Airpang

Alla inlägg under april 2013

Av Johnny Ottosson - 20 april 2013 09:30


 

Den nya finishen...

 


  Foto: Anewguy, YF


Nu har jag fått fatt i en bra bild som tydligt visar den nya finishen som blocken kommer att ha från FX Airguns i framtiden. Den nya matta ytan är reflexfri och smälter bättre ihop med de mattare gummibelagda stockarna liksom att de motverkar fingeravtryck på ytan.


FX Airguns finslipar steg för steg sin produktion och inte minst både kvalité och finish...

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 18 april 2013 21:30


   

 

Nyköp i Sverige
 

Air Arms S200S


I dagarna så fick jag en fråga ifrån en ny entusiast som ville köpa sitt första PCP. Precis som allt fler så hade han blivit intresserad av FT/HFT samt även bänkskytte och nu var det dags att lyfta plånboken, frågan var bara till vad?


Enligt hans egen beskrivning så var förutsättningen att vapnet skulle vara ärligt licensfritt men kanske, högst kanske, möjligtvis skulle kunna tänkas uppgraderas till 16J inför en kommande tävlingsklass med den effekten. Vapnet skulle vara "bra" samt välfungerande för det tänkta användningsändamålen liksom möjligt att enkelt köpas över disk här hemma i Sverige.


Generellt sett när någon frågar om vapenval så brukar min första naturliga motfråga vara vilken budget som gäller. Grundprincipen är att budgeten minst bör vara dubbelt upp mot kostnaden för det tänkta vapnet. För ett enskilt PCP så bör man därför budgetera minst 10.000 kr ifall man önskar fabriksnya svensksålda varor.


Jag räknar då vapen (5000 kr), fyllkälla (2-3000 kr), kikarsikte (1000-2000 kr) och övriga tillbehör ca 500 kr.


Under de givna förutsättningarna så hade jag valt en kaliber 177 Air Arms S200 från Hurricane. Till den så hade jag valt ett fyllkitt för tusenlappen och en begagnad fräsch dykflaska för max 2000 kr. Återstår gör optik för 1500 kr samt ett fäste och en väska för totalt 500 kr. Där tror jag man får så mycket som möjligt för pengarna, givet de förutsättningar som frågeställaren angav.


När det gäller kaliber så tycker jag att 177 är det mångsidigaste valet för ett endavapen och i synnerhet om det enbart ska användas med 10 eller upp till möjligtvis 16J. Lilla S200 är sedan ett fruktansvärt bra vapen, det må vara fult och simpelt konstruerat av en idag mycket åldersdigen grundkonstruktion men det är fortfarande lika smidigt och välbyggt som när det lanserades för mer än ett decennium sedan. Därtill så har 200-serien ett unikt signum, en sanslöst fin praktisk precision i relation till sin blygsamma kostnad.


CZ200T  Fördelen med versionen som Tobbe säljer, till skillnad ifrån exempelvis den CZ-version som jag själv har ägt och som man förvärvar igenom privatimport, är att hans variant är en fullpower och enkelt strypt bara med hammarfjädern och venturiskruven. Man behöver alltså inte borra pipans transferport på den varianten för att få upp full effekt om detta så önskas. En annan fördel är att man får QF för fyllningen och slipper det eviga "skruva av och skruva på" med tuben som CZ-versionerna lider av. Detta dock till priset av en utebliven manometer, som ingår på CZ200. Andra förluster mot CZ är att man får den, även för 200-serien, exceptionellt fula nya endelsstocken liksom mindre justerbarhet jämfört med CZs Target-version. Mest saknar jag dock själv railen på undersidan av förstocken.

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 15 april 2013 20:00


 

Erik lämnar Airgun som Moderator


En av forumsvärldens absolut bästa Moderatorer lämnar nu sin tjänst efter så många år så att jag själv inte ens håller räkningen på dem. Erik har på ett långt och förtjänstfullt sätt tjänat vår hobby och många är de nybörjare och bråkmakare, inklusive undertecknad, som har fått hjälp eller bannor av honom.


Erik är en enormt trevlig person och som klippt och skuren för rollen som Moderator. Tillsammans med Ubbe och Sandstig så tillhör han de fåtalet riktiga hedersknyfflar som jag aldrig har hört någon säga ett enda ont ord om - riktiga glädjespridare med andra ord och de bästa ambassadörer för vår hobby som jag överhuvudtaget kan tänka mig.


För Airgun så är det naturligtvis en oerhört tung förlust, nu har den siste av det gamla gardet lämnat forumet och vandrat vidare, kvar står nu enbart ägaren helt ensam. Låt oss hoppas nu att han kan tygla sitt stundtals koleriska humör och trots att få verksamheten att rulla vidare utan att fler människor kommer att bli utfrysta ifrån den arenan.


Tack för allt, Erik...

Av Johnny Ottosson - 14 april 2013 10:00


RAW goes 30!


 
Nu är det snart inte längre bara Daystate och FX Airguns som erbjuder nya stora kaliber 30 i sina sortiment utan Rapid Air Weapons, resterna av Theobens i USA, kommer att också att lansera en motsvarande modell. Det är modellen Hunter som kommer att uppgraderas och de första specifikationerna talar om hela 15 skott ifrån 400 cc när vapnet är ställt på 100 fpe med 50,10 gn diaboler. Priset uppges till $1800 och leveranserna ska börja i mitten av sommaren -13.

Av Johnny Ottosson - 13 april 2013 18:00


Rätt kaliber för långa avstånd..?


  Theoben Rapid 12/250


På LuftvapenInfo så gick det för några dagar sedan en intressant debatt om vilken kaliber som är att föredra för skytte på långa avstånd med ett modernt PCP. Detta är en gammal och känd diskussion som har florerat runt tidigare vid olika tillfällen och som säkerligen också kommer att återkomma även i framtiden. Potenta PCP är allt mer populära och detta med all rätt - det är precis lika enkelt/svårt (välj själv) att få ut licens för ett vapen med kaliber 25 och 60 joule som för ett med kaliber 177 och 16 joule. För de flesta entusiaster så är valet då både enkelt och självklart, att skjuta 16 joule skiljer sig inte speciellt mycket mot att skjuta 10 joule medan att skjuta 60 joule (framförallt med en grövre kaliber!) ger en helt annan känsla. Ska man gå igenom allt trassel och ta alla kostnader samt praktiska nackdelar med ett licensvapen så vill man naturligtvis också ha "valuta" för sin satsning, eller hur?


Man kan alltså ganska enkelt bryta ner frågeställningen om kaliberval på lite olika punkter:


- Legala aspekter

- Ballistiska aspekter

- Övriga tekniska aspekter


Den legala delen har vi redan berört, ju mer krångel och kostnader en licens för med sig desto mer attraktivt blir hög effekt. De ökade juridiska kraven skapar alltså en slags inflation i våra vapens anslagseffekten! Tankegången är dock inte unik för just luftgevär. Se bara på EU-mopederna - när det blev lika dyrt/krångligt att ta körkort för dessa som för en "riktig" MC så minskade de annars så talrika EU-mopederna, vilka florerade då det räckte med enbart ett enkelt förarbevis. Nu så sker istället en polarisering, de flesta tänkbara EU-mopedägare väljer att inte köra EU-moped och ett fåtal väljer istället en riktig MC. De som då väljer att ta MC-kort kör då inte EU-moped på sitt körkort utan istället en maskin som ligger så nära som möjligt den maximala gränsen som behörigheten tillåter rent effektmässigt sett.


  Daystate Air Ranger


Ballistiskt sett så "vinner" alltid en projektil med högt BC - helt oavsett kaliber. Nästa sanning i sammanhanget är att vikten inte spelar någonsomhelst teoretisk betydelse, däremot så är det enklare rent praktiskt att nå en bra formfaktor på en fysiskt större och därmed oftast tyngre projektil. BC (grovt översatt "formfaktor") är helt enkelt oerhört viktig! Jämför mellan en bil och en motorcykel. Motorcykeln har bara en tredjedel av frontytan av en bil och borde därför ha en betydligt bättre aerodynamik. Men det har den inte! Varför inte? Jo, den har också ungefär tre gånger sämre formfaktor, den är helt inte inte tillräckligt "strömlinjeformad" jämfört med den mer homogena bilen som saknar diverse utstickande detaljer vilka "stör" strömlinjeformen. Översatt till luftvapen så har en projektil av en mindre kaliber självklart en mindre frontyta men samtidigt så har den också en betydligt sämre formfaktor vilket mer än väl motväger saken.


Slutligen så är ett visst luftmotstånd även önskvärt för projektilen när det handlar om en diabol. Just diaboler stabiliserar ju sin flykt igenom luftmotståndet och en diabol som flyger för fort tappar därför nästan alltid sin edge i den praktiska precisionen. Diaboler är helt enkelt formgivna för att fungera som bäst inom ett givet hastighetsregister, som regel mellan 600-900 fps. Färdas diabolen snabbare eller långsammare så tenderar den till att förlora praktisk precision, inte sällan på ett högst ansenligt sätt.


I fråga om övriga tekniska egenskaper så premieras alltid en grövre kaliber hos PCP. En grövre kaliber ger högre anslagseffekt, lägre luftförbrukning (proportionellt sett), lägre (behagligare) ljudnivå och det är enklare att få drivkällan (ventilen) att arbeta jämnare. Toleransen mot enskilda diaboler som har varierande vikt och/eller mindre defekter är också mindre hos grövre kalibrar.


Allt sammanvägt så kan man alltså säga att för skytte över långa och/eller okända avstånd så är alltid en grövre kaliber att föredra. Kaliber 25 är alltså generellt sett bättre än kaliber 22 och den sistnämnda är bättre än kaliber 20 och 177 där samtliga är underlägsna nya kaliber 30 etc..


  FX Airguns Elite


Bara att köpa kaliber 30 då alltså?


Nej, så enkelt är det inte. I alla fall inte just nu. Det finns också andra aspekter att beakta. Antalet valbara sorters diaboler till kaliber 30 är fåtaliga och att hitta diaboler till den här kalibern i en vanlig jaktaffär är bara till att glömma. När man väl hittar dem så får man också betala desto mera. I alla dessa aspekter så är kaliber 25 klart bättre. Jämför man sedan kaliber 25 mot kaliber 22 så blir valet svårare. I den jämförelsen så är det kaliber 25 som har färre antal valbara diaboler till ett högre pris men skillnaden här är inte lika stor som mellan kaliber 25 och kaliber 30. Däremot så är skillnaden i den tekniska prestandan mellan kaliber 25 och kaliber 22 desto större. Här är sådeles kaliber 25 en vettig kompromiss mellan klena kaliber 22 och nya kaliber 30 och det är av den här anledningen som kaliber 25 för närvarande dominerar långhållsskyttet med PCP.


Lilla kaliber 177 och udda kaliber 20 då? Som de flesta har märkt så är kaliber 177 inte mycket att förlita sig på vid skytte på långa avstånd och i synnerhet så om det blåser lite. Detta är en mycket udda kaliber numera på skytte över exempelvis 100 yards. Visserligen så är kaliber 20 klart bättre än kaliber 177 tekniskt sett men så var det ju det där med pris och tillgänglighet av diabolerna också - samt att allt som kaliber 20 klarar det gör kaliber 22 bättre på samma sätt som att kaliber 25 gör allt som kaliber 22 klarar men ännu bättre..

Av Johnny Ottosson - 11 april 2013 21:00


En stor korean..


Airgun Reporter berättar om Sumatra 2500


Idag blir det en koreakanon, en riktigt karismatisk bössa som får mina tankar att gå tillbaka till den Career 707 Mk II som jag själv ägde för drygt ett decennium sedan. Smaklös design och säkerhetsmässigt tveksamma lösningar får man leva med men dessa koreanska jättebössor har ändå sålt bra och detta inte helt utan anledning - kraft och karisma säljer..

Av Johnny Ottosson - 10 april 2013 18:30


 

En tyngre kung


 

Ett kompliment på gång...

 


Enligt uppgifter från Pavel Kolebac på JSB så är man nu på gång att utveckla en tyngre diabol i den nu så populära kvarttumskalibern. Detta kommer att bli en ny produkt som är tänkt att täppa igen gapet mellan 25.40 gn King och de tyngre konkurrenterna från HN (Baracudan) och Defiant (Exterminator). Konceptet är alltså detsamma som med JSB Jumbo Exact och JSB Heavy i den mindre och klenare kaliber 22.


De preliminära vikterna talar om en vikt mellan 28-30 grans, alltså lite åt samma håll som de utmärkta men snordyra och oförskämt smutsiga Benjamin Domes. Prisbilden utlovas bli human, något som för övrigt alltid har kännetecknat JSBs alla olika diaboler. Den gängse uppfattningen, så även undertecknads, är ju att man ytterst sällan får en bättre diabol kvalitetsmässigt sett än produkterna från JSB.


Det ska bli mycket spännande att följa den här nya produktens väg ut på marknaden..Av Johnny Ottosson - 7 april 2013 19:00


Härligt vårskytte


  Äntligen +10-12 grader och strålande sol...


Idag bar det av till banan på Fuxerna SG för att testa de nya skjutstöden. Referensobjekt fick bli min Elite och jag kunde njuta av strålande vårväder där banan äntligen var helt fri från snö och is.


  Redo för en stunds rekreation..


  Kaliber 25 är en enorm tillgång i växlande vind...


  Femtio meter är längre än vad man tror...


  Men rätt vapen samlar bra ändå...


Mer foto från dagen finns på Fuxerna Instagram, länk längst ner till vänster på bloggens huvudsida..

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se