Airpang

Direktlänk till inlägg 24 maj 2016

Greatest Airguns

Av Johnny Ottosson - 24 maj 2016 10:00



Bästa Bössorna - plats 8


  Theoben Siroccos! 


Trots att Scroocon var uppe ganska nyligen som ett separat inlägg så får den ändå representera luft-/gasfjäderteknologin i sin helhet. Den här typen av drivkälla hade sitt ursprung i Ben Taylors laborerande med gasfjädrar under slutet av 1970-talet, vilka inspirerades av stötdämparna på hans andra favorithobby - motorcyklar.

 

Tanken var att använda en luftfyllbar pistong istället för en konventionell spiralslagfjäder av stål. Efter några års experimenterande så skapade han tillsammans med Dave Theobald ett helt företag runt den här idén. Theobens sorliga historia känner vi nog alla till vid det laget - från starten 1982 så peakade verksamheten runt 2000-2003 för att sedan krascha och brinna året före konkursen 2010, då nya ägare hade tagit över efter grundarna.

 

Arvet från Theoben lever dock vidare och många andra aktörer har plockat upp tankarna på en gas-/luftfjäderteknik så den här tekniken återfinns nu hos diverse andra fabrikat på marknaden. En del kritiker menar att den här typen av drivkälla är en ”neandertalare”, alltså en blindlinje i evolutionen av det moderna fjäderluftvapnet men jag menar på att man också i rättvisans namn även måste betänka de ringar på vattnet som dessa drivkällor har genererat.  Tuning av vanliga fjädervapen och inte minst förekomsten av syntetiska bärlager inuti i övrigt konventionella drivkällor är utan tvekan en biprodukt av att de konventionella fjädervapnen utsattes för hård konkurrens av gas-/luftfjädervapnen.

 

På detta sätt så har gas-/luftfjädervapnen utövat ett icke ringa inflytande på utvecklingen trots att verkliga drivkällor av detta slag fortfarande är relativt fåtaliga. Problemet med de allra flesta vapen av den är typen är att tillverkarna har frestas till att använda dem för att jaga effekt, varvid de naturliga nackdelarna av snabb rekyl och liknande blir än mer påtagliga. Hade man däremot vågat stå fria från den här formen av marknadstryck och istället format sina vapen runt de positiva egenskaperna hos gas-/luftfjädervapen så hade tekniken förmodligen över tid vunnit större framgång och acceptans.

 

I dagsläget så tror jag inte vi har sett slutet av den här typen av luftvapen ännu eftersom hela den mildare aspekten av dess fördelar ännu är tämligen outforskade. Om detta är rätt eller fel återstår för framtiden att visa, sant är dock att vapen av den här tekniken, med Scirooco i spetsen har haft ett betydande inflytande på den tekniska utvecklingen under såväl 1980- men än mer 1990-talet precis innan PCP erövrade en stor del av marknaden. Av den anledningen så har Scirroccon som en värdig representant erhållit en plats på min lista, nummer 8 noga räknat.

 

Här nedan kommer två länkar till inlägg som jag skrev förra året om just Siroccon och dess större syskon The Eliminator:

 

http://airpang.bloggplatsen.se/2015/12/22/11237214-okand-men-betydelsefull/

 

http://airpang.bloggplatsen.se/2015/12/25/11237698-myten-och-legenden/

 
 
Ingen bild

Silwer

25 maj 2016 04:24

Rättare sagt är att den här typen av gasram enbart används för effektsökeri, som en slags magisk fjäder som botar allt.

Det som händer oftast är vapen som är otroligt tröga att spänna upp och ger en kort kraftig kikarmördande rekyl.

Inget vettigt konstruerat fjädervapen kräver en gasfjäder för att på nåt sätt bli bättre.

Nu ska man väl säga att Theobenvapnen var konstruerade kring denna drivkälla allt annat var med uppe i nivå där det ska vara, så är det inte idag med alla löjeväckande nitro piston grejor från vissa lågpristillverkare.

Så det har helt bytt läger på vilka som använder tekniken och imo stort del kastat bort allt som möjligen var vettigt.

Det som väl kan delas är att de kraftfullaste Theoben var för USA och idag är det samma sak.
Att bygga ett erkänt bra fjädervapen i sin klass, väl balanserat i allt är verkligen inte inne längre.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards