Airpang

Direktlänk till inlägg 11 oktober 2014

Mest värde för pengarna?

Av Johnny Ottosson - 11 oktober 2014 12:00Billig mot dyr?


 

  Crosman Discovery


Fjädervapen mot PCP har varit en nästan lika klassisk diskussion som vilken kaliber som är bäst. Idag ska vi titta på en lite annan jämförelse, ett dyrt och påkostat fjädervapen vs ett billigt PCP - viket är egentligen det bästa köpet om man vill köpa sin första bössa? Självfallet så vänder vi på pengarna så mycket vi kan och tar då erkänt prisvärda Walter LGV mot marknadens billigaste PCP, Crosman Discovery. Vilket ger mest vapen för pengarna?


Walther LGV har vi nyligen berört i bloggen, ett toppmodernt fjädervapen med en mycket rimlig prislapp som rent allmänt anses vara synnerligen välskjutande. Med bokstock så betingar den ifrån Tyskland 3800 kr. Väljer man att ta den på licens så anges den kunna leverera upp till 23 joule, men de flesta testrapporter berättar om en något lägre anslagsenergi i verkligheten.


Discoveryn är en av marknadens billigaste PCP och ett enkelskotts Dualfuel-vapen baserat på den enklare Co2-bössan Crosman 2260. Trots denna anspråkslösa bakgrund så har modellen gott rykte för att vara välskjutande och lätt att leva med. Eftersom det är ett PCP så måste man naturligtvis också komplettera den med en fyllkälla, så här får man räkna till från 500 kr (beg handpump) och uppåt. Förutom att Dualfuel hjälper till att hålla ner nivån på skottljudet så innebär det också att vapnet blir förbluffande enkelt att handpumpa på grund av systemets låga maxtryck på blott 135 Bar. Online ifrån en handlare i Sverige så kan man köpa Discoveryn för 3495 kr (ink frakt).


Så, ett fjädervapen för 3800 kr mot ett PCP för 3500 kr - vilket ska man välja?


För att kunna börja i rätt ända så måste vi först avhandla frågan om effekt och tillhörande licensstatus. En av de mest grundläggande skillnaderna mellan de båda drivkällor som dessa vapen representerar är just deras förmåga att utveckla anslagsenergin hos projektilerna. Enkelt uttryckt så ju mer effekt man önskar få ut, desto enklare sker detta hos ett PCP relativt fjädervapnet. Vill man skjuta 10 eller 16 joule så finns det ingen större skillnad, båda vapnen kan hantera den här effekten rent praktiskt. Skjutbarhet återkommer vi till.


Om man däremot vill ha ut full effekt, man kanske avser att använda vapnen till skyddsjakt eller skytte på långa avstånd, ja - då är skillnaderna desto större. Med kaliber 22 så kan vi räkna med kanske i bästa fall 22-23 joule hos Walther där en Discovery lätt levererar över 35 joule. Här har PCP helt enkelt ett brutalt övertag.


Nöjer vi oss med upp till 16 joule så har Walther en mycket god skjutbarhet för att vara ett fjädervapen. Visserligen så finns det en rekyl, men den är lätt att hantera även för ovana fjäderskyttar och situtationen underlättas dessutom av ett riktigt bra avtryckarsystem samt vapnets höga vikt (4200 gram). Skjuter vi Discoveryn så upptäcker vi snart att detta vapen i praktiken nästan helt saknar rekyl. Visserligen så är avtyckarsystemet mediokert jämfört med LGV men den relativa frånvaron av rekyl uppväger med god marginal detta. En Discovery är lätt att skjuta bra med även för en helt ovan skytt.


Om vi däremot pressar konstruktionerna maximalt och pumpar ut över 20 joule på LGV och mer än 35 joule hos Discoveryn så blir skillnaden i konstruktion klart påtaglig, trots att LGV är ett synnerligen snällt och förlåtande fjäderluftvapen att hantera. Bössan blir helt enkelt "sprattig" och betydligt mer krävande för den som vill ha ut så bra träffbilder som möjligt. Problemet här är tvåfalt, ofta vill man ju ha hög effekt på långa avstånd och långa avstånd är ju i sig självt svårare att träffa bra på..


Bortser man ifrån skyttens beskymmer att träffa rätt så utsätts också kikarsiktet för helt klart större prövningar ifrån ett fjädervapen på runt 20 joule än hos ett PCP på nästan det dubbla. Handlar det om över 16 joule så får alltså fjädervapnet svårt att konkurrera i fråga om effekt och skjutbarhet.


  Walther LGVMen, har inte fjäderkonstruktionen några uppenbara fördelar då?


Jovisst, ett av de mest påtagliga hör man direkt när man avlossar dessa vapen och i synnerhet på full effekt. En Walther har ett knäppande behagligt avfyrningsläte, det hörs men det stör inte. Ljudet är mekaniskt positivt och distinkt angenämt. Discoveryn däremot...BOOOOM...blir det ungefär. PCP smäller hårt, högt och rått. Ingen i närheten kan undgå att höra ett PCP på 30-40 joule som avlossas helt odämpat. Knallen kan näst intill väcka döda och hörselskydd är varmt att rekommendera. Många konventionella fjädervapen har mekaniskt skrammel, skrap och twang vilket helt saknas hos Walthern. Detta för att det man hör blir själva skottljudet, något som dock inte låter farligt eller elakt utan mer som ett traditionellt fjädervapen ifrån barndomen. Discoveryns skottljud däremot kan lätt misstas för en 22LR av någon utomstående.


Om man däremot skjuter på lägre effekt, upp till 16 joule, så är skillnaden mellan vapnen mindre men den finns dock fortfarande alltid kvar. Det är först när man kommer ner till 10 joule som ett PCP (märk väl inte alla) kan bli trädgårdsvänlig. Här har Crosmans vapen en stor fördel jämför med konkurrenterna på grund av sina låga systemtryck. Dualfuelkonceptet gör vapnen märkbart tystare i skottljudet än konventionella PCP på 200+ Bar. Nere på 10 joule så är LGV utomordentligt tyst och denna goda egenskap är inte heller mycket sämre på 16 joule.


Som man ser här så finns det alltså tunga styrande faktorer till respektive vapenval. Har man inte möjlighet till ljuddämpare så är Discovery synnerligen högljudd om den går på över 10 joule. Detta slipper man hos Walther men i gengäld så har denna relativt blygsamma prestanda bortom 16 joule.


Så långt de tekniska skillnaderna mellan konceptet PCP och fjädervapen, men resten då?


Jo, finish, passning och övergripande känsla av kvalité är kanske inte direkt enastående på Walther men ändå ljusår bättre än Discovery där det sannerligen är tydligt att man har valt att spara in på just detta. Funktionellt sett så är det naturligtvis inga problem med Crosmans vapen men hela konstruktionen är ganska "amerikanskt" sammansatt. Så inte Walther, här gäller den tyska skolan. Dock inget överdåd utan jämförbart med Diana, HW och liknande. Alltså inte samma klass som Theoben och Air Arms men ändå fullt acceptabelt.


 Rent fysiskt så är skillnaderna desto större, LGV väger som en afrikastudsare (4200 gram) och nästan ett och ett halvt kilo tyngre än Discovery, som närmast framstår som smäcker vid en jämförelse. Crosman har valt en liten (135 cc) lufttub vilket bidrar till vapnets slanka utseende. Nackdelen är självfallet sparsamt med skott på fyllningen, ca 15 st om vapnet ger 35 joule. Skott på fyllningen är av naturliga skäl inget som man behöver fundera på när det gäller fjädervapen, där kan man räkna med precis samma prestanda skott för skott igenom hela sessionen.


En fördel som båda vapnen har gemensamt är dock att de är färdiga att använda direkt ifrån fabrik. De är båda utrustade med bra öppna riktmedel och Walthern behöver inte heller någon tuning för att bli njutbar, något som är fallet med de flesta andra fjädervapen på marknaden. 


Vilket hade jag själv valt?


Jag har sedan länge lämnat fjädervapen bakom mig. Visst, det finns riktigt bra fjädervapen på marknaden som jag lätt hade kunnat tänka mig att äga; som nya - Diana 54/56, LGV/LGU, TX-serien, HW30S etc, liksom vapen som nu har utgått ur produktion; Beeman C1, BSA Supersport (UK), Webley & Scott Omega, AA PE samt den ikoniska Feinwerkbau Sport. Dock så kan ett bra PCP leverera allt som dessa vapen förmår (utom då naturligtvis fjädevapenkänslan) på ett smidigare, bekvämare och mycket effektivare sätt.


Kör man ett vapen på hög effekt (över 10J) så har PCP styrkan i skjutbarheten och en överlägset hög anslagsenergi. Detta är ju en etablerad "sanning" sedan länge. Vad många däremot inte tänker på är hur bekvämt det är även med PCP på låg effekt. De största problemen med PCP (ständig luftfyllning, hög skottljudsnivå) försvinner då och istället så har man en underbart hög skjutbarhet och dito praktisk precision.


I skenet av detta så hade jag gått på PCP varje gång valet finns mellan dessa två olika drivlinor. Självklart så avspeglar sig också detta i min privata vapengarderob där det finns 3 PCP men bara 1 fjädervapen.


Här är lite länkar från VarmintAir om just Discoveryn "i fält", precis som LGV en av marknadens mest underskattade och prisvärda vapen:


http://varmintair.typepad.com/varmintairs_blog/2012/06/the-benjamin-discovery-pcp-isnt-expensive-but-the-hunting-fun-i-have-with-this-gun-is-priceless.html


http://varmintair.typepad.com/varmintairs_blog/2012/06/benjamin-discovery-22-just-getting-back-to-basics-and-a-reminder-of-my-original-benjamin-pump-from-b.html

 
ANNONS
 
Ingen bild

Archon

11 oktober 2014 14:02

Att du gillar PCP är ingen nyhet för oss som följer din blogg. Själv föredrar jag fjädervapen. Jag gillar charmen och enkelheten med fjädervapen, helt enkelt. Bara spänn upp, ladda bössan och skjut. Lite nostalgisk barndomskänsla över det hela, också. Fjäderbössor har jag skjutit sedan barnsben. En enkel, tidlös och väl beprövad konstruktion. Visst är det så att fjäderbössor inte är lika roliga att skjuta när effekten närmar sig cirka 20 joule och mer. Men den effekten är fullt tillräcklig för mina blygsamma behov. PCP har förstås många fördelar som såsom möjlighet att skjuta rekylfritt med högre effekt och snabbare kulinmatning i form av repeter eller automatfunktion. Min egen licensfria Diana 35 har en näst intill obefintlig rekyl och på nära håll skjuter den precis lika bra som en PCP med öppna riktmedel. Skjuter man i måttliga effekter så är skillnaden i rekyl inte särskilt stor och i princip ointressant såvida man inte tävlar i olympiskt skytte eller dylikt. Sedan så finns det ju helt rekylfria fjädervapen också, såsom FWB 300s. Dessa är dock väldigt tunga och otympliga. Ditt exempelvapen i ditt blogginlägg, Walther LGV, är precis som du nämner inte heller någon lättviktare. En vikt på över 4 kilo är inget vidare kul att kånka på. Men jag kan tänka mig att om man köper ett sådant vapen och sedan sätter in ett 23 joules kit i den så får man vapenträning som man kan ha viss nytta av även i krutvapensammanhang, fast till en betydligt lägre ammunitionskostnad.

 
Ingen bild

thsu69

11 oktober 2014 17:21

Intr inlägg.
Synd att påslaget blir så mkt på Discon i Sverige,
annars e den rätt kul bössa som duger gott till "vanlig plink".

 
Ingen bild

HJ

11 oktober 2014 20:01

Walther är knappat erkänt vapen i fjäderklass så det där är ju bara skitsnack. Hade du skrivit hw 97 eller air arms hade det däremot varit sant.
Crosman discovery och deras andra produkter är också riktig junk och ja vill man slänga sina pengar för man är rik så kan man ju antigen göra det på något bra eller på skit (crosman, hatsan) dessa båda spelar i samma liga.Jag har ägt både discovery och challanger, ren mög båda två.

Jag kan nästan se vilket vapen köp du kommer göra härnäst. Det var samma skit med din hw 35 som du sedan sålde efter 1 månad för det var bara skräp. Du kommer ha samma uppfattning om walther.

Jag fattar att du vill ha underdog titeln och göra saker som många andra inte har gjort men, tro mig folk är inte så jävla korkade som du tror dem är. Och darför kommer dessa vapen du erkänner som BRA ?? aldrig erkännas som bra utav folkmassan.

Johnny Ottosson

12 oktober 2014 09:07

Det tar alltid ett tag innan en ny produkt kommer att etablera sig som "erkänd" på marknaden. Jag är dock övertygad om att LGV/LGU kommer att klara detta, även om det tar ett tag.

Det var likadant när Sussex Armory förvandlades till Air Arms och började tillverka TX-serien istället för sina sidospännare, de ansågs som ripoffs på HW och inget mera.

Liksom alla lågprisprodukter så kan skillnaden mellan exemplar till exemplar vara stor och det gäller naturligtvis även hos ett nytt PCP för 3500 kr, helt oavsett tillverkare.

Weihrauch HW35 är helt klart en av de absolut bästa produkter som HW har tillverkat, orättvist underskattad tyvärr i skenet av deras modernare produkter. Att jag sålde mitt ex var snarare på grund av att det var ett fjädervapen än att det var en HW35.

Jag har inga som helst planer på att köpa ett fjädervapen igen i nuläget och därför inte heller en Walther.

Vad gäller den publika uppfattningen om olika modeller så publicerar jag generöst länkar både till recensioner och filmer där andra entusiaster presenterar sin syn på den aktuella modellen.

Självfallet så ska en läsare inte ta just mina ord som en evig sanning utan med fördel även studera andra personers erfarenheter.

 
Ingen bild

Archon

12 oktober 2014 23:13

Johnny skrev att Walther LGV är 'erkänt prisvärd'. Och det får jag nog hålla med om, i alla fall om man köper den till ett tyskt pris. Det är ju trots allt ingen Jula-bössa utan ett robust kvalitets-vapen som håller för flera generationers skytte om man vårdar dom väl. Och vad är det för fel på Hw 35? Äger en själv som är 44 år gammal. Skjuter kanonbra. Utförde en mindre reparation/service på den nyligen och är säker på att den kommer att hålla i ytterligare 40 år med rätt omvårdnad. Hw 35:an har tillverkats sedan 1950-talet och det är väl ett bevis för att det är en uppskattad bössa.

 
Ingen bild

Luftvapen.miffo

14 oktober 2014 01:24

Köpa luftgevär för de där priserna är som att kasta pengarna i sjön.Ett luftgevär ska gå bra från början när man köper det.Det ska inte vara barrel drops som verkar vara standard på HW.Köps bössan på Jula så är det nära dit om man får något mindre fel på den,bara att byta ut den.Så snacka inte skit om Jula.

 
Ingen bild

Archon

14 oktober 2014 04:02

Ja, allting kostar. Så är det bara. Allt hänger ju an på vad man som individ vill ha och är beredd att betala för. Själv anser jag att en bössa köpt på Jula för 300 kronor är slöseri med pengar. Visst, en sådan bössa är billig, men kvalitén så undermålig att man lika gärna kan lägga dom på biobesök, pizza och öl i stället. Min Hw 35 betalade jag 850 kronor för som begagnad, så det är inga större summor jag lagt ut. Visst ser den lite sliten ut, men den är ytterst pricksäker och det är ett fint tryck i bössan. Avtryckarsystemet är ypperligt. Jag är nöjd med mitt köp. Det är bra att det finns luftvapen för alla prisklasser, så att alla som vill kan skjuta utan att behöva betala mer än dom vill.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - Lördag 1 juni 17:00


  Måltavor till kanonpris!     Här finns det 40 små tavlor eller 20 större för 15 kr.   Måltavlor och målmaterial är ju som bekant förbrukningsvaror så har man möjlighet att komma över dem till riktigt bra pris så är det naturligtvis en ...

Av Johnny Ottosson - Fredag 17 maj 22:00


    Till sist - HUMA-regulatorn på svart och vitt!     En mycket trevlig kurva.   Idag så blev det äntligen tid att pröva HUMAs regulator till Royale 500, fast denna gång i min gamla FX Airguns Elite. Totalt så sköt jag 40 skott från 2...

Av Johnny Ottosson - Tisdag 16 april 16:30

  Utvecklingen!     FX Airguns Elite - här med syntetstock och 400 cc tubflaska.   För tio år sedan så såg marknaden för kraftfulla PCP ut på ett helt annat sätt. Det alla ville ha och som man köpte på den tiden var vapen med kaliber 22 ...

Av Johnny Ottosson - Måndag 15 april 18:00

    Monteringen!     Klicka på bilden för högre upplösning   Så har äntligen min nya regulator från Huma anlänt och visst finns det rejäla skillnader mot föregångaren, en del till och med ganska uppenbara. Man kan tydligt se att det fin...

Av Johnny Ottosson - Onsdag 3 april 18:00

Elektroniska manometrar!     Moderna manometrar är tekniska underverk.   Något som kommer mer och mer är elektroniska manometrar, eller egentligen en dator placerad i ett manometerhölje med en digital display. En del av er har säkert sett ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

861 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se