Airpang

Direktlänk till inlägg 15 april 2019

Leveransen!

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00Monteringen!


 

Klicka på bilden för högre upplösning


Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det finns ett antal års utveckling mellan de båda enheterna.


Originalet från FX Airguns är längre och tyngre med en viss känsla av grovsmide med sin konventionella Nyloc-mutter i ändan jämfört med Humas justerskruv och tillhörande skala. Fördelen med den sistnämnda är att ägaren själv kan ställa in önskat tryck efter exempelvis en service då skalan ger referenspunkter för inställningen. Samma sak kan förvisso göras även med originalet men det kräver då ett digitalt skjutmått samt lite mer kunskap runt tillvägagångsättet.


Notera även att skruven högst upp på Huma-regulatorn inte sitter där när regulatorn är monterad i vapnen, den är bara en monteringshjälp. När jag beställde regulatorn så begärde jag den inställd på 135 Bar eftersom den inställningen var spritpennetextad på originalet.


 

Två regulatorer med 8 års skillnad, Huma till vänster, FX Airguns till höger.Själva monteringen var otroligt enkel, man skruvar av tubflaskan, påfyllningsnippeln samt ändan på regulatorhuset. Sedan tar man ut en regulator och sätter in den andra (med ventilationshålet riktat uppåt pipan), sedan är resten av monteringen den omvända. Allt fungerade perfekt direkt.


Här hade jag laddat för att drabbas av diverse justeringar hit och tid men utan att röra något annat så testade jag bössan som den var och fick omedelbart en riktigt lovande provkurva med 20 skott inom 6 fps spridning med ett genomsnitt av 818 fps (JSB King Heavy Mk II, 34.33 gn), alltså precis över 50 fpe. Enligt Humas specifikationer så ska avvikelsen hålla sig inom 1 procent vilket innebär +/- ungefär 8 fps med dessa diaboler, sålunda ett spann mellan typ 810-826 fps någonstans.


För skojs skull så monterade jag dessutom syntetstocken vid återmonteringen, den har jag faktiskt aldrig haft på någon gång tidigare. Tidiga Royale, alltså Mk I innan revisionen till Mk II med fartomställare, använde ju samma stock som Elite-serien. Så när min gode vän Sandstig beslutade sig för att sluta skjuta så ville ingen köpa hans Royale 22 på licens så lösningen blev att sälja den i delar för att lämna in pipa och block till Polisen för destruktion.


I samband med det så fick jag möjlighet att köpa hans stock för en symboliskt summa då det kunde vara kul att ha en stock av varje sort till min Elite, en valnöt och en syntet. Just dessa tidiga Royale-stockar är ju inte vanliga numera då både Mk II (med fartomställare) och Mk III (med regulator/fartomställare/matchavtryck) har ett uttag för fartomställarhjulet vilket saknas hos stockarna till Mk I.


Med dagens mått mätt så är ju syntetstocken tämligen simpel, visserligen varken ihålig eller lättviktig men ändå långt ifrån den finish, passning och känsla av kvalité som man får på dagens moderna Softtouch-stockar till exempelvis en ny Crown. Detta gjort så blir det nu dags för att köra lite kronograf och sedan skjuta in live.


Det ska bli riktigt kul. 
ANNONS
 
Ingen bild

Pelkgunb150

Onsdag 17 april 19:09

Sorgesamma saker hända ända in våran tid
Han kunde ju till till finländarens land
Minsann sin bössa sålt

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 juli 23:00

En aldrig sinande utveckling..     I begynnelsen var FX2000.....i alla fall för dagens FX Airguns AB För någon vecka sedan så skrev jag lite om hur imponerad jag är av utvecklingen hos FX Airguns och när den här typen av lovord haglar öve...

Av Johnny Ottosson - Söndag 7 juli 16:30

Gammalt gevär - nya diaboler...     JSB pressar ständigt gränsen för vad som är möjligt - till gagn för alla entusiaster!   Efter många om och men så begav jag mig äntligen iväg till min skjutplats för att pröva de JSB Heavy Mk2 som jag...

Av Johnny Ottosson - Lördag 6 juli 21:00

    Den iranska vinden!     Air Arms Shamal var ett mycket viktigt vapen i utvecklingen av dagens moderna PCP.   I mitten av 1980-talet så ägdes varumärket Air Arms av Bob Nicholls genom sitt företag NSP och direktören för den här verk...

Av Johnny Ottosson - Måndag 1 juli 19:00


  Globaliseringen!     I april 2001 så köpte jag mitt första PCP från FX Airguns - ett litet företag med ett enda vapen i sortimentet.   På det svenska luftvapenforumet så går det just nu en intressant tråd om huruvida FX Airguns har "g...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se