Airpang

Direktlänk till inlägg 17 december 2015

Ballistik...

Av Johnny Ottosson - 17 december 2015 10:00


 

En ganska vanlig typ av fråga..


 Diabolen är en fantastisk uppfinning i alla sina olika former..


För ett par dagar sedan så kom det en fråga som är ganska representativ för ganska så många frågor av snarlik art som kommer då och då. Ett alltid populärt ämne är ju ballistik och den här frågan berör mycket riktigt just detta:


Hallå, undrar om kulbanan för en 1 grams 22 diabol är lika rak över 50 m som för en 1/2 grams 177 diabol om de skjuts med samma hastighet? Sjunker den tyngre kulan mer än den lättare? Har avståndet någon inverkan?

 

Här har man tänkt i termer av projektilvikt och troligtvis också tvärsnittsyta hos de olika kalibrarna. Det som dock spelar absolut mest roll i sammanhanget är den ballistiska koefficienten (BC). Det korta svaret på frågan är att vid lika hastighet så kommer den projektilen som har högst BC att sjunka minst, den kommer alltså att ha den rakaste (flackaste) projektilbanan och den kortaste bantiden. 


I det allra flesta fall så kommer en diabol i en grövre kaliber också att ha en högre BC och därmed vara den vinnande diabolen i jämförelsen ovan.


Detta är dock inte en universal sanning. Har vi en lätt 22-diabol med dålig formfaktor som exempelvis en flatnosdiabol och jämför den mot en tung 177-diabol med utmärkt formfaktor så kan utfallet mycket väl vara det omvända med en flackare projektilbana för kaliber 177.


BC är helt enkelt otroligt viktig att beakta och för att komplicera saken ytterligare så är BC inte statiskt utan den kan variera med två faktorer; projektilens utgångshastighet och diabolens accelerationstid. 


De värden för BC som man kan läsa i en test eller i en diabolspecifikation är alltid en schablon som är tänkt för jämförelser under lika omständigheter i övrigt mot andra diaboler eller som ett ungefärligt värde för att kunna ge den intresserade ett hum om i vilken härad som den aktuella projektilen kan tänkas ligga.


Vill man ha fram exakt BC så måste man testa med två kronografer och med det vapen man avser att använda.


Även på vilket sätt som diabolen accelereras spelar en stor roll för diabolens BC. Sker accelerationen förhållandevis lugnt och stilla som i ett PCP så kan BC bli helt annat än om diabolen accelereras våldsamt fort i exempelvis ett kraftfullt gasfjädervapen. Det gäller alltså att läsa noga vilka omständigheter som har varit aktulla när man ska återanvända ett BC-värde ifrån någon annans källa.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards