Airpang

Direktlänk till inlägg 2 januari 2014

Den stora kalibern...

Av Johnny Ottosson - 2 januari 2014 10:00


En fråga ifrån läsekretsen...


Hej !

 

Du gillar kaliber 25 så vad är dina tankar om kaliber 30?

Det är ganska ont om ammunition och det går åt mycket luft men kulbanan osv?


Kaliber 30 är den senaste kalibern som har slagit igenom och populariserats av främst Daystate och FX Airguns igenom tillgången av nya diabolformade projektiler ifrån exempelvis JSB. Noterbart är dock att kaliber 30 även salufördes redan i början av 1990-talet till gevär som Sharp, Sportsmatch mfl. På den tiden så handlade det emellertid om ”omsizade” diaboler ifrån kaliber 25.


Tekniskt sett så är kaliber 30 ballistiskt sett överlägsen jämfört med de klenare kalibrarna. Detta innebär att om utgångshastigheten är lika så kommer kaliber 30 att skjuta flackare än de övriga mindre kalibrarna. Detta är självfallet en tillgång främst på långa och/eller okända avstånd. Likaså är den större tvärsnittsytan av den grövre kalibern en stor tillgång vid jakt. Ju större hål en projektil förmår att perforera ett levade mål med, desto bättre. Man kan alltså sammanfattningsvis säga att för långhållsskytte och för jakt så är kaliber 30 det främsta valet, över kaliber 25 och 22.


Nackdelarna då?


Jo, ammunitionen är dyrare, det finns färre sorter att välja mellan och det är framförallt svårare att hitta handlare som saluför diaboler till kaliber 30. En annan nackdel är att grövre kalibrar slukar mera luft även om luften möter ett mindre motstånd i själva pipan, det är fortfarande en tyngre massa som drivkällan ska kunna accelerera upp i önskad hastighet. För att kunna ha ett vettigt antal skott på fyllningen så har exempelvis FX Airguns valt att utrusta sina vapen i den här kalibern med regulator. Problemet med regulatorn är att den främst kommer till sin rätt vid ett högre systemtryck och det kräver i sin tur tryckkärl som är godkända för de tryckintervall som regulatorn förmår att hantera, i detta fall upp till 250 Bar. Det är först vid detta höga tryck som man drar ut optimal nytta av regulatorn för flesta möjliga antal skott. I nuläget så är det dock bara 500cc tubflaskan från Luxfer som klarar detta. Mindre tuber är godkända för lägre tryck och då tappar man ofelbart antal skott. I fråga om Daystate så har man skippat regulatorn och resultatet av detta är att dess Wolverine bara skjuter 10-15 skott på en fyllning, blott en fjärdedel av vad FX Boss levererar.


Hur ska man då sammanfatta saken?


Kaliber 30 är ett optimalt val för jakt och ju större mål, desto större relativ nytta. Skjuter man sedan på väldigt dryga avstånd, bortom 60-80 meter så blir kaliber 30 klockren. Frågan är dock hur ofta som man i praktiken skjuter på just detta sätt? Om man däremot bara skjuter på exempelvis papptavlor så spelar kaliberns dödande effekt ingen som helst roll. Den som dessutom sällan eller aldrig skjuter på avstånd bortom 50 meter klarar sig sannolikt lika bra med kaliber 25 eller till och med 22 varvid man kan åtnjuta de mindre kalibrarnas övriga fördelar om billigare ammunition, mindre luftåtgång etc. Det är alltså den enskilde entusiastens individuella användningsområde som avgör hur bra kaliber 30 kommer att fungera för just den typ av skytte som denne kommer att bedriva.

 
 
Ingen bild

Dull

2 januari 2014 12:31

Hej!
det blev ju ett intressant svar på min fråga.

skulle gärna se att fx ordnade en fartomställare till cal 30 då det inte alltid är lämpligt med alla joule då troligtvis långt från alla har råd med en bössa till alla grenar,gissar att gamokorrarna blir ganska knöliga av en boss.

vidare så får man hoppas att tex exterminator/defiant kommer med cal 30 eller?

tack för svaret!

Johnny Ottosson

5 januari 2014 20:10

Fartomställare får inte plats rent fysiskt i kaliber 30-blocket, därav att det inte finns.

Vapen i kaliber 30 är överstarka och en smula praktiska för allroundbruk, man får betrakta dem som specialiserade långhåll- och jaktvapen.

Om kalibern tar fart så finns det säkert fler ammunitionstillverkare som vill vara med och tjäna pengar, om inte så kommer kalibern att få en tynande tillvaro (ungefär som kaliber 20).

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards