Direktlänk till inlägg 17 mars 2017
Leupold EFR
Det finns många goda skäl till att detta sikte är drömmen för många luftvapenfantaster!
Leupolds EFR är ett sikte som har vunnit ett genuint gott anseende under åren, om än kanske inte översvallande som hos dagens video. Personligen så köpte jag en föregångare till min egen VX-II EFR redan 2002 för 2500 kr, det var då en modell som man kallade för VX-I och som hade rheostatjustering av rattarna. Detta sikte hade jag i fem år och sedan sålde jag det för 2000 kr.
Anledningen till försäljningen var att jag länge hade varit sugen på efterträdaren och då jag fick möjlighet att förvärva ett fabriksnytt sådant för 3500 kr så blev bytet ett faktum. Detta nya sikte har jag alltså ägt under ett decennium nu och trots att dessa tio år har passerat så är jag lika nöjd med det då som nu. Av den anledningen så har jag aldrig funderat på att sälja det men då nypriset dessa dagar ligger runt 5500 kr över disk i Sverige så skulle jag sannolikt inte göra någon förlust vid en försäljning så ett mera prisvärt sikte har jag definitivt aldrig ägt.
Tekniskt sett så är siktet högst konventionellt med 32 mm lins och 3-9 gångers förstoring, givetvis med en justerbara parallax ända ner till knappa 10 yards. Riktmedlet är Fine Duplex, vilket passar mig helt perfekt. Vad är det då egentligen som gör detta sikte så högt ansett och populärt, trots sin höga prislapp, bland alla skiftande fantaster världen över?
Till att börja med så finns naturligtvis Leupolds adelsmärke där – rekyltåligheten. Detta är ett sikte som tål nästan allt och mera därtill. Förr i tiden så var detta en stor tillgång när många välbeställda ägare monterade dem på potenta gasfjädervapen men numera, när de flesta dyra kikarsikten hamnar på PCP, så är den här egenskapen lite grann ställd i skuggan.
Det man främst framhåller idag är däremot den absoluta klarheten hos optiken, även om skillnaden mellan billigare sikte och EFR i rättvisans namn faktiskt har jämnats ut under åren. Billigare sikten blir alltså succesivt allt bättre och skillnaden till premiumklassen minskar steg för steg. Faktum kvarstår dock, den som växelvis kikar igenom ett EFR och ett vanligt kikarsikte i prisklassen upp till 3500-4000 kr brukar förvånas över vad Leupold förmår att leverera.
Den tredje starka sidan förutom rekyltålighet och optisk kvalité är modellens blygsamma format, detta är ett litet och smidigt sikte, vilket naturligtvis är en fördel på många av dagens endera tunga eller bullpupkonfigurerade vapen där man vill få ner tyngdpunkten så mycket som möjligt.
Självfallet så är inte Leupold EFR inget optimalt riktmedel för alla upptänkliga situationer men för allroundbruk, rekreativt skytte eller HFT med räckvidder ut till runt 50 meter så är detta sikte helt optimalt, liksom naturligtvis för skadedjursjakt och inte minst då under dunkla ljusförhållanden.
Nackdelar då?
Jo, investeringskostnaden är dryg, över 5000 kr är mycket pengar för de flesta och i synnerhet för ett ”enkelt” kikarsikte. Likaså kostar original tillbehör multum därtill. Den löpande kostnaden över tid är emellertid förbluffande låg, detta är ett attraktivt kikarsikte med bra andrahandsvärde. För den som har mer specialiserade syften som F/T eller BR-skytte på riktigt långa distanser så finns det naturligtvis bättre (o dyrare) sikten på marknaden.