Airpang

Direktlänk till inlägg 17 maj 2012

Insikt

Av Johnny Ottosson - 17 maj 2012 10:00


Ett mycket intressant inlägg..


Som minnesgoda läsare av Airpang känner till så har jag sedan länge konstaterat att JSB King går dåligt när det blåser samtidigt som Exterminators går bra. Vidare så har jag också noterat att om jag skjuter JSB King fort (över 900 fps) så får jag en sämre projektilbana och förlorar lite i praktisk precision.


Detta har ju varit mycket tänkvärt för de som sätter likhetstecken mellan hög hastighet och flack projektilbana. Med en högre hastighet hos King från min Elite så har jag de facto fått en mindre flack projektilbana.

Problemet har varit att jag inte har kunnat förklara eller sätta ord på varför. Jag har bara konstaterat att om det är vindstilla så laddar jag med de billigare King som (då) skjuter otroligt bra och om det blåser så har jag fått välja de dyrare Exterminators som alltid levererar (relativt) bra, oavsett yttre omständigheter.

Så, under natten så läste jag ett mycket intressant inlägg av Harry Fuller, som hade konstaterat precis samma sak:

In no wind anything up to 950 fps is probably fine. If trajectory profile is relevant - then bias towards the higher MV.

If not then 800 to 880 fps take your pick. 

In a 9:00 or 3:00 o'clock wind about 870 to 890 fps is an excellent zone. 

In head winds from 10:00 around to 2:00 o'clock a little slower is better; and the harder the wind then a slower MV may be better. 

In tail winds from 4:00 around to 8:00 o'clock a little faster is tolerated and the harder the wind the higher the MV may be. 

Mostly whether target shooting or hunting one doesn't know what wind to expect when away from the home range.

Then 875 fps MV is a good place to settle at for these pellets as wind drift may be at a minimum. 

Nu börjar jag själv förstå lite...  

Jag har satt Exterminators till 850 fps, eftersom de där fungerar bäst. Konsekvensen av detta är att King lämnar pipan med runt 950 fps. Då fungerar de bra när det är vindstilla men de flyger för fort om det börjar blåsa.

Slutsatsen är alltså att Kings inte skjuter dåligt i blåst i största allmänhet utan de är bara känsliga för blåst om de skjuts för fort! Sambandet här var en uppenbarelse (åtminstonde för mig), därav detta inlägg för att dela iaktagelsen. Kanske är det den (förhållandevis) låga vikten eller dess korta totallängd som stör prestandan i vind, jag vet inte. Men intressant är att superlätta HN Field Target & Trophy också skjuter uselt (även vid vindstilla) vilket troligtvis beror på att jag skjuter dem för fort per automatik.

Så, se över era inställningar, högre hastighet (o högre energi) behöver absolut inte betyda att man får bättre praktisk precision eller en flackare projektilbana. Ibland är det tydligt tvärtom! Notera också att en hastighet som fungerar bra under vindstilla förhållanden absolut inte behöver göra detsamma när det blåser. 
ANNONS
 
Ingen bild

sven

18 maj 2012 23:08

Bra iakttagelse, jag håller med till fullo!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se