Airpang

Direktlänk till inlägg 7 mars 2016

Världens äldsta fjäderluftgevär?

Av Johnny Ottosson - 7 mars 2016 10:00



I begynnelsen var...


  Busseys Airguns


Under den gångna helgen så fick jag frågan om vilket som var världens äldsta fjäderluftgevär. De flesta entusiaster känner säkert till att pneumatiska gevär (PCP) har en ännu äldre historia än de mer traditionella och allmänt kända fjäderluftgevären - frågan är bara, vem var först med den här vapentypen?


Den äldsta tillverkaren av vad vi menar som fjäderluftgevär var såvitt jag vet den brittiske tillverkaren Bussey och dess historia som fjäderluftvapentillverkare började den åttonde augusti år 1876 då George Gibson Bussey patenterade sitt första "Pneumatic Rifle".


George himself föddes som fattig bondpojke år 1829 i byn Ripton, Yorkshire. I tioårsåldern så skickades han till den närbelägna staden Richmond där han fick arbeta som lärling till en sadelmakare, en hantverkare som sydde och formade seldon för hästar. Efter ett tiotal år och som gesäll i sadelmakarens yrke så begav han sig 1851 till världsmetropolen London för att söka sin lycka.


På plats i London så hade han av oklara orsaker svårt att komma in i sadelmakarnas skrå utan drev runt på gatorna för att hitta något att försörja sig med. Efter diverse udda påhugg och ströjobb så hittade han till sist sin nisch som tillverkare av gun cases, alltså vapenkoffertar i läder. Den här typen av resepersedel sorterade vid denna tid lustigt nog inte under sadelmakarnas skrå men krävde ändå onekligen goda kunskaper i just sadelmakeri för att kunna framställas. Dessutom, vilket inte var helt oviktigt, så var efterfrågan på dessa reseeffekter stor eftersom mängder med äventyrare, missionärer och soldater köpte in sin utrustning här i imperiets nav innan de gav sig på färd långt ut på de då världsomspännande kolonierna. 


George var inte bara en duktig hantverkare utan främst en skicklig affärsman med sinne för entreprenörskap. I skattelängderna för 1855 så står han upptagen som egenföretagare med egen fastighet och verksamhet på 173 High Holborn, London. Redan 1859 så flyttar verksamheten och nu basar han över ett smärre handelshus med differentierade verksamheter. Ytterligare några år framåt, 1864, så står han som manufacturer (motsv. fabrikant) för vapentillbehör och ammunition. När vi passerar 1870 så har George blivit grossist och hans verksamhet växer ordentligt, han är nu en ansenlig skattebetalare och en köpman värd att räkna med även i den stora metropolen London.


  Så fort fjäderluftvapnet var skapat så började det säljas som jaktredskap..


Han börjar nu pyssla mer och mer med uppfinnande och försöker hitta nya verksamheter att profitera på. Förutom patentet för fjäderluftgevär så satsar han hårt på bollsport och tillverkar rackets, kricketslagträ, bollar och liknande. Sporter av skilda slag populariseras allt mer i det senviktorianska England och efterfrågan växer, George har timing och är snabb på att utnyttja just detta. När vi skrev 1887 så är Busseys den största tillverkaren av sportutrustning i London och förmodligen även i hela det brittiska imperiet.


Med ett självgående företag och en synnerligen solid ekonomi så gav sig nu den stormrike mecenaten sig in på politikens område. Tyvärr så tog lyckan slut här och redan 1889 så avlider George tragiskt nog med bara 61 års ålder i sviterna av en idag simpel blindtarmsinflammation. 


Nog om detta...


  Geväret i sin case med pipa och laddstake, notera valnötsstockens kvalité


Geväret som han patenterade var faktiskt förvånasvärt modernt, givet att det konstruerades i mitten av 1870-talet. Den största och väsentligaste skillnaden mot ett traditionellt fjäderluftgevär, typ HW30S, är att man skruvar loss den fastgängade pipan för att in i kompressionskammaren sticka ner en typ av "laddstake" (eng. "ramrod") för att med dess hjälp pressa tillbaka pistongen och därmed komprimera slagfjädern tills dess att upphaket till avtrycket låser upp pistongen. När detta var klart placeras projektilen i pipan och därefter så skruvas densamma på plats igen varpå vapnet blir skjutklart. 


En förvånansvärt modern detalj var emellertid att man redan ifrån början konstruerade avtryckarsystemet med justerskruvar som tillät en fininställning av avtryckets ingrepp, i enlighet med skyttens preferenser. Själva geväret var dock relativt litet, totallängden uppgick till blott 74 cm varav piplängden var 24 cm med kompressionskammaren 130 x 23 mm. Totalvikten landade vid 1200 gram. Kalibern var .21 och korrelerade med ett dåtida shot (hagelrundkula). Utgångshastigheten har jag aldrig sett någon uppgift om men sannolikt så var den högst måttlig. 


Produktionen var ganska måttlig och vapnet var förmodligen mera av en kuriositet i sortimentet snarare än någon form av väsentlig ryggradsprodukt. Troligtvis så avslutades produktionen relativt snart efter Georges död och de sista vapnen torde ha lämnat fabriken redan 1890. Som uppfinning så var emellertid fjädervapnet i sak en produkt som skulle komma att ha framtiden för sig och ifrån sekelskiftet 1900 och framåt så återkom vapentypen med kraft och än i dag så är den förkrossande majoriteten av luftvapen som saluförs världen över av just fjädervapenkostruktion.


Inte alls olik Georges patent från 1876..

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards