Airpang

Direktlänk till inlägg 18 juli 2015

De påstådda diabolproblemen...

Av Johnny Ottosson - 18 juli 2015 10:00


 

En klar dementi från JSB !


JSBs dementi om de ekonomiska problem som Airgun Guru påstod existerade


I går kom då slutligen en glasklar dementi från JSB om att man inte alls befinner sig i ekonomiska bekymmer eller att man har problem med kvalitén på sina diaboler, vilket bloggen Airgun Gurus påstod tidigare i veckan. Jag är själv en stor vän av sociala medier men man måste alltid vara försiktig med de påståenden som man läser på dessa, så även den här bloggen. Källkritik är alltså ett nyckelelement när man tar del av de påståenden som framkommer på dessa.


Tyvärr så finns det alltid en del som envisas med att tro på rykten/påståenden även när en dementi är ute och man fortsätter då att lägga ut "bevis" för sin egen tes. På ett forum så hittade jag en entusiast som lade ut ett foto på sin våg där det stod en diabol som uppenbarligen vägde något helt annat än vad den förväntades väga. Med detta som bevis så påstod inläggsförfattaren att det visst fanns grund för dessa rykten om JSBs kvalitétsproblem.


Det man förbiser i ett sådant resongemang är produktionsmängderna.


En god vän köpte ett armbandsur och förkunnade stolt att det hade en gångprecision på 99.98% Visst låter det fantastiskt? Räknar man sannolikheter så är det en enormt hög siffra. Kruxet är bara att ett dygn innehåller 86.400 sekunder. Konsekvensen blev att hans gångprecision innebar att uret missade 17 sekunder varje dygn. Efter en vecka (7 dygn) så är diffen uppe i 119 sekunder, alltså nästan 2 minuter. Efter en månad så är diffen strax under 8 minuter.


I praktiken så gick alltså klockan med (på pappret) fina 99.98% gångprecision bara acceptabelt rätt under ett halvt dygn. Redan efter en vecka så börjar avvikelsen bli jobbig och efter en månad så är den helt oanvändbar. Tänk bara på att komma 8 minuter fel till en buss- eller tågavgång.


Samma sak är det med diabolproduktion.


Om tillverkaren uppger att man har 99 % selekteringsgrad, alltså att 99% av alla diaboler ligger inom 2.50% acceptabel avvikelse så kommer det fortfarande inte att vara speciellt svårt att hitta diaboler med för stora avvikelser. Statistiskt sett så kommer 5 diaboler i varje ask att ha en uppseendeväckande stor viktavvikelse utan att det i egentlig mening är "fel" på asken ur produktionsteknisk synvinkel. Till detta så kommer också X antal diaboler som blir skrot under transport och annan hantering, vilket naturligtvis inte heller är tillverkarens ansvar.


Slutligen så finns det också en subjektiv faktor av stor betydelse. Om människor bara tror tillräckligt starkt att något är på ett bestämt sätt så kommer de också att se att så är fallet. Det handlar alltså om en slags tillämpad självbekräftelse. Man låser sig själv i ett på förhand givet tankemönster. Att bryta det kräver medvetenhet och klarsynthet samt, naturligtvis, ett visst mått av prestigelöshet.


Hur betydelsefull är då viktavvikelsen i praktiken, för mig som skytt?


Inte mycket, är tillverkarens generella svar men detta är en sanning med modifikation. Visst, ett avvikelse på säg 2.50% gör i sig självt ingen större skillnad men när den avvikelsen kombineras med en lång rad av andra avvikelser så kommer den sammanlagda effekten att bli vad vi ibland kallar för en flyer.


Säg att en diabol väger 2.50% för lite, samtidigt som vapnet när just det skottet avlossas ligger på det högsta utfallet i vapnets effektkurva och dessutom råkar det ligga på ett uns av medvind. Då har vi tre faktorer på en gång som talar för att skottet kommer att ta oväntat högt, till gagn för den duva som bara hör ett vinande ovanför huvudet.

Av detta skäl måste man ha diaboler med så liten vikttavvikelse som möjligt. Då har vi eliminerat en av de (få) faktorer som vi faktiskt kan påverka (vind etc är svårare att råda över). Ska vi sedan få den här typen av diaboler så krävs det att det finns bolag som JSB, vilka har konkreta och långsiktiga målsättningar av att inte bara tjäna pengar åt stora koncerner utan att också faktiskt tillverka just de diaboler som produktionstekniskt sett även ligger i framkant för att kunna ge oss bästa tänkbara praktiska precision.


Det är ju som bekant inget kul att köpa ett vapen för 10.000 kr och sedan inte ha matchande bra diaboler att använda. 
ANNONS
 
Ingen bild

Fonky

19 juli 2015 09:48

Svårt att läsa dokumentet - kan Du lägga ut en bättre bild?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 15 aug 13:00

  Go Vintage!      Riktigt gamla saker är också roliga, här tavlor från 60-talet, ammunition från 70 talet och kniv från 50-talet..   Så, då har jag till slut fått ihop min lilla BSF och dessutom skjutit in lite för att allt ska ha hunnit...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 5 aug 20:00

  En liten renovering..      Till sist så blev den färdig men den är lite mörkare i verkligheten..   De senaste dagarna så har jag grejat lite med stocken till min BSF-30. Trots att mekaniken är i helt perfekt skick som nytt så har tyvär...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 aug 16:00

Fjäderfröjd?   En gång i tiden så var dessa luftvapen oftast den första kontakten med skjutvapen överhuvudtaget... Ett vanligt argument som många fjäderfantaster gärna framhåller är friheten hos sina val.   Det är enkelt att bara ...

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 aug 15:00


  Crosman Kratos!     Tidlöst vacker - för många i min generation är det så här ett klassiskt PCP ska se ut! I dagarna så har Crosman presenterat sin nya Kratos med en prislapp om blott $699 USD. En tidlös retromodell i samma form som T...

Av Johnny Ottosson - Måndag 22 juni 20:30

    Tävlingar i Corona-tider     Jag fick en fråga häromdan om huruvida det är några tävlingar i Field Target överhuvudtaget den här säsongen. Dåligt uppdaterad som jag är på tävlingsfronten så besökte jag genast Field Target Sveriges hemsi...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

863 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se