Airpang

Direktlänk till inlägg 7 november 2015

Miljövänligt skytte...

Av Johnny Ottosson - 7 november 2015 10:00



Blyfri Ammunition !


Skulle du vilja ladda ditt vapen med detta?  


Idag så kommer det att handla om miljövänligare skytte och om alternativ till blydiaboler. Anledningen är en fråga som jag har fått i dagarna om min egen syn på detta, sannolikt frammanad av det faktum att jag har ett stort intresse både för miljön och luftskyttet. 


En intressant sak att beakta i sammanhanget är att vår typ av ammunition (diaboler, miniéprojektiler etc) rent juridiskt sett inte faller under de restriktioner som gäller för ammunition i Vapenlagen. Detta framgår tydligt av §7:


"Denna lag gäller inte
a) hagel och andra massiva kulor,

b) projektiler avsedda för armborst eller för luft-, kolsyre-, fjäder- eller harpunvapen,

c) kolsyrepatroner,

d) patronhylsor utan tändhatt avsedda för handvapen som lagen tillämpas på, och

e) patroner avsedda för start- eller signalvapen."


Detta är alltså viktigt att betänka när man går vidare i resonemangen runt den lagstiftning som berör ammunition överlag. För ungefär ett tiotal år sedan så var det en stor debatt ibland jägare och sportskyttar om ett eventuellt blyförbud för ammunition som då skulle ha trätt ikraft 2006 och 2008. Noterbart är dock att detta förbud då bara hade omfattat ammunition i dess juridiska mening, se ovan, och inte vår typ av ammunition som ju inte faller under definitionen av ammunition i detta sammanhang.


Nu föll ju detta förslag och blyammunitionen är inte i nuläget hotad av någon offensiv lagstiftning, såvitt jag vet.


Om vi nu ser bortom de juridiska kraven och börjar betrakta de rent etiska aspekterna så är min egen slutsats att blyammunition inte är så farlig eller farlig på ett sådant sätt att möjligheten att nyttja bly i ammunition bör begränsas. 


När det handlar om bly för luftvapenskytte så handlar detta om ytterst små värden, en diabol väger vanligtvis mellan 0.50 till 1.00 gram där krutammuntion vanligtvis väger minst mellan dubbelt upp till 20 gånger så mycket per skott. Våra skott blir dessutom fler och mindre enheter när de landar mer ytnära i naturen än de större klumparna hos krutvapenprojektilerna som vanligtvis slår längre in i underlaget/omgivningen.


Trots detta så försöker jag ändå att samla upp så mycket av mina diabolrester som möjligt. Inte för att det spelar någon praktisk roll egentligen utan mest eftersom utomstående betraktare lätt kan se ett problem i att man inte gör det, även om problemet som sådant egentligen inte alls existerar i sak. Man är ju alltid en representant för hobbyn och om en åtgärd inte är betungande eller kostsam så kan man lätt bjuda på den för att säkra lite goodwill hos okunniga utomstående.


Bortsett ifrån detta - duger då blyfria luftvapenprojektiler till rent praktiskt då?


En test ifrån Airgun Gear


Ovanstående video är naturligtvis inte speciellt vetenskaplig utan bara en kul grej men den bekräftar utan tvekan de slutsatser som jag själv har dragit vid (ett fåtal) praktiska prov med blyfria diaboler. De är apdyra, de skjuter uselt och huruvida de sliter hårdare/skadar vapnets pipa är oklart.


Om vi vänder på myntet då, vad tillför de till mitt skytte?

Ingenting...

 
 
Ingen bild

gubbe

7 november 2015 19:39

Är inne på samma spår som dig Johnny. När det gäller mängdskytte, dvs träning så ska man nog försöka samla ihop blyet. En kulfång är ju inga större problem att ordna.
Blyfria kulor skulle antagligen döda mitt intresse för skytte på grund av dålig precision.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards