Airpang

Direktlänk till inlägg 3 november 2018

På millimetern..

Av Johnny Ottosson - 3 november 2018 22:00


Att mäta rätt..


 

Marginalen är inte så stor men den är på rätt sida, vilket är det väsentliga.


Längden på tuben mellan 1720 och 1701 skiljer exakt tre tum, alltså 76.20 mm. Frågan är bara hur lång pipan måste vara för att dämparen ska kunna gå fri? Min lösning blev en "barrel extender" från XTX Air, England. Den är 55 mm lång men bygger 40 mm effektiv längd, till detta så kommer "överskottslängden" på den adaptern som ger gängan. Efter en hel del räknade fram och tillbaka så kom jag fram till att det borde passa - o det gjorde det dessutom även i verkligheten!


Hur blev då resultatet?


Ett PCP som ger 5 joule med kaliber 177 är mycket tyst som den är även om den har en 10 tum kort pipa. Detta då jämfört med ett 10 joule PCP som har 18 tum pipa. Nu har jag byggt till 20 mm i adaptern och sedan 40 mm med barrel extendern, summa 60 mm längd av tomt rör innan dämparen. Själva dämparen är en av branschens bästa - men tyvärr också okända - modeller. Den bygger 7 tum ytterligare och skapar en riktigt magnifik tystnad vid avfyrningen.


 

Perspektivet luras lite, riktigt så dominant är inte dämparen i verkligheten


Med 60 mm tomrum och sedan en 18 cm lång dämpare till 5 joule och kaliber 177 så kan man svårligen få en tystare avfyrning vad gäller ljudet som kommer ur pipan. Nästa steg blev därför att rikta uppmärksamheten mot mekaniken. Precis som på alla PCP med knock-open ventil så hörs det ett mekaniskt läte när hammaren slår mot ventilen för att öppna den så att luften ska komma ut och driva av diabolen. Trixet här är att få ett så lätt anslag som möjligt när hammaren slår in i ventilkäglan. I den bästa av världar så ska hammaren slå in käglan precis så mycket som behövs för att öppna en portion luft men utan att hammaren slår hårt i själva ventilkroppen. 


 

Crosman har en riktigt bra justeringsmekanism för hammarsystemet!


Det finns lyckligtvis en bra lösning på detta hos Crosmans tävlingsvapen sedan flera år tillbaka. På de flesta vanliga PCP så kan man bara justera hammarfjäderns förspänning. Det hela är mycket simpelt, mer förspänning ger mer effekt och mindre förspänning ger på motsvarande sätt mindre effekt. Hos Crosmans tävlnigsvapen så har man även möjlighet att justera själva hammarens längd. 


Tittar vi på bilden ovan så har vi (från vänster): bakstycke, justering för hammarfjädern, själva hammarfjädern, hammarkroppen och slutligen den justerbara delen av hammaren - de sistnämnda två delarna brukar vanligtvis sitta ihop och utgöra en enda enhet på de flesta PCP. Här kan man justera förspänningen på hammarfjädern både igenom att justera hammarfjädern direkt och därtill indirekt igenom att modifiera längden på hammaren. Efter lite skruvande hit och dit så kunde jag få fram lättast tänkbara anslag på den önskade nivån av effekt och resultatet blev då en utomordentligt tyst avfyrning även från själva mekaniken.


 

Barrelextendern smälter bra in mot adaptern och har man inte blixt så syns inte skarven alls.


Hur fungerar då vapnet i verkligheten?


Det jag var mest av allt rädd för var att den skulle bli extremt framtung och otymplig att använda, något som kanske dessutom skulle förstärkas av den separata ljuddämparen. I praktiken så är dock dämparen extremt lätt, den väger bara 95 gram tack vare kolfiberröret och den superlätta inredningen enbart i plast. Vapnet är dock långt för att vara en pistol och detta måste vägas mot fördelarna av obetydlig pipstegring, större luftkapacitet och den tystaste avfyrningen som jag någonsin har hört på något vapen överhuvudtaget.


I morgon så ska det bli mera skjuta...

 
 
Ingen bild

150 pellgun

15 november 2018 23:49

Vad är en barrel extender?
Väl knappast en förlängd pipa med fortsatt räffling som kulan löper genom?
Klarar du att hålla den på en rak arm?
Jag trodde ljuddämpare var olagliga?

Johnny Ottosson

16 november 2018 18:23


Det är en förlängning av pipan, dock ingen pipa då den saknar räffling.

Den är alltså bara ett rör som förlänger pipan för att se till att pipan är längre än lufttuben.

Hålla den kan man ju alltid men att träffa med den är mer av en utmaning.

Ljuddämpare är alltid lagliga med rätt tillstånd.

 
Ingen bild

150 pellgun

18 november 2018 13:58

Tänkte nog det och ute i det fria finns ju alltid improviserade stödpunkter mot träd och liknande. Själv har jag lagt kolven till Artemisbössan åt sidan och istället experimenterat fram ett mindre pistolstöd kring avtryckaren jämte ett greppstöd framför tryckluftsmätaren. Inspirerad av detta ämnar jag bearbeta trästycken från en fallen En. Det hela blir en skojig återgång till det ädelt utmanande pistolskyttet. Förutan gevärskolven väger den nu blott dryga kilot och visst går den att avfyra på rak arm.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards