förbi kulfångaren och försvinner i jordbanken bakom kulfångaren. Bly i naturen är alltid fel.

 
Ingen bild

Tankryttarn

2 maj 2012 13:59

Pelle: en liten fundering, kommer inte bly från naturen från början?
Klart man ska samla upp blyet man skjuter ut, i den mån de går

 
Ingen bild

nonaim

2 maj 2012 17:34

Gjordes det inte en utredning med anledning av ett eventuellt blyhagelförbud där man kom fram till att blyet s a s kapslar in sig självt och därmed inte har ngn direkt inverkan på naturen?

Stål har ju också den nackdelen att det förstör värdet av virket när man skjuter i skogen.

 
Ingen bild

miljöputte

2 maj 2012 21:10

Bly i fast form (tex kulor) som ligger orörda i marken släpper inte ifrån sig några partiklar om man inte börjar tugga på dom eller lösa upp dom med kemikalier, detta är fastställt av forskare som har grävt fram kulor från skjutvallar som är flera hundra år gamla. Däremot var blyet som fanns upplöst i bensin förr ett allvarligt problem. Alltså behöver ingen ligga sömnlös för att de skjutit några diaboler utanför kulfånget, tvärtom så ger anslaget i kulfångsplåten ett litet blysplittermoln som är betydligt värre för miljön. Glöm heller inte att en aldrig så liten fis ger ett metangasutsläpp som bidrar till att höja jordens medeltemperatur.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se