Airpang

Direktlänk till inlägg 16 juni 2015

Big bruiser!

Av Johnny Ottosson - 16 juni 2015 20:30



Blåst och längre avstånd !


  Både 50 och 65 meter är synnerligen långa avstånd - även för kraftfulla PCP


Idag så var det dags att damma av min Elite för att skjuta på lite längre avstånd. Egentligen var anledningen att jag håller på att pröva ett nytt kikarsikte som jag har fått låna och då måste jag ju i rättvisans namn först återknyta bekantskapen med dess föregångare - båda är nämligen Legend från Bushnell.


För att slå två flugor i en smäll så prövade jag också lite olika avståndsmätare när jag ändå hade tillgång till långa distanser att skjuta över. Efter att ha varit inskjuten på min 1701 så var kontrasten till 120 cm Elite slående - detta kändes verkligen som en enorm jättebössa!


  Bilden ovan men max inzoomad


Egentligen så är jag en 10J-fantast men ett riktigt kraftfullt PCP är ungefär som en sportmotorcykel, ett njutningsmedel igenom sin otroliga prestanda för några väl avvägda tillfällen då och då men knappast något som man vill pyssla med till vardags. Detta sagt så är 65-70 joule med kaliber 25 en fascinerande upplevelse, även om man är bekant med den sedan tidigare. Man kan lätt förstå att de som testar för första gången överväldigas.


  FX Airguns Elite liknar ingen annan bössa ifrån FX Airguns


När man väl har placerat sig, öppnat transferportstunneln och petat in den gigantiska diabolen, ja - relativt de 177 som jag vanligtvis använder, då känner man sig lite som en kung. Man är på något sätt redo. Omständigheterna spelar ingen roll på riktigt samma sätt som med för vanliga licensfria vapen. Hade jag jagat så hade allt jag förmår att se ända borta vid målzonerna, på 80-120 meter som mest, legat i fara. En grov kvartstumsdiabol som förflyttar sina 25.40 gn med 950 fps har både fart och kraft för att träffa och sänka det mesta som kan vara aktuella byten för luftvapenjägaren och det med auktoritativ marginal. 


  Målet i sikte och en 10-skottgrupp just avslutad, vind lite åt vänster - 65 meter..


Dessa långa och ganska klumpiga Royale-baserade vapen är inte speciellt smidiga varken att bära runt eller hantera i allmänhet när de börjar få långa shrouds och 60 cm lång pipa. Skillnaden till en vanlig 22 Royale med 50 cm är faktiskt slående (jag har ägt och jämfört sida-vid-sida). Men när man sitter stationär, när vinden är tuff och när avstånden är dryga då finns det få traditionella smallbore-kalibrar som kan matcha stora kaliber 25.


  Traditionell formgivning hos en modern klassiker och ett framtida samlarobjekt


Självklart så klarar modernare vapen (läs, bullpups) av samma uppgifter på ett lika bra sätt och de är därtill betydligt lättare och smidigare om (läs, när) man måste förflytta dem i trånga utrymmen eller passera olika hinder. Det som man däremt inte får hos en bullpup i plast är den traditionella designen som inte lika lätt kan förväxlas med ett Airsoftvapen eller någon form av militärt skjutjärn. Bortsett ifrån rent estetiska värden och känslan av valnöt liksom frånvaron av plast så är ergonomin förstklassig. Man har inte behövt ta hänsyn till förpacketeringen på samma sätt vid ritbordet och den här typen av vapen känns därför rymligare och enligt många också bekvämare att skjuta med..


Hur gick då själva skjutandet?


  Här har vi 50 meter och 5 x JSB King, vapnet var skottställt för 40 meter...


Det blåste en del men mellan vindbyarna så fanns det goda möjligheter att få till några bra tavlor. Jag sköt totalt 8 tavlor, inklusive en inskjutningstavla, och de tre bästa för dagen kom med här i dagens inlägg.


  Tio skott på 50 meter och man kan se hur vinden påverkar träffbilden..


Efter att ha skjutit lite på 50 meter så bestämde jag mig för att pröva lite längre avstånd. Först tänkte jag gå på 65 meter och därefter vidare till ytterligare längre avstånd - något som vinden effektivt satte P för visade det sig. Redan på 65 meter så blev det rejält vingligt och min provtavla på 75 meter visade klart att detta var fel dag för långhållsskytte..


  Bästa långhållstavlan var på 65 meter och fem JSB King

 

  

Efter ett väl förrättat värv i vinden..

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards