Airpang

Direktlänk till inlägg 16 juni 2016

Framtiden?

Av Johnny Ottosson - 16 juni 2016 10:00



Månglarnas marknad?


 

Blir förbjuden i framtiden?


Var och varannan dag så får jag frågor om hur det går med EUs nya vapenlagstiftning. Självklart så finns det en hel del oro över vad denna kan föra med sig men samtidigt så är det tämligen meningslöst att spekulera om den kommande lagstiftningens praktiska konsekvenser när inte ens själva lagtexten är färdig.


Idag så fick jag ett exempel på en propagandaskrift via bloggens frågelåda:


http://gunlex.cz/de/2349-how-the-european-parliament-was-deceived-about-semi-auto-weaponsSvara


Här uttrycker man oro för att lagstiftningen kan bli för tänjbar och därmed också godtycklig i en situation där myndigheternas representanter automatiskt får ett tolkningsföreträde. Samtidigt så är det ju ingen hemlighet att många myndighetsrepresentanter (typ RPS här i Sverige) gärna vill se just den här typen av lagstiftning, alltså enligt samma princip som den svenska knivlagen.


Här är tanken att tänjbarheten tillåter den beslutsfattande myndigheten att se mellan fingrarna för ansvarsfullt utnyttjande samtidigt som man enkelt kan lagföra stollar och kriminella. En annan praktisk fördel för myndigheterna är att praxisen, alltså exakt hur lagen ska tillämpas, kan förändras (läs, skärpas) i takt med samhällets förändring. Detta utan att man måste gå omvägen runt krångliga och tidskrävande lagstiftningsdirektiv, vilka normalt krävs om man ska skärpa eller på annat sätt förändra lagstiftningens bokstav.


Denna brist på respekt för det demokratiska samhällets grundläggande principer finner jag själv synnerligen motbjudande.


Att RPS vill bli av med licensfria Airsoft och dito krutvapenimiterande konventionella luftvapen (typ Sig här ovan) kan jag i sak förstå, här finns en konkret förväxlingsrisk med krutvapen samtidigt som krutvapenimiterande luftvapen ofta drar till sig den sämsta typen av luftvapenentusiaster - de som har luftvapen blott som surrogat för det krutvapen som man egentligen helst av allt hade velat äga i sina våtaste drömmar. Att man vill förbjuda den här typen av vapen kan jag till och med acceptera men om man ska göra detta så ska det ske med en väl definierad och konkret lagstiftning och inte bara med hjälp av ett impulsivt gottfinnande.


För - om dessa fritolkningsbara lagprinciper fungerar och accepteras inom detta område, vilket annat område kan mer bli nästa offer för detta i framtiden?

 
 
Ingen bild

_Axel_

16 juni 2016 10:21

Så man är på nått sätt pervers (har "våta drömmar") om man gillar dessa typer av vapen? Ett mycket moralistiskt sätt att se på saken tycker jag. Ett etatistiskt synsätt där bara staten skall ha tillgång till vapen för andra ändamål än jakt och sportskytte. Att bekymra sig om förväxlingsrisk är bara dumheter. Ska dom förbjuda allt som ser ut som ett vapen sen? Kan bli kul om man har n 3D skrivare, ska den övervakas av myndigheter så man inte råkar göra en pistolatrapp som man kan råna 7eleven med?

 
Ingen bild

Archon

16 juni 2016 19:18

Men det finns ju faktiskt sådana människor. Man stöter ofta på personer på diverse forum som är ute efter tips om hur man bäst förvandlar sin nyinköpta licensfria luftbössa till något som potentiellt kan göra stor skada. Hade vi haft liberalare vapenlagar i det här landet så är jag övertygad om att dessa personer hellre hade valt att skjuta krut i stället för luft. Själv gillar jag luftvapen och airsoft-vapen just för att dom inte är lika kraftfulla och farliga som krutvapen. Det är det som är hela grejen med dom.

 
Ingen bild

Silwer

18 juni 2016 09:59

Problemet är att så mycket pistoler osv från tex öststater redan finns i landet att vad de än skriver för lagar har den som vill ändå ett farligt vapen, det är oftast bara de som inte vill bryta mot lagarna som drabbas genom att ytterligare nånting är förbjudet.

Det är inga problem at skaffa fram en automatpistol idag på gatan, tro mig, så de värsta dräggen kommer ingen åt.

Dock så kan jag med stämma in i problemet med billiga co2 luftvapen, då så mycket elände just utförs med sånna i samhället och sen hängs runt min och din hals fast noll intresse finns hos de personerna att tävla eller öva med luftvapen och att de i princip aldrig en är 18år.

 
Ingen bild

fspjuth

18 juni 2016 12:20

Tråkig väg att gå tycker jag.
Om man tex tittar på Holland som har lagar som förbjuder luftgevär som likar riktiga vapen går det inte att köpa AA Pro Sport pga att den liknar en riktigt jaktvapen.
Krafttag borde tas mot de illegala vapen som finns i samhället. Det är dessa vapen som används vid brott.
Låt sportskyttar och jägare vara ifred.

 
Ingen bild

Silwer

18 juni 2016 14:29

Ok Holland alltså?

De som tycks ha helt fritt annars med effekt mm för luftvapen, de är ju kända för sitt långhållskytte med bigbore luftvapen utan licenskrav.

Hur avgörs när ett vapen liknar ett krutvapen? jag menar då de ju alltås har väldigt kraftiga pcp vapen helt fritt? det är ju inte så att de absolut inte liknar ett gevär.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards