Airpang

Direktlänk till inlägg 24 maj 2016

Greatest Airguns

Av Johnny Ottosson - 24 maj 2016 10:00Bästa Bössorna - plats 8


  Theoben Siroccos! 


Trots att Scroocon var uppe ganska nyligen som ett separat inlägg så får den ändå representera luft-/gasfjäderteknologin i sin helhet. Den här typen av drivkälla hade sitt ursprung i Ben Taylors laborerande med gasfjädrar under slutet av 1970-talet, vilka inspirerades av stötdämparna på hans andra favorithobby - motorcyklar.

 

Tanken var att använda en luftfyllbar pistong istället för en konventionell spiralslagfjäder av stål. Efter några års experimenterande så skapade han tillsammans med Dave Theobald ett helt företag runt den här idén. Theobens sorliga historia känner vi nog alla till vid det laget - från starten 1982 så peakade verksamheten runt 2000-2003 för att sedan krascha och brinna året före konkursen 2010, då nya ägare hade tagit över efter grundarna.

 

Arvet från Theoben lever dock vidare och många andra aktörer har plockat upp tankarna på en gas-/luftfjäderteknik så den här tekniken återfinns nu hos diverse andra fabrikat på marknaden. En del kritiker menar att den här typen av drivkälla är en ”neandertalare”, alltså en blindlinje i evolutionen av det moderna fjäderluftvapnet men jag menar på att man också i rättvisans namn även måste betänka de ringar på vattnet som dessa drivkällor har genererat.  Tuning av vanliga fjädervapen och inte minst förekomsten av syntetiska bärlager inuti i övrigt konventionella drivkällor är utan tvekan en biprodukt av att de konventionella fjädervapnen utsattes för hård konkurrens av gas-/luftfjädervapnen.

 

På detta sätt så har gas-/luftfjädervapnen utövat ett icke ringa inflytande på utvecklingen trots att verkliga drivkällor av detta slag fortfarande är relativt fåtaliga. Problemet med de allra flesta vapen av den är typen är att tillverkarna har frestas till att använda dem för att jaga effekt, varvid de naturliga nackdelarna av snabb rekyl och liknande blir än mer påtagliga. Hade man däremot vågat stå fria från den här formen av marknadstryck och istället format sina vapen runt de positiva egenskaperna hos gas-/luftfjädervapen så hade tekniken förmodligen över tid vunnit större framgång och acceptans.

 

I dagsläget så tror jag inte vi har sett slutet av den här typen av luftvapen ännu eftersom hela den mildare aspekten av dess fördelar ännu är tämligen outforskade. Om detta är rätt eller fel återstår för framtiden att visa, sant är dock att vapen av den här tekniken, med Scirooco i spetsen har haft ett betydande inflytande på den tekniska utvecklingen under såväl 1980- men än mer 1990-talet precis innan PCP erövrade en stor del av marknaden. Av den anledningen så har Scirroccon som en värdig representant erhållit en plats på min lista, nummer 8 noga räknat.

 

Här nedan kommer två länkar till inlägg som jag skrev förra året om just Siroccon och dess större syskon The Eliminator:

 

http://airpang.bloggplatsen.se/2015/12/22/11237214-okand-men-betydelsefull/

 

http://airpang.bloggplatsen.se/2015/12/25/11237698-myten-och-legenden/

 
ANNONS
 
Ingen bild

Silwer

25 maj 2016 04:24

Rättare sagt är att den här typen av gasram enbart används för effektsökeri, som en slags magisk fjäder som botar allt.

Det som händer oftast är vapen som är otroligt tröga att spänna upp och ger en kort kraftig kikarmördande rekyl.

Inget vettigt konstruerat fjädervapen kräver en gasfjäder för att på nåt sätt bli bättre.

Nu ska man väl säga att Theobenvapnen var konstruerade kring denna drivkälla allt annat var med uppe i nivå där det ska vara, så är det inte idag med alla löjeväckande nitro piston grejor från vissa lågpristillverkare.

Så det har helt bytt läger på vilka som använder tekniken och imo stort del kastat bort allt som möjligen var vettigt.

Det som väl kan delas är att de kraftfullaste Theoben var för USA och idag är det samma sak.
Att bygga ett erkänt bra fjädervapen i sin klass, väl balanserat i allt är verkligen inte inne längre.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se