Airpang

Direktlänk till inlägg 7 september 2014

Life is good...

Av Johnny Ottosson - 7 september 2014 17:00



Höstmorgon!


  En frisk lite kylig luft, klockan är strax innan 9 på lördagens morgon..


För en gångs skull så passade jag på att besöka banan i tidig gryning. Detta eftersom dagen i övrigt var totalt inrutad med diverse sociala åtaganden. Dock så - ett par timmar i arla morgonstund var bara mina och vad finns det för bättre sak att göra med dessa än att besöka skjutbanan? I synnerhet då vädret var otroligt fint. Nästan helt vindstilla, lagom varmt och en sådan där klar och frisk, ren, luft som man bara möter på tidiga höstmorgonar precis i gryningen då dimmorna lättar ifrån fälten.



  Tack vare NO Limit så kan man enkelt ta av siktet för transporten till banan


Dagen till ära valde jag min FX Airguns Elite. En del har då och då hört av sig och undrat varför jag inte skjuter mera med den utan envisas med att ha min förhållandevis simpla Crosman som naturligt förstahandsval när skytte ska bedrivas. Detta beror på intet sätt att jag ringaktar eller inte trivs med Elite utan en stor del av anledningen är helt enkelt att vår skjutbana bara är 50 meter lång. Som ni säkert förstår, inte minst av dagens inlägg, så kräver ett vapen som Elite betydligt större ytor för att komma till sin rätt. Att skjuta med den bössan på 50 meter är ungefär som att skjuta med Challengern på halva sträckan. Dessutom så är Elite betydligt mindre känslig för vind och nederbörd på 50 meter än vad Challengern är på sina motsvarande 25 meter.



  Snart så..


Själva skyttet är inte så avancerat, man håller rakt på och det mest spännande som kan inträffa är om träffbilden inte är en enhålsgrupp utan bara består av två små grupper tätt, tätt inpå varann. Jämför med 40 meter så har jag bara 6 klick upp till rakt på vid 50 meter - eller omvänt, om jag ställer bössan rakt på vid 50 meter så går jag en mildot ner så ligger jag rakt på i princip hela vägen ifrån 10-55 meter. Kaliber 25 med JSB King mellan 920-935 fps är helt enkelt otroligt fackskjutande.


  NO Limit är absolut pålitligt repetativa och håller zero trots att man tar av och på dem.


Andra tankar som slår en när man sitter och skjuter är varför man överhuvudtaget skulle slösa en licens på motsvarande vapen med kaliber 22. Jag har haft några PCP med kaliber 25 och full effekt (ex. Lonestar, Elite) och jag har även haft motsvarande med kaliber 22 (ex. Royale, FX2000), alla ytterst välskjutande i sin kaliberklass men jämfört med kaliber 25 så är det min bestämnda erfarenhet att kaliber 22 inte har något som helst att hämta.


  Med 250 Bar så kan man skjuta en stund


Visst, kaliber 25 drar mer luft och har dyrare ammunition men den skillnaden är trots allt tämligen marginell och i synnerhet så om man jämför med vad man får ut av mellanskillnaden.


"Once loaded and ready, the 25 have both the supreme accuracy and a huge power to tap in order to reach out and touch everything below 25 lbs and within 100 yards with authority - it will just nail it on the spot, as simple as that."


- Jim Chapman, American Airgunhunter (om .25 Royale)


På ett sätt så kan man ibland sitta och skratta lite för sig själv när man skjuter. Projektilbanan och den praktiska precisionen är så totalt annorlunda att man häpnar jämfört med min vanliga 10J/177. I synnerhet så under ogynnsamma yttre omständigheter som väder och vind.



  Kvarttumsdiaboler är stora och här är en skara uppradade, redo att skjutas...


Efter att ha satt ihop vapnet med sikte, placerat ut måltavlor och laddat upp så började jag att skjuta på 50 meter med lite olika förstoringsgrader. För skoj så prövade jag att skjuta en tavla med maximalt (X 15) förstoring men resultatet blev märkbart sämre än med min vanliga förstoring (x 9) så jag skruvade snabbt tillbaka nedåt igen.


  Kolla storleken på transferporten..


Jag sköt en 5-skotts inskjutningstavla på det "nya" avståndet (50 meter) då siktet tidigare var ställt på 40 meter och detta gick helt utmärkt. Därefter blev det en 10-skottstavla på 50 meter och slutligen en 25-skottstavla på samma avstånd. Resultatet blev väl ungefär vad jag förväntade mig och detta då levererat på ett totalt odramatiskt sett. Elite skjuter förhållandevis tyst, man har visserligen ett mycket dovt och påtagligt kvävt "boff" vid själva avfyrningen liksom ett synnerligen påtagligt sus när kvarttumsdiaboeln ilar igenom lufthavet. Själva anslaget dämpas effektivt av sandvallen men stora mängder sand skvätter upp och bara efter 4-5 skott så har man ett hål stort som en tennisboll i sanden utav den rena kraften ifrån anslaget av de stora diabolerna.


  Nu så..


Bortsett ifrån detta så har även vapnet en påtaglig rekyl, till skillnad ifrån klenare vapen med kaliber 22 och runt 45 joule. De tyngre diabolerna och den betydligt större kraften gör sig tydligt märkbara igenom en lätt men mjuk rörelse i vapnet vid avfyrningen. Detta är inget som stör egentligen utan som bara närmast på ett subtilt sätt förstärker känslan av ren, rå kraft.


  Banan, sedd ifrån 45 meter och upp mot paviljongen..


Det är med andra ord inte svårt att förstå hur kaliber 25 på så kort tid snabbt har kommit att dominera ibland långhållsjägarna på platser som USAs ökenstater eller stäppområden där pålitlig praktisk precision, lång räckvidd och god skotteffekt är de mest önskade egenskaperna. Få andra vapen torde vara mera lämpade för att fälla förhållandevis stora mål på avstånd mellan 80-120 meter än FX kollektion av vapen i kvartstumskalibern.


  Inskjutningstavlan på 50 meter, 5 skott - 6 klick upp ifrån 40 meter


När jag hade förbrukat ungefär halva min fyllning på diverse papptavlor så gick jag över till att massera olika spinners på varierande avstånd. Det enda mål jag skonade var Gamofällmålet eftersom jag av erfarenhet vet att ett sådant lite inte tål speciellt många träffar innan fälltungan är bakåtböjd eller försedd med en massa konkava kratrar. Spinners är alltid kul, de snurrar som besatta och man hinnar ladda om i god tid innan de slutar rotera mellan träffarna.


  Notera hålet i sanden bakom dessa fem skott..


Efter denna session så var det dags att bege sig hem igen, till en verklighet av arbetsdag hos bostadsrättsföreningen liksom en kräftskiva på kvällen. Dagen därpå skulle bestå av trädgårdsarbete, familjedag på Bondens Dagar samt veckohandling mm. Inte så många andra möjligheter till varken skytte eller arbete med bloggen med andra ord. 


  Sedan 10 skott i rask takt över dessa 50 meter


Som ni säkert kan förstå av dagens redogörelse så finns det inte så mycket utmaning med att skjuta Elite på den här korta banan. Man träffar rätt mycket där man siktar och de valbara avstånden som känns meningsfulla att använda är bara 40 och 50 meter. Med Challengern däremot så skjuter jag oftast 30 meter men jag kan också utmana både mig själv och vapnet igenom att skjuta såväl 35, 40 och 45 meter om jag så önskar. Att exempelvis skjuta 45 meter med 10J/177 är en veritabel utmaning som saknar motsvarighet för Elite på en såpass kort bana.


  Utsikten mot mål på 50 meter avstånd och med 9 gångers förstoring.


Lite grovt räknat så har Elite en förmåga som är ungefär dubbelt så god i avstånd räknat som Challengern. Det är alltså ungefär lika svårt att skjuta Challenger på 20 meter som Elite på 40 meter osv. Egentligen så borde man alltså ha en 100 metersbana för Elite för att kunna få samma utmaning i skyttet som Challengern kan ge vid 50 meter. Man kan med andra ord säga att banan är ungefär 20-30 meter för kort jämfört med vad som borde vara optimalt för det här vapnet.


  Utfallen - 25 skott i följd över 50 meter


Avslutningsvis. Har ni inte prövat att skjuta ett PCP med kaliber 25 och full effekt så gör det! Om inte annat för att få perspektiv på saker. Ett varningens ord är dock att man lätt blir "fast" och böjar fundera över närliggande kalibrars existens. Visst, tävlar man (i den snart utdöende) klassen 45J i Field Target så är kaliber 22 ett bra val men om man nu inte gör det så är, som sagt, ett val av kaliber 22 före kaliber 25 för mig totalt obegripligt. 


Kaliber 25 ger helt enkelt så otroligt mycket mera..

 
 
Ingen bild

Pistol Mike

7 september 2014 22:13

Johnny skrev...
"Som ni säkert kan förstå av dagens redogörelse så finns det inte så mycket utmaning med att skjuta Elite på den här korta banan. Man träffar rätt mycket där man siktar och de valbara avstånden som känns meningsfulla att använda är bara 40 och 50 meter"

Du får helt enkelt börja skjuta metallsilhuett istället! Där har du nytta av Elitens precision! Jag tror du har sett figurerna som står på 20, 30, 36 och 45m avstånd... http://airpang.bloggplatsen.se/2012/02/28/7425961-kanske-nagot-for-oss-i-sverige-ocksa/

Så sluta med det där träffbildsskyttet från liggande skjutställning med sandsäckstöd osv. och skjut på riktigt! ;-)


Jag kan ordna silhuettfigurer på .pdf-filer om någon vill ha pappersvarianten och prova på innan det blir riktiga metallsilhuetter. http://luftvapen.e-butiken.se/malmaterial/nra-siluette


Med vänlig hälsning
Micke

 
Ingen bild

Archon

8 september 2014 01:27

Visst vore det roligare att kunna äga och skjuta en lite kraftigare bössa, men med dom knäppa licensregler vi har är man begränsad till 10J/.177. Skulle vara kul att äga en Hw80 i full power i kaliber .25. Mer effekt behöver jag inte från ett luftvapen. Har aldrig varit särskilt förtjust i PCP. Bara en massa bök med dykarflaskor och/eller manuella pumpar. Med ett fjädervapen är det bara att ladda och skjuta. Enkelt och bra. Visst, PCP erbjuder en del bra saker som ingen eller påtagligt mindre rekyl, högre effekt och möjlighet till snabbare skytte utan omladdning efter varje skott. Men det skulle krävas att man skjuter tusentals diaboler varje år för att motivera ett inköp av ett PCP. För mig som är hobbyskytt och bara skjuter lite då och då duger ett gammalt hederligt fjädergevär gott. Vill man ha lite roligare plinking då och då så kan man komplettera med ett kolsyrevapen. Då har man i mitt tycke allt vad man behöver vad gäller luftskytte.

Johnny Ottosson

8 september 2014 17:58


Jag har haft två stycken HW80, en som kaliber 25 och en som kaliber 177.

Tunga som as och med ungefär samma utgångshastighet som en 10J/177.

Co2 är definitivt inte min grej, på tok för mycket meck med kolsyretub som ska vägas, kylas och hällas för att man ska kunna tanka.

 
Ingen bild

Archon

8 september 2014 18:16

Eh? Nu hänger jag inte med riktigt här? Jag brukar bara skruva i en kolsyrepatron sen är det bara att tuta och köra.

Johnny Ottosson

8 september 2014 18:29


Engångspatroner typ PowerLets (12 gram)?

Det är ju sanslöst dyrt och dessutom miljövidrigt.

Nä, Co2 får man bulka om man ska få det att fungera bra men det är krångligare än tryckluft och fortfarande temperaturkänsligt även om stora mängder Co2 inte är så känsliga som små patroner.

 
Ingen bild

Archon

8 september 2014 22:16

Det är inte dyrt om man inte skjuter så ofta. Och använder man i stället en större 88 gramspatron så är man god för hundratals skott. Temperaturkänsligheten är inte heller något större problem. Jag skjuter antingen inomhus eller när det är varmt ute. Och jag skiter i miljön. Missförstå mig inte, det är trevligt med rent vatten och ren luft och allt det där, men världen lär inte gå under ifall jag skjuter med kolsyrevapen lite då och då.

Johnny Ottosson

10 september 2014 09:55


En 88 grammare är ju naturligtvis bättre, både för ekonomin och miljön, samt att den presterar bättre i vapnet.

Hade jag kört Co2 så hade jag dock bulkmatat.

 
Ingen bild

Lars

9 september 2014 13:20

Skjut inte sönder våra tunnare spinners. Tavelhållaren du sköt sönder är fortfarande inte lagad så det kan du ju ha som ett litet höst projekt 😆. Hälsningar Lars.

Johnny Ottosson

10 september 2014 09:55


Jag är ju fortfarande förbryllad över det.

Den var ju till och med förstärkt med plåt.

Överlag så undviker jag såväl fallmålet som de klenaste spinnersen som är på banan.

 
Ingen bild

Silwer

11 september 2014 05:50

Diskussionen om mna ens ska ha PCP vapen kan vi lägga på is tycker jag, det är ju bara en rent personlig sak, jag har ju både fjäder och pcp, och tyvärr även en co2.

Co2 tycker jag klart är det mest korkade valet om mna inte säg har ett matchvapen man ordnat fyllningen för från en brandsläckare ocgh man bedriver sitt skytte inomhus i jämn temp.

PCP har sina saker fjäder inte kan få, du tom räknar upp några, och för mig är de mer instrument jag använder och faktikst säljer när de inte fyller någon som helst funktion för mig, dvs jag använder dem inte tex.

Fjäderbössor är mer av mina gamla polare, mer nostalgi, mer känsla över det hela, mer enkelhet. you name it.

Men det betyder inte att kunna ta sin PCP och gå ut och utmana mer sig själv än hur väl man kan tygla sin fjäderbössa har sin grej det med.

Undantag finns men jag antar att du inte gillar FWB300S heller tex.

Är man inte intresserad av målskytte betoning utan jagar eller skjuter på kottar i skogen osv blir alt så annorlunda.

likaså när kommnetaren är "om man inte skjuter så ofta", jag ska inte spela duktig här men vad fan ska man med luftvapen till om man inte skjuter med dem?

Sug på den Archon, jag har inget mot samlande och söndagskytte mm, men ska det brukas på allvar som hobby så ska det användas med imo.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards