Airpang

Direktlänk till inlägg 6 maj 2013

Mer om tävlingen i Onsala

Av Johnny Ottosson - 6 maj 2013 20:30



 

Resultatlistan



Alltid ett populärt ämne i efterskott är resultatlistan och nu har Onsala äntligen fått ändan ur vagnen och lagt ut den online. Jag förstår fortfarande inte varför detta alltid tar så kopiöst lång tid? Vi lever på 2010-talet och jag hinner se mängder med foton på prisutdelningar och liknande i realtid på exempelvis Facebook när tävlingen har avslutats men ändå så tar det alltid något dygn (!) innan listan ramlar ut...


Nåväl...


Fullpower PCP drog naturligtvis flest deltagare, 13 st. Sedan hade man slagit ihop PCP 10J med upp till 16J men ändå delat klassen i "debutant" respektive "icke debutant", en smula förvirrande då många gamla rävar som jag har tävlat med i åratal ändå ställde upp som "debutanter"??


Kanske bara ett strategiskt sätt att minska konkurrensen?


Klassen upp till 16J, vilken dominerades av 10J, mönstrade in 8 deltagare. Samma klass, men nu kallad "debutant" och även denna dominerad av vapen på 10J eftersom här var just 10J gränsen räknade in fem respektive tre (!) deltagare för PCP och Fjäder.


Förutom dessa så hade vi tre juniorer och tre som sköt Fjäder FP. Det absoluta bottenresultatet var Öppna Riktmedel som hade blott 2 (två!) deltagare. Alla som bara hade deltagit där hade alltså varit garanterad en pokal, inte mycket till tävling där med andra ord. Att ingen nappade på detta berodde förmodligen på att 1) ont om tid, 2) startavgift på 70 spänn, 3) trött efter den tidigare grenen som ju nu var osedvanligt lång.


Vi såg alltså färre deltagare, trots strålade väder, fler klasser men med färre tävlande i varje klass och färre klasser som nyttjades av samma deltagare. Om detta är representativt för utvecklingen, är det då så vi vill ha det?


Hur kul är det exempelvis med en klass där bara två personer deltar??


Sedan är det flera som har förundrat sig över att jag gnäller över startavgiften på 70 kr. Jag vill börja med o påpeka att jag i sak inte har något emot summan som sådan men jag hade gärna velat veta vad jag får för de extra 20 kr per klass som jag i egenskap av deltagare måste betala som "extraskatt" till Svenska Skyttesportförbundet?


Exakt vad får jag för dessa pengar?


Ännu har ingen kunnat ge ett vettigt svar, det kanske helt enkelt är så att ingen egentligen vet? Nu vet jag inte hur det är med er men för min del så tyckte jag att tävlingarna var precis lika roliga och meningsfulla när det kostade 50 kr som nu när det kostar 70 kr. Visserligen så blir allt dyrare men +40% på ett kalenderår?!  Var detta måntro för att finansiera alla stoppur?


Jag ser det så här: Det är önskvärt för sporten om fler personer deltar och då handlar precis allt om tillgänglighet! Alla "trösklar" som förvårar för sporten måste man eliminera. Det ska inte vara dyrt, krångligt eller byråkratiskt att få vara med att tävla - söker man detta så finns det mängder med krutskyttegrenar.


Luftskytte ska vara billigt, roligt och utvecklande.


Ska vi få folk att åka långt för att tävla så måste tävlingen vara billig och omväxlande. Man måste få hinna (o ha råd) att skjuta flera klasser med olika vapen, man måste ha tid att kunna umgås utanför skogen och även att samtala inuti den, den sociala delen är viktig för många. Man måste ha fler tävlande i varje klass, ett par tre tävlanden duger inte - detta måste vara en varningssignal till att något måste förändras och förbättras.


Intressant var dock att alla gamla matchvapen förefaller ha försvunnit, i gårdagens tävling så fanns det bara 2 stycken exemplar, båda FWB 300. Förbluffande! Vanliga fjädervapen var också ovanliga, två Diana 54, två HW97 samt två HW30S och en HW80/LGV - detta var samtliga fjädervapen i tävlingen, licenskrav eller inte!


Anledningen är enkel, licenskravet (som jag i sak står bakom) "dödar" fjäderklassen då få tävlanden "slösar" en licens på ett fjädervapen numera. De som skjuter upp till 16J tenderar till att välja PCP, endast en skytt där sköt fjäder.


Fullpower PCP dominerades fullständigt av FX Airguns, detta fabrikat stod för 10 utav 13 deltagare. Två var Axsor och slutligen mitt BSA. De första åtta platserna togs av vapen från FX. Åter igen, licens krävs och då väljer alla deltagare att lägga den värdefulla licensen på det "bästa" alternativet - några roliga uddavapen lär man inte se här.


Nej - nu ska jag inte klaga längre, jag har följande förslag:


Gärna en gren som klarar de internationella reglerna (stoppur, 45 mål etc) men resten av tävlingarna på vanliga regler. Anpassa avgifterna därefter, 70 kr för internationell klass, 50 kr för övriga. Märk upp alla stationerna, låt de 10 enklaste av de 15 tillgängliga vara de som ingår för Öppna Riktmedel så att denna klass slipper idiotmålen på 50 meter med reducerad träffzon som bara gör tävlingen till ett lotteri, om än med dåliga odds.


Alltså: 11-16 joule för fjäder och PCP i samma klass, 10J PCP, 10J Fjäder och sedan en klass för FP 45J för både PCP och fjäder. Slutligen Öppna Riktmedel för enbart 10J och fjäder. Sedan Junior 10J, max 18 år. Då hade vi haft 6 enkla och logiska klasser, 1 som går internationellt och 5 övriga.



 
 
Ingen bild

kj

7 maj 2013 18:57

skönt och slippa tävlingsskytte,verkar ju vara ett jönseri hit o dit med regler som bara byråkrater kan bli lyckliga av??nej skytte skall man bedriva antigen ensam eller i goda vänners sällskap,utan massa löjliga regler,bara för det är roligt,verkar vara tjafs o tjöt avundsjuka mm,på tävlingarna då är ju nöjet borta?

 
Ingen bild

gubbe

7 maj 2013 20:33

Efter att ha besökt både Mörrums och Onsalas FT tävlingar så kan jag konstatera att alla,(nästan) både nybörjare och rutinerade skyttar har varit väldigt nöjda och har haft väldigt trevligt på båda tävlingarna. Visst lite regelsnack har det varit men det beror nog på att det flesta är nytt i år.
Så innan ni dömmer ut tävlingsskytte, åk på en tävling.

Johnny Ottosson

7 maj 2013 21:22

Inget är utdömt, förslaget ska betraktas som ett komplement för att fånga "gräsrötterna" som annars kanske inte kommer till en tävling överhuvudtaget.

Själv har jag varit på en tävling, jag tyckte personligen att de var bättre tidigare men det innebär inte att jag inte kommer att delta även i framtiden.

 
Ingen bild

gubbe

8 maj 2013 22:07

Det hedrar dig Johnny att du kom till tävlingen. Får till följd (enligt mig) att dina ord väger tyngre än dom som inte kom.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards