Airpang

Alla inlägg under maj 2010

Av Johnny Ottosson - 6 maj 2010 10:00


Äntligen !!


Som ni säkert har förstått så har inte Indpendence levererat den precision som jag har önskat. Visserligen så är 25 mm acceptabelt för ett PCP rent tekniskt sett men om man presenterar sig själv som top-of-the-line när det gäller precisionen så krävs det bättre resultat i dagens konkurrens.


De vapen som jag hämtade på fabriken var försedda med en helt ny edition av ST-piporna och lätt modifierade jämfört med de tidigare tillverkade i syfte att göra dem mera allround i ammunitionspreferenserna. Tester på kortare avstånd hade givit vid handen att detta också fungerade bra i praktiken. Tyvärr så visade det sig att på längre avstånd så fungerade det inte alls och träffbilderna låg överlag mellan 20-25 mm, i vissa fall upp runt 30 mm, vilket ni kan se av tidigare inlägg här i bloggen.


Lyckligtvis så hade alla tidigare ST-pipor fungerat klanderfritt så den nya editionen av pipan har nu skrinlagts per omgående och nu kommer alla utleverarande pipor åter att ha den ursprungliga konfigurationen som har visat sig ypperligt fungerande.


Fredrik hade vänlighen att buda ner en ny pipa per omgående som jag direkt monterade idag för att skjuta om precisionstesterna med Independence som fullpower. Utfallet av detta, på 50 meter under goda, men inte perfekta förhållanden, blev följande:




  

Tre sorters ammunition på samma tavla

 

Resultatet som ni ser blev på en helt annan nivå. Den första serien var för övrigt inskjutningen av kikarsiktet - 29 mm. Logun Penetrator var den stora överraskningen och den sköt riktigt fint med den nya pipan.


  

Lite mindre vind, men ändå blåsigt, samt lite mer bly i pipan

 

Innan solen gick ner så sköt jag ytterligare två serier, en med FX-P 5.52 och en med Logun. Nu märktes det redan att pipan började sätta sig när träffbilderna ganska enkelt föll ner under 10 mm.


Det känns som att med helt perfekt väder och en mer inskjuten pipa så borde man kunna putsa alla träffbilder ytterligare lite och i morgon ska jag naturligtvis skjuta friskt så fort jag kommer hem ifrån jobbet.

Av Johnny Ottosson - 5 maj 2010 10:00


Möte i lättvikt


Idag testade jag att skjuta Indpendence UK mot min S200T. Detta eftersom vädret uppenbarligen aldrig verkar slå om till helt vindstilla. Kör man däremot två vapen mot varann så drabbas båda av vädrets makter på samma sätt och reslutatet kan vara intressant att studera.


För Independence så körde jag FX-P 5.51 och för S200T körde jag JSB RS 4.52 Som vanligt så gav Independence drygt 16J där S200T gav drygt 8J, alltså halva anslagsenergin. I hastighet räknat så är skillnaderna betydligt mindre, båda skjuter med knappt 180 mps - fast naturligtvis, med helt olika projektilvikter. Avståndet var uppmätta 30 meter och vinden frisk.


  

Independence gav i genomsnitt 19 mm med 8 mm som bäst.

 

Det märks verkligen att man har mindre effekt jämfört med Independence fullpower. Den lilla träffbilden visar dock att det finns resurser för riktigt små grupper om bara vädret ligger stilla tillräckligt.


  

S200T gav ett genomsnitt av 15.40 mm med 10 mm som bäst.

 

Kravet som jag har på 30 meter är 15 mm för godkänt och under 10 mm för bra, något som visade sig vara helt omöjligt under rådande väderförhållanden.


Kul o testa o skjuta är det emellertid alltid, oavsett väder

Av Johnny Ottosson - 4 maj 2010 10:00


 

Dags för en ny pipa...?



Idag hade jag en kväll av vindstilla väder - riktigt vindstilla för en gångs skull. Det var säkert åtminstonde en vecka sedan sist. Då mina exemplar av Independence har haft något sämre precision än förväntat så prövade jag att sätta UK-versionens pipa på fullpowervapnet eftersom fullpowerbössan var den som sköt proportionellt sett sämst.


Tanken bakom detta var att den sämre precisionen kanske låg i shrouden eller någon av de andra tillsatser som eftermonteras efter det att pipan har provskjutits och fått godkänt vid pressningen. Med UK-versionens pipa monterad på fullpowersystemet så började provskjutningen. Jag sköt 6 stycken träffbilder på 50 meter med FX-P 5.52 samtidigt som jag sparade de 3 sista träffbilderna för min S200T.


Just det sistnämnda vapnet är en perfekt referens för vinden, om en S200T med 8 joule och kaliber 177 presterar bättre än ett vapen med kaliber 22 och 40 joule så kan man knappast skylla på vinden längre.


  

Häpnadsväckande...

 

Anm. de "lappade" två skotten på mittentavlan längst ner beror på att jag använde samma tavla för att provskjuta 22 HN Field Target & Trophy. Jag sköt fem skott på 50 meter och siktade på träffbilden i mitten på mittersta raden. Två skott träffade A4-arket och budskapet var helt kristallklart - detta vapen gillar inte den diabolen!


Träffbilderna blev som följer, för Independence:


Grupp 1 - 37 mm

Grupp 2 - 35 mm

Grupp 3 - 23 mm

Grupp 4 - 20 mm

Grupp 5 - 27 mm

Grupp 6 - 37 mm


Träffbilder för CZ200T:


Grupp 7 - 32 mm

Grupp 8 - 24 mm

Grupp 9 - 14 mm


Genomsnitt för Independence 29.80 mm och för CZ200T blev det 23.33 mm.

Bästa resultat för Independence 20 mm och CZ200T blev 14 mm.


Mycket talar alltså för att det är något fel någonstans. Ett 22 fullpower ska lätt kunna hålla undan en 177 10J över 50 meter även om det är helt vindstilla.


(Sandstig, det bästa du har gjort är 17 mm med Royale vill jag minnas, kolla min 200 ovan...hehehe)


Nu kommer det emellertid nya ST-pipor direkt ifrån fabriken varpå de gamla ska undersökas för att utröna vad som egentligen har orsakat problemen. Med de nya piporna så kommer vapnen förhoppningsvis att visa upp en helt annan och sannolikt betydligt bättre precision, vind eller inte.

Av Johnny Ottosson - 4 maj 2010 08:00


Vädret till lördag

 

Tyvärr så har väderutsikterna inför lördag försämrats ytterligare. Ett ihållande regnväder kommer nu att ligga över onsalahalvön fram till 13-14 tiden då det succesivt upphör att regna och övergår till mulet väder.


Vinden frisk och byig, ca 11 sekundmeter nordost, vridande till ost.


Vi får hoppas att läget förbättrar sig, det är ju ändå 4 dagar kvar och mycket kan hända i väderväg tills dess.

Av Johnny Ottosson - 3 maj 2010 16:20


 

Monotoni...?


Inte för mig men kanske för er? Idag fortsatte jakten på den bästa diabolen för Independence fullpower och eftersom vinden var lite lugnare så körde jag 3 x 5 skott. Som vanligt 45 skott i rak följd över 50 uppmätta meter. Första raden är FX-P med 5.52 mm, sedan FX-P med 5.51 mm och slutligen JSB Heavy 18.10 gn.


  

Spridda skurar...

 

Den här gången blev genomsnittet 24.33, 23.00 och slutligen 23.33 mm. Trots lite lugnare väder så verkar ett typiskt resultat för det här vapnet, på det här avståndet och med mig som skytt ligga på mellan 20-25 mm.


Tidigare idag så talade jag med Sandstig om hans erfarenheter av sin nya Royale och han kunde dessvärre rapportera ungefär samma nivå av träffbilder.


Här kommer lite foton som han har tagit på resultaten ifrån sin Royale, detta är skjutit på en skjutbana inne i skogen strax utanför Stenungsund där vindförhållandena sannolikt var bättre än där jag bor i Ödsmål, ute vid havet.



 

Här har vi 18 mm




      

Detta var 23 mm




Ännu en 23 mm




Något bättre med 19 mm

 

Överlag så verkar hans vapen också prestera runt 20 mm med kanske - 5 mm ytterligare som bäst på denna distans. Helt klart användbar precision för alla rimliga ändamål (klarar halva likaregeln) men kanske inte cutting edge om man söker helt optimal precision.


Mer laborerande återstår emellertid, Sandstig prövar med ett nytt ändlock till sin pipvikt och jag prövar Indpendence med lite olka pumptryck för att se om detta kan ge förbättringar. I kväll hoppas vi båda på lugnare väder.

Av Johnny Ottosson - 3 maj 2010 10:00

 

 

Dags för JSB Heavy 18.10 grains

 

Så var det dags att  pröva den tredje ammunitionssorten för Independence, den här gången var det JSB Heavy och som vanligt så blåste det friskt, om än inte överdrivet mycket som de första dagarna. Sannolikt så hade vi någonstans runt 5-6 sekundmeter enligt väderlekstjänsten. Detta var dock angivet mitt på dagen och precis innan solnedgången, då jag sköt, så var det troligtvis lite lugnare.



Utfallet blev då följande:



 

Genomsnittet för samtliga 45 skott blev 22.11 mm 


De två skotten som är inringade med röda cirklar är två sättskott som jag sköt på linjen längst ner för att kontrollera så att inte träffbilden vandrade upp/ner av någon anledning utan att all avdrift var relaterad till vinden.


Kravet på 25 mm är alltså inga problem med de hittils testade 3 sorterna men ännu har jag inte hittat någon ammunition som under rådande svåra vindförhållanden ändå kan leverera regelbundet under 20 mm genomsnitt.


I morgon (läs, måndag) ska jag pröva HN Field Target & Trophy respektive Logun Penetrator och HN Baracuda för att se om dessa kan falla vapnet i smaken.

Av Johnny Ottosson - 3 maj 2010 09:29


Ny väderprognos


Väderprognosen för Onsala har dessvärre försämrats de sista dagarna och enligt dagens prognos så utlovar man mulet väder, under sen kväll/natt övergående till sporadiskt regn. Temperatur ca 10 grader samt ihållande och stundtals byig vind, ca 10 sekundmeter nordväst.

Av Johnny Ottosson - 2 maj 2010 15:15


 

Äntligen mindre vind...


Idag (lördag) så lugnade vädret sig lite framåt kvällen och strax efter klockan 20 så passade jag på att dra iväg 90 skott på raken med med fullpowerbössan. Avståndet var vanliga 50 meter och jag prövade två olika storlekar på FX-P.


  

Först ut var storlek 5.52 och genomsnittet blev 21.44 mm för alla träffbilder



Uppmuntrad av detta klart bättre resultat jämfört med tidigare träffbilder i vind så körde jag vidare med nästa storlek av samma diabol. Vinden var inte direkt frånvarande när jag sköt nu på kvällen men klart mindre än på dagen. Nu kanske det rörde sig om ett fåtal meter per sekund och inte mycket mera.


  

Detta var storlek 5.52 mm och genomsnittet blev 24.44 mm för alla träffbilder

 

Helt klart så kunde man se att 5.51 var den här gången att föredra framför 5.52 även om vinden spelade in ganska mycket på mellanraden hos kaliber 5.52 med ett par rejält stora grupper. Det bestående intrycket var emellertid att det fanns klart mycket mer precision att hämta även bortom dagens förbättrade resultat. Flera av grupperna, främst hos 5.51, var fyra täta träffar och ett skvättskott som drog upp storleken på träffbilden som helhet onödigt mycket.


Kravet för ett modernt PCP, att i genomsnitt klara halva likaregeln var dock inget problem även om 5.52 låg precis på gränsen. Målsättningen är att matcha Lonestar med genomsnitt på 45 skott under 15 mm och det ska bli spännande att se om man kan komma dithän. Genomsnitt under 20 mm för dessa 45 skott i rak följd håller jag som ett mycket bra resultat, även för PCP.


Under skjutningen så sköt jag för övrigt 5 skott varpå jag pumpade 15 pumptag och gick därefter vidare till nästa träffbild osv. Totalt så handpumpade jag sådeles 15 x 18 = 270 st pumptag men tänkte inte ens på det - jag som i övrigt hatar att handpumpa vapen. Ett gott betyg för tekniken som helhet.

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards