Airpang

Direktlänk till inlägg 6 februari 2013

Bistert väder...

Av Johnny Ottosson - 6 februari 2013 10:00


Skytte i snöstorm...


  Friska vindar och kraftfullt snöfall...


Idag blev det ett besök på Fuxerna Skyttegille igen (fler bilder på Instagram). Vädret var verkligen inte det bästa, men vad gör man inte för att komma åt och skjuta lite? Ensam var jag också, inte en enda besökare vågade sig ut till banan idag.


Fördelen med det ogästvänliga vädret var möjligheten att testa den nya konfigurationen med kort shroudrör samt hur den då fungerade med lite olika sorters diaboler, ruskvädret till trots:


  Idag blev det femtio skott..


I tur och ordning så sköt jag 10 skott med Exterminator, sedan lika många med JSB King samt slutligen även detta antal med HN Baracuda. Den sista tavlan var två femskottsgrupper med, översta raden, Exterminator och JSB King på den nedre raden. I absoluta termer så imponerade naturligtvis inga utav tavlorna men givet de yttre omständigheterna så är jag mycket nöjd.


Noterbart är att Exterminator presterar bra i tuffa omständigheter, de skjuter alltid jämnt även i tuff sidvind. King träffade högre upp vid samma riktpunkt men spred mera i sidled. Rimligt med tanke på att de är lättare och har kortare bantid samt att de troligtvis har ett sämre BC.


Förvåningen var HN Baracuda som träffade exceptionellt högt trots att den diabolen är tyngre än Exterminator! Anledningen borde inte vara på grund av ett högre BC och det styrks också av spridningen i sidled. Egendomligt.


  En riktigt fin grupp med JSB King - 5 skott där...


Bästa gruppen overall var JSB King som lyckades leverera en superb femskottsgrupp i vad som närmast upplevdes som halv storm. Även här var riktpunkten lika med tavlans centrum och vapnet inskjutet för Exterminator, därav att träffen tog lite uppåt.


Vad kan man då dra för slutsats av allt detta?


Jämfört med när man skjuter på sommaren så är skillnaden mellan träffbilderna mycket större. Alla träffbilder blir naturligtvis sämre men skillnaden mellan de olika sorterna ökar markant. Under perfekta sommarförhållanden så är skillnaden liten men i kyla, vind och snöfall så blir skillnaderna dramatiskt stora.


  Skjutet på samma avstånd under sommaren 2012


Annars så var det en trevlig dag på banan. Ensam, som sagt, men tyst och lugnt. Det enda som märktes var vindens vinande och den vita gardin av tung blötsnö som landade ifrån det snöblandade regnet. Då är det härligt att ha tillgång till en riktig skjutbana där man kan skjuta ostört med åtminstonde tak över huvudet. Var man bara i lä för vinden så var det nämligen inte speciellt kallt.


  Flaggstången på Fuxerna Skyttegille..


Likaså satt jag och reflekterade en hel del över flaggstången på klubben. Varför då?, undrar man naturligtvis. Jo, tänk på allt det arbete som bedrevs helt oavlönat av olika föreningar, som exempelvis skytteklubbar, förr i tiden. Tänk på allt det arbete som flaggstången representerar. Den köptes, transporterades och monterades utav människor som arbetade oavlönat för sitt intresse och sin möjlighet att dela detta intresse med andra. Ett engagemang som starka krafter i dagens samhälle, inte minst politikerna, nu arbetar för att skrinlägga.


Den gode Skanåker reflekterar över detta i en nyförfattad artikel:


http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/nya-vapenregler-kostar-os-medaljer_7551366.svd









 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards