Airpang

Direktlänk till inlägg 15 april 2019

Leveransen!

Av Johnny Ottosson - 15 april 2019 18:00Monteringen!


 

Klicka på bilden för högre upplösning


Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det finns ett antal års utveckling mellan de båda enheterna.


Originalet från FX Airguns är längre och tyngre med en viss känsla av grovsmide med sin konventionella Nyloc-mutter i ändan jämfört med Humas justerskruv och tillhörande skala. Fördelen med den sistnämnda är att ägaren själv kan ställa in önskat tryck efter exempelvis en service då skalan ger referenspunkter för inställningen. Samma sak kan förvisso göras även med originalet men det kräver då ett digitalt skjutmått samt lite mer kunskap runt tillvägagångsättet.


Notera även att skruven högst upp på Huma-regulatorn inte sitter där när regulatorn är monterad i vapnen, den är bara en monteringshjälp. När jag beställde regulatorn så begärde jag den inställd på 135 Bar eftersom den inställningen var spritpennetextad på originalet.


 

Två regulatorer med 8 års skillnad, Huma till vänster, FX Airguns till höger.Själva monteringen var otroligt enkel, man skruvar av tubflaskan, påfyllningsnippeln samt ändan på regulatorhuset. Sedan tar man ut en regulator och sätter in den andra (med ventilationshålet riktat uppåt pipan), sedan är resten av monteringen den omvända. Allt fungerade perfekt direkt.


Här hade jag laddat för att drabbas av diverse justeringar hit och tid men utan att röra något annat så testade jag bössan som den var och fick omedelbart en riktigt lovande provkurva med 20 skott inom 6 fps spridning med ett genomsnitt av 818 fps (JSB King Heavy Mk II, 34.33 gn), alltså precis över 50 fpe. Enligt Humas specifikationer så ska avvikelsen hålla sig inom 1 procent vilket innebär +/- ungefär 8 fps med dessa diaboler, sålunda ett spann mellan typ 810-826 fps någonstans.


För skojs skull så monterade jag dessutom syntetstocken vid återmonteringen, den har jag faktiskt aldrig haft på någon gång tidigare. Tidiga Royale, alltså Mk I innan revisionen till Mk II med fartomställare, använde ju samma stock som Elite-serien. Så när min gode vän Sandstig beslutade sig för att sluta skjuta så ville ingen köpa hans Royale 22 på licens så lösningen blev att sälja den i delar för att lämna in pipa och block till Polisen för destruktion.


I samband med det så fick jag möjlighet att köpa hans stock för en symboliskt summa då det kunde vara kul att ha en stock av varje sort till min Elite, en valnöt och en syntet. Just dessa tidiga Royale-stockar är ju inte vanliga numera då både Mk II (med fartomställare) och Mk III (med regulator/fartomställare/matchavtryck) har ett uttag för fartomställarhjulet vilket saknas hos stockarna till Mk I.


Med dagens mått mätt så är ju syntetstocken tämligen simpel, visserligen varken ihålig eller lättviktig men ändå långt ifrån den finish, passning och känsla av kvalité som man får på dagens moderna Softtouch-stockar till exempelvis en ny Crown. Detta gjort så blir det nu dags för att köra lite kronograf och sedan skjuta in live.


Det ska bli riktigt kul. 
ANNONS
 
Ingen bild

Pelkgunb150

17 april 2019 19:09

Sorgesamma saker hända ända in våran tid
Han kunde ju till till finländarens land
Minsann sin bössa sålt

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Onsdag 5 aug 20:00

  En liten renovering..      Till sist så blev den färdig men den är lite mörkare i verkligheten..   De senaste dagarna så har jag grejat lite med stocken till min BSF-30. Trots att mekaniken är i helt perfekt skick som nytt så har tyvär...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 aug 16:00

Fjäderfröjd?   En gång i tiden så var dessa luftvapen oftast den första kontakten med skjutvapen överhuvudtaget... Ett vanligt argument som många fjäderfantaster gärna framhåller är friheten hos sina val.   Det är enkelt att bara ...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 aug 15:00


  Crosman Kratos!     Tidlöst vacker - för många i min generation är det så här ett klassiskt PCP ska se ut! I dagarna så har Crosman presenterat sin nya Kratos med en prislapp om blott $699 USD. En tidlös retromodell i samma form som T...

Av Johnny Ottosson - Måndag 22 juni 20:30

    Tävlingar i Corona-tider     Jag fick en fråga häromdan om huruvida det är några tävlingar i Field Target överhuvudtaget den här säsongen. Dåligt uppdaterad som jag är på tävlingsfronten så besökte jag genast Field Target Sveriges hemsi...

Av Johnny Ottosson - Lördag 9 maj 10:00


  En ny FX Airguns Wildcat Mk III..?     Kan detta var en spännande nyhet?   På en av Facebooks alla luftvapengrupper så hittade jag den här kryptiska nyheten, som jag inte har sett bekräftad någonannanstans. Uppgifterna kommer alltså in...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

863 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se