Airpang

Alla inlägg under april 2013

Av Johnny Ottosson - 6 april 2013 10:00


 

Bönpåse  Nej, inte en knäskyddskudde för fromma människor..I takt med det ökade intresset för benchrest och de grova kalibrarna för de långa avstånden så har allt fler entusiaster börjat få upp ögonen för "beanbags", alltså skjutstödskuddar, på vilka en skytt vilar sitt vapen vid precsionsskytte över långa avstånd.


Detta är mycket praktiska tillbehör inte bara för tävling utan också vid vanligt precisionsskytte för skojs skull. Man kan alltså säga att bönpåsen till stora delar ersätter bipoden vid företrädelsevis liggande eller sittande skytte. Nackdelarna ligger främst i att dessa tillbehör kan vara tunga och dessutom ofta en smula skrymmande. Fördelarna är att de kräver inget montage i vapnets stock samt att de, under vissa förhållanden, erbjuder en bättre form av stöd än en bipod.


Den modell som vi ska titta på först är en Caldwell , modell Deadshot, som består av två enheter. En större som placeras under förstocken och en mindre som sätts under kolvhälen. Prislappen är ungefär en hundralapp på Ebay men tyvärr med ungefär lika mycket i fraktkostnad. Vill man hellre köpa den på svensk mark så finns den även hos Hurricane för leverans dagen efter beställning men då dock till en något högre kostnad.


  I användning...


Tyvärr så levereras bönpåsarna, av frakttekniska skäl, tomma och det ankommer därför på köparen/användaren att hitta något lämpligt fyllningsmaterial. Här brukar mycket fantasifulla förslag florera, inte minst av de utomstående som själva inte använder den här typen av skjutstöd. Sagt o gjort, jag kastade in en order på Ebay och ett par dagar senare anlände ett paket till den facila kostnaden av totalt 219 kr.


Själva påsarna är tillverkade av ripstop nylon och den större av dem är försedd med en ovandel av ett mockaliknande material, vilket tjänstgör som kontaktyta mot förstockens undersida. Båda enheterna har plastkopplingar av typen karbinhake som gör att man kan koppla ihop den för att exemeplvis underlätta transport. Öppningen för fyllningen består av en "hals" och denna viks sedan ihop och fälls in under en bärhandtagsrem på ett mycket finurligt sätt. På detta vis så är det enkelt att fylla samtidigt som öppningen är ordentligt säkrad så att fyllningen inte rinner ut. Den lilla påsen har dessutom en meshförsedd öppning som släpper ut luft och därmed underlättar fyllningen.


Återstår gör alltså att hitta lämpligt fyllnadsmaterial. En del föreslår sand, exempelvis mursand ("leksand") eller (oanvänd) kattsand. Problemet med detta är tyngden och att i synnerhet kattsand är högst fuktkänslig för kondens, vilket får sanden att klumpa sig till betong. Någon hade prövat hampfrö (fågelmatfrö) då dessa är lätta, relativt hårda i strukturen och fria för risken att klumpa sig. Nackdelen är prisbilden, ca 250 kr för 5 kg, så detta alternativ går bort av den anledningen. Jag har även hört förslag på majs men det är en smula grovkornigt och även det väldigt dyrt (här i Sverige).


Då hampfrö, förutom priset, föreföll vara den idealiska lösningen så letade jag runt lite i våra silos efter något annat spannmålsslag som till egenskaperna mest liknade hampför men till en lägre kostnad. Lösningen blev då korn, mer noga maltkorn. Just maltkorn har de goda egenskaperna att de har mycket lite eller tunnt skal som motverkar att packningsbart skräp följer med ner i påsarna samt att de är rundare och mer sfäriska i formen. Det ger alltså en mer formbar bönpåse. Själva fyllningen gick lätt och smidigt och vikten blev acceptabelt låg, lagom helt enkelt.


Förhoppningsvis så kan jag pröva lösningen i praktiken under helgen och återkommer då med en rapport.ANNONS
Av Johnny Ottosson - 4 april 2013 21:00


 

Alltid ett bra köp...


  PCP-världens motsvarighet till Weihrauch HW30S


Idag fick jag ett mail från en god vän som hade fått tillfälle att bekanta sig med min gamla CZ200T som jag sålde i våras. Detta var tydligen ett möte som gav mersmak och frågan blev då - var köpte jag den? Mitt vapen beställde jag online ifrån Tyskland, närmare bestämt från Sportwaffen-Schneider. Bössan betingade strax under 5000 kr inklusive frakt och ett fyllkit. Då vapnet levererades komplett med öppna riktmedel, som på bilden ovan, så innehöll paketet allt man behövde för att börja, förutom själva fyllkällan.


Hur känns då vapnet i ett retroperspektiv?


Jo, fortfarande oerhört prisvärt naturligtvis. CZs lilla juvel 200-serien ÄR ett av de bästa vapnen på marknaden och det är detta som har gjort att den fortfarande är en storsäljare trots snart 14 år på marknanden. Skälet för prisvärdheten ligger självfallet i modellens tekniska egenprecision. Ännu så har jag inte skjutit något annat konventionellt PCP med kaliber 177 som har presterat bättre. Båda de 200 som jag personligen har ägt har besuttit en enormt fin precision..

ANNONS
Av Johnny Ottosson - 1 april 2013 21:30


Instagram


Idag var jag på banan och sköt lite. En hel del arbete har också genomförts sedan jag hade möjlighet att besöka anläggningen sist. Det hela ser jättefint ut så kolla gärna läget. Länk längst ner till vänster på sidan, som vanligt..

Av Johnny Ottosson - 1 april 2013 06:00


Branden i Onsala


  Arbetsdagens gräsbränning tog en ända med förskräckelse...(foto: Räddningstjänsten, Kungsbacka)


Tyvärr så slutade gårdagens arbetsdag med bland annat kontrollerad gräsavbränning hos Onsala LGK i katastrof. Kvarliggande glöd efter dagens slut brände ner arbetsboden/klubbstugan till grunden, dessbättre utan att någon kom till skada. Dessvärre gick inventarier av stort värde till spillo, inte minst den mycket omtyckta klotgrillen.


En anonym talesperson för klubben menade dock på att inget ont utan gott, varken korn eller mål behöver nu sotas inför den kommande säsongen då detta så att säga har löst sig självt. Grabbarna i Onsala var trots allt vid gott mod och har redan, vid ett improviserat styrelsemöte på plats vid branden, beslutat sig att ersätta arbetsboden med ett indiantält, en så kallad Tipi. Klubbens ordförande reserverade sig emellertid mot behovet och föreslog istället en byggnad av mer inhemsk härkomst vars benämning på ett bättre sätt speglar klubbens anda. Detta skulle då vara en av samernas berömda byggnadskoncept.


Från oss utomstående går naturligtvis förhoppningarna mot att Onsala trots allt ska kunna genomföra planerade tävlingar som redan schemalagts, om än under öppen himmel - alltså Nisses husvagn.

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se