Airpang

Direktlänk till inlägg 6 juli 2016

New name, same shit...

Av Johnny Ottosson - 6 juli 2016 10:00



Hur man än borstar en gris...


  Ja, bättre än sina föregångare men ändå inget bra vapen...


Idag så fick jag ännu en fråga från en läsare som var spekulant på en BSA Airsporter RB2 om huruvida detta var ett bra vapen eller inte. Som de flesta känner till så har Airsporter varit med sedan 1940-talet och sålts i en lång rad underversioner, varav denna RB2 blev den sista.


När BSAs Super Star presenterades 1989 så var den i längdriktning roterande laddtappen (rotating breech = RB) en av de stora nyheterna. Detta var en smart konstruktion i relation till den arbetskrävande och därmed dyra lösning som den ersatte, nämligen den tvärställda laddtappen - som ju hade varit i produktion sedan 1907!


I juni månad 1992 så påbörjades produktionen av RB-serien som då var den sista varianten av Airsporter och den enda som utrustades med RB-systemet, ärvt från det modernare syskonet Super Star. Att man kallade den RB2 berodde på att RB1 var den klassiska designen från 1907 som ju också var en roterande breech, om än i 90 graders annan vinkel. 


Den nya Airsporter RB2 kom då att ersätta gamla Airsporter Mk VII som utgick ur sortimentet. Ifrån föregångaren så ärvde emellertid RB avtryckarsystemet och det mesta av mekaniken, med undantag från pistonghuvudet, som var av en ny och förstärkt typ för att klara ett högre effektuttag på 15-16 fpe för USA-marknaden. På grund av detta så kom modellen även att erbjudas med kaliber 25. Nytt var även en shotgun-säkring och en antibear-trap mekanism som också detta var en eftergift för USA-marknaden.


Lustigt nog så var säkringsmekanismen patenterad av BSA redan på 1910-talet men kom aldrig i produktion förrens 1992, ibland så är britterna inte så snabba...


Förutom en vanlig modell så presenterade man även en Carbine-version med 14 tum pipa istället för 18 tum, liksom uddavarianten Stutzen, en helstocksversion nu med RB och dessutom Maxigrip. Prisläget var förhållandevis modest med £129 för basmodellen, att jämföra med £189 för Stutzen, £185 för Super Star liksom £85 för Supersport. Toppmodellen Gold Star gick lös på £249!


Nåväl, Airsporter RB2 som modernt bruksvapen då?


Nej, inte alls. Detta är ett samlarvapen. Med dagens perspektiv och jämfört med exempelvis en Weihrauch HW50S så är det ett rått rekylerande, långt och tungt samt illa balanserat vapen med ett tungt och oförutsägbart avtryckarsystem. Modellen saknar även en vettig kilbas varvid det är svårt att få kikarsiktesfästen att sitta bra utan att man använder ett specialfäste från Sportsmatch, som är både dyrt och svårt att få tag på numera.


Men om man jämför med än ännu äldre Airsporter då?


Jovars, den är naturligtvis bättre då, på ungefär samma sätt som att Volvo 343 blev en bättre bil i samband med skiftet till 360 med bättre motor och manuell låda. Det är med andra ord fortfarande inget bra vapen men i alla fall mindre uselt.


Sammanfattningsvis: Airsporters är intressanta samlarobjekt men betydligt mindre roliga att använda i praktiken. Jämfört med moderna vapen så häpnar man över hur utvecklingen har rusat framåt. Jämför man en Airsporter med en modern motsvarighet som Air Arms Pro Sport så är Airsportern hopplöst föråldrad på alla punkter.


Airsporter RB2 blev det sista Airsportern och hängde faktiskt med över millennieskiftet in till våren 2001 där flesta vapen såldes till samlare som monument över BSAs fornstora dagar som fjädervapentillverkare. 



 
 
Ingen bild

Silwer

6 juli 2016 16:48

RB2 ger något högre effekt än den äldre i fullfart och man matar här ju diabolen rakt i pipan och inte i en tapp som med den äldre.
Detta är positivt för precisionen.

Dock har bössan de nackdelar som nämns med rekylen och viktfördelningen.

Den är främst vacker med sitt studsarutseende.

Super Star som nämns är trots att även den är en relik idag klart ett bättre vapen för målskytte.

 
Ingen bild

kj

7 juli 2016 08:50

ja köpte en ny airsporter kal 22 1978 från småländska vapen,kostade 900kronor,tyvärr sålde jag den 1986,tyckte om den i alla fall min bössa sköt fint.

 
Ingen bild

kj

7 juli 2016 21:57

skrev fel pris,1978 kostade en bsa airsporter från småländska vapen,715kronor,inte 900 som jag skrev

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards