Airpang

Direktlänk till inlägg 19 oktober 2014

Vilken effekt?

Av Johnny Ottosson - 19 oktober 2014 19:00Är mera lagom?

 


 

   Air Arms TX200HC


På forumet så pluppade det i dagarna upp en intressant frågeställning runt en TX200HC, nämligen om den är "bättre" att köra för full effekt än som 16 joule. Förutom den konkreta frågan som stämmer den här frågeställningen till eftertanke på många olika plan.


Fjädervapen har ju som bekant en mindre trevlig egenskap - ju mer effekt de levererar, desto mer svårskjutna blir de.


Den nackdelen "räddas" till viss del av det faktum att fjädervapen alltid blir större och tyngre ju mer effekt som de levererar. Ett tungt vapen bromsar till viss del rekylkrafterna och ökar vapnets skjutbarhet.


Fjädervapen med hög effekt är därför som regel alltid duktigt tunga och TX-serien är naturligtvis inte heller något undantag ifrån detta.


Så, hur ska man då välja?


Jag började med att skissa upp fyra projektilbanor i ChAirGun, samtliga har kaliber 22 och skjuter en tänkt diabol som väger 14.30 gn med ett BC om 0.030 Att själva kurvan har en text som talar om olika kalibrar kan ni bortse ifrån, de är som sagt omräknade enligt ovan. Vi har här:


1. TX200HC som licensfri med 10 joule
2. TX200HC som licenspliktig med 16 joule
3. TX200HC som licenspliktig med 22 joule
4. Diana 54 som licenspliktig med 30 joule


Här får vi då ett tvärsnitt av olika alternativ som förhoppningsvis kan ge en fingervisning om en rad olika frågor. Jag ska resonera lite runt varje tänkbart alternativ med hänsyn till den kurva som uppenbarade sig på skärmen.


För enkelhetens skull så är kurvan visad i två olika perspektiv, ett på 35 meter och ett på 50 meter, för att bli så överskådlig som möjligt.


 Kurvan på korta avstånd


Låt oss börja med den "korta" kurvan.


Här kan man direkt se att 10J avviker klarast, den har märkbart mest böjd projektilbana och kaliber 22 är helt enkelt inget bra val för ett vapen med 10 joule. De övriga anslagsenergierna är klart jämnare. Vi kan tydligt se att ut till 30 meter så spelar det absolut ingen roll för projektilbanan vilken anslagsenergi som vapnet har. Här får allena skjutbarhet styra vilket val som är smartast, vilket då sannolikt blir 16 joule eftersom lägst effekt normalt sett också ger bäst skjutbarhet.


Men på 50 meter då?


  Kurvan på långa avstånd


Jo, i sådana fall så får vi se på hur kurvorna ser ut vid 50 meter. Här kan man tydligt se att 16 joule har inte så mycket att hämta mot högre anslagsenergier. Då båda kurvorna för 22 och 30 joule ligger klart närmare varann än 16 joule. Notera att mellan 16 och 22 joule så skiljer det 6 joule och mellan 22 och 30 joule så skiljer det 8 joule. 


Trots detta så hänger 22 joule med förbluffande bra.


Anledningen till att jag tar med ett alternativ på 30 joule är att detta ofta är det praktiska taket på vad man kan kräma ur ett fjädervapen innan man får riktigt allvarliga problem med skjutbarheten. Beakta dock det faktum att alla fjädervapen över 16 joule generellt sett är avsevärt svårare att skjuta bra med än en fjädersmälla på 10 eller 16 joule.


Min bedömning är att 22 joule är hästlängder bättre än 16 joule för att skjuta med på 50 meter. Fulla 30 joule är ytterligare bättre, men inte SÅ mycket bättre. Visst, om dessa 30 joule skulle levereras med en fördel i fråga om skjutbarhet (exempelvis semirekylfrihet), ja - då kan den högre energin vara motiverad. Det skiljer ju trots allt inte så mycket i vikt mellan dessa vapen.


OM de 30 joulen däremot levereras på ett likvärdigt sätt (tänk Diana 48/52), då kommer skjutbarheten att lida betänkligt jämfört med 22 joule varvid det bättre valet torde vara den lägre effekten.


Jämför vi med 16 joule så är naturligtvis 22 joule klart mera svårskjuten, även dessa båda vapen har ju samma vikt och då blir rekylen ofelbart större på det vapen som lämnar högst effekt. Vinsten i projektilbana är emellertid väl värd en högre svårighetsgrad.


Bortsett ifrån ovanstående så finns det ytterligare några aspekter att beakta:


Vapen över 10 joule kräver licens, där är 16 joule lika lätt/svårt att få ut licens för som 22 joule. 


Skjuter man 10 joule så är kaliber 177 ett bättre val - end of story där.


Vill man tävla i 16 joule så är 22 joule inget alternativ.


De nackdelar som uppstår för PCP vid höga effekter (ljudnivå, luftförbrukning etc) är endera försumbara eller inte ens aktuella för fjädervapen.


Sedan är det alltid så med fjädervapen att detta är en vapentyp som kräver en kontinuerlig och konsekvent träning för att leverera bra praktisk precision. Har man inte lust/tid med detta så är PCP ett betydligt bättre val.

 
ANNONS
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 2 april 19:00


Dags för regulatorbyte!     En HUMA-regulator från Holland, tillverkad speciellt för FX Airguns modeller   Så, till sist så tackade regulatorn i min FX Airguns Elite för sig och bössan började läcka ur ventilationshålet. Först försökte j...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se