Airpang

Direktlänk till inlägg 23 maj 2016

Alla har men varför?

Av Johnny Ottosson - 23 maj 2016 20:00



Längst fram!


Tjena Johnny.
Undrar lite på att köpa en stabiliteringsatrapp, 
eller vad dom heter.(Det är en vikt längs fram på pipan).

Nu undrar jag vad man kan köpa en sådan.

För mej är det ett bra skydd,om man skulle tappa bössan.

 

Ämnet för dagen kom igenom frågelådan och handlar om pipvikter, eller vad man nu vill kalla dem. Pipvikter är något som de flesta entusiaster kommer i kontakt med och ibland så får man frågan om vilken funktion dessa egentligen fyller?

 

Mitt ärliga svar brukar faktiskt vara ingen alls, eller möjligtvis en estetisk sådan.

 

Trenden med dekorativa pipvikter kom i början av 1980-talet och en av de första modeller som utrustades med detta redan ifrån fabrik var den förr så välkända Webley & Scott Tracker. Den stora populariseringen dök emellertid upp under slutet av samma decennium då Beeman i USA började montera sin Universal Ribbed Muzzlebrake på Lazer-serien, alltså sortimentets premiumkollektion av fabrikstunade fjädervapen med främst R1 i spetsen.

 

  En del pipvikter är vackrare än andra...


Idén med muzzlebrake spred sig fort och Beeman tillhandahöll naturligtvis villigt dessa detaljer som originaltillbehör, kompletterade med små täckbrickor för att dölja hålen till de bakre siktet på pipblocket. Strax så florerade marknaden med olika varianter där nästan varje aktör med självaktning torgförde en egen variant, mest kända torde den långa och slanka Apex-modellen från Maccari vara, en design som för övrigt inspirerats av Theoben till sina pipvikter de gasfjädervapen som gick på export till länder där ljuddämpare inte var tillåtna.

 

  Beemans klassiska Universal Ribbed Muzzle Brake

 

Nu vet jag att diverse personer brukar framföra de mest varierande argument till fördel av idén att montera en pipvikt och detta med varierande substans. Den vanligaste anledningen, förutom den rent estetiska aspekten av att dölja exempelvis små kilspår efter kornsikte etc, är förmodligen att man vill skydda mynningen från skada vid ett islag. Några påstår att man vill balansera upp vapnet och göra det mera framtungt där andra önskar en förlängning av pipan för att öka hävstångseffekten vid anspänningen av ett brytfjädergevär.

 

Oavsett skälen till att montera dylika tingestar så finns det en sak om man alltid måste betänka.

 

Pipvikten måste ovillkorligen sitta ordentligt fast!

 

Detta kan naturligtvis låta helt självklart men förbluffande ofta så tenderar pipvikter att lossna. Resultatet av att en pipvikt lossar är i bästa fall att man förlorar precisionen i vapnet och det brukar gestalta sig med exempelvis vandrande träffbilder och oförklarliga flyers.

 

  Beeman R1 Lazer - en modern klassiker!


 

I värsta fall däremot så kan pipvikten helt och hållet slinka av pipan och om detta sker under anspänningen av ett brytfjäderluftgevär så kan naturligtvis skadorna på både vapen och människor i omgivningen vara betydande.

 

Det hela kan naturligtvis låta både komiskt och osannolikt men jag har sett flera exempel på att detta har inträffat i verkligheten. Det hela är ungefär som kronografskjutningar - hur katten kan man skjuta så snett på en halvmeter att man träffar och förstör sin egen kronograf?

 

Visst låter det otroligt osannolikt?

 

Vi vet dock att det inträffar, genant ofta dessutom. Samma sak med lösa pipvikter, det må låta långsökt men jag har själv sett det live dessutom och därtill på en luftvapenträff! Den gången så slutade det hela med en bananböjd pipa och en pipvikt som säkert flög 20 meter bort i terrängen när skytten överraskades av att pipvikten plötsligt snurrade runt pipan varpå han tappade greppet. När pipan sedan flög upp så for pipvikten av helt och hållet då pipan nådde sitt ändläge. Lyckligtvis så träffade pipan inget och pipvikten for i en hög bana över huvudet på medskyttarna för att slutligen landa med en en tung duns rakt ner på marken.

 

Så, pipvikter är vackra, de kan vara praktiska men de kan också vara riktigt farliga om oturen är framme. Använd dem gärna men kolla ofta att de sitter fast ordentligt.

 

 

 
 
Ingen bild

Silwer

23 maj 2016 20:40

Egen stock och lite atterialjer i alla ära utan HW vore detta inget alls.

Därför bör HW80 stå som bock i kanyen på denna för att den ska betyda ett skit, särskilt här i Europa.

Men iofs kommer väl HW77 som gav FT med annat än Jakt och diverse för klena matchvapen högre upp på listan.

 
Ingen bild

Silwer

23 maj 2016 20:45

Var tydligen inte på listan denna ser jag nu utan bara nåt allmänt inlägg.

Shrud på fjädervapen är aningen tveksamt, men det ger ett lägre ljud faktikst om än inget nödvändigt.

Det var väl AA här som plockade upp det en del på PS och Pro-Elite bla.

Sen har väl HW det på 98an bla.

Nog är det för att få en snygg tjock pipa kanske tim flutad som på PSen, funktionen sägs var ungefär 30% lägre ljud då en fjäderbössa ju dras med en hel del mekaniskt ljud.

BSA och Webley hade ju oftast en ände på pipan för en tilläggsdämpare mer än att de hade shroud (Menar här Eclipse och Superstar mk2 tex)

 
Ingen bild

dagevert

24 maj 2016 12:35

Har du spurt Paul Watts om å få lov å bruke bildene hans?

Johnny Ottosson

24 maj 2016 18:10


Fråga honom?

 
Ingen bild

seb

24 maj 2016 19:26

Det är väl inte konstigt med pipvikter. Massan ger tröghet i pipans rörelse. Är den väl tilltagen borde en pipvikt minska skakningar etc. och ge bättre träffbilder. En mynningsbroms är något helt annat och gör väl mest nytta i grovkalibriga krutvapen.

 
Ingen bild

dagevert

24 maj 2016 19:38

Fordi det er normal anstendighet å spørre folk om lov til å bruke bildene deres, eller i det minste gi dem credit for bildet. Ser også at du har cropp'et vekk logoen hans....
http://www.network54.com/Forum/465070/thread/1303409435/EbonBlue+Muzzle+Brakes

Johnny Ottosson

26 maj 2016 05:51


Vad sade Paul Watts om saken då?

Själv så har jag inte hört ett ljud ifrån honom i ärendet.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards