Airpang

Direktlänk till inlägg 28 april 2014

Resultaten..

Av Johnny Ottosson - 28 april 2014 20:30


 

 

Tävlingen i Mörrum - utfallet



Så, då har tävlingen i Mörrum ägt rum. Jag var inte själv på plats men jag har hört samstämmiga uppgifter om en mycket väl genomfört tillställning som ger all heder åt den arrangerande klubben. Det som är mest spännande och unikt med den här tävlingen är, som bekant, att detta är den första tävlingen som helt och hållet arrangeras enligt Svenska Skyttesportförbundets kompletta regelverk med allt vad detta innebär av vapenlicenskrav, tävlingslicenskrav, kompetensbevis osv.


Till skillnad ifrån många andra klubbar så har MSG haft den goda smaken att släppa resultatlistorna direkt.


De internationella klasserna.


I de båda klasserna för den klassiska 16.30 joule så föreföll uppslutningen vara ganska klen, man hade två (2) tävlande i klassen Fjäder samt fyra stycken i klassen PCP. Närvaro i fjäderklassen, helt oavsett resultat, hade alltså räckt för ett brons i detta Sydsvenska Mästerskap.


Klasserna för FP.


Strykklassen nummer 1, alltså Fjäder FP lyckades med konststycket att mönstra in tre deltagare - mycket starkt! För en gångs skull så var man inte längre den numerärt minsta klassen utan räknade in 50% fler deltagare än 16J Fjäder. Själva kungaklassen - där alla egentligen vill tävla -  FP PCP bestod av 15 stycken deltagare.


De svenska klasserna.


På max 10J så var också uppslutningen god, här hade man 6 stycken på Fjäder 10J vilket gjorde att 50% av deltagarna var säkrade placering på pallen. Kollar vi på PCP 10J så hade den 8 stycken deltagare.


De fria klasserna.


Dessa klasser körde bara 15 mål och "utom tävlan". Intresset var dock gott, varje klass hade 8 deltagare!


Sammanfattning:


De internationella klasserna: 6 tävlande

Klasserna för full effekt: 18 tävlande

De svenska klasserna: 14 tävlande

De fria klasserna: 16 tävlande


In alles så hade man alltså 54 st starter - varav 6 stycken var internationella.

Den förkrossande volymen 30 st tävlade licensfritt - 24 stycken tävlade med licenspliktiga vapen.


Vad kan man då dra för slutsatser av denna första och ännu enda tävling enligt det nya systemet?


De entusiaster som skaffar licens köper ett PCP på full effekt. De som lägger ett licensvapen på blott 16J är troligtvis mycket hängivna sporten och förmodligen väldigt få, en liten exklusiv skara. Den stora massan skjuter licensfritt och de flesta där väljer de fria klasserna framför de svenska klasserna.



 
 
Ingen bild

päran

28 april 2014 23:49

Kan tillägga att i debutant var det max 3 kända ansikten sen innan som har hållit på med
Ft resten var just debutanter och nya medlemmar i klubbarna .
Vi satte även våra mest erfarna ledare till dom för att hjälpa till glada miner .
Hoppet är att Onsalas tävling blir lika välbesökt -- vilket jag tror .

Johnny Ottosson

29 april 2014 18:44


Låt oss snarare hoppas att Onsala får fler besökare..

Att bara ha två tävlande i en klass underminerar ju hela klassens legitimitet.

 
Ingen bild

LL

29 april 2014 18:57

I Svenska SkytteSportförbundets FT reglemente finns inget om vapenlicenskrav, att du missar en sådan sak, börjar du tappa skärpan?

Johnny Ottosson

29 april 2014 19:31


Jag tror inte att en arrangör till en SvSK-ansluten klubb accepterar att tävlingsdeltagare använder illegala vapen?

Tror du det?

 
Ingen bild

LL

29 april 2014 20:38

Det var inte det jag skrev.
Det står ingenting i reglementet om vapenlicens, vad föreningar accepterar eller inte var aldrig frågan.
Men då du tar upp det, ingen förening som arrangerar tävlingar med krutvapen accepterar illegala vapen men ingen kontrollerar vapenlicens för det.
Kontroll av vapenlicens är faktiskt en myndighetsutövning, föreningar ska inte behöva agera myndighet det är så enkelt men det finns inget som hindrar dom att ha en kontroll i reglementet.
Att luftvapenägare har haft en lättare syn på lagen är ju känt men nu då FT ligger under ett förbund så skapas en annan anda och med dom andra kraven som finns så sållas dom illegala vapnen bort då dom som är seriösa i sitt skytte lär inte ta skyttekort och tävlingslicens för att sedan skjuta med ett illegalt vapen.
Tror ingen bryr sig om att dom ska uppvisa licens, den har man ju alltid med sig tillsammans med bössan ändå.

 
Ingen bild

Luftvapen.miffo

29 april 2014 22:34

Om det någon gång skulle dyka upp en skytt med en licenslös dunderbössa på en sådan där tävling , skulle tävlingsansvariga begå en brottslig handling om man inte tillkallar polis eller omgående anger skytten till polisen ?

 
Ingen bild

kaffekokarn

30 april 2014 00:18

Någon angivarplikt finns inte vad jag vet. Vad som kan hända är att skytten inte får tävla med sitt vapen om det kollas licens och det saknas. Från tävlingens synvinkel är annars det viktiga att det finns en giltig tävlingslicens och har man det så har man normalt även licens för vapnet man väljer att tävla med. Tror det är ytterst få som skulle vilja ta risken att åka omkring med illegala vapen på allmän plats, till och från tävlingar osv.

 
Ingen bild

Luftvapen.miffo

30 april 2014 15:51

Angivarplikt kan kanske finnas trots allt . Kan tänka mej att tävlingens ansvariga har en utökad ansvar, dom kan inte bara vara skyldig att anmäla eller avslöja brott som är å färde, utan de kan dessutom ha en viss skyldighet att förhindra brott. Brottsrubricering för att känna till någon om illegal luftpangare i samband med tävling går under rubricering "underlåtenhet att avslöja brott".

 
Ingen bild

kaffekokarn

30 april 2014 21:28

Tja jag vet inte vart du vill komma med detta resonemanget .miffo. Alla deltagare har kanske inte stenkoll på vad bössorna har för effekt och det är väl bara bra att de får reda på hur det ligger till och vad som gäller för att få vara med och tävla i den klass man hade tänkt sig.

Förklara gärna mer hur du tänker där .miffo för det du beskriver är inget jag kan föreställa mig kan hända i verkligheten. Ge gärna referenser till vad det är för lagar som säger att tävlingsledningen skulle tvingas ange tävlingsdeltagare i denna situation. Det är inget jag känner igen alls från verkligheten.

 
Ingen bild

Batistuta

1 maj 2014 08:22

I 16 joul fjäder fanns det faktiskt några till som kunde ha skjutit men valde andra klasser för dagen.

Jag själv hade en stentuff dag med sekretariatet och deltagande i 2 klasser FP PCP och 16 j fjäder. 75 mål sammanlagt att försöka träffa. Men roligt var det :)

 
Ingen bild

Luftvapen.miffo

1 maj 2014 17:01

Kaffekokare.det kanske dyker upp en av dom gamla tidens friskyttar på en tävling i tron om att allt var lika bra som förr, då han var friskytten trygg och en i mängden . I dagens sätter dit samhälle borde inte friskytten få ha sin bössa och sin uppfattning om vad som är lämpligt för honom . Därför undrar jag hur ansvariga för tävlingen skulle reagerat ? Törs ni låta bli att ange friskytten med risk för rubriceringen:underlåtenhet att avslöja brott ?

Kanske våran egna forum jurist dubbel-v kan svara på frågan ?

 
Ingen bild

martinw

2 maj 2014 14:17

Oj!
Verkligen konstigt att vi undvikit att krona sista tio åren...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards