Airpang

Alla inlägg under juni 2011

Av Johnny Ottosson - 2 juni 2011 13:15


Ljudnivå hos min Elite


Som ni säkert minns så köpte jag en ljudmätare i vintras och mätte upp hela min vapenarsenal, både med och utan en HW-ljuddämpare som jag lånade in av en vän. Resultaten var lite varierande och man kan friska upp minnet av utfallen på följande länkar:


http://airpang.bloggplatsen.se/2010/12/05/4084750-soundcheck-del-1/


http://airpang.bloggplatsen.se/2010/12/06/4091433-soundcheck-del-2/


I samband med att jag nu skjuter Elite så kontrollsköt jag mot Royalen och när jag hade ställt in den så att den gav samma värde som sist, 100 dBa, så var det dags att provskjuta Elite. På detta sätt såg hela min setup ut:


  

En meter ifrån mynningen och 45 grader ifrån pipan..


Jag körde totalt tre mätningar och drog ett genomsnitt, något som iofs var ganska onödigt då mätaren visade precis samma resultat hela tiden; 91 dBa.

Notera nu att jag inte påstår att ALLA exemplar ger just 91 dBa, eftersom flera faktorer inverkar (ammunitonsval, mätarval etc) så detta värde ska man bara läsa som ett relativt index mot mina övriga vapen, uppmätta under samma förhållanden. Elite sköts med Hurricane Exterminator.

Topplistan ser alltså för närvarande ut på följande sätt:

CZ200T (7.00 joule) m. dämpare: 83 dBa

Diana 24 (9.50 joule): 91 dBa

FX Airguns Elite (68 joule): 91 dBa

CZ200T (7.00 joule) u. dämpare: 92 dBa

BSA Lonestar (63 joule) m. dämpare: 92 dBa

BSA Ultra (25 joule) m. dämpare:  99 dBa

FX Airguns Royale (45 joule): 100 dBa

BSA Ultra (25 joule) u. dämpare: 108 dBa 

BSA Lonestar (63 joule) u. dämpare: 109 dBa

Ruger 1022 (120 joule) Eley HP Sub u. dämpare: 114 dBa

Vågar man då dra någon slutsats av detta? Det man kan konstatera är att kaliber 25 faktiskt är förhållandevis enkel att få ner ljudet på och i synnerhet när man betänker vilken effekt vapen i den här kalibern genererar. Kollar vi på Lonestar, som förvånade förra gången med sitt extremt låga värde, så är mönstret tydligt till Elite som också ger ett väldigt lågt och fint värde jämfört med Royale som har kaliber 22. Likaledes så ser vi att BSA Ultra också ger höga värden överlag, fast där tror jag snarare det beror på kort pipa än på kalibern som sådan.

Noterbart är ju att Ultran ger ett förhållandevis högt värde även med dämpare monterad. En annan omständighet som jag misstänker kan spela in är att både Lonestar och Elite sköts med projektiler över 30 grains, alltså tunga diaboler för kalibern. Ultran sköts iofs med Baracuda, som är förhållandevis tung med 21.10 gn där Royale sköts med JSB Heavy om 18.10 gn.

Oavsett vilket så vågar jag nog påstå att en en bössa i kaliber 25 med någon form av ljudreducering definitivt inte låter mera än motsvarande vapen med kaliber 22. Betänker man sedan relativt effekten så är kaliber 25 ordentligt mycket tystare. Det man måste ha i tankarna är dock att jag skjuter projektilen ut i tomma luften och grövre kalibrar, vilket är tydligt med främst kaliber 25, har ett märkbart högre projektilljud, alltså när projektilen swichar igenom lufthavet. Likaså är islagsljudet när något träffas betydligt högre för grövre kalibrar som ger 60-70 joule än för klenare som ger 35-45 joule, detta  är också tydligt till den minsta kalibern, 177, som vinner mycket i den totala ljudbilden på tyst projektilfärd och diskreta islagsljud.

Nästa inlägg: Dags att testa splitterskyddet med PCP och 22 LR - hur mycket tål det? Jag testar och kör lite video...

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 1 juni 2011 20:45


Elmia Game Fair


I morgon börjar Elmia Game Fair och som vanligt så finns det en hel del luftvapen att beskåda eftersom både FX Airguns och Fondprodukter brukar bidra med stora montrar där hela sortimentet presenteras.


På lördagen så kommer jag att finnas i FX monter stora delar av dagen så ta gärna vägen förbi, kolla in nyheterna i montern eller bara snacka lite luftvapen i allmänhet.ANNONS
Av Johnny Ottosson - 1 juni 2011 10:00


Dagens Upload


När min farfar (f. 1903) var lika gammal som min egen grabb så hade detta fabrikat redan tillverkat en hel del luftgevär. I Dagens Upload så ska vi titta lite på en fortfarande vital 100-åring som är i ett förbluffande gott skick.


Det är så sant som det alltid är sagt, vältillverkade fjädervapen kan man aldrig slita ut om man sköter dem rätt och är aktsam med dem.


http://i1220.photobucket.com/albums/dd445/Airpang/_MG_8885.jpg


http://i1220.photobucket.com/albums/dd445/Airpang/_MG_8886.jpg


Av Johnny Ottosson - 1 juni 2011 00:15


En ny och fräsch hemsida


Chambers har nu uppdaterat sin hemsida med en helt ny layout, mycket trevligt.Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se