Airpang

Direktlänk till inlägg 19 september 2019

Tävlingarna...

Av Johnny Ottosson - 19 september 2019 21:00



What does it take?


 

Skulle detta vara lockande för en nybörjare - kan de känna sig bekväma i den här situationen?


På Field Target-forumet så pågår det just nu en intressant diskussion av självrannsakan om varför sporten förefaller döende och varför så få personer kommer till de tävlingar som arrangeras.


Jag har i princip slutat intressera mig för den verksamheten eftersom den har vandrat så långt ifrån den typen av luftskytte som tilltalar mig personligen men då uppfriskande ögonblick av självinsikt ändå dyker upp i tråden där så kan jag inte låta bli att kommentera saken.


Någon noterade ju nyktert att alla som skriver i tråden är ju "bara de som tävlar själva" och detta är nog just ett tecken på problematiken som sådan – alla andra är endera bortskrämda från ett forum som numera helt känns dedikerat till FT eller så bryr man sig helt enkelt inte eftersom man inte tillhör målgruppen som bedriver tävlingsskytte på hög nationell nivå.


Precis som jag har tjatat om i åratal så ligger lösningen i problemen att skapa tillgänglighet, alltså att ha låga trösklar.


Luftskytte ska vara enkelt, kravfritt och roligt.


Råder motsatsen så kan man lika väl skjuta krut, om man överhuvudtaget vill engagera sig – annars skjuter man enskilt hemmavid istället.


Vad är då tillgänglighet och låga trösklar?


Precis som någon annan klarsynt person skrev i tråden så måste man gå till sig själv och fråga; vad krävs det för att JAG (som icke-tävlande) ska delta?


Det är den input som de ansvariga måste erhålla.


Om jag ser på hur jag själv och min familj har deltagit genom åren så krävs det vettigt väder (vilket inte arrangörerna råder över i detalj), alltså att man lägger tävlingen/träffen på så vädersäkra månader som möjligt. Likaså att man har en alternativ dag tillgänglig om den primära verkar vara på väg att regna bort. Företrädelsevis så ska man tävla på söndagar, eftersom många tänkbara deltagare arbetar på lördagar numera, med då lördagen som tänkbar backup. Här har man faktiskt anammat tankebanorna och många tävlingar ligger numera på söndagar.


 

Är det lättare för en nybörjare att känna igen sig här?


Sedan så är det en fråga om avstånd, att färdas långa sträckor kostar tid, pengar och skapar en ökad miljöbelastning. Själv så åker jag 10 mil i radie med säkerhet och kan undantagsvis tänka mig att åka 20 mil i radie. Tävlingar bortom detta går alltid bort, det är helt enkelt inte värt tiden, kostnaden och mödan.


För min del så har det då varit Fuxerna (innan ledningen där körde klubben i graven), Skepplanda (innan de ledsnade), Örgryte (finns de kvar?), självklart Onsala (två träffar dessutom, en brukar ske på vettigt väder) samt Hova (många glada minnen där från den gyllene tiden för vår hobby).


En annan stor tröskel är det byråkratiska krångel och de extra kostnader som tillkommer i onödan, exempelvis obligatoriska klubbmedlemskap, tävlingslicens, sportskyttekort och förhöjda deltagaravgifter.


Om man nu tävlar en eller två gånger om året (beroende på avstånd, familjesituation, arbete etc) så är det helt enkelt inte värt mödan att ha en tävlingslicens aktiv. Är man aldrig på en skytteklubb, exempelvis på grund av avstånd eller bra möjligheter att skjuta hemmavid, så är det meningslöst att sitta i en klubb bara för en eller två tävlingar.


Ska man vara med i en klubb så ska man - tycker jag - också vara aktivt engagerad och inte bara en regelverksskapad kassako.


Nyckeln till någon form av nytillförsel av deltagare är alltså att skapa frihet, inte krångel.


 

Om man har ett sådant gevär och skjuter lite hemmavid - vill man tävla då, eller bara umgås och skjuta?


En tävlingsklass måste därför alltid hållas fri, alltså frihet från klubbmedlemskap, tävlingslicenser och förhöjda startavgifter. Sedan om den är på 10J, om den är med i en rating eller vilka utrustningskrav som gäller tror jag är helt egalt. De som ska lockas in till hobbyn är de människor som gillar att träffas, ha kul och skjuta – inte de som ska fostras in i en tävlingsfålla och bli framtida elitskyttar i landslaget. Dessa människor är inte lika intresserade av placeringar, tävlingsteknik eller snordyra tävlingsvapen som de tävlande förefaller tro, präglade av sina egna preferenser.

 
 
Ingen bild

Dudda

20 september 2019 21:28

Huvudet på spilen

 
Ingen bild

Batistuta

21 september 2019 18:58

Jag tror också på en fri 10 joules klass men det verkar vara svårt :(

Johnny Ottosson

21 september 2019 20:05

Det är så svårt som man gör det.

Banan finns ju redan för huvudtävlingen, som sker enligt förbundets alla regler.

Därefter (eller innan) så används samma bana till en fri klass utom tävlan och utan samma regelverk.

Man måste ha en pool av entusiaster utifrån man kan hitta tävlingsskyttar snarare än att samla ett fåtal tävlingsskyttar och hoppas att en pool av entusiaster ansluter sig.

 
Ingen bild

Fonky

22 september 2019 08:01

Bra skrivet Johnny!

 
Ingen bild

gubbe

22 september 2019 11:59

Det allra mest konstiga är att ingen av alla dessa skyttar som gillar att skjuta under enklare omständigheter, arrangerar en tävling/träff själva.
I stället förväntas "eliten" bygga banor som ska passa alla.
Sen om det är fint väder, så kanske någon kommer.

Kör igång en parallell verksamhet så får alla vad dom vill ha.

Johnny Ottosson

22 september 2019 20:32

Jag förstår vad du menar och det kan vara frustrerande.

Det är dock så att de som vill ha en bekväm och anspråkslös aktivitet till sin natur också är sådana människor som inte har ett intresse av att arrangera ett event - de låter hellre bli och tillbringar då tiden med att gnälla framför dataskärmen.

Orättvist, men så är det nog tyvärr.

Så, varför ska man servera dessa slashasar på silverfat?

Jo, det beror på att det är dessa som står till buds.

Gemene man kan vi i princip aldrig nå.

De som är aktiva och gillar FT är redan engagerade.

De enda som kan flyttas från kategorin "intresserade slashasar" till "nya fantaster" är just dessa människor som gillar bekvämt och informellt skytte men som samtidigt inte orkar göra egna event.

Man måste alltså satsa i blindo, köra enkla event och vinna över en efter en. Att bara hålla sin egen stumma linje gör bara att allt dör ut över tid när fler faller ifrån relativt de som kommer till.

Vad finns det att förlora - förutom prestige - på att köra en 10J utan all formalia när man ändå har en bana uppbyggd för de formella tävlingarna?

 
Ingen bild

.

28 september 2019 01:07

Saknar det gamla ft skyttet,

 
Linkan

Linkan

30 september 2019 13:30

Ser att skyttesport vill införa sprint target en form av luftgevärs
skytte liknar en typ av skidskytte fast springskytte med lite andra
regler.

http://plinck

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards