Senaste inläggen
Air Arms nya hemsida !
Äntligen så har Air Arms uppdaterat sin hemsida och resultatet ser mycket bra ut.
Länk: http://www.air-arms.co.uk/
Balsamterpentin och Linolja..
En gammal huskur.
Ända sedan tidernas begynnelse så har man skyddat trämaterialet på skjutvapen med hjälp av linolja och balsamterpentin men vad är egentligen detta, hur fungerar det och hur bra blir slutresultatet?
Linolja
Linolja eller linfröolja är olja pressad ur linfrön ifrån växten lin. Linolja har använts som impregnering, och som bas för traditionell färgtillverkning samt rostskydd med mera. Oljan används även till matlagning men är inte lika vanlig som rapsolja eller olivolja. Kokt linolja oxiderar snabbt och under reaktionen avges värme. Såg- och hyvelspån, trassel och trasor med linolja kan självantända och bör brännas upp, dränkas med vatten eller förvaras lufttätt.
Som träskydd tränger linoljan in mycket bra i virket, expanderar under torkningen och hindrar vatteninträngning. Alternativa behandlingar med lack eller plastfärg ger bara ett mer eller mindre långlivat ytskydd - när småskador uppstår finns inget djupskydd mot röta. Under senare år har man börjat använda linolja som ett miljöalternativ till tryckimpregnerat trä. Som jämförelse kan nämnas att "moderna" träskydd ofta har betydligt större molekyler än linolja och därför inte alls tränger in på samma sätt i träet.
Rå eller kokt?
Kallpressad rå linolja är ljus till färgen, tunnflytande, har extremt små molekyler (ca: 0,000005 mm = 5 nm) och torkar på ett par veckor, det tar alltså lång tid innan exempelvis en vapenstock är brukbar efter en inoljning. En fördel är dock att den gulnar mindre än kokt linolja, särskilt tydligt på ljusare träslag. Används mest för tillverkning av standolja, oljefärger och kitt. Är helt ofarlig både utvärtes och invärtes (t o m nyttig om den är helt ren). Varmpressning ger mer olja men av lägre kvalitet och varmpressad rå linolja används mest för tillverkning av kokt linolja.
Kokt linolja är numera en rad olika produkter. Gemensamt är att oljan har polymeriserats (molekylerna har kopplats ihop till ca ca: 0,0001 mm = 100 nm storlek), antingen genom upphettning till 150 — 250 grader, eventuellt i kombination med syretillförsel (luftinblåsning) eller genom tillsats av sickativ (t ex järnoxid, mangandioxid), ibland även mögelhämmande tillsatser.
Till och med något så tråkigt som pallkragar kan bli vackert..
Den är tyngre, tjockare och mörkare än rå linolja och bildar, till skillnad från rå linolja, skikt under torkning och får därför en bättre skyddande yta. Den utvidgar sig ca 15 % när den torkar och täpper därför till bra inne i trä. Linoljan oxiderar snabbt under svag värmeutveckling, torktiden är ett eller ett par dygn. Många menar på att äldre typer av kokt linolja är troligen bättre ur träskyddssynpunkt, då de är mer hetrogent gjorda, d.v.s de innehåller många olika fraktioner som skyddar på lite olika sätt. Modern linolja är mycket homogen och ren, och kanske därför inte lika skyddande.
Som en parentes kan nämnas den så kallade standoljan. Detta är linolja som upphettats till ca 300 grader, ibland tillsammans med koldioxid för att öka polymeriseringsgraden. Den är tjock och seg med stora molekyler, torkar med glansig yta till ett hårt vädertåligt ytskydd. Används därför mest för tillverkning av utomhusfärg. En nackdel är att ytan är spröd och lätt krackelerar vid rörelser i underlaget. Därför har man i goda oljefärger för utomhusmålning en väl avvägd kombination av vanlig kokt linolja och standolja. För vapenbruk så är den grova standoljan inte aktuell.
Terpentin & Balsam = Balsamterpentin !
Ordet balsam kommer från latinets balsamum som i sin tur härstammar från ett äldre grekiskt ord med samma betydelse. Balsam är ett allmänt samlingsnamn på mjölkaktiga växtsafter eller hartsrika kådsafter som avsöndras från olika växter och som ofta har en stark lukt. Balsam avsåg från början den doftande mjölksaft man fick från Meckabalsamträdet i Gilead i gamla Palestina och det är den balsamen man avser i biblisk text. Med tiden ändrades betydelsen och avsåg i stort sett alla dofter som man kunde få ur olika växter. Det kan även avse apoteksprodukter som t.ex salvor med olika stark doft och lindrande verkan.
Terpentin är en balsam som vatten- eller torrdestilleras ur kåda från företrädesvis olika barrträd. Från början använde man kåda som man tappade direkt ur trädet. Tappningen gick till så att man skar bort en drygt en meter lång och en decimeter bred bit av barken och skar V-formade skåror i trädet och i spetsen satte man en V-formad metallskena som ledde ut kådan i ett kärl. Den första V-formade skåran gjordes längs ned i den avbarkade delen och nya skåror gjordes med någon veckas mellanrum. Träd som skulle användas valdes ut redan när dom var unga och hölls rena från kvistar i nederdelen av stammen för att den skulle hålla sig rak. Efterhand som efterfrågan ökade räckte inte den urtappade kådan till och man började då även extrahera ut terpentin ur stubbar och annat vedavfall.
Blandningen
Terpentin löser oljor bättre än nafta och man behöver därför inte använda lika mycket vid spädning. Blandar man standolja med terpentin får man mycket hållbarare oljefilmer än om man blandar den med nafta. Eftersom balsamterpentin är oxidationstorkande påverkar den linoljans oxidationsprocess så den härdar snabbare.
Men även om terpentin är att föredra vid spädning av linoljefärg framför naftabaserade produkter, blir den färdigoxiderade färgfilmen tunnare i rakt förhållande till mängden tillsatt terpentin, samt motståndskraften mot nedbrytning av väderpåverkan försämrad, varför terpentintillsats bör användas mycket sparsamt
I klartext så betyder detta att linoljan levererar rötskyddet och eftersom linoljan är kokt och inte rå så blir den "lagom" tjock för vårt användningsändamål. Vid varierande temperaturer, vapnet förvaras inomhus och används vid en annan temperatur utomhus, så bör balsamterpentin användas som lösningsmedel. När balsamterpentinet avdunstar får syret möjlighet att oxidera linoljan (linoljan stelnar alltså) även långt nere i träet.
Utan balsamterpentin riskerar man att få o-oxiderade fickor av linolja, som när träet blir varmt, tränger upp till ytan. Om ytan dessutom är täcklackad så kan blåsor uppstå under lackskiktet.
Nu ska jag komponera en egen blandning och pröva lite under helgen så återkommer jag med en rapport om det här ämnet i nästa vecka.
Skytte i snöstorm...
Friska vindar och kraftfullt snöfall...
Idag blev det ett besök på Fuxerna Skyttegille igen (fler bilder på Instagram). Vädret var verkligen inte det bästa, men vad gör man inte för att komma åt och skjuta lite? Ensam var jag också, inte en enda besökare vågade sig ut till banan idag.
Fördelen med det ogästvänliga vädret var möjligheten att testa den nya konfigurationen med kort shroudrör samt hur den då fungerade med lite olika sorters diaboler, ruskvädret till trots:
I tur och ordning så sköt jag 10 skott med Exterminator, sedan lika många med JSB King samt slutligen även detta antal med HN Baracuda. Den sista tavlan var två femskottsgrupper med, översta raden, Exterminator och JSB King på den nedre raden. I absoluta termer så imponerade naturligtvis inga utav tavlorna men givet de yttre omständigheterna så är jag mycket nöjd.
Noterbart är att Exterminator presterar bra i tuffa omständigheter, de skjuter alltid jämnt även i tuff sidvind. King träffade högre upp vid samma riktpunkt men spred mera i sidled. Rimligt med tanke på att de är lättare och har kortare bantid samt att de troligtvis har ett sämre BC.
Förvåningen var HN Baracuda som träffade exceptionellt högt trots att den diabolen är tyngre än Exterminator! Anledningen borde inte vara på grund av ett högre BC och det styrks också av spridningen i sidled. Egendomligt.
En riktigt fin grupp med JSB King - 5 skott där...
Bästa gruppen overall var JSB King som lyckades leverera en superb femskottsgrupp i vad som närmast upplevdes som halv storm. Även här var riktpunkten lika med tavlans centrum och vapnet inskjutet för Exterminator, därav att träffen tog lite uppåt.
Vad kan man då dra för slutsats av allt detta?
Jämfört med när man skjuter på sommaren så är skillnaden mellan träffbilderna mycket större. Alla träffbilder blir naturligtvis sämre men skillnaden mellan de olika sorterna ökar markant. Under perfekta sommarförhållanden så är skillnaden liten men i kyla, vind och snöfall så blir skillnaderna dramatiskt stora.
Skjutet på samma avstånd under sommaren 2012
Annars så var det en trevlig dag på banan. Ensam, som sagt, men tyst och lugnt. Det enda som märktes var vindens vinande och den vita gardin av tung blötsnö som landade ifrån det snöblandade regnet. Då är det härligt att ha tillgång till en riktig skjutbana där man kan skjuta ostört med åtminstonde tak över huvudet. Var man bara i lä för vinden så var det nämligen inte speciellt kallt.
Flaggstången på Fuxerna Skyttegille..
Likaså satt jag och reflekterade en hel del över flaggstången på klubben. Varför då?, undrar man naturligtvis. Jo, tänk på allt det arbete som bedrevs helt oavlönat av olika föreningar, som exempelvis skytteklubbar, förr i tiden. Tänk på allt det arbete som flaggstången representerar. Den köptes, transporterades och monterades utav människor som arbetade oavlönat för sitt intresse och sin möjlighet att dela detta intresse med andra. Ett engagemang som starka krafter i dagens samhälle, inte minst politikerna, nu arbetar för att skrinlägga.
Den gode Skanåker reflekterar över detta i en nyförfattad artikel:
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/nya-vapenregler-kostar-os-medaljer_7551366.svd
Top-of-the-line..
Best of the best...?
JSB är ju sedan länge kända för att tillverka världsledande diaboler och har dessutom ett mycket brett sortiment. Nytt nu är deras "Premium Series" som innefattar deras absolut mest uniforma diaboler någonsin. Här har vi diaboler som är elektroniskt scannade och vägda för att bli 99.99% identiska i de två viktgaste parametrarna, huvudstorlek och vikt.
Premium Series finns i kaliber 177 och tre olika vikter; 7.33, 8.02 samt 8.26 grains.
Som LEGO
En av de obestridliga fördelarna med vapnen ifrån FX Airguns är dess modularitet, de kan enkelt av ägaren själv konfigureras på olika sätt bereoende på de mest skiftande behov och önskemål. Tidigare så använde jag min Elite på en generöst tilltagen trädgårdstomt, en säker och bekväm skjutplats som dock krävde att jag visade hänsyn i fråga om ljudnivån. Dock så var tillgången på luft inga problem, min dykarflaska stod alltid inom räckhåll och tuben på vapnet behövde därför inte vara speciellt stor och definitivt aldrig bytas under skyttets gång.
Nu har jag inte längre möjlighet att skjuta det vapnet hemma på min egen tomt (230 kvm jämfört med 5300 kvm) men i gengäld så har jag fått möjlighet att utnyttja en formidabel skjutbana hos Fuxerna Skyttegille. Nu är inte längre ljudnivån ett problem men däremot så måste jag ha med åtminstonde två stycken lufttuber för att slippa frakta med dykarflaskan när det gäller att försörja vapnet med tillräckliga mängder luft.
Som lycklig ägare av inte mindre än tre stycken tuber (2 x 400 cc & 1 x 500 cc) så kan jag totalt transportera med mig luft för ca 270 st skott på ett smidigt och bekvämt sätt, i samma väska (FX std koffert) så kan jag frakta luft för ungefär 180 st skott. Dock så har jag inte kunnat montera min 500 cc tub eftersom shrouden har varit i vägen, denna var ju placerad med tanke på att tuberna inte skulle bytas.
Sagt och gjort, nu är det långa shroudröret ersatt med det korta, vapnet ska ju ner i 121 cm koffert samt ljudnivån är inte längre så känslig. Igenom detta så kan jag nu fritt skifta mellan 500 och 400 cc tuber.
Rättstavning
Sluta hacka på Silwer för att han stavar på ett ovanligt sätt. Detta gäller också överlag, vi vet inte varför olika deltagare på Airpang stavar konstigt och därför så är det inte tillåtet att hacka på någon av den anledningen.