Airpang

Direktlänk till inlägg 12 november 2014

Första gången..

Av Johnny Ottosson - 12 november 2014 18:00




Att recensera en recension.. 



Idag så kom jag sålunda äntligen över det senaste nummret av Vapentidningen och kunde förnöjt konstatera att det äntligen har kommit med en artikel om luftgevär igen. Sedan undertecknad slutade skriva i Vapentidningen för två år sedan så har ju andelen artiklar om luftvapen varit ungefär lika lätt räknade som tänder hos höns.


Den nu publicerade artikeln ger en titt på lite olika moderna och storsäljande PCP, till skillnad ifrån vad rubriken till artikeln antyder så har den dock ingeting alls med Field Target att göra, mer än att vissa av de prövade modellerna ibland används av en del hobbyskyttar även till den här tävlingsgrenen. Det rör sig alltså långt ifrån om några riktiga Field Target-vapen, vilket inte minst närvaron av en Gladiator (!) vittnar om.


Att ta del av en sådan här recension på olika vapen är extra roligt när man själv har skrivit den här typen av artiklar. Man får så att säga en möjlighet att se någon annans arbete, direkt utifrån vad personen har skrivit och indirekt utifrån att man själv enkelt kan sätta sig i artikelförfattarens perspektiv.

 

Ett problem när man skriver är ofta att lägga ribban på rätt nivå. I en publikation som Vapentidningen så kommer man till stor del att tala till ännu icke frälsta vilket kräver att man är väldigt tydlig och pedagogisk. Samtidigt så får nivån inte vara alltför basal eftersom artikeln så kommer att uppfattas som tom och innehållslös för den kunnige luftentusiasten när denne läser samma verk.

 

Detta är något som jag personligen tycker är svårast och mest utmanande att försöka skapa. I jämförelse så är det därför ganska enkelt att skriva blogginlägg. Här kan jag själv välja nivå utan att behöva ta hänsyn till vad en betalande part har för önskemål och dessutom så riktar jag bloggen mot redan intresserade så därför kan jag med gott samvete släppa många absolut fundamentala förklaringar i löptexten.

 

Artikelförfattaren i Vapentidningens senaste inlägg tycker jag har hittat en bra nivå, även om den i och för sig är mera låg än hög. Viktigast av allt är dock att han inte springer i den farligaste fallgropen av alla, att lägga en nivå som är högre än vad man själv bemästrar.

 

Detta har jag sett flera exempel på tidigare ifrån Vapentidningen och det var faktiskt därför som jag själv började skriva åt dem en gång i tiden.

 

Vad man gör i detta nummer är att man presenterar ett gäng olika vapen och parar ihop dem två och två för en enkel grundläggande (läs, mycket grundläggande) analys. Bedömningen är allmänt hållen till stora delar och kryddas enbart med någon enstaka träffbild på 30 meter, utan djupare genomgång. Att man har kört ner till Tobbe på Hurricane, kastat ut några bössor på gräsmattan för att fota upp bilder till artikeln är föga imponerande och dessutom tyvärr ganska tydligt. Jag ser inte det som en speciellt hög ambitionsnivå men vem vet, man kanske led av tidsbrist?

 

Nu kanske jag inte ska sticka ut hakan alltför mycket, jag är själv betydligt bättre på att skriva än att fotografera men vem blir egentligen glad över att se en Air Arms posera på ett knallrött vapenstöd av hårdplast? Lite mer smakfulla miljöbilder hade inte gjort ont. Har man svårt att ordna något rent praktiskt så köp bara en jutesäck och lägg bössan på. Lite bättre kompostion i bilderna med andra ord, även om jag själv mer än väl vet att det kan vara svårt att vara fantasifull om man inte själv har "blick" för sådant.

 

I övrigt så är artikelförfattarens slutsatser om de olika vapenmodellerna solida, trots att de inte direkt utvecklas på djupet. Att lilla CZ200 hålls som det mest prisvärda som man kan köpa ibland marknadens alla PCP är föga förvånande men man påpekar också (med all rätt) att dess avtryckarsystem inte är mer än mediokert. Här fick dess antagoniskt, FX Airguns Typhoon, bita i gräset, även om det naturligtvis handlar om nyansiella skillnader.


Så går recensionen vidare, modell mot modell parvis räknat och det hela är en underhållande men ganska grund artikel som jag själv tycker lovar gott inför framtiden. Klart läsvärt med andra ord.

 
 
Ingen bild

Skuggan

14 november 2014 12:26

Kan du inte sluta vara så djäkla negativ mot sådant som du inte har gjort själv.
Var glad över att det är en artikel överhuvud taget och att dom har gjort sig besväret över att åka till Tobbe.

Att dom har fotat en bössa med rött stöd förstör väl vare sig bössan eller artikeln i sig.

Johnny Ottosson

14 november 2014 13:17


Visst är det kul med en artikel oavsett författare och därav att jag publicerar en artikel om denna artikel själv här på bloggen.

Visst är fotostödets modell och färg en marginalanteckning i sammanhanget men den visar också hur enkelt det är att förbise detaljer som enkelt hade kunnat göra en bra artikel ännu bättre.

Att åka till Tobbe har aldrig varit ett besvär för mig, bara ett nöje..

 
Ingen bild

Skuggan

14 november 2014 12:29

Måste göra ett tillägg till min kommentar.....

Jag bläddrade ner på bloggen och såg inlägget om kronograf och den fantastiskt bilden som verkligen gör inlägget bra!!!!!
En bild på PAKETET som kronografen kom i.

Den bilden är 1000 gånger mer meningslös än att dom råkade ha ett rött stöd när dom fotade ett gevär.

Man slutar aldrig att förundras.

Johnny Ottosson

14 november 2014 13:15


Att han en "paketbild" har blivit lite av en tradition i Sverige, ärvd efter forumen där ett nyförvärv inte sällan illustrerades av en paketbild, ofta med ägarens egna fötter med i nederkant.

Detta var alltså en kul anspelning på detta.

Man måste alltså skilja mellan att skriva en blogg för nöjes skull och en betald artikel till en tidskrift, publicerad på uppdrag.

 
Ingen bild

Anders

14 november 2014 18:37

"Skuggan" verkar inte gilla din recension. Han skjuter från höften men verkar missa målet.

Iallafall. Jag är glad att jag hittat din blogg. Har plöjt igenom din blogg på sistone för att få info om inköp av ett lämpligt fjädervapen för att träna målskjutning. Du är ju mer för PCP-vapen men p.g.a dina råd om fjädervapen så har jag nu köpt en luftbössa med fjäder. När jag tagit Jägarexamen skall jag nog köpa ett PCP från FX. Jag tycker du både fotar och skriver bra. /Mvh

Johnny Ottosson

15 november 2014 09:11


Det är alltid så oavsett om man skriver i tidningar, bloggar eller på ett forum.

Vissa gillar vad man skriver, andra gör det inte.

 
Ingen bild

Skuggan

17 november 2014 23:11

Jag skjuter inte från höften :-)
Jag petar bara lite på pidestalen som Johnny tycker att han sitter på.
Han har alltid tyckt att det han gör är bättre och att hans åsikter skall gälla och har ALLTID ursäkter för när han själv gör något dåligt......(mindre bra)
och visst är det väl kul när inte alla är JA sägare ;-)

 
Ingen bild

Luftvapen.miffo

19 november 2014 00:45

En del sitter på pedoistal och andra sitter bakom lås och bom,inget är märkvärdigare än det andra. Den som påstår något annat ger sig själv bara en björnkram,inte mycket att komma med i dessa tider när det gå utför för vissa men uppför för andra.Att ha en egen blogg däremot är något utöver det vanliga,det är väldigt få killar och tjejer som skriver något vettigt i sina bloggar,men här kan du få se fina bilder på grejer som är bra att ha om man skuter luftgevär,att hålla koll på alt nytt och gammalt som har med luftbössor att göra är få som kan.Gnällspikar finns det däremot ett överflöd av .

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards