Airpang

Direktlänk till inlägg 2 augusti 2016

En storspelare...

Av Johnny Ottosson - 2 augusti 2016 19:30En brittisk legend !


Sportsmatch berömda skenmontage var en milstolpe!  


Ett företag som de allra flesta luftskyttar - oavsett om de skjuter PCP eller andra mekaniker – har kommit i kontakt med är brittiska och numera till och med relativt anrika Sportsmatch. Överallt i hela världen så rekommenderar olika entusiaster varann att använda utrustning från Sportsmatch och tillsammans med BKL och B-Square så är man en av de riktigt stora aktörerna när det gäller fästen för kikarsikten till just luftvapen.


  Den framlidne John Ford med sin GC-2


Företaget Sportsmatch, som faktiskt heter Sportsmatch UK Ltd egentligen, grundades redan 1972 av John Ford men då under namnet J & J Ford Ltd. Affärsidén var att skapa fästen av aluminium för främst luftvapen som trots materialvalet skulle kunna klara att hålla fast ett kikarsikte stabilt på ett dåtida rekylerande fjäderluftgevär utan att skada endera vapen eller kikarsiktestuben.


Lösningen blev det så kallade skenmontaget, där man lät båda kikarsiktesringarna sitta på en och samma gemensamma bas, vilken då fick en väldigt lång anläggningsyta mot kilbasen. Dessutom så utrustade man sina fästen med rekylpinnar som gick nedåt igenom fästet för att förankra detsamma mot de hål i mekaniken hos vissa vapen, vilka på den tiden främst användes som diopterfästen.


Resultatet blev en revolution och ett stort steg framåt jämfört med vad som fanns på marknaden i övrigt vid denna tid, företrädelsevis stålfästen för krutvapen eller enkla och klena plåtfästen tänkta för gevär med kaliber 22LR. I takt med att verksamheten ökade och pengarna ramlade in så breddade man verksamheten igenom att tillverka ett helt eget vapen, den numera legendariska Sporsmatch GC-2, vilken gick i produktion 1987.


Ett närmast mytiskt vapen..  


Detta vapen, konstruerat i samarbete med Gerald Cardrew (därav GC i namnet) blev en exklusiv handbyggd produkt som allmänt betraktades som världens bästa sporting airgun och som snabbt anammades av de penningstarka tävlingsfantasterna i den då relativt nya sporten Field Target.


Geväret Sportsmatch genomgick en del detaljförändringar och nådde slutligen sin peak 1991 under en säsong då modellen vann nästan alla tävlingar som gick att vinna under fabrikatstuneringarna. Tack vare tekniska försprång så lyckades man hålla undan för konkurrenterna när PCP som vapengrupp så sakta började öka i efterfrågan och försäljning under mitten av 1990-talet men till sist så hamnade man inför ett vägskäl – modellen måste utvecklas, tillverkas mera rationellt och dessutom prishöjas för att vara ekonomiskt försvarbar.


Utfallet blev dessvärre att man avslutade produktionen 1994 efter ungefär 350 st ex tillverkade under tre Marks.


  Made in England!


Under samma period så bytte man också namn till Sportsmatch Mounts (1992) och började specialisera sig än mer på sin kärnverksamhet – kikarsiktesfästen. Idag är Sportsmatch en stor spelare på marknaden med representation i mer än 40 länder och med 70 olika modeller av kikarsiktesfästen på sitt program, oräknat dess underversioner. John himself gick i pension vid millennieskiftet och flyttade till Spanien där han dessvärre gick ur tiden 2015 men företaget drivs fortfarande av familjen med hans son Matthew i ledningen.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Onsdag 5 aug 20:00

  En liten renovering..      Till sist så blev den färdig men den är lite mörkare i verkligheten..   De senaste dagarna så har jag grejat lite med stocken till min BSF-30. Trots att mekaniken är i helt perfekt skick som nytt så har tyvär...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 aug 16:00

Fjäderfröjd?   En gång i tiden så var dessa luftvapen oftast den första kontakten med skjutvapen överhuvudtaget... Ett vanligt argument som många fjäderfantaster gärna framhåller är friheten hos sina val.   Det är enkelt att bara ...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 aug 15:00


  Crosman Kratos!     Tidlöst vacker - för många i min generation är det så här ett klassiskt PCP ska se ut! I dagarna så har Crosman presenterat sin nya Kratos med en prislapp om blott $699 USD. En tidlös retromodell i samma form som T...

Av Johnny Ottosson - Måndag 22 juni 20:30

    Tävlingar i Corona-tider     Jag fick en fråga häromdan om huruvida det är några tävlingar i Field Target överhuvudtaget den här säsongen. Dåligt uppdaterad som jag är på tävlingsfronten så besökte jag genast Field Target Sveriges hemsi...

Av Johnny Ottosson - Lördag 9 maj 10:00


  En ny FX Airguns Wildcat Mk III..?     Kan detta var en spännande nyhet?   På en av Facebooks alla luftvapengrupper så hittade jag den här kryptiska nyheten, som jag inte har sett bekräftad någonannanstans. Uppgifterna kommer alltså in...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

863 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se