Airpang

Direktlänk till inlägg 17 mars 2017

Världens bästa kikarsikte?

Av Johnny Ottosson - 17 mars 2017 19:00


Leupold EFR


Det finns många goda skäl till att detta sikte är drömmen för många luftvapenfantaster!


Leupolds EFR är ett sikte som har vunnit ett genuint gott anseende under åren, om än kanske inte översvallande som hos dagens video. Personligen så köpte jag en föregångare till min egen VX-II EFR redan 2002 för 2500 kr, det var då en modell som man kallade för VX-I och som hade rheostatjustering av rattarna. Detta sikte hade jag i fem år och sedan sålde jag det för 2000 kr.

 

Anledningen till försäljningen var att jag länge hade varit sugen på efterträdaren och då jag fick möjlighet att förvärva ett fabriksnytt sådant för 3500 kr så blev bytet ett faktum. Detta nya sikte har jag alltså ägt under ett decennium nu och trots att dessa tio år har passerat så är jag lika nöjd med det då som nu. Av den anledningen så har jag aldrig funderat på att sälja det men då nypriset dessa dagar ligger runt 5500 kr över disk i Sverige så skulle jag sannolikt inte göra någon förlust vid en försäljning så ett mera prisvärt sikte har jag definitivt aldrig ägt.

 

Tekniskt sett så är siktet högst konventionellt med 32 mm lins och 3-9 gångers förstoring, givetvis med en justerbara parallax ända ner till knappa 10 yards. Riktmedlet är Fine Duplex, vilket passar mig helt perfekt. Vad är det då egentligen som gör detta sikte så högt ansett och populärt, trots sin höga prislapp, bland alla skiftande fantaster världen över?

 

Till att börja med så finns naturligtvis Leupolds adelsmärke där – rekyltåligheten. Detta är ett sikte som tål nästan allt och mera därtill. Förr i tiden så var detta en stor tillgång när många välbeställda ägare monterade dem på potenta gasfjädervapen men numera, när de flesta dyra kikarsikten hamnar på PCP, så är den här egenskapen lite grann ställd i skuggan.

 

Det man främst framhåller idag är däremot den absoluta klarheten hos optiken, även om skillnaden mellan billigare sikte och EFR i rättvisans namn faktiskt har jämnats ut under åren. Billigare sikten blir alltså succesivt allt bättre och skillnaden till premiumklassen minskar steg för steg. Faktum kvarstår dock, den som växelvis kikar igenom ett EFR och ett vanligt kikarsikte i prisklassen upp till 3500-4000 kr brukar förvånas över vad Leupold förmår att leverera.

 

Den tredje starka sidan förutom rekyltålighet och optisk kvalité är modellens blygsamma format, detta är ett litet och smidigt sikte, vilket naturligtvis är en fördel på många av dagens endera tunga eller bullpupkonfigurerade vapen där man vill få ner tyngdpunkten så mycket som möjligt.

 

Självfallet så är inte Leupold EFR inget optimalt riktmedel för alla upptänkliga situationer men för allroundbruk, rekreativt skytte eller HFT med räckvidder ut till runt 50 meter så är detta sikte helt optimalt, liksom naturligtvis för skadedjursjakt och inte minst då under dunkla ljusförhållanden.

 

Nackdelar då?

 

Jo, investeringskostnaden är dryg, över 5000 kr är mycket pengar för de flesta och i synnerhet för ett ”enkelt” kikarsikte. Likaså kostar original tillbehör multum därtill. Den löpande kostnaden över tid är emellertid förbluffande låg, detta är ett attraktivt kikarsikte med bra andrahandsvärde. För den som har mer specialiserade syften som F/T eller BR-skytte på riktigt långa distanser så finns det naturligtvis bättre (o dyrare) sikten på marknaden.

 
ANNONS
 
Ingen bild

_Axel_

17 mars 2017 19:43

Håller med, jag köpte nyss ett 3-9x33 EFR från ebay.co.uk och det kostade ca 4000kr in alles. Det väger mindre än mitt Hawke Vantage 4X som satt på min FWB 300 innan.

 
Ingen bild

Martinw

18 mars 2017 07:42

Det är inget vidare till hft, duplex är rätt svårt att avståndsbedömma och att hålla över med.
Leupold har inte rekyltålighet som adelsmärke, det är faktiskt bara de två efr-modellerna som är springgun-rated.

Johnny Ottosson

19 mars 2017 18:51


Det åsyftar mera en historisk kontext med rötterna i deras optik riktade till krutvapen.

Där var man tidigt ute med bra rekyltålighet och det är ett rykte som har hängt kvar länge.

 
Ingen bild

_Axel_

18 mars 2017 11:39

För HFT hade jag nog tittar närmare på Burris, dom har en Rimfire modell som är 4,5-14 vill jag minnas, och med mildot liknade riktmedel. Tror denheter Timberline?

Det här med att kalla nått "världens bästa kikarsikte" är lite fånigt, det är som att påstå att gummistövlar är världen bästa skodon.

Johnny Ottosson

19 mars 2017 18:50


Det är helt sant.

Blundstone däremot - de ÄR verkligen världens bästa skodon!

 
Ingen bild

Thomas

20 mars 2017 06:48

Inte något jag suktar efter!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 juli 23:00

En aldrig sinande utveckling..     I begynnelsen var FX2000.....i alla fall för dagens FX Airguns AB För någon vecka sedan så skrev jag lite om hur imponerad jag är av utvecklingen hos FX Airguns och när den här typen av lovord haglar öve...

Av Johnny Ottosson - Söndag 7 juli 16:30

Gammalt gevär - nya diaboler...     JSB pressar ständigt gränsen för vad som är möjligt - till gagn för alla entusiaster!   Efter många om och men så begav jag mig äntligen iväg till min skjutplats för att pröva de JSB Heavy Mk2 som jag...

Av Johnny Ottosson - Lördag 6 juli 21:00

    Den iranska vinden!     Air Arms Shamal var ett mycket viktigt vapen i utvecklingen av dagens moderna PCP.   I mitten av 1980-talet så ägdes varumärket Air Arms av Bob Nicholls genom sitt företag NSP och direktören för den här verk...

Av Johnny Ottosson - Måndag 1 juli 19:00


  Globaliseringen!     I april 2001 så köpte jag mitt första PCP från FX Airguns - ett litet företag med ett enda vapen i sortimentet.   På det svenska luftvapenforumet så går det just nu en intressant tråd om huruvida FX Airguns har "g...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se