Airpang

Direktlänk till inlägg 10 april 2015

De första intrycken..

Av Johnny Ottosson - 10 april 2015 09:00



Leverans

Den klassiska bilden på lådan..  

Så, idag kom den då - dagen efter beställningen - ifrån Cabom, min nya 1701P Crosman Silhouette Pistol. Vapnet kom i Crosmans originalbox som Cabom hade svept i vadderat papper. Som sig bör så fick jag ett SMS i god tid med kollinummer så att jag kunde hämta ut försändelsen i min lokala ICA-butik utan att behöva vänta in avin.


Själva pistolen var insvept i någon slags olja så efter rentorkning och en visuell inspektion så fyllde jag upp den för att testa några skott igenom kronografen, vilken registrerade jämna och fina värden på ganska så exakt 5.00 joule och 146 mps med JSB RS. Själva skottlätet var naturligtvis väldigt diskret, märkbart tystare än till och med Challengern, men det hade en helt annan karaktäristik. Det lät ploppande, ett kortare och lite tommare läte.


Tyvärr så satt repeterhandtaget på fel sida (vänster) och måste vändas av köparen själv. Jag hade dock inte lämpliga verktyg för detta hemma (pyttesmå phillipsskruvar) så det fick anstå till morgondagen. Repeterrörelsen var förbluffande tung jämfört med Challengerns straight-pull men det kan bero på att jag repeterade med vänster hand. Crosman själva hävdar att vänsterplaceringen beror på att de flesta skyttar skjuter med höger hand och därför vill repetera med vänster hand. I så fall frågar jag mig stillsamt varför alla andra modeller (typ 2240 etc) ändå har repeterhandtaget på höger sida - är de avsedda för vänsterskyttar då, med samma logik?


Passning, finish och allmän kvalitétskänsla är god och därmed hög för att vara Crosman, till och med bättre än Challengern och ljusår över en vanlig 22XX-modell. Lådan har en genomtänkt konstruktion med en bra placering av de skruvar som håller fast den mot tuben. Här kan man lyfta låda o pipa i en enhet och lossa detta trots att optiken sitter på plats - mycket bra. Pipan är helt friflytande, till skillnad ifrån exempelvis gamla FX2000. Tack vare skruvplaceringen så kan man lätt byta transferport och detta tillsammans med en utvändig justerbarhet både för hammarfjäderns förspänning och hammarens längd gör plattformen till en synnerligen adaptiv enhet för den som gillar att justera och testa nya inställningar på vapnets setup vid olika effekter etc.


Vad gillar jag inte då?


Förutom feltänket med repeterhandtagets leveransplacering, så har man försett varbygeln med ett overtravelstop i form av en synnerligen vass och otrevligt placerad stoppskruv vars huvud sticker ut lagom långt för att man ska skrubba fingrarna i den. Jag har en likadan lösning på min Ruger 1022, men där är den åtminstonde infälld i själva varbygeln, som då har grövre gods, varvid man inte riskerar att skära sig på den.


Själva avtryckarenheten har inte heller imponerat på mig, här känns Challengerna betydligt bättre. Dock så är Challengern mödosamt injusterad efter mina preferenser och dessutom lätt modifierad med en kapad fjäder. Pistolens avtryckarsystem är däremot helt original direkt ur kartong så förhoppningsvis så kan man nog ställa in det betydligt bättre framöver. Tiden får utvisa detta. Enligt instruktionsboken så finns det rejäla inställningsmöjligheter i alla fall. Förutom känslan i allmänhet så hade också avtryckarsystemet ett visst glapp i sidled, vilket jag inte uppskattade och även detta kommer att bli föremål för närmare studier framöver.












 
 
Ingen bild

_Axel_

10 april 2015 11:40

grattis till nyförvärvet! Men nog hade du kunnat visa lite fler och mer intressanta bilder!?

 
Ingen bild

Wagge

10 april 2015 17:19

Grattis, men ja.... lite få bilder =)

Byt inte sida på repeterhandtaget direkt, prova med det på vänster sida ett tag. Jag kan inte gå tillbaka till 2240s original placering efter jag monterade min vänsterbreech.

 
Ingen bild

Wagge

10 april 2015 18:36

2240s repeterhandtag sitter på höger sida för att efterlikna riktiga gevär, "bolt-action".

 
Ingen bild

Brytpipa

10 april 2015 21:30

Stort grattis! Som påtalats några närbilder är trevligt.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards