Airpang

Direktlänk till inlägg 18 juli 2016

Big, bad, brute !!

Av Johnny Ottosson - 18 juli 2016 10:00Koreas Kung !

   Unik design och brutal kraft - Careers är udda vapen med stor karisma !


För några veckor sedan så skrev jag ett nostalgiskt inlägg som både beskrev och dessutom innehöll lite foton från en luftvapenträff som ägde rum i början av 2000-talet. En av de vapen som figurerade var en Career 707 Mk II och genast så fick jag frågan ifrån en ny fantast - vad är egentligen en "Career 707"?


Så, idag blir det lite om luftvapenvärldens motsvarighet till motorcyklarnas V-Max - The 707 Career !


Rötterna till Career kan man hitta hos ett företag som heter Shin Sung Industries och som egentligen specialiserar sig på avancerad borrning till oljeindustrin, vilket är en del av den stora varvsnäringen i Korea. Därifrån så grenade verksamheten ut sig till borrning av vapenpipor för gevär, pistoler, hagelvapen och slutligen även luftvapen.


En av dotterföretagen kallades Sam Yang Group och fick då ansvaret för dessa "mindre" borrningsarbeten och det var ifrån den här verksamheten som man skapade en liten vapenindustri med fokus på just avancerade (för sin tid) luftvapen. De mest kända produkterna som ramlade ut var ARC-6 med sitt magasin typ revolvertrumma och öppet exponerad hammare, Fire-serien med kaliber 355 och över 150 joule samt sidospännaren 303 liksom, naturligtvis, även Career-serien med 707, 707 Mk II, 707 Carbine samt den mindre lyckade 707 Tanker.


  Modell 303 med sidospännare har också en tämligen unik formgivning...


En som tidigt fick upp ögonen för dessa vapen var John R Burroughs, en känd amerikansk affärsman, luftvapenfantast och tillika barnbarn till den legendariske författaren Edgar Rice-Burroughs, mannen som skapade den litterära gestalten Tarzan (o som även grundade staden Tarzana i USA). 


John hade intressen i företaget Air Rifle Specialists, New York och blev pådrivande till just 707 modellens tillkomst, liksom dess utformning och började sedan sköta importen av dessa gevär till USA under mitten av 1990-talet. Därför så kanske ni entusiaster som känner till den lite speciella formgivningen på sidorna av lådan till Careers kan se kopplingen mellan dessa motiv och Johns anknytning till Afrika...?


  Lådorna på de tidigare exemplaren som Mk II har dekorationer som man inte ser hos andra luftgevär..


Nåväl...


På många sätt så var Careers nyskapande vapen för 1990-talet. Det var en stor, tekniskt avancerad (för sin tid) skapelse med en minst sagt hiskerlig effekt. Självklart så blev den en hit på andra sidan Atlanten och inte blev det heller sämre av att den utrustades med rak ("engelsk") stock liksom en bygelrepeterande mekanism.


Två amerikaner som snabbt intresserade sig för modellen var bröderna Ray och Hans Apelles som grundade en verksamhet kallad A-Team och vars heta produkt var en separat regulator. Med detta tillbehör så blev Career en av de riktigt spektakulära vapnen runt millennieskiftet. Mikaels bössa, i mitt tidigare inlägg, lånade jag på den tiden det begav sig och jag använde den en hel del. Till min förvåning (o glädje) så kunde jag konstatera att den spottade ut kaliber 22 Accupells på 14.30 grains med 325 mps och därtill med en enastående praktisk precision.


En åra, javisst, men den träffade också sitt mål med ungefär samma kraft som en svingad åra även vid synnerligen långa avstånd...


Career 707 är utan tvekan ett fullsize gevär, 119 cm lång och 3600 gram tung, försedd med 23 tums pipa vilket i kombination med en udda ergonomi samt en duktigt tung hammarfjäder gör vapnen ohanterliga och klumpiga. På plussidan så kan man emellertid notera för sin tid avancerade detaljer som en manometer, låt vara av termometer-typen snarare än dagens runda varianter, liksom en poweradjuster. Jo, ni läste rätt - dessa vapen från 1900-talet hade poweradjuster, något som inte är helt vanligt än idag.

 

  Här kan man se den gula manometern typ termometer samt poweradjustern med sina gula markeringar.


Tanken och funktionen hos denna var emellertid lite annan än dagens moderna motsvarigheter. Till skillnad ifrån vanliga PCP så är inte effektkurvan hos Career självregulerande, det betyder att för varje skott så sjunker successivt utgångshastigheten i en brant dalande kurva. För att motverka de olägenheter som detta skapar, till exempel att träffarna tar allt lägre ner på tavlan vid långa avstånd, så kan skytten manuellt kompensera för detta igenom att vrida upp poweradjustern. Den har alltså inte statiskt fasta lägen som de flesta moderna poweradjusters som sitter i vapen med självregulerande drivkällor. Smart är alltså att börja en bit ner på poweradjustern så att man kan öppna lite extra i takt med att effektkurvan dalar och därmed få den att gå jämnare.


  Här testskjuter jag själv ett exemplar med kaliber 50!


Alternativet, vilket blev marknaden för A-Team, var att montera in en helt separat regulator..


I praktiken så är Careers tämligen stationära gevär, främst tänkta för jakt över långa avstånd mot förhållandevis stora mål. Det är där som vapnet kommer till sin rätt. Visst har en del ex sålts även i länder som England men då de effektbegränsas så försvinner mycket av poängen med dem och de framstår snabbt som otympliga och tunga att bära runt i mer aktiva jaktformer. En kortare karbinevariant togs dock fram främst för Europa med tanken då lagt mot jakt från gömslen och andra trängre utrymmen.


  Mk III har mer normal utformning av lådan och här kan man dessutom se magasinsystemet


Bortsett ifrån de funktionella aspekterna så är Careers också udda vapen, inte bara igenom sin formgivning. Detaljer som är framsynta (manometer, poweradjuster) blandades med relativt ovanliga finesser som rembyglar och öppna riktmedel. En detalj som också var utformad på ett idag ovanligt sätt var magasinsystemet i form av ett längdsmonterat linjemagasin. Magasinet är rektangulärt, fjäderbelastat och sitter på vänster sida av lådan. Man manövrerar det igenom att dra tillbaka en liten spak och då kan det laddas med 10 (.177), 9 (.22) eller 8 (.25) st diaboler innan det monteras in i geväret igen. För ett 90-tals vapen så var detta också avancerad teknologi men liksom alla linjemagasin så var det känsligt både för diabolernas längd liksom dess formgivning för att inte haka sig under repeteringen.


I ärlighetens namn så var inte avtryckarsystemet något att lovprisa men efter lite tillvänjning så fungerar det i alla fall acceptabelt. En av de populäraste ämnen som fanns runt Careers på den tiden som det begav sig var just avtryckarmodifiering, något som med andra ord skedde på förekommen anledning. Själv gillade jag inte avtrycket något vidare...


  Vissa serier av Career har ännu mer...amerikansk (!) design, här en 707 Tanker


Något som omgivningen inte gillade var däremot skottlätet, Careers är exceptionellt högljudda på hög effekt även jämfört med andra kraftfulla PCP. Trots sina relativt långa pipor så dånar den oregulerade drivkällan på ett sätt som får rutorna att skallra och huvudet att eka efteråt..


På dessa vapen så är en bra ljuddämpare snarare ett måste än ett bekvämt tillbehör, ska sanningen fram så har jag skjutet Careers med vettiga ljuddämpare som ändå lät på ett sätt som gjorde att man önskade hörselskydd oavsett vilket. Just hörselskydd och långt till andra människor är bra förutsättningar för att överhuvudetaget kunna använda en ostrypt Career utan dämpare. Det handlar om ett sällsynt elakt och dovt dååån som bokstavligt talat känns i kroppen på ett lite udda sätt.


Dessa vapen tillverkades upp till kaliber 50 och gav då runt 230 fpe!


Idag är Careers tämligen ovanliga och i gränslandet mellan samlarvapen och funktionellt moderna hobbygevär, många av dagens entusiaster har inte ens hört talas om dem och än mindre sätt dem i verkligheten. På dagens träffar och tävlingar då är det i dessa dagar troligtvis ganska sällan sedda gäster. På sätt och vis lite synd eftersom det är charmiga vapen med en stor brutal karisma...


  Ett skott i trädet, utgångshålet på andra sidan var.....stort
 
ANNONS
 
Ingen bild

MG

19 juli 2016 11:36

Riktigt roliga och sällsynta vapen. Men det finns några i detta land.

 
Ingen bild

-Jonas-

19 juli 2016 18:24

Sumatra 2500 då? Vill minnas att den tillverkas at ett företag som heter Sam Yang, som du nämner i ditt inlägg. Den ser snarlik ut och har samma lådgravyr som på bilden.
Hur är relationen kring detta?

Johnny Ottosson

19 juli 2016 20:27


Sam Yang är ju ett dotterföretag (eller var, är oklar på läget just nu) till Shin Sung Industries.

Jag antar att de av någon anledning har valt det varumärket istället.

 
Ingen bild

-Jonas-

20 juli 2016 01:32

Det måste finnas nån orsak att Sam Yang tillverkar en ytterst snarlik bössa med tanke på varumärkesintrång osv.
Skulle vara intressant att veta.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Måndag 19 mars 21:00

The Ratcatcher!   Den har redan funnits med oss i två decennier - 2250B..    Precis som i Sverige innan 1992 så hade man i Storbritannien fram till 1997 en vapenlagstiftning som automatiskt placerade Co2-vapen på licens, helt oavsett effek...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 7 mars 20:00


Brocock Commander!   En rykande färsk nyhet från England!   Som ett svar på marknadens önskemål om fler AR-komponenter i nya modeller så kommer här nya Commander från Brocock. Ännu är uppgifterna om modellen knapphändiga men vi ser tydligt t...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 28 feb 16:30


Weihrauch HW-44     En del luftpistoler är kraftfullare än vad många tror - vad sägs om 25 joule?   Jag är ju en vän av pistolkarbiner så en av de intressantaste vapnen som har dykt upp på senaste tiden är Weihrauchs HW-44, fabrikatets för...

Av Johnny Ottosson - Söndag 25 feb 12:00

Game over!   En närmast förkrossad Ted Bier ser sina kanaler glida ur händerna..   Precis som var påannonserat sedan åtminstonde den 23:e februari så försvann i natt mängder av Youtube-kanaler och inlägg som berör skjutvapen i allmänhet...

Av Johnny Ottosson - Lördag 24 feb 18:00

Old School för framtiden?        En gång i tiden så var en lång pipa en tydlig och önskvärd signal på ett effektstarkt vapen..   Som de flesta vet så är bullpup idag en starkt trend inom luftvapenvärlden. Alla tillverkare lanserar bullpups...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok

Visitors

Följ på Instagram

Airpang på Instagram

https://instagram.com/airpangsweden/

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se