Airpang

Alla inlägg under februari 2017

Av Johnny Ottosson - 8 februari 2017 06:00


En rysk Daystate!


Nu har det till sist ramlat ut en video på nya Tsar!



Av Johnny Ottosson - 6 februari 2017 14:30



En annan form av strypning än den som ägarna ofta vill bli av med..


 

Ett reglage som få av dagens ungdomar känner till eller har använt..


Idag ska vi tala om en strypning, men inte vilken strypning som helst...för att trevestera Hajk. I de flesta fall så är det ju helt andra strypningar än dagens ämne som intresserar många, främst nya, entusiaster till vår hobby. Man vill ju ha så hög effekt som möjligt, ingenting gör ju ett luftvapen så bra som hög effekt, eller hur?


Nåväl..


"Choke", det engelska ordet för strypning, åsyftar inte bara strypningen av luft till en förbränningsmotor för att öka andelen bränsle i bränsleblandningen och därmed få en kall förbränningsmotor mera lättstartad utan begreppet förekommer även i luftvapensammanhang och då är det något helt annat man tänker på, nämligen en successivt avsmalnande parti av pipans insida precis innan mynningen. 


Syftet med strypningen är att knipa åt diabolen lite precis innan den lämnar mynningen för att försäkra så att diabolen blir helt uniform när den passerar pipans kröning och därmed släpper pipan helt perfekt samt på ett likadant sätt för skott efter skott.


"-Men om min bössa saknar en choke då, skjuter den då sämre?"


Nej, det är inte alls givet - vissa vapen ska INTE ha chokad pipa. En choke på pipan är en tillgång för ett PCP och alla andra snarlika drivkällor som accelererar diabolen relativt varsamt igenom loppet. Dessa vapen behöver ofta en choke för att bli riktigt välskjutande. Ett fjädervapen däremot, och i synnerhet ett gasfjädervapen, som accelererar diabolen på ett betydligt mera våldsamt sätt "blåser" därigenom upp kjolen på diabolen så att den får perfekt anläggning helt och hållet runt kjolkantens hela perferi när den lämnar kröningen.


VIdare så behöver inte en choke nödvändigtvis vara en kort konisk strypning precis innan mynningen, en del pipor som är hammarsmidda konar nästa hela vägen och blir därmed chokade på detta sätt.


I det allra flesta fall så behöver vi inte tänka alls på saken, vapentillverkaren ser vanligtvis till att utrusta sin produkt med en lämplig pipa. Om vi däremot får för oss att kapa en vapenpipa så måste en eventuell choke beaktas, liksom om vi skulle komma på idén att skifta en pipa mellan exempelvis ett PCP och ett fjädervapen.


Av Johnny Ottosson - 5 februari 2017 10:00



The Golden Era!


  En gång i tiden ett riktigt bra vapen!


När jag talade med en entusiast tidigare i veckan så utbrast han nostalgiskt - "Kommer du ihåg hur mycket bättre vår hobby var förr?". Faktum är detta inte är så svårt - jag har bra närminne.


Vår bästa tid är nämligen nu, vilket naturligtvis inte direkt vad var min samtalspartner avsåg. 


Han talade sig varm för brittiska fjädergevär, avgrundsdjupa blåneringar, skimrande ädelträ och allt annat som hör detta till ända tills jag avbröt honom och frågade om egenskaper som prisbild, skjutbarhet och inte minst praktisk precision. Då är den svunna tidens luftvapenhobby inte längre lika rolig.


Faktum är att fram till 1990-talet så var det mesta inom vår hobby rätt så uselt och innan Internets genombrott så var dessutom insikten om detta minst sagt skral. Jag brukar säga att inget har förbättrat vår upplevelse av vår hobby mer än just Internet. Den kunskap som idag finns i entusiastled tack vare Internet är helt enkelt enorm!


Visst, det fanns böcker förr och det fanns även en och annan fantast som var tillräckligt erfaren för att själv ha kunnat bygga upp en bra kunskapsbank, likaså kunde man beställa (dyra och tekniskt sett usla) VHS-kassetter från England med enstaka guldkorn av vishet men ändå - idag är kunskapen lättare än någonsin att hitta, tack vare att vi alla finns online.

  Både utsökt finish, passning och kvalité SAMT moderna prestanda!


Samma sak med vapenutvecklingen, även om man råkar uppskatta traditionella brittiska fjädervapen, som min vän entusiasten. Ställ en BSA Airsporter Mk V med kaliber 22 och full effekt mot dess moderna andliga arvtagare Air Arms Pro Sport i samma utförande. Ladda upp Airsportern med prima Eley Wasp och Pro Sporten med JSB Exact. Testa sedan den praktiska precisionen på 30-50 meter under varierande förhållanden. Skillnaden på ammunition och optik är ÄNNU större...


All hårdvara har tekniskt sett blivit ännu bättre för varje år som går, även om den subjektivt sett estetiska aspekten kanske inte nödvändigtvis har följt med. Bortsett ifrån detta så har dessutom utrustningen blivit relativt sett billigare än någonsin, tack vare CNC-produktion, import från låglöneländer och en intensivare konkurrens på en allt mer värdefull marknad.


Att marknaden har ökat i värde och att luftvapen har blivit populärare än någonsin beror också en helt ny (gammal) vapentyps stora genombrott på 90-talet - dagens moderna PCP!


Tillsammans med Internet så är just PCP en av de stora anledningarna till dagens guldålder för luftskyttehobbyn.


Tack vare PCP så har möjligheterna öppnats för att göra saker med luftvapen som forna tiders fantaster bara hade kunnat drömma om - luftomladdande äkta semiautomater, pålitliga repetervapen, big- och mediumbores, you name it!

  Dagens PCP har prestanda som dåtidens fantaster bara kunde drömma om!


Har man varit med i några decennier så är kontrasterna slående. Jag kommer ihåg när jag första gången läste i Anders L Dahlmans, för övrigt utmärkta, bok "Luftgevär" i början på 1990-talet om hur han beskrev luftvapenjägare som dristade sig till att beskjuta en skata på 50 meters avstånd, något som han bestämt avrådde ifrån. Hade man ett sådant behov så fanns det bättre vapen, menade han och hänvisade till ett salongsgevär.

Själv häpnade man över själv idén att skjuta en skata på den astronomiskt långa distansen av 50 meter. På den tiden så ansåg de flesta att 30 meter var avlägset nog, med dåtidens fjädervapen och tillhörande diaboler. Idag däremot med ett lämpligt PCP som exempelvis en FX Boss så är ett sådant villebråd på ett sådant avstånd en helt annan historia.


Vår bästa tid är nu!




Av Johnny Ottosson - 4 februari 2017 09:00


Brocock Compatto Bantam Magnum


  Nu finns även Bantam med kaliber 25


Igår så presenterade man så de officiella siffrorna på den större Bantam med kaliber 25. Tyvärr så blev inte effekten riktigt a par med konkurrensen vilket naturligtvis inte är någon fördel på en del viktiga marknader, exempelvis då den amerikanska.


Med 400 cc tub så anger man blott 35 st skott och med 500 cc så blir det ändå inte fler än 50 skott. Trots det ringa antalet skott så stannar effekten vid angivna 38 fpe. Som en referens så ger min 6 år gamla Elite med samma kaliber 100 skott från 500 cc och 75 skott från 400 cc - dubbelt så många.


Inte heller blir jämförelsen mera smickrande för Brocock över att Elite ger fulla 50 fpe och spridningen ligger vid 15 fps.


Anledningen till att Compatton inte ger bättre värden ligger förmodligen i bristen på regulator. Slingshotsystemet, som ju bevisligen fungerar bra vid 16 joule, gör det uppenbarligen inte på full effekt och detta kan bli en tung barlast att bära vid försäljningen på de marknader där det inte finns effektbegränsningar. Idag så skriver vi ju 2017 och marknaden är full av vapen med kaliber 25 och 30 där köparen har ett rikt utbud att välja mellan. Att då ligga märkbart under övriga aktörer i vad sin produkt presterar är ingen fördel.


Compatto är ju dessutom en relativt dyr produkt i USA jämfört med deras inhemska alternativ, liksom här i Sverige i skenet av FX Airguns lineup...




Av Johnny Ottosson - 3 februari 2017 10:00



Zorakis!


  Ett smidigt SSP/MSP med intressanta prestanda.


Zoraki är en turkisk tillverkare som bland annat tillverkar en mycket intressant pistol, vilken med enkla (men dyra) medel kan förvandlas till ett litet smidigt luftgevär. Mekaniken är baserad på SSP, alltså en Single Stroke Pneumatic men med 3 effektlägen! Detta gör att man med lite god vilja kan betrakta den som en slags Multi Stroke Pneumatic (MSP).


  Ett kompakt paket i sin väska som en ren pistol


På ett pumptag så når man ca 120 mps, vilket ju är ungefär vad en normal luftpistol levererar. Med två pumptag så handlar det istället om runt 160 mps och med fulla tre pumptag så ger den över 180 mps med normaltunga diaboler som har kaliber 177. Önskar man ännu mera kraft så finns den även med kaliber 22 och då når den 10 joule!


  Med en kolvsats för €99 så blir pistolen förvandlad till en pistolkarbin.


Vill man sedan utveckla modellen ytterligare så kan man förse pistolen (ca €230) med en kolvsats och om detta inte räcker så går det även att bygga ut vapnet med en längre pipa från Lothar-Walther. Dessa pipor finns med kaliber 177, 20 eller 22 och ökar naturligtvis effekten ytterligare, så av den anledningen så bör man vara lite försiktig med främst kaliber 22 men även 20 som lätt kan gå över vår gräns för ett licensfritt vapen.

   En längre pipa gör också att vapnet blir enklare att anspänna.


TIll den längre pipan så ingår även en pipvikt/ljuddämpare och tillsammans så kostar dessa £104. Man får alltså räkna med en total prisbild runt 4000 kr för ett komplett vapen med långpipa och kolvsats mm. Visserligen en hel del pengar men då får man också ett självförsörjande rekylfritt vapen som är billigt i drift och som därtill är utrustad med en matchpipa från Lothar-Walther.


  Modellen finns även hos Hurricane och ett komplett sortiment av reservdelar finns hos Chambers UK

Av Johnny Ottosson - 2 februari 2017 18:00



Lagom är bäst!


En Crosman Maximus på 16 joule kanske?


Idag när jag rullade mina 30 km till jobbet så funderade jag lite. Under resan så brände jag nära 15.000 Wh energi med bilen och när jag sedan jämför detta med de 300 Wh som jag förbrukar med min elcykel så kommer tankarna onekligen in på effektivitet.


Dagens video är från AEAC och handlar om Euro-versionen av Maximus och det är uppenbarligen en variant av Maximus som tilltalar programledaren. I detta klipp så lovprisar han det faktum att antalet skott på fyllningen ökar, att ljudnivån sjunker och att vapnet överlag blir betydligt mera harmoniskt att skjuta med.


I Sverige så är 16 joule naturligtvis ingen höjdare, för oss så är det ju lika dyrt och komplicerat att ta ut en licens för 16 joule som för exempelvis 80 joule och precis samma regelbegränsningar gäller båda dessa effekter. Om man inte pysslar med en tävlingsform som är avsedd för just den här udda effekten, så blir 16 joule med andra ord rätt meningslöst.


På 10 joule däremot så är skillnaden emellertid rejäl eftersom vapnet plötsligt blir licensfritt.


Här får man ännu lägre ljudnivå, ännu fler skott på fyllningen och detta är naturligtvis tilltalande. Det man däremot förlorar är ungefär 15-20 meters effektiv räckvidd, vilket naturligtvis kan vara en nackdel för de som regelmässigt skjuter på avstånd bortom 30-35 meter.


Personligen så tror jag nog att Maximus, som ju bevisligen behåller sin goda precision även med lägre effekt, förmodligen skulle kunna bli ett populärt val här i Sverige - förutsatt att priset blir rätt. 





Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards