Airpang

Direktlänk till inlägg 8 juli 2016

Lagom men inte kort..

Av Johnny Ottosson - 8 juli 2016 11:00




Korta pipor och udda regler !


  Air Arms TDR 410 har en intressant lösning på de juridiska problemen..


I England så har man på många sätt en besynnerlig vapenlagstiftning och detta drabbar naturligtvis även luftvapen. Ett exempel på detta är den populärt benämnda 30/60-regeln som fastslår att ett skjutvapen får inte ha en kortare pipa än 30 cm (12 inch) samtidigt som den inte får i sin totala längd vara kortare än 60 cm (24 inch).


Detta såvida det inte är en luftpistol..


"2. For rule 2 of the Firearms (Dangerous Air Weapons) Rules 1969[2] there shall be substituted the following—

"2.—(1) Subject to paragraph (2) below, rule 3 of these Rules applies to an air weapon (that is to say, an air rifle, air gun or air pistol)—
(a) which is capable of discharging a missile so that the missile has, on being discharged from the muzzle of the weapon, kinetic energy in excess, in the case of an air pistol, of 6ft. lb. or, in the case of an air weapon other than an air pistol, of 12ft."

 

Vidare så fastslår man längre ner i texten:

 

"any firearm which either has a barrel less than 30 centimetres in length or is less than 60 centimetres in length overall, other than an air weapon, . . ., a muzzle-loading gun or a firearm designed as signalling apparatus falls into Section 5"



Sålunda - det sista stycket fastslår att ett vapen som har en pipa kortare än 30 cm eller som är kortare än 60 cm är inte tillåten, såvida det inte (enligt första stycket) är ett luftvapen och då gäller 6 fpe istället för 12 fpe.


Den luriga delen runt detta är emellertid tvådelad, inte nog med att ett gevär kan bli en pistol om det har för kort pipa eller för kort totallängd - dessutom så är straffvärdet vid påföljder för om man innehar en pistol eller ett gevär över sin lagliga gräns helt väsensskild.


  De första BSA Ultra hade bara 10 tum piplängd och detta vållade direkt problem..   


Den som har ett vapen över 12 fpe utan att besitta en licens (FAC) löper risk att bli åtalad och påföljden där varierar mellan dryga böter till 5 års fängelse. Den som däremot har ett förbjudet vapen (Section 5) riskerar automatiskt fängelse upp till 10 år, har man överlåtit eller tillverkat sådana vapen i omfattande skala så handlar det istället om en påföljd upp till och med livstid.


Ett luftgevär kan nämligen besittas över 12 fpe om man har licens, en luftpistol över 6 fpe blir automatiskt ett Section 5-vapen, precis som ett maskingevär etc.


Så, vad har då detta med oss här att göra?


Jo, innan UK ramlar ur EU så kan vi ju få för oss att transportera våra egna vapen till England för exempelvis tävlingar och då gäller det att hålla ordning på både totallängd och piplängd. Det är nämligen precis lika förbjudet att ta in ett extremt kortpipigt luftvapen (juridiskt sett en luftpistol) över 6 fpe som det är att ta in något annat förbjudet vapen.


Detta är naturligtvis enkelt att missa...


Två ganska kända exempel på när vanliga luftgevär faller i konflikt med den här lagstiftningen är BSA Ultra respektive Air Arms S410 TDR. Båda dessa vapen fick omkonstrueras till följd av att Home Office hade synpunkter på deras utformning för att få saluföras i England.


  En genialisk lösning..


När det gäller BSA så mötte man dessa problem vid utvecklingen av BSA Ultra. När modellen presenterades så angavs dess totallängd till 32 tum och den var då 26 tum lång i grunden med en 6 tum lång ljuddämpare. Så långt trycksakernas värld. När vapnet däremot började produceras så upptäckte man att 10 tum pipa inte var en framkomlig väg - pipan måste med bakgrund av lagstiftningen vara minst 12 tum lång.


Nu blev det jobbigt eftersom totallängden fanns med i allt då tryckt material som redan var färdigt (o betalat).


Lösningen blev att förse modellen med en längre pipa och en kortare ljuddämpare och då klarade man totallängden om 32 tum, låt vara med en löjligt liten och helt värdelös ljuddämpare på bara 4 tum. Faktum är att den här ljuddämparen var så usel att man inom BSA krävde att den skulle utgå och att vapnet skulle saluföras helt utan dämpare för att inte dra BSAs (i övrigt utmärkta) sortiment av ljuddämpare i smutsen..


En annan modell som mötte på detta bekymmer var, som sagt, Air Arms TDR. Här noterade man att om kolven demonterades, vapnet var ju ett takedown, så kunde ju geväret användas som en pistol, med en för hög effekt. Detta löste man igenom små pinnar i själva skarven mellan vapen och kolv vilka gjorde så att effekten sjönk ner till under 6 fpe om vapnet ändå användes utan kolven monterad. När kolven däremot satt på plats så gav vapnet fulla 11 fpe..


Okonventionell lagstiftning kräver alltså okonventionella lösningar... 





 
 
Ingen bild

Archon

8 juli 2016 19:29

Efter att ha läst detta inlägg framstår ju den svenska vapenlagstiftningen som tämligen vettig i jämförelse. Jösses.

 
Ingen bild

ll

12 juli 2016 22:59

deras 30/60 verkar gälla med integrerad ljuddämpare, har en AA ProSport och den har an ca 20 cm pipa plus integrerad ljuddämpare,
Den är INTE möjlig att ta bort, i alla fall inte enkelt.

Johnny Ottosson

13 juli 2016 09:17


Jag har inte hittat något i den brittiska lagtexten som definierar detta men det verkar ju vara en rimlig och gängse tolkning.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards