Airpang

Direktlänk till inlägg 30 september 2015

Lätt och snabb

Av Johnny Ottosson - 30 september 2015 07:30JSB RS


  Så här såg de ut när de kom i augusti 2009


Ett av de mest betydelsefulla åren för diaboltillverkaren JSB var tveklöst 2009, ett år då man kom att lansera två av sina absoluta storsäljare. Nytt på sensäsongen var JSB King, företagets första diabol med kaliber 25. Detta var en förhållandevis lätt diabol på 25.40 grains av konventionell diabolform med runt huvud och den kom raskt att bli en riktig succé. Nästa framgång var den för kalibern förbluffande lätta diabolen RS, vilken först kom med kaliber 177.


Även lilla RS var synnerligen lätt för sin kaliber med blott 7.33 grains. Fram till lanseringen så var man mest kända för Exact-serien med vikter på 8.44 grains samt deras supertunga minié-formade Heavy på 10.34 grains. För att bredda sortimentet nedåt i viktklasserna så lanserade man först en 7.90 grain tung diabol benämnd Express, som dock inte visade sig bli en så stor framgång som man hade hoppats.


Det man lärde sig av Express var emellertid att det fanns en bra efterfrågan på en lättare diabol än 8.44 grains men en framgångsrikare diabol borde vara helt ny och inte bara en bantad Exact med relativt liten skillnad i vikt. Express lät man vara kvar i sortimentet men med facit i hand så kom den aldrig att bli en storsäljare på samma sätt som RS eller Exact.


Man gjorde alltså om och denna gång så gjorde man helt rätt. Nya RS blev kortare i totallängden och vikten sjönk märkbart även ifrån Express nivå ända ner till minimala 7.33 grains. Här tangerade man förmodligen den lägsta praktiska gränsen för en rundnosdiabol med ambitioner att fungera bra också på lite längre avstånd.


Visst, det hade funnits lätta rundnosdiaboler tidigare och mest extrem torde Beeman Laser vara på fjuttiga 6.50 grains, men dessa diaboler hade inget vidare gott rykte för bra precision och i synnerhet inte så på längre distanser. När hyperlätta Laser togs fram så fanns inte dagens PBA-ammunition av andra material än bly så Laser fick agera lite av norm för de utgångshastigheter som Beeman kunde stoltera med på USA-marknaden. En Beeman Kodiak (aka W&S Patriot) som sköt Laser garanterade definitivt spektakulärt höga utgångshastigheter...


Det JSB ville uppnå var emellertid inte hårresande utgångshastigheter för att locka nybörjare utan man ville få fram en storsäljande diabol med högre utgångshastighet som kunde ge bästa möjliga tekniska egenprecision hos vapen på upp till 16 joules utgångshastighet, företrädelsevis även 7.50 joule som är dominerande nivåer i länder som Tyskland och Italien mfl. Kort sagt en Europadiabol till lågt pris men med traditionella JSB-egenskaper.


Föga förvånande så blev RS en stor och snabb framgång, det är en diabol som på kort tid har skaffat sig ett genuint gott rykte för att vara billig, välskjutande och - snabb. Epitetet RS (Rennsport, Rally Sport - från bilvärlden) är inte alls malplacerat. Låg vikt ger hög hastighet, på diaboler likväl som på sportbilar. Hög hastighet i sin tur är i allmänhet uppskattat av köparna, förutsatt att precisionen ändå är oklanderlig, och i synnerhet hos köpare som använder vapen med låg- till måttlig anslagsenergi.


Idag, efter ett antal framgångsrika år på marknaden, så har JSB RS och i synnerhet med kaliber 177 etablerat sig som en av de diaboler som man bara måste pröva om man prövar ut ammunition till ett vapen i de lägre eller måttligare effektklasserna. Om det inte är den absolut bästa diabolen för just det vapnet så är den sannolikt i alla fall ibland de allra bästa valen. Att den sedan är billig, ren och snabb gör inte saken sämre.


Nackdelar då?


JSB RS är notoriskt ökänd för att lätt få skador på kjolen, eftersom denna är osedvanligt tunn. Likaså kan RS sprida vid riktigt höga hastigheter men med ordentligt hög effekt i vapnet så är kanske inte RS något av de bästa valen oavsett vilket. Där har ju inte minst JSB en lång rad av andra - företrädelsevis tyngre - alternativ att erbjuda.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Jovén

30 september 2015 13:49

Synd att många ratar express som gör samma jobb som rs fast med lite mer vikt och energi på längre håll. Ett av någon anledning något högre pris på express får väl de dumsnåla att ta det billigare alternativet.

Johnny Ottosson

4 oktober 2015 16:14


Såvitt jag förstår så säljs inte Express alls i samma volymer som exempelvis RS och då blir troligtvis priset högre.

De som söker tyngre diaboler än RS väljer förmodligen vanliga Exact.

 
Lappen

Lappen

30 september 2017 12:39

Har provat tror jag alla varianter av JSBs utbud, och i min FWB300 som jag skjuter med mest, fungerar inte RS alls. Sprider alldeles för mycket utomhus. Exact och Express fungerar mycket bättre. I nån tidigare bössa gick Express bättre än Exact, men det är hugget som stucket.

Jag har provat RS i andra bössor också, mensen funkar inte. T.ex inte i min HW97 16J.

http://onsalaskytte.se

 
Ingen bild

Lappen

30 september 2017 12:40

"men den funkar"... Ovan... 😁

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se