Senaste inläggen
Darrin (XTX Air) har mer info om Rotex R8
Idag fick jag ännu mera info om Rotax R8 och min källa, Darrin på XTX Air (som kommer att saluföra modellen) bekräftar att det är LW-matchpipor samt Minelli-stock. Jag har ännu inte fått klart för mig om det är Luxfers buddybottle på 200 cc som man använder eller om det är något annat fabrikat. Rent utseendemässigt sett så påminner den en hel del om BSA R10, inte minst i fråga om stockens formgivning, förstocken är ju i princip identisk i sin design jämfört med min egen Ultra.
Magasinet ska vara 8 skott och automatindexerande, precis som BSA. Man uppger 180 skott på 12 fpe med kaliber 22 ifrån en 232 Bar fyllning. Quickfill och manometer finns naturligtvis också. Två kalibrar ska komma inledningsvis, 177 & 22. Priset är bekräftat till under £400, vilket jag utgår ifrån innebär £399 i nuläget. Detta borde innebära att man kan köpa den ifrån England och få den levererad till Sverige för under 5000 kr!
Detta måste i nuläget betraktas som synnerligen konkurrenskraftigt för ett nytt PCP med magasin och trästock om man också betänker att det ingår en LW-pipa.
Lite för den som gillar att tävla
Här kommer en länk till en sida som säljer bra-att-ha-för-att-tävla prylar, som kanske kan vara intressanta även för Field Target här hemma i Sverige?
Länk: http://www.maestro-design.co.uk/shop/
Walther Rotex
Ännu ett nytt PCP på marknaden..
Idag har det börjat dyka upp uppgifter om nya Walther Rotex, en R10-lookalike med 200 cc minibuddybottle framtill. Ännu är informationen om modellen nästan obefintlig och bra bilder är också svåra att hitta. Det talas dock om Minellistock, LW-pipa samt Luxfertub i samma andetag som ett pris på under £400, vilket måste anses som synnerligen konkurrenskraftigt i dagsläget.
Semestertider
Här har vi 25 skott på 30 meter...
Idag så blev det också en tur till banan. Denna gång så tog jag Challengern eftersom det blev Elite sist. Sköt lite snurrmål även med denna, trots att de knappt rör sig vid träffarna i jämförelse med Elite. Passade också på att skjuta en 25-skott tavla på 30 meter (ovan) samt 10 skott på 40 meter (nedan).
Att hålla en enkrona (den svarta zonen) är inga problem på 40 meter, här dock inte så centrerat..
Ett nytt (nåja) BSA!
BSAs nya modeller blir allt mer obegripliga...
Idag kom så nyheterna om BSAs nya tävlingsgevär - BSA Target. Modellen som sådan presenterades i följande videoclip, som gick online för ett par månader sedan:
Mot slutet så finns lite om BSAs nya HFT-gevär..
Här finns det alltså möjlighet att köpa ett splitt nytt BSA för £1199 (13.400 SEK). För denna facila summa så får man en BSA Scorpion SC utan regulator som singleskott i kaliber 177 liksom en unik laminerad Minellistock med de brittiska färgerna och en hamster. Visserligen så ingår även en justerbar bakkappa liksom en rödeloxiderad airstripper och en "match-grade trigger". Till detta får ni även räkna "Fondfaktorn", alltså den svenske importörens påslag för sin hantering, den brukar i praktiken ge ca +40% på slutpriset jämfört med England. Jag hade inte blivit förvånad om detta gevär hade betingat 18.500 kr eller däromkring.
Ingen som viftar med plånboken ännu?
Detta är ju högst skäligt anser Simon Moore (MD, BSA) oblygt när journalisten får reda på prisnivån.
-"Det är ju ett rimligt pris på ett sådant tävlingsvapen".
Vad är 10 joule?
60 skott med JSBH - röd linje representerar 10.00 joule E4 (effektgränsen för licensfritt vapen här).
Idag så blev det dags för tunga diaboler i Challengern. Som ni såg häromdagen så testade jag då med lätta diaboler, JSB RS om blott 7.33 grains, så idag blev det den totala motsatsen - 10.30 gn JSBH. När jag ställde in Challengern i vintras efter effektförändringen ifrån 7.50 joule till 10.00 joule så ställde jag den på 630 fps med 8.44 gn JSB. Att jag valde just detta värde är naturligtvis ingen slump - precis här går gränsen för ett vapen på 10J i våra FT-regler. Geväret gick sedan jämnt och fint med en spridning på ca 10 fps igenom 40-50 skott som jag prövade då, utan att en enda gång glida över dessa 630 fps.
Därefter så har jag skjutit en hel del...
När jag sedan testade med JSB RS så hamnade jag långt under den (juridiska) licensfria gränsen. Notera då med dagens körning i kronografen vad som hände när jag istället valde för kalibern tunga diaboler - inga förändringar i övrigt överhuvudtaget!
609, 04, 05, 03, 07, 04, 02, 03, 03, 593 - genomsnitt: 603 fps
606, 09, 10, 04, 10, 07, 04, 10, 08, 06 - genomsnitt: 607 fps
611, 06, 09, 08, 04, 02, 06, 05, 00, 09 - genomsnitt: 606 fps
607, 09, 08, 05, 05, 599, 07, 04, 04, 02 - genomsnitt: 605 fps
600, 06, 05, 04, 02, 03, 04, 03, 03, 593 - genomsnitt: 602 fps
602, 598, 596, 03, 598, 594, 599, 01, 596, 593 - genomsnitt: 598 fps
Högsta värde: 609 fps - 185.50 mps - 11.51 joule
Lägsta värde: 593 fps - 180.60 mps - 10.91 joule
Tot Genomsnitt: 604 fps - 184.00 mps - 11.32 joule
Som synes så gick inte ett enda skott under den licensfria nivån, trots att vapnet är ställt gott och väl under den licensfria nivån med både lätta och medium tunga diaboler. Problemet här är att så fort jag går över ca 9 grains projektilvikt så sticker effekten iväg över vår licensfria gräns, trots att den är inom reglementet för våra tävlingar.
Nu är effekten ovan visserligen mätt Vo där den legala gränsen ligger på E4, så en viss marginal finns ju men här räcker den uppenbarligen inte. Jag ligger ungefär 5 mps fel eller 10% räknat i effekt. Min teori är att kombinationen av (förhållandevis) lång pipa samt HPA-systemet (lägre systemtryck) gör att effekten ökar exceptionellt mycket. Att öka 10% innebär ju 1.60 joule på ett vapen som ligger på 12 fpe eller 4.50 joule för ett vapen på 45J. Ser man det i detta perspektiv så är ju skillnaden i effekt mellan lätt och tung projektil i ögonfallande hög hos just Challengern.
Nu är detta ju inget som jag sover oroligt över, varken i legalt eller tävlingsetiskt perspektiv. Den gräns som finns för tävlingarna klarar jag, om än tight. Vad gäller den juridiska delen så stadgar lagen 10J vid E4 men exakt med vilka diaboler som man gör själva mätningen med är mera oklart. Jag har hört flera olika teorier runt detta, en del menar på att man borde mäta med lätt, medel och tunga diaboler, andra att man bör mäta med de diaboler som påträffas med vapnet. Den mest sakkunniga källa jag har kunnat konsultera, en generalagent som hade samtalat med en tekniker på SKL, menade att man sköt "med asken som finns där" och att det var oklart vilket sort man använde, det var dock något som man hade köpt i en "lokal jaktafffär".
Förmodligen är nog sanningen ungefär där, man tar sannolikt det som är enkelt och lätt att komma över. Ligger sedan den ertappade någonstans i rimlig närhet av 10J så blir troligtvis utfallet att vapnet är licensfritt. Får man däremot upp värden som vida överstiger gränsen så torde det vara kört för den skyldige. För länder där gränsen är mera absolut, eller rättare sagt där frågan är an issue, så får man helt enkelt lösa saken igenom att med större marginal ligga under gränsen. Här i Sverige så slipper vi detta ännu, o det bör vi vara tacksamma för.
För tävlingarna så är saken lustigt nog mera rigid. Där finns en konkret hastighet med en konkret vikt och där är det enkelt att ställa sig under. Ligger man då under så är man under, helt oavsett hur mycket eller lite energi vapnet ger med övriga på marknaden förekommande projektiler.
Fenomenet, som sådant, är dock intressant och uppstår ju (som bekant) precis lika lätt med fjädervapen men där tenderar det hela att fungera omvänt, lätta diaboler tenderar där till att ge högre energier än tunga dito.
En dag med Elite..
Lite plinking på 50 meter...
Idag avnjöt jag den första semesterdagen och hann bland annat med ett besök på skjutbanan. För en gångs skull så tog jag med mig min Elite, då jag inte har skjutit med den sedan i augusti förra året. Väl på banan så passade jag på att skjuta in siktet då det numera sitter i FXs nya No Limit Mounts.
Dagens mest retfulla måltavla, skott nummer sju blev en mäktig flyer..
Efter inskjutningen så sköt jag några måltavlor och jag ska inte trötta ut er igenom att lägga upp horder av dessa här. Just tavelskyttet sätter lite av fingret på varför jag inte använder min Elite mera - att skjuta 50 meter med ett sådant gevär är lite som att testköra en Ferrari i ett parkeringshus eller skjuta Challenger på 15 meter hemma i trädgården - det blir fort tråkigt.
Det är mycket känsla i att skjuta ett PCP på 60-70 joule och uppåt..
Efter ett par tavlor, med i princip ett enda stort hål i, så övergick jag istället till att plinka lite. På Fuxerna så finns det en lång rad med snurrmål och liknande som är ganska förnöjsamma att skjuta på, så länge man håller sig på femtio meter som säkerhetsavstånd. En av snurrorna for nämligen all världens värld och de övriga snurrade hårt för varje skott. De mindre "skedarna" som satt i små hus vågade jag mig inte på överhuvudtaget att beskjuta, vis av erfarenheten ifrån ett kulfång som jag sköt rakt igenom förra året..
En 6.35 mm diabol slår hårt när den lämnar mynningen med över 280 mps..
Efter någon timma begav jag mig hemåt, nöjd och glad. Det mättar liksom. Man blir färdig ganska fort och det som saknas är naturligtvis avstånd. En Elite är skapad för de stora vidderna, inte för en korthållsbana på 50 meter. I alla fall om man tavelskjuter. Att plinka blir ju lite av en annan grej. Just att plinka är något som Challengern inte är riktigt lika bra på, inte lika roligt helt enkelt.
FX Airguns Elite flirtar mer med ens sinnen - det snärtiga skottljudet, ett mäktigt "Whooosh" när den stora kvarttumsdiabolen klyver lufthavet med brutal kraft och sedan det mustiga anslagslätet med tillhörande resultat. DÄR finns väldigt mycket känsla. Men sedan, när man har gjort det ett antal gånger....då saknar man avstånden..
En mätning med JSB RS 7.33 gn
60 skott med JSB RS - röd linje representerar 10.00 joule E4 (effektgränsen för licensfritt vapen här).
När det regnar och blåser ute så får man passa på att göra något vettigt inne. Idag föll valet på att köra lite i kronografen. Det jag ville ha reda på är hur Challengern fungerade med en lätt diabol samtidigt som jag ville försäkra mig om att vapnet behåller sin inställning och inte vandrar över eller under den inställningen som jag ursprungligen justerade in den till.
Som de flesta vet så får man normalt sett alltid lite lägre anslagsenergi (o högre utgångshastighet) när man använder för kalibern lätta diaboler. Vad som däremot kanske inte är lika välbekant är också att man vanligtvis också får en betydligt större spridning ifrån skott till skott.
När jag gjorde min senaste mätning så körde jag JSBH och då fick jag ut ca 10% högre effekt än vid dagens mätning samt en 50% lägre spridning. Oavsett vilket så är jag exceptionellt nöjd med 60 skott inom 16 fps spridning med slumpvis plockade diaboler rakt ut ifrån burken när det handlar om så lätta projektiler. Överlag så tror jag att det är få vapen i kaliber 177 med 10J som utan regulator kan ge en lägre spridning i det här vapnets prisklass eller lägre.
668, 63, 62, 61, 61, 63, 64, 63, 65, 67 - genomsnitt: 664 fps
668, 67, 65, 68, 66, 69, 70, 68, 68, 69 - genomsnitt: 668 fps
674, 67, 69, 71, 71, 72, 70, 70, 60, 71 - genomsnitt: 669 fps
674, 74, 73, 76, 75, 76, 68, 68, 68, 70 - genomsnitt: 672 fps
674, 72, 72, 70, 71, 72, 73, 69, 71, 71 - genomsnitt: 671 fps
666, 65, 64, 67, 64, 66, 64, 63, 63, 63 - genomsnitt: 665 fps
Högsta värde: 676 fps - 206 mps - 9,97 joule
Lägsta värde: 660 fps - 201 mps - 9,61 joule
Tot Genomsnitt: 668 fps - 204 mps - 9,78 joule
I övrigt så tycker jag att kurvan ser riktigt bra ut, förrutom ett retfult 660-värde (skott 29) som faller ur, väldigt lågt. Bortsett ifrån detta så är det inga avvikande spikar eller dropp utan jämna och fina platåer i en harmonisk kurva som ligger nära, men inte riskfullt nära, den licensfria gränsen. Med tunga JSBH så är naturligtvis saken en annan, då blir kurvan jämnare och effekten högre, kanske till och med något enstaka skott på eller över den magiska gränsen.