Airpang

Alla inlägg under november 2011

Av Johnny Ottosson - 5 november 2011 01:45


Diana Bullpup


Om man har en Diana sidospännare av typen 48/52 liggande så kan man enkelt konvertera den till bullpup om man så önskar, tack vare ett färdigt kit från GINB. Ett kompakt vapen vars licensstatus inte förändras trots att den nu blir betydligt kortare i totallängden än i sin originaldesign


Först börjar man med den enda mekaniska tillsatsen man behöver


    På detta sätt ser det ut när mekaniken sitter ihop med tillsatsen ovan


Därfter så sänks all ner i GINBs Bullpupstock och vapnet är färdigt 


  Dessa Bullpup-satser finns även till fler vapen på marknaden, så även PCP. För närvarande så tillverkar man färdiga ombyggnader till S400/410 samt HW100 men fler vapenmodeller är på väg.

Av Johnny Ottosson - 4 november 2011 10:00


Kallblånering


En styck burk G96

Då min Diana 23 hade en del mindre finishskador på sin blånering så putsade jag bort dessa med min Dremel. När ytan var spegelblank och ren så är det nu dags för att blånera. Jag valde att testa en kallblånering av ny typ som jag köpte hos ProGunner. Produkten heter G96 och lär vara enkel att använda.


Arbetsprocessen är sådan att ytan först ska avfettas noga sedan bör ytan värmas upp lite med hjälp av exempelvis en varmluftspistol. Därefter så lägger man ut lite kräm ur burken som då ska masseras runt skadan med hjälp av en tuss 0000 stålull tills dess att ytan har börjat anta korrekt färgton.

Slutligen så avbryter man processen igenom att placera en noga torka av skada med en trasa indränkt i vapenolja. Med gott om vapenolja på skadan så får vapnet sedan stå över natten varpå blåneringen "härdar". Dagen därpå, efter ungefär ett dygn, så är det mycket viktigt att man torkar av resterna av blåneringslösningen.


När detta är klart så ska ytan vara reblånerad och resultatet bli så bra - åtminstonde enligt tillverkaren av G96 - att man svårligen ska kunna skilja den nya ytan ifrån den omgivande gamla ytan?


För bra för att vara sant? Det ska vi ta reda på.


Av Johnny Ottosson - 3 november 2011 10:00


En oväntad upptäckt


Innan jag påbörjade renoveringen av Dianan så startade jag med att provskjuta vapnet nere i min källare. Som man kan se av tidigare inlägg så samlade den träffarna bra men konsekvent uppe i vänster hörn. På dessa gamla och enkla luftvapen så utgörs riktmedlen av ett öppet kornsikte som kan justeras höger och vänster igenom att man försiktigt knackar på dem varpå de rör sig i ett kilspår. Det bakre siktet kan också justeras på samma sätt och dessutom så finns det en för hand justerbar slid som höjer det bakre riktmedlet ifall man skjuter på lite längre avstånd.

När jag ställde om riktmedlen så fick jag bara en justering på högst någon centimeter högerut.

Efter att ha funderat lite så konstaterade jag att pipan är väldigt smal på dessa vapen, den kanske har fått sig en smäll någon gång igenom åren? Jag testade att hålla en lång linjal längs med pipblocket och - minsann. Pipan var sned! Inte så mycket så att man kunde se det med blotta ögat, om man inte visste om det, men tillräckligt för att påverka träffbilden.

Frågan är nu, hur riktar man en pipa?

Jag hade aldrig varit i behov av detta men någon gång ska ju vara den första, eller hur? Igenom Tom Gaylords blogg så fick jag tips om ett tillvägagångssätt som jag prövade. Man viker helt enkelt grov kartong som ett V och placerar pipan i vecket, sedan sätter man paketet i ett skruvstäd varpå man helt enkelt böjer pipan rätt igen. Det hela lät både våldsamt och primitivt med vad jag uppfattade som en överhängande felfaktor men tydligen så strävar materialet spontant att räta ut sig, alltså att inta sin ursprungliga riktning.

Försiktigt så prövade jag teorin och jojo, det fungerade helt utmärkt. Först så gick det trögt och när motståndet sedan lättade så kändes det ungefär som att pipan "fjädrade" in i sitt ursprungliga läge. En mycket udda känsla.


Nu var pipan rätt på känn och jag knackade därför tillbaka främre och bakre riktmedel centrerade mitt i sina justermåner och därfter så tog jag stöd över en stolsrygg och sköt fem skott över 8 meters avstånd inomhus:


 Det var som...


Jodå, redan första skottet satt nästan i den svarta zonen och sedan justerade jag siktet uppåt lite, lite grann helt på känn. Nu fick jag rätt höjd och på nästa tavla, som jag dock inte har avfotad så kunde jag ställa in siktet i höger och vänsterled. Det är sannerligen imponerande hur bra detta billiga, väl använda och primitiva vapen skjuter, även om avståndet var kort och skytten sköt med fullt stöd. Absolut en bössa värd att renovera vidare...

Av Johnny Ottosson - 2 november 2011 20:00


Reaktioner mot dumheterna...


Idag har Svenska Sportskytteförbundet rutit till mot hur Tillståndsenheten i Västra Götaland sköter sitt arbete, en verksamhet som verkar ske under stegrande kritik ifrån diverse aktörer.


Svenska Skyttesportförbundet vänder sig starkt mot uppfattningen att endast den som tävlar skulle vara en seriös skytt och komma i fråga för licens. Hos dem så är den som siktar på att ta medalj i ett olympiskt spel och den som inte är intresserad av tävlingar men vill träna skytte för att öva upp mental styrka, koncentrationsförmåga och precision precis lika välkomna.


Skytte skall inte vara en idrott endast för eliten. Vi är en av Sveriges största breddidrotter i dag och krav på tävlande, och redovisning av tävlingsresultat för att få inneha den utrustning som krävs för att kunna träna, skulle allvarligt hota detta.


Vi har en lagstiftning på området, en lagstiftning som inte ställer krav på tävlingsresultat för att få vapenlicens, och det är den som måste gälla. Har man synpunkter på hur lagen ser ut är det en politisk fråga, inget som en enskild polismyndighet kan ändra på.


– "Svenska Sportskytteförbundet kräver att Polismyndigheten i Västra Götaland tillämpar reglerna enligt lagen och på samma sätt som polismyndigheterna i andra delar av landet", säger Jimmy Persson, ordförande i Svenska Skyttesportförbundet.


 Om skyttesporten: I Sverige finns cirka 180 000 skyttar 7-79 år vilket gör sporten till den sjätte största idrotten totalt inom Riksidrottsförbundet. Internationellt är skytte den största individuella idrotten. Endast lagsporterna fotboll, basket och volleyboll är större. Skytte har funnits med i det olympiska programmet sedan Aten 1896 och Sverige är en framgångsrik nation med mängder av OS-, VM- och EM-medaljer. Därtill har Sverige nått stora framgångar inom handikappskytte. Svenska Skyttesportförbundet organiserar 1300 föreningar med cirka 80 000 medlemmar över hela landet





Av Johnny Ottosson - 2 november 2011 12:45


Twinmaster Air Hunter


 


En ganska anonym bössa är den trevliga Air Hunter från Twinmaster. Försedd med regulator, shroudad pipa samt en laminatstock, komplett med rembygeldubb, så är det ett mycket komplett vapen. Enda nackdelen torde vara prislappen, drygt €900 hos Sportwaffen-Schneider.


American Airgun Hunter har kört en test på den: http://www.americanairgunhunter.com/twinmaster.html

Av Johnny Ottosson - 1 november 2011 22:15


Begagnade vapen


Blackpool Air Rifles, mera kända som BAR eller under adressen airgunbuyer.com, har nu lagt till en mycket trevlig och intressant avdelning för begagnade vapen. Här finns mycket kul att hitta och kanske även ett och annat fynd?


http://www.airgunbuyer.com/Showproducts.asp?cat=Secondhand&SubCat=Secondhand+Rifles

Av Johnny Ottosson - 1 november 2011 10:00

 

 Foto före o efter...


Nu i helgen så började jag renoveringen av min lilla Diana. Med anledning av detta så tänkte jag ta lite foto på utgångsläget. Överlag så var detta ett oöppnat exemplar med perfekta stockskruvar, däremot så har de använts en hel del, som sig bör, och fått sig en hel del repor och hack i stocken. Även blåneringen har fått en del blessyrer.

Allt väsentligt var dock korrekt, det fanns inga flisor ur stocken och den var varken sprucken eller bruten. De märken som fanns på metallytorna var grunda och mest i formen av repor.

Typiskt slitage efter 42 års användning i händerna på yngre skyttar..


Den första åtgärden blir att slipa ner stocken trären för att bli av med finishen och diverse repor, därefter ska den betsats till lämplig kulör. Jag började med att använda en sliprulle på min Dremel och därefter gick jag över till manuell slipning med sandpapper, upp till 400 storlek. 
   Resultatet efter slipningen ner upp 400-papper

Nu återstår det att välja bets, jag har lagt ut en fråga om detta på Airgun och fått några bra tips som ska undersökas. Vad gäller blåneringen så har Ronny Lundberg, mera känd som Golle, på ProGunner tipsat om en bra kallblånering som verkar lovande, vi ska de hur detta utfaller med tanke på att det är första gången jag ger mig på att kallblånera.

En repa under bortputsning

Till min hjälp så har jag åter igen använt min Dremel, ett underbart verktyg. Jag putsar bort blåneringen runt skadan och putsar sedan bort själva skadan. På fotot ovan så är halva jobbet gjort. När ytan är helt slät och blank, utan någon synbar skada kvar så går jag vidare till nästa ställe osv. Jag låter kanterna, konturen, på skadan vara kvar lite ojämn eftersom detta tydligen ska hjälpa till att dölja övergången mellan ny blånering och den gamla.

Hur bra detta kommer att funka återstår att se.. 




Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards