Airpang

Direktlänk till inlägg 6 maj 2015

Åren går..

Av Johnny Ottosson - 6 maj 2015 06:00



Hur var det förr?



Med tanke på de senaste dagarnas debatt så har det varit ganska intressant att följa länkarna på bloggen till situationen på de tävlingar som gick av stapeln för några år sedan. Här två exempel men mer finns i arkivet.


För ett år sedan:


http://airpang.bloggplatsen.se/2014/05/06/10690498-tripp-trapp-trull/


Här refererar jag till den fria klassen, utan att någon grymtar, jag berömmer tävlingsledningen för att man kör fulla antalet mål istället för färre i den här klassen - fler mål för debutanter har ju nu blivit allt vanligare 2015, även om utveklingen här gick långsamt. Priset för att delta var då 100 kr. Tävlingen har börjat köras på söndagar efter många års tjat, inte minst ifrån undertecknad. Nu blir det enklare även för de som jobbar inom handel och vård att delta. Det skulle dock ta ytterligare ett år innan även Onsala gick över till söndagstävlingar.


För två år sedan:


http://airpang.bloggplatsen.se/2013/05/06/9811891-mer-om-tavlingen-i-onsala/


I detta inlägg så gnäller jag över att nybörjarklassen inte är en nybörjarklass utan att massor av deltagare som har tävlat i åratal deltar i den här klassen. Var det verkligen så det var tänkt med något som arrangörerna kallar för debutantklass? I dagarna - två år senare - fick vi äntligen svaret; debutantklassen ska vara en nybörjarklass och inget annat. Till sist så klargjorde förbundet detta. Fullpower PCP dominerar fortfarande, jämför tävlingen i Mörrum nu 2015. Gnällde gjorde jag för att det hade blivit dyrt att tävla, nu 70 kr istället för 50 kr året innan. Vi fick betala +20 kr till förbundet och jag frågade vad man fick för dessa pengar. Om ett par år kanske jag kommer att få svar även här. Min personliga gissning - mer byråkrati och färre deltagare.


Förresten - vart tog stoppuren vägen som ju var så otroligt viktiga men tillika onödiga i början?




 
 
Ingen bild

martinw

6 maj 2015 09:52

Jag fattar inte hur tävlingsverksamheten kan ta så stor plats i ditt liv?
Du vill ju inte vara med i klubbar.
Du vill inte betala för att tävla.
Du vill inte arrangera egna träffar.
Tycker det verkar konstigt att bara sitta bredvid och ha synpunkter.
Om du vore intresserad på riktigt skulle du väl vara med och dra fallmålsskytte åt det hållet du vill?

Jag tror det blir enklare om du förklarar för oss läsare hur du vill ha ditt skytte. Då kanske du kan hitta några som tyckeŕ likadant att samarbeta med. Istället för att berätta hur du inte vill ha det.

Ft idag drivs av folk och klubbar som vill ha det som det ser ut nu, visst det hade varit gött att få allt gratis och utan jobb, men sån är inte verkligheten om vi vill ha licenser/försäkringar/elitsatsning/reklam/tävlingar/lika regler/skjutbanor/...

Vill du ha det på något annat sätt kan du väl lägga lite energi på förändringen istället för att förtäckt gnälla över hur det är idag?

Johnny Ottosson

6 maj 2015 19:16


Det är väl inget egendomligt att ha synpunkter på sin hobby, oavsett om man uppskattar vissa delar av den eller inte?

Visst hade jag kunnat engagera mig, sätta mig i styrelser och försöka dra sakerna i den riktningen jag personligen hade önskat men tror du att det hade fungerat bra?

Vad gäller engagemang i att arrangera tävlingar så är det inget som intresserar mig, där finns det andra människor som är duktigare och mer intresserade. Alla är olika och bra på olika saker.

I nästan varje inlägg där jag har skrivit om tävlingarna så har jag haft konkreta förslag på hur man skulle kunna förbättra tävlingarna.

Vissa saker har jag fått acceptans för (söndagar som tävlingsdag istället för lördagar), andra har gått trögare.

Vill man ha ut licenser så måste man ha klubbar och en viss struktur, det är inget som man kan påverka ens om man önskar.

Det jag gör är att ifrågasätta om man nödvändigtvis måste bedriva fallmålsskytte med just tillståndspliktiga luftvapen.

Skjuter man licensfritt så kan man bortse ifrån mängder av byråkrati utan att förlora skjutglädjen.

Vill man nödvändigtvis skjuta med licensvapen så finns det hur många skytteformer som helst för krutvapen.

 
Ingen bild

dano_swe

6 maj 2015 10:43

Släpp det Johnny. *gäsp*

 
Ingen bild

hobbyskytten

6 maj 2015 11:40

Det finns en del personer som slår sej för bröstet och tycker dom är för mer än andra,det ser man klart och tydligt i inläggen på den här bloggen. Det skrivs om priser,startavgifter,försäkringar och annat som om det skulle vara giltigt underlag för att pungslå vanligt folk som vill skjuta luftgevär så som det gjordes förr ute i på banor och i paviljonger. Jag var på säsongsöppning av minigolf härom dagen det,kostade 50kr för en vuxen att få spela. Golfbanan håller med klubba,boll mm. Golfbanan och området är försäkrat. Golfbanan tillhandahåller glass,kaffe och tilltugg . Golfbanan sköts av en personal under dagen och allt detta för priset av 50kr per person.
Det är helt obegripligt och onödigt att ni drivit upp kostnaderna för något så enkelt som att skjuta luftgevär under en dag på en skjutbana,på det sättet fungerar eran organisation förskräckligt ineffektivt gentemot utövarna .

 
Ingen bild

dano_swe

6 maj 2015 11:59

@hobbyskytten

Det kostar cirka 2k att vara med på samtliga av årets FT-tävlingar. Är det verkligen något att förlora sömn över?

Vill du skjuta på bana som du uttrycker det så räcker det att vara medlem i någon av Sveriges luftgevärsklubbar och då kostar det 300 kr om året. Banorna är tillgängliga flera dagar i veckan och där kan man man både tävla mot sig själv och andra.

Johnny Ottosson

6 maj 2015 19:03


Det är åter igen en fråga om perspektiv.

Grundproblemet är att vi hade en tävlingsform som fungerade utmärkt och som var till stor belåtenhet - om man nu kan använda deltagarantal som någon form av måttstock på nöjdhet.

Därefter så förändrade man tävlingsformen och ökade kostnaderna ifrån några hundralappar till kanske nämnda 2K.

Resultatet blev att färre deltagare deltog.

Finns det då skäl att vara nöjd med utvecklingen?

 
Ingen bild

StenKakan

6 maj 2015 13:20

Man kan ha olika syn på saker och ting.
Själv betalar jag gärna medlemsavgift till den klubb jag tillhör så att klubben kan köpa/betala de saker som behövs för verksamheten.
Detsamma gäller tävlings licensen och dom extra 20 kr på start avgiften vid tävling som går till Svenska Skyttesportförbundet,
som vi sedan får tillbaka merparten av i form av en budget som våran gren ledare förvaltar efter bästa förmåga.
Jag tror och hoppas att det hjälper våran sport framåt.
Det är väl investerade pengar i min värld.

Johnny Ottosson

6 maj 2015 18:58


Absolut.

Problem blir det först när man har en väl fungerande verksamhet och sedan så börjar man mata in pengar i den och får då inte ut något utav det.

Förhoppningsvis så förvaltar grenledaren resurserna på ett bra sätt men jag har tyvärr sett exempel på en klubb där man har önskat in extra anslag av medlemmarna för att införskaffa skjutmål, trots en solid ekonomi - som sedan spenderades på en investering som inte bar.

Nu finns inte den klubben mera.

Ska pengar in i en verksamhet så ska det finnas en konkret behovspresentation och inte bara en schablonmässig inkassering.

 
Ingen bild

kj

6 maj 2015 16:24

väldigt tjafs om tävling med luftgevär,nä skit i att tävla och tjafsa,skjut hemma eller var ni får lov,har genom åren sett bråket inom tävling med krutvapen,tydligen samma med luft,koppla av skippa tävlingar,njut av erat egna skytte med kompisar istället

Johnny Ottosson

6 maj 2015 19:19


Detta är nog tyvärr en insikt som man landar i efter att man har varit med ett tag.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards